26 C
Rhodes
Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

0

Χορηγός Δελτίου

Ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες θα πνεύσουν σταδιακά απο το πρωί της Παρασκευής 10:00 και θα ακουμπήσουν μέσα στην μέρα τα 6-7 χωρίς να αποκλείονται και ριπές 8 μποφόρ!
Το βράδυ θα εξασθενήσουν 2 με 3 μποφόρ ωστόσο απο το ξημέρωμα του Σαββάτου θα ανεβάζουν και πάλι ένταση και θα ακουμπήσουν τα 6-7 μποφόρ μέχρι και την νύχτα όπου και πάλι θα εξασθενήσουν.
Την Κυριακή 26 Ιουνίου παρόλο που αναμένεται εξασθένηση ανέμων το μεσημέρι δεν αποκλείονται πρόσκαιρα και πάλι ριπές 5-6 μποφόρ.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι την Παρασκευή και το Σάββατο των παρακάτω νησιών:
Κάλυμνος
Κώς

Νίσυρος
Τήλος
Σύμη
Ρόδος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελλόριζο

Σε αυτά τα νησιά αναμένονται ισχυρές ριπές ανέμου ανα διαστήματα ενώ ο κυματισμός στις θάλασσες θα είναι εξαιρετικά υψηλός!
Συνιστούμε σε ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων σπόρ καθώς και σε ιδιοκτήτες ομπρελών να ασφαλίσουν τα αντικείμενα τους ώστε να αποφευχθούν πιθανοί τραυματισμοί.
Καλό τέλος θα ήταν να αποφευχθούν δραστηριότητες στις θάλασσες ακόμα και το κολύμπι ενώ στην ύπαιθρο προτείνουμε πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές.

Οι θερμοκρασίες την Παρασκευή θα επιμείνουν σε υψηλά επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 22.. έως 31°C
Νότια : απο 24.. έως 33°C
Ανατολικά τμήματα Ρόδου – Λίνδος : απο 26.. έως 37°C βαθμούς
Το Σάββατο θα σημειώσουν πτώση :
Βόρεια νησιά : απο 21.. έως 29°C
Νότια : απο 22.. έως 30°C
Ανατολικά τμήματα Ρόδου – Λίνδος : απο 24.. έως 34°C βαθμούς
Τέλος την Κυριακή προβλέπεται μικρή άνοδος και πάλι:
Βόρεια νησιά : απο 22.. έως 31°C
Νότια : απο 24.. έως 33°C
Ανατολικά τμήματα Ρόδου – Λίνδος : απο 26.. έως 37°C βαθμούς

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκανησα – Ερχεται η κακοκαιρία Genesis – Χαλάει ο καιρός μέσα στο καλοκαίρι

0
Παραλία Κρεμαστής - Φώτο Petros Cheimonettos
Παραλία Κρεμαστής - Φώτο Petros Cheimonettos

Δεν θα αποφύγουν τα Δωδεκάνησα την κακοκαιρία Genesis!

Ποιο αναλυτικά, βροχές περιμένουμε να σημειώνονται από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και κυρίως το ξημέρωμα του Σαββάτου όπου θα ενταθούν προς το μεσημέρι του και θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες κυρίως στην Ρόδο την Σύμη καθώς και την Κω αργότερα προς το απόγευμα θα επηρεαστεί και το Καστελόριζο.

Τα υπόλοιπα νησιά θα επηρεάζεται από βροχές μέτριας έντασης που σύντομα θα σταματούν δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο.

Λάβετε υπόψιν ότι η περίοδος που διανύουμε έχει εξαιρετικά δύσκολη προγνωσιμοτητα Καθώς βαρομετρικά χαμηλά αυτής της υφής εντοπίζονται μόνο το φθινόπωρο ενδεχομένως και την άνοιξη. Οπότε παρόλο που έχουν μελετηθεί όλα τα δεδομένα γύρω από αυτή την σπάνια μεταβολή για την εποχή που διανύουμε δεν αποκλείονται και αποκλίσεις.

Όσο αφορά την πρωτεύουσα του Νομού τη Ρόδο βροχές όπως είπαμε και νωρίτερα αλλά και καταιγίδες αναμένεται ειδικά από τα κεντρικά τα δυτικά τμήματα τα κεντρικά τα ανατολικά την ιξιά κυρίως στην Ιξια και την πόλη να επηρεάζουν μέχρι και τις απογευματινές ώρες γύρω στις 18:00 το αργότερο στην συνέχεια ο καιρός τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιώνεται. Παρόλο που δεν αναφέρθηκαν τα υπόλοιπα νησιά πώς με την ονομασία τους να διευκρινίσουμε πως η Τήλος και η Νίσυρος καθώς και η Αστυπάλαια δεν αποκλείεται να έχουν κάποια σύντομα περάσματα μπόρας κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου.

Περάσματα περιμένω και στην Πάτμο και στους λειψούς και στην Λέρο αλλά και στην Κάλυμνο χωρίς ωστόσο να έχουν ένταση η διάρκεια. η Κάσος και η Κάρπαθος φαίνεται ότι θα έχουν τα λιγότερα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της ημέρας παρόλα αυτά τα μεσάνυχτα και ειδικά το ξημέρωμα προς την Κυριακή φαίνεται πως θα επηρεαστούν από καταιγίδες ωστόσο την Κυριακή από το πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί παντού.

Έτσι για να πάμε και στην πρόγνωση της Κυριακής άστατος προβλέπεται θα συνεχίσει να είναι ο καιρός παρόλα αυτά πολύ λιγότερες θα είναι οι βροχές οι οποίες θα περιοριστούν σε ορεινούς κυρίως όγκους μόνο το πρωί. Στην συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Πάμε να δούμε τους ανέμους για το Π/Σ/Κ.

Εξασθενούν οι άνεμοι την Παρασκευή και δεν θα ξεπερνούν πουθενά τα 2-3 το πολύ μποφόρ ενώ από το μεσημέρι και μετά θα στρέφονται σταδιακά σε νοτιάδες.

Το Σάββατο όπου περιμένουμε να ενισχυθούν μόνο στη θάλασσα Ρόδου στα 5-6 μποφόρ ενώ στα υπόλοιπα τμήματα δεν θα ξεπερνούν τα 3-4 μποφόρ. Το απόγευμα θα εξασθενούν.

Την Κυριακή θα στραφούν σε δυτικούς και θα ενισχύονται σταδιακά από το πρωί στα 4-5 μποφόρ ωστόσο από το μεσημέρι θα στραφούν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν περαιτέρω φτανωντας τα 6-7 μποφόρ μέχρι και τη νύχτα.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση την Παρασκευή και θα κυμαίνονται στα βορειότερα νησιά από 19 μέχρι 26 βαθμούς στα νοτιότερα από 20 μέχρι 27 στη λίνδο της Ρόδου από 21 μέχρι 27 βαθμούς

Το Σάββατο θα σημειώσουν νέα μικρή πτώση και θα κυμαίνονται στα βορειότερα νησιά από 18 μέχρι 25 βαθμούς στα νοτιότερα από 15 μέχρι 26 στη λίνδο της Ρόδου από 21 μέχρι 25 βαθμούς

Την Κυριακή δεν προβλέπεται αξιόλογη μεταβολή.

Να δούμε τέλος και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν την Δευτέρα του Αγίου πνεύματος όπου σχεδόν αίθριος αναμένεται ο καιρός με κάποιες νεφώσεις σε ορεινούς όγκους δεν θα έχουν πιθανότητες να πυκνώσουν με μικρή εξαίρεση ενδεχομένως τα ορεινά της Ρόδου όπου δεν αποκλείεται πρόσκαιρα να βγει κάποια μπόρα μικρής διάρκειας μόνο κατά τις μεσημβρινές ώρες. Τίποτα το ιδιαίτερο.

Οι άνεμοι θα επιμένουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την έντασή τους να φτάνει τα 5 με 6 μποφόρ κυρίως στο Καρπάθιο. 1 με 2 μποφόρ ποιο εξασθενημένοι αναμένονται κοντά στα μικρασιάτικα παραλία.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο και θα πλησιάσουν τους 29 με 30 βαθμούς κελσίου.

Εάν κριθεί αναγκαίο θα ενημερωθείτε άμεσα από τις συχνότητες του σταθμού μας καθώς και από τις σελίδες μας στα social media είτε από την ομάδα του Κυκλώνα Ρόδου είτε από την σελίδα του real voice 99,5 στην οποία μπορείτε να βλέπετε βεβαίως εκτός από τις προγνώσεις μας και πλούσια ειδησεογραφία.

Να είσαστε καλά καλό τριήμερο

Γιαννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 5 Μαίου

0

Χορηγός της σημερινής Πρόγνωσης

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες αναμένονται και αύριο Πέμπτη παρόλα αυτά παραφωνία θα αποτελούν οι πολύ ενισχυμένοι βοριάδες καθώς θα επιμένουν ακουμπώντας και πάλι τα 6-7 μποφόρ σε όλα τα τμήματα.
Το βράδυ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση ωστόσο θα έχουν την τάση να ενισχύονται και πάλι πρός το ξημέρωμα της Παρασκευής.

Οι θερμοκρασίες παραμένουν αμετάβλητες :
Βόρεια νησιά : απο 13.. έως 21°C
Νότια : απο 14.. έως 22°C
Λίνδος : απο 15.. έως 23°C

Υγρασία : 40-80%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 4 Μαίου

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Πολύ καλές συνθήκες θα επικρατήσουν σε όλα τα τμήματα και την Τετάρτη.
Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού ωστόσο θα είναι η ενίσχυση των βοριάδων οι οποίοι θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο :
Βόρεια νησιά : απο 13.. έως 21°C
Νότια : απο 14.. έως 22°C
Λίνδος : απο 15.. έως 23°C

Υγρασία : 40-80%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 3 Μαίου

0
Καστελλόριζο - Φώτο: Stathis Andreas
Καστελλόριζο - Φώτο: Stathis Andreas

Χορηγός Πρόγνωσης

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Τρίτη με κάποιες νεφώσεις κατά τις πρωινές ώρες να μην απασχολούν και να διαλύονται γρήγορα

Οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες και θα ακουμπήσουν τα 5-6 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα :
Βόρεια νησιά : απο 12.. έως 19°C
Νότια : απο 13.. έως 20°C
Λίνδος : απο 14.. έως 21°C

Υγρασία : 50-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Επιδείνωση καιρού Μάη μήνα….

0
Ρόδος - Φώτο Σταύρος Κεσεδάκης
Ρόδος - Φώτο Σταύρος Κεσεδάκης

Βροχές προβλέπονται σε όλα σχεδόν τα νησιά του νομού την Δευτέρα 2 Μαίου ημέρα αργίας καθώς η εργατική πρωτομαγιά μετατέθηκε απο την Κυριακή.
Απο τις πρωινές ώρες θα δείξει τις προθέσεις του ο καιρός καθώς νεφώσεις συμπαγής, πυκνές θα κυριαρχούν σταδιακά σε όλα τα τμήματα. Λίγο πρίν το μεσημέρι βροχές κανονικής έντασης θα εκδηλώνονται σε όλα τα νησιά ενώ πρός το απόγευμα δεν θα αποκλείσουμε και παροδική καταιγίδα στην Ρόδο και την Κώ.
Απο το απόγευμα και ειδικά το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματούν και ο καιρός θα βελτιώνεται.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ. Το βράδυ θα εξασθενούν.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση:
Βόρεια : απο 12.. έως 18°C
Νότια : απο 13.. έως 19°C
Λίνδος : απο 14.. έως 21°C

Υγρασία : 60-90%

Προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε καθημερινά μέσα απο τις συχνότητες του Real Voice στους 99.5 για την πόλη της Ρόδου και 105.6 για τα υπόλοιπα τμήματα καθώς και διαδικτυακά.

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

0
Ρόδος - Φώτο Steve Kesedakis
Ρόδος - Φώτο Steve Kesedakis

Χορηγός Πρόγνωσης

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός και το Σάββατο αλλα και την Κυριακή της Πρωτομαγιάς.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο Βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ και τις δύο ημέρες.Στην Κάσο ο άνεμος θα ακουμπάει τα 7 μποφόρ.
Τα βράδια θα εξασθενούν.

Οι θερμοκρασίες δεν θα σημειώσουν αξιόλογη μεταβολή:
Βόρεια νησιά : απο 14.. έως 25°C
Νότια : απο 15.. έως 26°
Λίνδος : απο 16.. έως 27°C

Καθώς η αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς μετατέθηκε για τη Δευτέρα, 2 Μαΐου δεν θα εκδοθεί δελτίο καιρού να σας ενημερώσουμε πως την Δευτέρα ο καιρός θα καταστεί άστατος με την πιθανότητα να σημειωθούν την νύχτα μπόρες η ακόμα και καταιγίδες ειδικά στην Ρόδο τη Κάρπαθο και την Κώ να είναι αυξημένη άνω του 60% χωρίς να αποκλείεται να επηρεαστούν και άλλα νησιά.

Οι Θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση ενώ οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιάδες με τάση να ενισχυθούν την νύχτα.

Καλό τριήμερο και Καλό Μήνα

Προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε καθημερινά μέσα απο τις συχνότητες του Real Voice στους 99.5 για την πόλη της Ρόδου και 105.6 για τα υπόλοιπα τμήματα καθώς και διαδικτυακά.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Παρασκευή 29 Απριλίου

0
Lenticular cloud at sunset, Mono Lake, CA, USA

Χορηγός Πρόγνωσης

Με αραιές νεφώσεις προβλέπεται να ξεκινάει και να κυλάει η Παρασκευή ωστόσο απο το μεσημέρι και μετά θα πυκνώσουν και δεν αποκλείεται να σημειωθούν και κάποιες λασποψιχάλες λόγο και της σκόνης που θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Πιθανότητες για φαινόμενα θα υπάρχει σε Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο, Χάλκη, Σύμη, Τήλο, Νίσυρο και Κώ.

Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 2 με 3 μποφόρ από το τα μεσάνυχτα θα στρέφονται σε βοριάδες και θα ενισχύονται.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 14.. έως 25°C
Νότια : απο 15.. έως 26°C
Λίνδος : απο 16.. έως 27°C

Υγρασία : 60-90%

Προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε καθημερινά μέσα απο τις συχνότητες του Real Voice στους 99.5 για την πόλη της Ρόδου και 105.6 για τα υπόλοιπα τμήματα καθώς και διαδικτυακά.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 28 Απριλίου

0
Φώτο Ανέζα Παλαιού
Φώτο Ανέζα Παλαιού

Χορηγός Πρόγνωσης

Με πολύ καλές καιρικές συνθήκες θα ξεκινήσει και θα κυλάει η μέρα την Πέμπτη ωστόσο από το βράδυ νεφώσεις σταδιακά θα κάνουν την εμφάνιση τους σε όλα τα τμήματα ενώ θα έχουν την τάση να πυκνώνουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι-ΒΔ στα κεντρικά & βορειότερα τμήματα του νομού με ένταση 3-4 μποφόρ ενώ στα νοτιότερα περίπου απο το ύψος της Κώ και νοτιότερα θα στραφούν σε νοτιάδες και δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ.

Θερμοκρασίες αμετάβλητες:
Βόρεια νησιά : απο 14.. έως 25°C
Νότια : απο 15.. έως 26°C
Λίνδος : απο 16.. έως 27°C

Υγρασία : 60-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 27 Απριλίου

0
Φώτο Κική Χατζηαλεξίου
Φώτο Κική Χατζηαλεξίου

Χορηγός Πρόγνωσης

Συνεχίζονται οι σχεδόν καλοκαιρινές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα στον νομό μας και την Τετάρτη με κάποιες τοπικές ομίχλες κατά τις πρωινές ώρες να μην απασχολούν καθώς σύντομα θα διαλύονται.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασίες αμετάβλητες:
Βόρεια νησιά : απο 14.. έως 25°C
Νότια : απο 15.. έως 26°C
Λίνδος : απο 16.. έως 27°C

Υγρασία : 55-87%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση καιρού για την Τρίτη 26 Απριλίου

0

Αίθριος αναμένεται ο καιρός την Τρίτη του Πάσχα με κάποιες αραιές νεφώσεις να μην απασχολούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στα βόρεια νησιά από 14.. μέχρι 26 βαθμούς στα νότια νησιά από 15.. μέχρι 27 και στην Λίνδο από 16.. μέχρι 28 βαθμούς.

Υγρασία : 50-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Πάσχα

0

Χορηγός Μ. Παρασκευής

Άίθριος αναμένεται ο καιρός την Μ. Παρασκευή σε όλα τα νησιά του νομού μας καθ όλο το 24ώρο. Κάποιες αραιές νεφώσεις την νύχτα δεν θα απασχολούν.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες απο το πρωί και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 4-5 μποφόρ. Το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασίες αμετάβλητες:
Βόρεια νησιά : απο 13.. έως 22°C
Νότια : απο 14.. έως 23°C
Ορεινά : απο 13.. έως 21°C

Υγρασία : 55-85%

Χορηγός Μ. Σαββάτου


Το Μέγα Σάββατο οι Αναστάσεις θα τελεστούν με καλές καιρικές συνθήκες με κάποιες τοπικές ομίχλες τις Πρωινές ώρες γρήγορα θα διαλύονται και ο καιρός θα καταστεί αίθριος για το υπόλοιπο της ημέρας.

Θερμοκρασίες σε άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 13.. έως 23°C
Νότια : απο 14.. έως 24°C
Λίνδος : απο 15.. έως 25°C

Υγρασία : 55-85%

Χορηγός Κυριακής του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα το ψήσιμο του οβελία θα πραγματοποιηθεί χωρίς να απασχολούν καθόλου οι καιρικές συνθήκες. Με προσοχή βεβαίως όσοι βρεθούμε για το ψήσιμο του στην ύπαιθρο.
Μοναδική θα λέγαμε παραφωνία η επιστροφή της σκόνης ωστόσο δεν αναμένεται να βρεθεί σε υψηλά επίπεδα όπως τις προηγούμενες μέρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις και πρός το βράδυ απο Δυτικές με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ. Το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Οι θερμοκρασίες φαίνεται πως παίρνουν την ανηφόρα και θα σημειώσουν νέα άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 14.. έως 25°C
Νότια : απο 15.. έως 26°C
Λίνδος : απο 16.. έως 27°C

Υγρασία : 45-80%

Χορηγός Δευτέρας του Πάσχα

Παρόμοιες συνθήκες αναμένονται και την Δευτέρα του Πάσχα με τον καιρό να είναι εξαιρετικός ενώ ο υδράργυρος θα σημειώσει νέα άνοδο και δεν αποκλείεται να πλησιάσει ακόμα και τους 30°C βαθμούς ειδικά στην ανατολική Ρόδο και το Καστελλόριζο.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο Δυτικές-ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει και πάλι τα 4-5 μποφόρ με εξασθένηση την νύχτα.

Υγρασία : 40-80%

Θερμές Ευχές για Καλή Ανάσταση & Καλό Πάσχα! Υγεία και αισιοδοξία!

Προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε μέσα απο τις συχνότητες του Real Voice στους 99.5 για την πόλη της Ρόδου και 105.6 για τα υπόλοιπα τμήματα καθώς και διαδικτυακά.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου

0
Φώτο : Petros Cheimonettos - Κρεμαστή - Ρόδος (19/04/2022)
Φώτο : Petros Cheimonettos - Κρεμαστή - Ρόδος (19/04/2022)

Χορηγός Πρόγνωσης

Αίθριος αναμένεται ο καιρός την Μ. Πέμπτη καθ’ όλο το 24’ωρο σε όλα τα νησιά του νομού.

Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν περαιτέρω στα 3-4 μποφόρ στρεφόμενοι απο δυτικές και πρός το βράδυ νοτιοδυτικές διευθύνσεις.

Θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 13.. έως 22°C
Νότια : απο 14.. έως 23°C
Ορεινά : απο 12.. έως 21°C

Υγρασία : 50-87%

Προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε καθημερινά μέσα απο τις συχνότητες του Real Voice στους 99.5 για την πόλη της Ρόδου και 105.6 για τα υπόλοιπα τμήματα καθώς και διαδικτυακά.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου

0
Ρόδος - Φώτο Angeliki Chatzistrati‎
Ρόδος - Φώτο Angeliki Chatzistrati‎

Χορηγός Πρόγνωσης

Αίθριος αναμένεται ο καιρός την Μ. Τετάρτη σε όλα τα νησιά του νομού καθ όλο το 24ώρο.

Άνεμοι δυτικοί ΒΔ με ένταση 4-5 μποφόρ.
Το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο τις μεσημβρινές κυρίως ώρες:
Βόρεια νησιά : απο 12.. έως 21°C
Νότια : απο 13.. έως 22°C
Ορεινά : απο 11.. έως 20°C

Υγρασία : 55-85%

Προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε καθημερινά μέσα απο τις συχνότητες του Real Voice στους 99.5 για την πόλη της Ρόδου και 105.6 για τα υπόλοιπα τμήματα καθώς και διαδικτυακά.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Μ. Τρίτη 19 Απριλίου

0
Ρόδος - Φώτο Σταύρος Κεσεδάκης

Κάποιες μπόρες η ακόμα και τοπικές καταιγίδες θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλωθούν την Μ. Τρίτη ειδικά στην Κώ και στην Ρόδο καθώς και τα νησιά ανάμεσα τους μέχρι το μεσημέρι. Στην συνέχεια τα φαινόμενα θα περιορίζονται και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Μικρή πιθανότητα για παροδικές μπόρες θα υπάρχει επίσης για την Λέρο την Κάλυμνο την Νίσυρο την Αστυπάλαια την Τήλο την Κάρπαθο την Χάλκη και την Σύμη, παρόλα αυτά και εκεί ο καιρός πολύ σύντομα θα βελτιωθεί.

Άνεμοι αρχικά δυτικοί ασθενείς 3-4 μποφόρ γρήγορα θα στραφούν σε ΒΔ και θα ενισχυθούν ακουμπώντας τα 5-6 μποφόρ.

Θερμοκρασίες σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα:
από 10.. έως 19°C βαθμούς στα βορειότερα νησιά από 11.. έως 20°C βαθμούς στα νοτιότερα και από 9.. έως 18°C βαθμούς στα ορεινά.

Υγρασία : 60-90%

Προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε καθημερινά μέσα απο τις συχνότητες του Real Voice στους 99.5 για την πόλη της Ρόδου και 105.6 για τα υπόλοιπα τμήματα καθώς και διαδικτυακά.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου

0
Ρόδος - Φώτο : Aspasia Gkouni
Ρόδος - Φώτο : Aspasia Gkouni

Χορηγός Πρόγνωσης

Με αραιές νεφώσεις θα ξεκινήσει και θα κυλάει η πρώτη μέρα της εβδομάδας των παθών σε όλα τα τμήματα οι οποίες από το απόγευμα και μετά θα πυκνώνουν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν σύντομες καταιγίδες στα περισσότερα νησιά του νομού συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Ρόδου.

Οι Άνεμοι εξασθενούν θα στραφούν σε δυτικούς και δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση και θα κυμανθούν στα βόρεια νησιά από 12.. έως 20°C βαθμούς στα νοτιότερα νησιά από 13.. έως 21°C βαθμούς και στα ορεινά από 11.. έως 19°C βαθμούς.

Υγρασία : 60-90%

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση για την Παρασκευή 15 Απρ. & Προαναγγελία θυελλωδών ανέμων

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Αίθριος αναμένεται ο καιρός την Παρασκευή σε όλα τα τμήματα του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες ασθενείς γενικά δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ.

Θερμοκρασίες αμετάβλητες:
Βόρεια νησιά : απο 13.. έως 20°C
Νότια : απο 14.. έως 21°C
Λίνδος : απο 15.. έως 22°C

Υγρασία : 45-85%

Το Σαββατοκύριακο επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα και κυρίως το βράδυ του Σαββάτου καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ενισχύονται σταδιακά φτάνοντας τα μεσάνυχτα τα 8-9 χωρίς να αποκλείονται ριπές ακόμα και 10 μποφόρ.
Αποφύγετε τις ακτές καθώς ο κυματισμός θα είναι εξαιρετικά υψηλός και γενικότερα δείξτε προσοχή.
Οι θυελλώδεις νοτιάδες θα συνεχιζόνται και την Κυριακή με την ένταση τους να πέφτει λίγο ωστόσο θα ακουμπάει και πάλι τα 7-8 μποφόρ!
Σταδιακή εξασθένηση θα παρουσιάσουν το βράδυ.

Νεφώσεις ανά διαστήματα προβλέπονται και τις δύο μέρες ενώ κάποιες ψιχάλες είναι πιθανές. Τίποτα το ιδιαίτερο δεν περιμένουμε απο πλευράς φαινομένων.
Η σκόνη στην ατμόσφαιρα θα επιστρέφει σταδιακά απο την Κυριακή.

Οι θερμοκρασίες θα εκτιναχθούν και θα ακουμπήσουν τους 25°C με 26°C βαθμούς.

Υγρασία : 55-90%

Καλό Π/Σ/Κ

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 14 Απριλίου

0
Καστελλόριζο - Φώτο Στάθης Ανδρέας
Καστελλόριζο - Φώτο Στάθης Ανδρέας

Χορηγός Πρόγνωσης

Αίθριος αναμένεται ο καιρός την Πέμπτη σε όλα τα τμήματα του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την έντασή τους να μην ξεπερνά τα 4-5 μποφόρ ενώ το βράδυ θα εξασθενήσουν παντού.

Οι Θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 12.. έως 20°C
Νότια : απο 13.. έως 21°C
Λίνδος : απο 14.. έως 22°C

Υγρασία : 45-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 13 Απριλίου

0
Ρόδος - φώτο : Jane Birgitte Jensen
Ρόδος - φώτο : Jane Birgitte Jensen

Χορηγός Πρόγνωσης

Αίθριος αναμένεται ο καιρός την Τετάρτη σε όλα τα τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους πρόσκαιρα να φτάνει τα 4-5 μποφόρ. Το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Οι Θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο:
Βόρεια : απο 13.. έως 21°C
Νότια : απο 14.. έως 22°C
Λίνδος : απο 15.. έως 23°C

Υγρασία : 45-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση καιρού για την Τρίτη 12 Απριλίου

0
Κάτω Πέτρες Ρόδος - Φώτο : Μελτέμ Οτ.
Κάτω Πέτρες Ρόδος - Φώτο : Μελτέμ Οτ.

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός σε όλα τα τμήματα καθ όλο το 24ωρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 6-7 μποφόρ. Το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασίες σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα: Βόρεια νησιά από 11 έως 17 νότια από 12 έως 18 βαθμούς.

Υγρασία: 45-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Ο Καιρός το Π/Σ/Κ – 8/9/10 Απριλίου

0
Φώτο Μαρία Νικολάκη
Φώτο Μαρία Νικολάκη

Χορηγός Πρόγνωσης

Βελτιωμένος αναμένεται την Παρασκευή ο καιρός σε όλα τα νησιά του νομού καθ όλο το 24ώρο.

Άνεμοι βόρειοι – ΒΔ 4-5 στα βόρεια και κεντρικά του νομού και 5-6 μποφόρ στα νοτιότερα και ειδικότερα στις θάλασσες Ρόδου – Καστελλορίζου. Το βράδυ θα εξασθενήσουν παντού.

Θερμοκρασίες χωρίς αξιόλογη μεταβολή:
Βόρεια νησιά : απο 13.. έως 22°C
Νότια : απο 14.. έως 23°C
Λίνδος : απο 15.. έως 24°C

Υγρασία : 50-85%

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες αναμένονται το Σαββατοκύριακο ενώ η σκόνη θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί από το Σάββατο το βράδυ ενώ μέχρι την Κυριακή θα μας έχει αποχαιρετήσει οριστικά.

Άνεμοι το Σάββατο ασθενείς έως μετριοι 3-4 μποφόρ νοτιάδες που την νύχτα θα στρέφονται σε δυτικούς.
Την Κυριακή θα πνέουν μέχρι το απόγευμα απο νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στην συνέχεια θα στραφούν σε δυτικές και θα παρουσιάζουν ενίσχυση ακουμπώντας τα μεσάνυχτα τα 5-6 μποφόρ.

Οι Θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 13.. έως 22°C
Νότια : απο 14.. έως 23°C
Λίνδος : απο 15.. έως 24°C

Υγρασία : 55-85%

Καλό Π/Σ/Κ

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 7 Απριλίου

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Σύντομη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη καθώς περιμένουμε να εκδηλώνονται κάποιες λασποβροχές στα περισσότερα νησιά του νομού καθώς και την πρωτεύουσα Ρόδο, μεταξύ προμεσημβρινών και απογευματινών ωρών. Δεν αναμένουμε κάτι ιδιαίτερο παρόλα αυτά ωστόσο δείξτε προσοχή θα γλιστράνε πολύ οι δρόμοι.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες για λίγες ώρες απο το πρωί έως το μεσημέρι περίπου και θα ακουμπήσουν τα 5 με 6 και ενδεχομένως στα βορειότερα τμήματα τα 7 μποφόρ στη συνέχεια θα εξασθενήσουν και θα στρέφονται σε δυτικούς όπου τη νύχτα θα παρουσιάζουν ενίσχυση.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν νέα μικρή άνοδο και θα κυμανθούν στα βόρεια νησιά από 13 έως 24°C βαθμούς στα νότια νησιά από 14 έως 25°C και στη Λίνδο από 15 έως 24°C βαθμούς. Στα κεντρικά της Ρόδου δεν αποκλείονται ακόμα και 27ρια το μεσημέρι.

Υγρασία : 55-90%

Προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε καθημερινά μέσα απο τις συχνότητες του Real Voice 99.5 για την πόλη της Ρόδου και 105.6 για τα υπόλοιπα τμήματα.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 6 Απριλίου

0
Φώτο : Laoudikos Panagiotis
Φώτο : Laoudikos Panagiotis

Χορηγός Πρόγνωσης

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός την Τετάρτη σε όλα τα τμήματα. Καλύτερη θα είναι η κατάσταση όσον αφορά τη σκόνη.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα φτάσουν τα 5-6 μποφόρ. Το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο και θα κυμανθούν στα βόρεια νησιά από 14 έως 24°C βαθμούς στα νότια νησιά από 15 έως 25°C και στη Λίνδο από 16 έως 26°C βαθμούς.

Προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε καθημερινά απο το ραδιόφωνο του Real Voice 99.5

Υγρασία : 50-90%

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 5 Απριλίου

0
Ρόδος-Φώτο: Πέτρος Χειμωνέτος
Ρόδος-Φώτο: Πέτρος Χειμωνέτος

Χορηγός Πρόγνωσης

Με αραιές νεφώσεις σε όλα τα τμήματα προβλέπεται ο καιρός την Τρίτη.

Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακά ενίσχυση από τις πρωινές ώρες ακουμπώντας τα 5-6 μποφόρ με την κατάσταση όσο αφορά την σκόνη να βελτιώνεται κάπως.

Θερμοκρασίες αμετάβλητες:
Βόρεια νησιά: απο 14.. έως 23°C
Νοτιότερα: από 15.. έως 24°C
Λίνδος 15.. έως 25°C

Υγρασία : 60-90%

Να είσαστε καλά

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση για την Δευτέρα 4 Απριλίου

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Επιμένει στο ίδιο μοτίβο ο καιρός και την Δευτέρα με τις αραιές νεφώσεις, την σκόνη στην ατμόσφαιρα την θολούρα και την περιορισμένη ορατότητα να δείχνουν στασιμότητα όσο αφορά την αποχώρηση τους και να επηρεάζουν ολόκληρο τον νομό.

Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 2-3 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι και στην συνέχεια θα στραφούν σε νοτιάδες με την ίδια ένταση.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα :
Βόρεια νησιά : απο 14.. έως 22°C
Νότια νησιά : από 15.. έως 23°C
Λίνδος 15.. έως 24°C

Υγρασία : 60-90%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση για το Π/Σ/Κ – 1/2/3 Απριλίου

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Καλό Μήνα

Θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ το δελτίο θυελλωδών ανέμων την Παρασκευή τουλάχιστον στο πρώτο μισό της ημέρας καθώς θα επιμένουν να πνέουν απο νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να ακουμπάει τα 7-8 και στα πελάγη τα 9 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι όπου και σταδιακά θα εξασθενούν.

Φαινόμενα δεν προβλέπονται με κάποιες νεφώσεις να είναι πολύ αραιές, ωστόσο η μουντάδα θα κυριαρχεί σε τέτοιο βαθμό σε όλα τα τμήματα λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης στην ατμόσφαιρα που δύσκολα θα διακρίνεται.

Οι Θερμοκρασίες θα σημειώσουν νέα άνοδο :
Βόρεια νησιά : απο 13.. έως 21°C
Νότια : απο 14.. έως 22°C
Ορεινά : απο 13.. έως 21°C

Υγρασία : 60-90%

Το Σαββατοκύριακο οι άνεμοι εξασθενούν στα 3-4 μποφόρ και στρέφονται σε δυτικούς το Σάββατο ενώ την Κυριακή από το μεσημέρι σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Παρόλο που ο καιρός προβλέπεται σχεδόν αίθριος κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αντιληπτό καθώς οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα αυξηθούν περαιτέρω και η θολούρα θα περιορίζει σημαντικά την ορατότητα.
Το peak του φαινομένου προσδιορίζεται περίπου απο το βράδυ του Σαββάτου όπου και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί της Κυριακής με τις τιμές εναπόθεση σκόνης να βρίσκονται στα κόκκινα. Εκείνες λοιπόν τις ώρες θα πρέπει να έχουμε κλειστά τα παράθυρα της κατοικίας μας ενώ ένας Ιονιστής εσωτερικού χώρου θα είναι ιδανική περίπτωση.
Την Κυριακή από το μεσημέρι θα καθαρίζει σταδιακά η ατμόσφαιρα και έτσι η νύχτα προβλέπεται με ξάστερο ουρανό παντού και το κυριότερο με καθαρό αέρα.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε καλά επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 13.. έως 21°C
Νότια : απο 14.. έως 22°C
Ορεινά : απο 12.. έως 20°C

Υγρασία : 50-80%

Προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε καθημερινά απο το ραδιόφωνο του Real Voice 99.5

Καλό Π/Σ/Κ

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – EKTAKTO ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΣΕ ΙΣΧΥ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ & 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Το Δελτίο τίθεται σε ισχύ απο τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 31 Μαρτίου και αφορά την ενίσχυση των ανέμων οι οποίοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ακουμπήσουν μέχρι το βράδυ τα 6-7 μποφόρ στα νοτιότερα τμήματα και τα 7-8 μποφόρ στα βορειότερα του νομού.
Τα μεσάνυχτα θα έχουν την τάση να ενισχύονται περαιτέρω παντού.

Οσο αφορά φαινόμενα πέρα απο κάποιες ψιχαλες εδώ κι εκεί δεν προβλέπεται κάτι περισσότερο, παρόλα αυτά ο ουρανός θα είναι συννεφιασμένος σε όλα τα τμήματα ενω η μουντάδα θα είναι έντονη λόγο της σκόνης που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα και μάλιστα προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω πρός την νύχτα.

Οι Θερμοκρασίες θα σημειώνουν μικρή άνοδο :
Βόρεια νησιά : απο 12.. έως 19°C
Νότια : απο 13.. έως 20°C
Ορεινά : απο 12.. έως 21°C

Το Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων θα ισχύει και την Παρασκευή μέχρι τα μεσάνυχτα καθώς οι άνεμοι θα ακουμπάνε τα 7-8 μποφόρ χωρίς να αποκλείονται και ριπές 9 μποφόρ!

Δεν προβλέπονται φαινόμενα.
Η σκόνη στην ατμόσφαιρα θα ενταθεί και συμβουλεύουμε τον ευπαθή πληθυσμό να είναι προσεκτικός και να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις.

Οι θερμοκρασίες είναι ικανές λόγω των νοτιάδων να σκαρφαλώσουν ακόμα και στους 22°C με 23°C βαθμούς.

Υγρασία : 55-85%

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 30 Μαρτίου και στο βάθος ένα έκτακτο δελτίο…

0
Ρόδος - Φώτο Stavros Kesedakis
Ρόδος - Φώτο Stavros Kesedakis

Χορηγός Πρόγνωσης

Με αραιές νεφώσεις θα ξεκινήσει θα κυλάει και θα τελειώσει η Τετάρτη σε όλα τα τμήματα του νομού.
Δεν προβλέπονται φαινόμενα.
Απο τα μεσάνυχτα θα μεταφέρεται Αφρικάνικη Σκόνη πρός την περιοχή.

Οι άνεμοι θα επιμένουν νοτιάδες με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ.

Οι Θερμοκρασίες σημειώσουν μικρή πτώση :
Βόρεια νησιά : απο 11.. έως 18°C
Νότια : απο 12.. έως 19°C
Ορεινά : απο 11.. έως 20°C

Υγρασία : 60-92%

Με Έκτακτο Δελτίο προβλέπεται να μας αποχαιρετήσει ο Μάρτιος.
Θα σας ενημερώνουμε απο αύριο για αυτή την μεταβολή μέσα απο τις συχνότητες του Real Voice ξεκινώντας απο την πρώτη εκπομπή του σταθμού “Πρώτη Καλημέρα” 08:00 με 10:00 του Τέρη Χατζηιωάννου και κάθε μια ώρα μετά τα σύντομα δελτία ειδήσεων της Νατάσας Παμπρή καθώς και στο μεσημβρινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων τις Ρένας Παυλάκη.
Συντονιστείτε ώστε να ενημερωθείτε έγκαιρα.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 29 Μαρτίου

0
Κεραμί, Αρχάγγελος Ρόδου - Φώτο : Μανώλης Αργυρού
Κεραμί, Αρχάγγελος Ρόδου - Φώτο : Μανώλης Αργυρού

Χορηγός Πρόγνωσης

Με νεφώσεις θα ξεκινήσει η μέρα ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες σύντομες ψιχάλες στα περισσότερα νησιά του νομού καθώς και στην Ρόδο.
Το αργότερο μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα έχει βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα επιμένουν νοτιάδες με την έντασή τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ.

Αμετάβλητες παραμένουν οι Θερμοκρασίες :
Βόρεια νησιά : απο 13.. έως 19°C
Νότια : απο 14.. έως 20°C
Ορεινά : απο 13.. έως 20°C

Υγρασία : 55-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022


Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 28 Μαρτίου

0
Ρόδος-Φώτο Stavros Kesedakis
Ρόδος-Φώτο Stavros Kesedakis

Χορηγός Πρόγνωσης

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός με νεφώσεις απο το πρωί που σταδιακά θα πυκνώνουν και τις απογευματινές αλλα ειδικά τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές που δεν θα έχουν παρόλα αυτά ένταση η διάρκεια.

Όσο αφορά τους ανέμους, άπνοια θα επικρατεί σε όλα τα τμήματα του νόμου ενώ θα στραφούν από το πρωί σε νοτιάδες ωστόσο την νύχτα θα ενισχυθούν στα 4-5 μποφόρ.

Αμετάβλητες θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και θα κυμανθούν στα βορειότερα τμήματα από 12.. μέχρι 19°C ενώ στα νοτιότερα από 13.. μέχρι 20°C βαθμούς.

Υγρασία : 65-90%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 26/27 Μαρτίου

0
Ρόδος - Φώτο Μπέτι Ξύδη
Ρόδος - Φώτο Μπέτι Ξύδη

Χορηγός Πρόγνωσης

Συνεχίζεται η καλοκαιρία και το Σαββατοκύριακο σε όλα τα τμήματα του νομού με κάποιες αραιές νεφώσεις κατά τις πρωινές κυρίως ώρες να μην απασχολούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες-ΒΑ διευθύνσεις το Σάββατο με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ.
Την Κυριακή θα επιμένουν βοριάδες ωστόσο απο το μεσημέρι θα παρουσιάζουν εξασθένηση παντού και μέχρι το βράδυ δεν θα ξεπερνούν πουθενά τα 3-4 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν νεα μικρή άνοδο και θα κυμαίνονται στα βορειότερα νησιά απο 12.. έως 19°C στα νοτιότερα απο 13.. έως 20°C και στην Λίνδο : απο 14.. έως 22° βαθμούς.

Υγρασία : 45-80%

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

23 Μαρτίου – Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας

0

Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων.
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας.

Η σημασία της γιορτής αυτής είναι κυρίως για να αναδεικνύει την τεράστια συμβολή που έχουν οι Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες στην ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας.

Ο ρόλος των ερασιτέχνών και των καιρόφιλων

Τεράστια είναι τα τελευταία χρόνια η συμβολή των ερασιτεχνών μετεωρολόγων, καιρόφιλων η απλών παρατητητών.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας καθημερινά ενημερώνουν απο της περιοχές τους για της καιρικές συνθήκες που επικρατούν η θα επικρατήσουν με δικές τους αναφορές η εκτιμήσεις.

Χρόνια μας Πολλά

Γιάννης Μανωλάς

Κυκλώνας Ρόδου

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση Καιρού έως την 25ή Μαρτίου

0

Άστατος προβλέπεται ο καιρός για ακόμα ένα εικοσιτετράωρο ειδικά στα νότια τμήματα του νομού.
Παρόλα αυτά τα προγνωστικά στοιχεία είναι αισιόδοξα καθώς προβλέπεται τέλος των χειμερινών συνθηκών στην περιοχή μας με την άνοιξη επιτέλους να επιβάλλεται.

Πιο συγκεκριμένα, αυξημένες θα είναι οι πιθανότητες να σημειώνονται μπόρες ανα διαστήματα στην Ρόδο την Κάσο την Κάρπαθο την Σύμη και το Καστελλόριζο.
Μέχρι τις απογευματινές ώρες ο καιρός θα έχει βελτιωθεί.
Στα υπόλοιπα νησιά προβλέπονται αραιές νεφώσεις μόνο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την έντασή τους να φτάνει τα 6-7 μποφόρ.
Εξαίρεση θα αποτελούν η Ρόδος η Σύμη και το Καστελόριζο όπου μέχρι τις απογευματινές ώρες θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4 μποφόρ. Στην συνέχεια θα στραφούν και εκει σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώνουν άνοδο και θα κυμανθούν στα βόρεια νησιά από 8.. μέχρι 13°C βαθμούς ενώ στα νοτιότερα από 9 μέχρι 14°C βαθμούς.
Στα ορεινά απο 7.. έως 12 βαθμούς.

Υγρασία : 60-85%

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου ο καιρός προβλέπεται από το νόμο από βορειοδυτικές διευθύνσεις θα σημειώσουν άνοδο θα ακουμπήσουν τους 15°C με 16°C βαθμούς οι μέγιστες το μεσημέρι ενώ το βράδυ δεν θα πέσουν κάτω από τους 10 βαθμούς οι ελάχιστες πουθενά.

Υγρασία : 45-75%

Χορηγός Πρόγνωσης


Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022

Ο καιρός για τον εορτασμό της Ελληνικής Επετείου της Επανάστασης του 1821 προβλέπεται αίθριος σε όλα τα νησιά καθ όλο το 2ώρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν απο βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν νέα άνοδο με την πιθανότητα να σημειωθούν τα πρώτα 20άρια της φετινής άνοιξης να είναι πολύ μεγάλη.
Βόρεια νησιά : απο 12.. έως 18°C
Νότια : απο 13.. έως 19°C
Λίνδος : απο 14.. έως 20°C
Καστελλόριζο : απο 15.. έως 20°C

Υγρασία : 40-65%

Χρόνια Πολλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Επιδείνωση Καιρού την Τρίτη 22 Μαρτίου (Video)

0
Ρόδος - Φώτο Γιάννης Μανωλάς
Ρόδος - Φώτο Γιάννης Μανωλάς

Χορηγός Πρόγνωσης

Ακολουθεί βιντεοπρόγνωση καθώς τα μεσάνυχτα της Τρίτης εντοπίζουμε κυκλογένεση στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο & Καστελλόριζο με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν καταιγίδες δυνητικά ισχυρές χιόνια στα ορεινά καθώς και ισχυρές ριπές ανέμου.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Τρίτη με βροχές να σημειώνονται κυρίως στα νησιά του νοτίου συγκροτήματος του νομού ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται και καταιγίδες ειδικότερα στην Ρόδο την νύχτα.

Οι άνεμοι στα βόρεια του νομού απο την Πάτμο μέχρι περίπου την Κώ θα είναι βοριάδες και θα ακουμπάνε τα 7 μποφόρ ενώ απο την Κώ και νοτιότερα δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ ενώ θα πνέουν απο νοτιο-ανατολικές διευθύνσεις. Στην Ρόδο και στο Καστελλόριζο δεν αποκλείεται να ενισχυθούν πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες στα 4-5 μποφόρ με εξασθένηση και πάλι απο τα μεσάνυχτα.

Οι θερμοκρασίες επιμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 6 έως 9°C
Νότια νησιά : απο 7 έως 10°C
Ορεινά : απο 3 έως 7°C βαθμούς

Υγρασία : 55-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση καιρού για την Δευτέρα 21 Μαρτίου

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Χωρισμένος στα δύο ο νόμος Δωδεκανήσων την Δευτέρα καθώς στα νοτιότερα θα σημειωθούν τοπικά φαινόμενα ενώ στα βορειότερα ο ήλιος θα κυριαρχήσει.
Πιο συγκεκριμένα, πολύ άστατος προβλέπεται ο καιρός στα νοτιότερα νησιά του νομού με την πιθανότητα να εκδηλωθούν παροδικές βροχές να ακουμπάει το 70%.
Νησιά τα οποία ενδέχεται να επηρεαστούν είναι η Κάσος η Κάρπαθος η Χάλκη η Τήλος η Ρόδος και η Σύμη από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες.
Στα βορειότερα τμήματα κάποιες αραιές νεφώσεις κατά την διάρκεια του 24ώρου δεν θα απασχολούν καθόλου.

Χωρισμένος θα είναι ο νομός όσο αφορά και τους ανέμους
καθώς στα βόρεια τμήματα απο το ύψος της Κώ και πάνω θα πνέουν βοριάδες με την ένταση τους να φτάνει τα 6-7 μποφόρ ενώ στα νοτιότερα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-4 μποφόρ.
Ασθενείς θα πνέουν στην πρωτεύουσα Ρόδο 2-3 μποφόρ απο διάφορες διευθύνσεις μέχρι το μεσημέρι και στην συνέχεια νοτιάδες.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα:
Βόρεια νησια: απο 4.. έως 9°C
Νότια: απο 5.. έως 10°C
Ορεινά: απο 2.. έως 8°C

Υγρασία : Βόρεια τμήματα 40-65% – νότια 60-90%

Καθημερινές προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε και απο το ραδιόφωνο του Real Voice 99.5

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ & ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ 18/19/20 ΜΑΡΤΙΟΥ

0
The imaginary basketball arena is modelled and rendered.

Χορηγός Δελτίου

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού της Παρασκευής θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι και η νέα πτώση της θερμοκρασίας.
Δεν προβλέπονται φαινόμενα ενώ κάποιες αραιές νεφώσεις δεν θα απασχολούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν με την έντασή τους να φτάνει τα 7-8 μποφόρ σε όλα τα τμήματα

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση ειδικά τη νύχτα και θα κυμανθούν στα βορειότερα τμήματα από 7 μέχρι 10°C βαθμούς ενώ στα νοτιότερα από 8 μέχρι 11°C βαθμούς .
Στα ορεινά από 6 μέχρι 9°C βαθμούς

Υγρασία : 40-65%

Σαββατοκύριακο

Με αραιές νεφώσεις θα ξεκινήσει θα κυλάει και θα τελειώσει το Σάββατο στα περισσότερα νησιά του νομού.
Δεν προβλέπονται φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα επιμένουν βοριάδες με την ένταση τους να φτάνει και πάλι τα 6-7 και στο Καρπάθιο τα 8 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα παρουσιάσουν νέα πτώση και θα κυμανθούν στα βόρεια νησιά από 5.. Μέχρι 9°C βαθμούς στα νότια από 6.. μέχρι 10°C και στα ορεινά απο 3.. μέχρι 8 βαθμούς.

Υγρασία : 35-60%

Την Κυριακή σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός με εξαίρεση την Ρόδο την Χάλκη την Τήλο την Κάρπαθο και την Κάσο όπου πυκνές νεφώσεις θα επικρατούν από το ξημέρωμα και ενδεχομένως να σημειωθούν παροδικές μπόρες μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα επιμένουν βοριάδες μέχρι 7 μποφόρ ωστόσο πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν από το Καστελόριζο μέχρι την Κώ και θα στρέφονται από διάφορες διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ μέχρι το απόγευμα όπου θα ενισχύονται και πάρει και θα ακουμπήσουν τα 6-7μποφόρ.

Θερμοκρασίες στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 5.. έως 8°C
Νότια : απο 6.. έως 9°C
Ορεινά : απο 2.. έως 7°C βαθμούς

Υγρασία 45-65%

Καθημερινές προγνώσεις μας μπορείτε να ακούτε και απο το ραδιόφωνο του Real Voice 99.5

Καλό Π/Σ/Κ σε όλους

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 9 Μαρτίου

0
Lardos Rhodes - Photo: Daphne Tijsmans
Lardos Rhodes - Photo: Daphne Tijsmans

Χορηγός Πρόγνωσης

Παραμένει για ακόμα μια μέρα πολύ άστατος ο καιρός και έτσι αύριο Τετάρτη υπάρχει ξανά πιθανότητα να σημειώνονται ασθενούς έντασης βροχές τις πρωινές ειδικά ώρες στους ορεινούς όγκους της Ρόδου οι οποίες θα σταματούν σύντομα.
Κάποια παροδική καταιγίδα τις μεσημβρινές ώρες τα κεντρικά του νησιού με γρήγορη παρόλα αυτά εξασθένηση δεν θα την αποκλείσω.
Το υπόλοιπο της ημέρας θα κυλάει και θα τελειώσει με αραιές νεφώσεις.
Στα υπόλοιπα νησιά του νομού προβλέπονται αραιές νεφώσεις που ανα διαστήματα θα πυκνώνουν και δεν αποκλείεται να δίνουν ασθενείς βροχές.
Οχι κάτι το ιδιαίτερο.

Οι άνεμοι θα στραφούν απο το ξημέρωμα σε δυτικούς και αργότερα σε βορειοδυτικούς με την ένταση τους να φτάνει τα 3-4 μποφόρ ωστόσο την νύχτα θα παρουσιάζουν περαιτέρω ενίσχυση σε όλα τα τμήματα.

Οι Θερμοκρασίες θα σημειώνουν πτώση απο την νύχτα:
Βόρεια νησιά : απο 9.. έως 16°C
Νότια >> : απο 10.. έως 16°C
Ορεινά : απο 8.. έως 14°C

Υγρασία : 55-80%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 8 Μαρτίου

0
Καστελλόριζο - Φώτο: Stathis Andreas
Καστελλόριζο - Φώτο: Stathis Andreas

Χορηγός Πρόγνωσης

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες

Παραμένει άστατος ο καιρός σε όλα τα τμήματα του νομού με την πιθανότητα να σημειωθούν παροδικές μπόρες να είναι αυξημένη.
Δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και η Ρόδος. Τα φαινόμενα δεν θα έχουν δυναμική η διάρκεια και θα είναι σύντομα.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 3-4 μποφόρ.

Θερμοκρασίες χωρίς αξιόλογη μεταβολή:
Βόρεια νησιά : απο 10.. έως 16°C
Νότια >> : απο 11.. έως 17°C
Ορεινά : απο 10.. έως 16°C

Υγρασία : 60-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Βροχές ασθενούς και πάλι έντασης θα σημειώνονται το Σάββατο σε αρκετά νησιά του νομού καθώς και στην Ρόδο, δεν περιμένω οχι κατι το ιδιαίτερο και το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας θα κυλάει με νεφώσεις.
Την νύχτα και ειδικά τα μεσάνυχτα ο καιρός θα παρουσιάζει επιδείνωση στα βορειότερα νησιά αρχικά με τις ασθενείς βροχές να μετατρέπονται σε καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις. Μετά τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα νοτιότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ μέχρι το απόγευμα,
στην συνέχεια θα ενισχύονται και θα ακουμπήσουν τα 6-7 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες δεν θα σημειώσουν αξιόλογη μεταβολή:
Βόρεια νησιά : απο 10.. έως 15°C
Νότια : απο 11.. έως 16°C
Ορεινά : απο 9.. έως 14°C

Υγρασία : 60-87%

Την Κυριακή της Αποκριάς θα σημειώνονται καταιγίδες απο το ξημέρωμα σε όλα τα νησιά του νομού
όπου απο το μεσημέρι θα σταματούν σταδιακά παντού και το υπόλοιπο της ημέρας θα κυλήσει με νεφώσεις μόνο.

Οι άνεμοι θα επιμένουν νοτιάδες και θα ακουμπάνε τα 5-6 μποφόρ μέχρι τις προμσημβρινές ώρες όπου θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε βόρειο-ανατολικούς.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση την νύχτα:
Βόρεια νησιά : απο 9.. έως 15°C
Νότια : απο 10.. έως 16°C
Ορεινά : απο 8.. έως 14°C

Υγρασία : 60-80%

Την Καθαρά Δευτέρα ο χαρταετός θα καταφέρει να πετάξει καθώς οι άνεμοι θα πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 3-4 και στα βορειότερα τμήματα 5 μποφόρ.
Η αστάθεια ωστόσο δεν θα αποφευχθεί και πάλι με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν ανα διαστήματα και πάλι ασθενούς έντασης βροχές σε αρκετά νησιά του νομού.
Στην Ρόδο περάσματα μπόρας απο το μεσημέρι και μετά έχουν αυξημένες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν και δεν μπορούν επίσης να αποκλειστούν.

Θερμοκρασίες στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 9.. έως 15°C
Νότια : απο 10.. έως 16°C
Ορεινά : απο 8.. έως 14°C

Υγρασία : 60-85%

Η ομάδα μας σας εύχεται καλό τριήμερο, Καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή

Πρόγνωση : Γιάννης Μανωλάς
Αρθρογραφία : Γιάννης Μανωλάς
Ηχητικό : Σκότης Δρόσος

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Παρασκευή 4 Μαρτίου

0
Rhodes - Photo by Koufalakis Michel PHOTO Shoots
Rhodes - Photo by Koufalakis Michel PHOTO Shoots

Χορηγός Πρόγνωσης

Νεφώσεις απο το πρωί της Παρασκευής θα επικρατούν σε όλα τα τμήματα του νομού και μάλιστα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες
να σημειωθούν βροχές ασθενούς έντασης βροχές απο τις μεσημβρινές ώρες και μετά.
Αναμένεται να επηρεαστούν όλα σχεδόν τα νησιά ανά διαστήματα καθώς και η πρωτεύουσα του νομού η Ρόδος τις ίδιες ώρες.
Τα φαινόμενα δεν θα έχουν ένταση η διάρκεια και θα εξασθενούν σύντομα.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ακουμπήσουν τα 4-5 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο και θα κυμανθούν στα βόρεια τμήματα απο 9.. έως 14°C
στα Νότια νησιά : απο 10.. έως 15°C
και στα Ορεινά : απο 8.. έως 13°C

Υγρασία : 60-90%

Συνδεθείτε αύριο στον Real Voice 99.5 στης 09:50 στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” με τον Τέρη Χατζηιωάννου θα σας ενημερώσω για τον καιρό του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 3 Μαρτίου

0
Ρόδος - Φώτο : Γεώργιος Πάττας
Ρόδος - Φώτο : Γεώργιος Πάττας

Χορηγός Πρόγνωσης

Σχεδόν αίθριος προβλέπεται ο καιρός την Πέμπτη με κάποιες διάσπαρτες νεφώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας να μην απασχολούν.
Τις βραδινές ώρες ωστόσο δεν αποκλείεται να πυκνώνουν και να εκδηλωθούν ασθενούς έντασης βροχές κυρίως σε ορεινά τμήματα της Ρόδου.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις σε όλα τα τμήματα απο βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνουν τα 7-8 μποφόρ.
Απο το μεσημέρι θα εξασθενούν αρχικά στα βορειότερα και το απόγευμα και στα νοτιότερα τμήματα του νομού.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και με δυσκολία θα ακουμπήσει τους 11°C με 12°C βαθμούς το μεσημέρι ο υδράργυρος
ενω στα Ορεινά τους 10°C. Την νύχτα οι ελάχιστες θα υποχωρήσουν στους 7 με 8 στα παραθαλάσσια και στους 5-6 βαθμούς στα ορεινά.

Υγρασία : 45-85%

Δελτία Καιρού μπορείτε να ακούτε και απο τον Real Voice 99.5

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 1 Μαρτίου

0
Παραλία Κρεμαστής - Φώτο Petros Cheimonettos
Παραλία Κρεμαστής - Φώτο Petros Cheimonettos

Χορηγός Πρόγνωσης

Καλό μήνα

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός απο το ξημέρωμα της Τρίτης με βροχές και παροδικές καταιγίδες ανά διαστήματα μέχρι τις απογευματινές ώρες θα είναι πολύ αυξημένη ειδικά στα νότια και ανατολικά τμήματα του νομού.
Το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιορίζονται στα ορεινά και θα σταματούν χωρίς ωστόσο να αποκλείσουμε την πιθανότητα για κάποια παροδική καταιγίδα αργά την νύχτα στην Ρόδο.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε ανατολικούς παντού με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ μέχρι το μεσημέρι, στην συνέχεια θα στρέφονται σε βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση και θα κυμανθούν:
στα Βόρειοτερα νησιά : απο 9.. έως 13°C
στα Νότια νησιά : απο 10.. έως 14°C
και στα Ορεινά : απο 8.. έως 12°C

Υγρασία : 65-90%

Μπορείτε πλέον να ακούτε τα δελτία μας και μέσα απο την ραδιοφωνική συχνότητα του
Real Voice 99.5

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ – 2/3 ΜΑΡΤΙΟΥ

0
 • Αφορά τα φαινόμενα και τίθεται σε ισχύ απο το ξημέρωμα της Τετάρτης 2 Μαρτίου ωρα 06:00 και λήγει τις απογευματινές της ίδιας μέρας ώρες ώρα 18:00.
  Καταιγίδες τοπικά ισχυρές που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις και πιθανότατα απο χαλαζοπτώσεις θα σημειώνονται ανα διαστήματα μέχρι τις απογευματινές ώρες ειδικά σε Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο και Καστελλόριζο.
 • Αφορά τους ανέμους και τίθεται σε ισχύ απο της 22:00 το βράδυ της Τετάρτης 2 Μαρτίου και λήγει το απόγευμα της Πέμπτης 3 Μαρτίου ώρα 18:00
  – Άνεμοι βοριάδες πολύ ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 και πιθανόν στα πελάγη 8 μποφόρ ικανοί θα πνεύσουν σε όλα τα τμήματα του νομού απο την νύχτα της Τρίτης. Σταδιακή εξασθένηση θα παρουσιάζουν λίγο πρίν τις απογευματινές ώρες αρχικά στα βόρεια και λίγο αργότερα και στα νοτιότερα τμήματα του νομού.

  Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση το διήμερο της Τετάρτης και της Πέμπτης και δεν θα ξεπεράσουν τους 11 με 12 βαθμούς οι μέγιστες το μεσημέρι ενώ την νύχτα οι ελάχιστες θα υποχωρήσουν στους 8.. με 9.. στα παραθαλάσσια και στους 6.. στα ορεινά.

  Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και την Τρίτη 1 Μαρτίου

0
Ρόδος-Φώτο Stavros Kesedakis
Ρόδος-Φώτο Stavros Kesedakis

Χορηγός Πρόγνωσης

Με την έλευση του βαρομετρικού χαμηλού “Μπιάνκα” όπως δόθηκε απο το Αστεροσκοπείο θα μας αποχαιρετήσει ο Φεβρουάριος .
Συγκεκριμένα βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειώνονται λίγο πρίν τα μεσάνυχτα της Κυριακής σε όλα σχεδόν τα νησιά του νομού οι οποίες θα συνεχίζουν μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας. Στην συνέχεια τα φαινόμενα θα περιορίζονται χωρίς ωστόσο να εξασθενούν εντελώς καθώς θα παραμένει η συννεφιά σε όλα τα νησιά και η πιθανότητα για τοπικά ψιχαλίσματα η ασθενούς έντασης βροχή θα είναι πολύ αυξημένη μέχρι και την νύχτα της Δευτέρας.
Απο τα μεσάνυχτα και ειδικά πρός το ξημέρωμα της Τρίτης τα φαινόμενα φαίνεται πως θα ενταθούν ενώ δεν αποκλείεται να σημειώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα περισσότερα τμήματα του νομού.
Στην πρωτεύουσα Ρόδο καταιγίδες θα σημειώνονται ανα διαστήματα μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας και στην συνέχεια τα φαινόμενα θα σταματούν και θα περιοριστούν στα ορεινά και τα ημιορεινά τμήματα. Η μέρα στην πόλη θα κυλάει με πολύ μικρή πιθανότητα για παροδικές ψιχάλες μέχρι το απόγευμα. Στην συνέχεια τα φαινόμενα θα επιστρέφουν με βροχές κανονικής έντασης να σημειώνονται στα ορεινά οι οποίες τις νυχτερινές ώρες θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα παραθαλάσσια τμήματα.
Τον Μάρτιο οι κάτοικοι της πρωτεύουσας θα τον υποδεχθούν με ένα σχεδόν χειμερινό σκηνικό καθώς θα επικρατεί νεφοσκεπής ουρανός παντού ενώ θα σημειώνονται ποτιστικού κυρίως χαρακτήρα βροχές σε όλο το νησί μέχρι το μεσημέρι.
Δύσκολα πάντως θα ενταθούν τα φαινόμενα και θα βγούν καταιγίδες.
Απο τις απογευματινές ώρες και μετά τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση και θα εξασθενούν.

Άνεμοι

Οι άνεμοι την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου θα εξασθενήσουν απο το πρωί παντού και δεν θα ξεπερνούν τα 3-4 μποφόρ ενώ θα μεταβάλλονται συνεχώς καθ όλο το 24ώρο.
Την Τρίτη 1 Μαρτίου θα στραφούν σε ανατολικούς με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ όπου σταδιακά μέσα στην μέρα θα στρέφονται σε βορειοανατολικούς και θα εξασθενούν πρόσκαιρα.

Θερμοκρασίες

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσουν την Δευτέρα οι θερμοκρασίες:
Βόρεια νησιά : απο 11.. έως 16°C
Νότια νησιά : απο 12.. έως 17°C
Ορεινά : απο 10.. έως 15°C

Υγρασία : 60-90%

Την Τρίτη 1 Μαρτίου θα σημειώσουν πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 9.. έως 13°C
Νότια νησιά : απο 10.. έως 14°C
Ορεινά : απο 8.. έως 12°C

Υγρασία : 65-92%

Καλή εβδομάδα & Καλό μήνα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022


Ουκρανία: Παρά την εισβολή, Ευρώπη και ΗΠΑ συνεχίζουν τη συνεργασία με τη Ρωσία στο Διάστημα

0


Το διαστημικό όχημα Ρόζαλιντ Φράνκλιν της αποστολής ExoMars. Η αποστολή Exobiology on Mars αποτελεί μία κοινή αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και του αντίστοιχου ρωσικού Roscosmos. Κατά την πρώτη φάση, που ξεκίνησε το 2016, τοποθετήθηκε ένας δορυφόρος έρευνας ιχνών αερίων και τηλεπικοινωνίας στην τροχιά του Άρη και ελευθερώθηκε ένα πειραματικό σκάφος προσεδάφισης, το οποίο όμως συνετρίβη στην επιφάνεια του πλανήτη.

Κατά τη δεύτερη φάση, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2022, θα προσεδαφιστεί ένα ρομποτικό όχημα (ρόβερ) στην επιφάνεια, που θα υποστηρίξει μια επιστημονική αποστολή η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2024 ή αργότερα.
Δύο ρώσοι κοσμοναύτες βρίσκονται αυτή την περίοδο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μαζί με έναν αστροναύτη της ESA και τέσσερις της NASA, η οποία επίσης σκοπεύει να συνεχίσει την συνεργασία της με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.
«Παρά την τρέχουσα σύγκρουση, η διαστημική συνεργασία συνεχίζει να αποτελεί γέφυρα» έγραψε στο Twitter ο Γιόζεφ Άσμπαχερ, γενικός διευθυντής της ESA.

Τυχόν διακοπή της συνεργασίας πιθανότατα θα δυναμίτιζε την ευρω-ρωσική αποστολή ExoMars, της οποίας το δεύτερο σκέλος προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τον Σεπτέμβριο για να αναζητήσει ίχνη αρχαίας ζωής στον Άρη.
Το πρώτο σκέλος της αποστολής ήταν η εκτόξευση του δορυφόρου Trace Gas Orbiter, o οποίος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να μελετήσει την ατμόσφαιρά του.

Στην επόμενη φάση, η ρωσική συσκευή προσεδάφισης Kazachok θα μεταφέρει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη το ρομπότ Rosalind Franklin, το πρώτο τροχοφόρο ρομπότ που εκτοξεύει η ESA.
«Η ESA συνεχίζει να εργάζεται σε όλα τα προγράμματά της, συμπεριλαμβανομένων του ISS και της εκτόξευσης του ExoMars, προκειμένου να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις στις Χώρες-Μέλη και τους εταίρους μας» ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται» κατέληξε.


Πηγή: IN.GR

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρου για το Σ/Κ – 26/27 Φεβρουαρίου

0
Ρόδος - Φώτο Στάθης Ανδρέας
Ρόδος - Φώτο Στάθης Ανδρέας

Χορηγός Πρόγνωσης

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός το Σάββατο με κάποιες αραιές νεφώσεις κατά τις απογευματινές ώρες να μην απασχολούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ το αργότερο έως της 11:00 το πρωί. Στην συνέχεια θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 2-3 μποφόρ παντού.

Υγρασία : 55-85%

Την Κυριακή ο καιρός θα παρουσιάζει μεταβολή με νεφώσεις που θα αναπτύσσονται απο το ξημέρωμα σε όλα τα νησιά του νομού και κατά την διάρκεια της ημέρας θα πυκνώνουν. Μάλιστα υπάρχουν πιθανότητες άνω του 60% να σημειώνονται απο το απόγευμα ανα διαστήματα ψιχαλίσματα σε αρκετά νησιά του νομού συμπεριλαμβανομένης και της Ρόδου.

Οι άνεμοι την Κυριακή θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ. Απο το βράδυ θα παρουσιάζουν εξασθένηση.

Υγρασία : 60-90%

Οι Θερμοκρασίες θα βρεθούν στα ίδια επίπεδα και τις δύο μέρες:
Βόρεια νησιά : απο 10.. έως 15°C
Νότια νησιά : απο 11.. έως 16°C
Ορεινά : απο 9.. έως 14°C

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022


Ρόδος-Δωδεκάνησα – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

0
Ρόδος - Φώτο Γιάννης Μανωλάς
Ρόδος - Φώτο Γιάννης Μανωλάς

Χορηγός Δελτίου

Καταιγίδες ανα διαστήματα θα σημειώνονται απο τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι το ξημέρωμα της Τετάρτης σε Λέρο, Κάλυμνο, Κώ, Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Χάλκη και Ρόδο. Πρόσκαιρα ο καιρός θα παρουσιάσει ύφεση μέχρι σχεδόν τις απογευματινές ώρες. Εξαίρεση η Κάσος και η Κάρπαθος όπου απο το μεσημέρι μέχρι το βράδυ θα υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα να σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα επιδεινωθεί και πάλι σε Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Χάλκη και Ρόδο όπου μέχρι τα μεσάνυχτα θα σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες. Τα νησιά που δεν αναφέρθηκαν δεν αποκλείεται να επηρεαστούν απο σύντομες μπόρες οχι πάντως κάτι ανησυχητικό.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες, νοτιο-ανατολικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν σημαντικά το μεσημέρι ακουμπώντας τα 6-7 μποφόρ. Τα μεσάνυχτα θα εξασθενούν.

Αμετάβλητες οι θερμοκρασίες:
Βόρεια νησιά : απο 10.. έως 15°C
Νότια νησιά : απο 11.. έως 16°C
Ορεινά : απο 9.. έως 14°C

Υγρασία : 55-90%

Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά περιορίζονται σε ορεινούς όγκους αποκλειστικά απο το μεσημέρι και εξασθενούν.
Οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες και θα ακουμπήσουν τα 7-8 μποφόρ με εξαίρεση την Σύμη την Τήλο την Χάλκη την Ρόδο και το Καστελλόριζο που δεν θα ξεπερνούν τα 4-5 μποφόρ. Σταδιακή ενίσχυση θα παρουσιάσουν και εκεί το ξημέρωμα της Παρασκευής όπου ο καιρός προβλέπεται αίθριος ωστόσο η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ενώ οι βοριάδες θα επιμένουν σε όλα τα τμήματα στα 6-7 μποφόρ.
Την νύχτα θα εξασθενήσουν στα 4-5 μποφόρ.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου και μια πρώτη εκτίμηση για την Τσικνοπέμπτη

0
Κρεμαστή Ρόδου - Φώτο : Πέτρος Χειμωνέτος
Κρεμαστή Ρόδου - Φώτο : Πέτρος Χειμωνέτος

Χορηγός Πρόγνωσης

Χαλάει ο καιρός την Δευτέρα με τις νεφώσεις να είναι σχεδόν παντού πυκνές ενώ απο το μεσημέρι και μετά θα εκδηλώνονται ολιγόλεπτα ψιχαλίσματα σε διάφορα νησιά του νομού. Την νύχτα δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές καταιγίδες συνοδεία λίγων ηλεκτρικών εκκενώσεων ειδικότερα στα βορειότερα νησιά του νομού.

Οι άνεμοι
θα στραφούν σε νότιους-νοτιοδυτικούς με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ ειδικά στα βορειότερα και κεντρικά τμήματα του νομού. Στα νοτιότερα μέχρι 3-4 μποφόρ με τάση ενίσχυσης ωστόσο και εκεί απο την νύχτα.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 10.. έως 15°C
Νότια νησιά : απο 11.. έως 16°C
Ορεινά : απο 9.. έως 14°C

Υγρασία : 55-90%

Εκτίμηση καιρού Τσικνοπέμπτης και μια γρήγορη ματιά για την εβδομάδα που θα διανύσουμε

Με πολύ άστατο καιρό προβλέπεται να κυλάει η εβδομάδα 21/25 Φεβρουαρίου με κάποιες βροχές η ακόμα και καταιγίδες να έχουν μεγάλες πιθανότητες να σημειώνονται ανα διαστήματα κατά την διάρκεια της εβδομάδας στα περισσότερα νησιά του νομού.
Ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση απο την Τετάρτη ενώ οι άνεμοι παρόλο που θα εξασθενήσουν δεν θα συμβάλουν στην ομαλοποίηση του καιρού.
Έτσι την Τσικνοπέμπτη υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ώστε να εκδηλώνονται βροχές.
Φαίνεται πως δεν δείχνει διατεθειμένος να παρατήσει τόσο εύκολα τα όπλα ο φετινός απίστευτος χειμώνας.

Θα παρακολουθούμε τα προγνωστικά στοιχεία και θα σας ενημερώνουμε με καθημερινά δελτία καιρού.

Να είσαστε καλά, Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 19/20 Φεβρουαρίου

0
Ρόδος - Φώτο Μπέτι Ξύδη
Ρόδος - Φώτο Μπέτι Ξύδη

Χορηγός Πρόγνωσης

Εξαιρετικός καιρός θα επικρατήσει το Σάββατο σε όλα τα νησιά του νομού καθ όλο το 24ώρο.
Με αραιές νεφώσεις θα ξεκινήσει η Κυριακή σε όλα τα τμήματα του νομού που απο το μεσημέρι και μετά σταδιακά θα πυκνώνουν.

Οι άνεμοι το Σαββάτο θα έχουν στραφεί ήδη απο το ξημέρωμα σε βοριάδες με την ένταση τους να φτάνει πρόσκαιρα τα 6-7 μποφόρ. Σταδιακά θα εξασθενούν απο το απόγευμα και ειδικά την νύχτα παντού.
Την Κυριακή θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς το ξημέρωμα και αργότερα σε δυτικούς με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση το Σάββατο:
Βόρεια νησιά : απο 9.. έως 14°C
Νότια νησιά : απο 10.. έως 15°C
Ορεινά : απο 8.. έως 13°C
Υγρασία : 45-80%
Την Κυριακή δεν αποκλείεται να έχουμε τα πρώτα εικοσάρια για το 2022:
Βόρεια νησιά : απο 10.. έως 17°C
Νότια νησιά : απο 11.. έως 18°C
Ορεινά : απο 9.. έως 16°C
Λίνδος : απο 12.. έως 20°C
Υγρασία : 55-80%

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση Καιρού για την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου

0
Καστελλόριζο - Φώτο : Ανδρέας Νούσιας
Καστελλόριζο - Φώτο : Ανδρέας Νούσιας

Χορηγός Πρόγνωσης

Σχεδόν αίθριος προβλέπεται ο καιρός την Παρασκευή με κάποιες αραιές νεφώσεις να μην απασχολούν. Πολύ μικρή πιθανότητα θα υπάρχει μέχρι το μεσημέρι να σημειωθεί κάποια παροδική ψιχάλα στην πόλη της Ρόδου η την Ιξιά. Τίποτα το ιδιαίτερο.

Οι άνεμοι θα στρέφονται σταδιακά απο το μεσημέρι σε βοριάδες και θα ενισχύονται ακουμπώντας την νύχτα τα 5-6 μποφόρ χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω ενίσχυση τα μεσάνυχτα στα 7 μποφόρ.

Θερμοκρασίες περίπου στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 9.. έως 17°C
Νότια νησιά : απο 10.. έως 18°C
Ορεινά : απο 8.. έως 16°C

Υγρασία : 55-80%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου

0
Φώτο : Stavros Kesedakis
Φώτο : Stavros Kesedakis

Χορηγός Πρόγνωσης

Μίνι επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στην περιοχή μας με κάποιες βροχές να εκδηλώνονται κατά την διάρκεια του μεσημεριού κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο ενδεχομένως στην Αστυπάλαια και το απόγευμα σε Κώ, Νίσυρο, Τήλο και Κάλυμνο. Δεν αναμένονται καταιγίδες ενώ τα φαινόμενα δεν θα έχουν διάρκεια η ένταση. Τις βραδινές ώρες δεν αποκλείεται να επηρεαστούν τμήματα και της Ρόδου ωστόσο το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να κάνουν τους δρόμους ποιό γλιστερούς ενώ ευνοείται και η μεταφορά σκόνης με αποτέλεσμα να σημειώνονται επι της ουσίας λασποβροχές.
Στα νησιά που δεν αναφερθήκαμε το 24ώρο αναμένεται με αραιές νεφώσεις ανα διαστήματα πυκνότερες.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ενισχυθούν πρόσκαιρα για δύο τρείς ώρες φτάνοντας το μεσημέρι τα 3-4 μποφόρ. Γρήγορα θα εξασθενήσουν παντού.

Θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 9.. έως 16°C
Νότια νησιά : απο 10.. έως 17°C
Ορεινά : απο 8.. έως 15°C

Υγρασία : 65-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου

0
u03a1u03ccu03b4u03bfu03c2 - u03a6u03ceu03c4u03bf u03a0u03b1u03bdu03b1u03b3u03b9u03ceu03c4u03b7u03c2 u03a4u03c3u03bfu03c5u03c1u03b4u03b9u03bfu03cd

Χορηγός Πρόγνωσης

Με αραιές νεφώσεις ανα διαστήματα πυκνότερες θα ξεκινήσει θα κυλάει και θα τελειώσει το 24ώρο της Τετάρτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ πουθενά.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο
Βόρεια νησιά : απο 9.. έως 16°C
Νότια νησιά : απο 10.. έως 17°C
Ορεινά : απο 8.. έως 15°C

Υγρασία : 55-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου

0
Καστελλόριζο - Φώτο Στάθης Ανδρέας
Καστελλόριζο - Φώτο Στάθης Ανδρέας

Χορηγός Πρόγνωσης

Σχεδόν αίθριος προβλέπεται ο καιρός την Τρίτη με κάποιες αραιές νεφώσεις ειδικά τις πρωινές ώρες να μην απασχολούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες-ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους το μεσημέρι να φτάνει τα 5-6 μποφόρ. Την νύχτα θα εξασθενήσουν παντού.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση
Βόρεια νησιά : απο 8.. έως 14°C
Νότια νησιά : απο 9.. έως 15°C
Ορεινά : απο 7.. έως 12°C

Υγρασία : 50-80%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Π/Σ/Κ – 11/12/13 Φέβρουαρίου

0
Κάτω Πέτρες Ρόδος - Φώτο : Μελτέμ Οτ.
Κάτω Πέτρες Ρόδος - Φώτο : Μελτέμ Οτ.


Χορηγός Πρόγνωσης

Υπέροχος καιρός θα επικρατήσει το διήμερο της Παρασκευής και του Σαββάτου, σε όλα τα νησιά του νομού με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 18°C με 19°C βαθμούς το μεσημεράκι ενώ την νύχτα οι ελάχιστες δεν θα πέσουν κάτω απο τους 10.. με 11.. βαθμούς.
Την Κυριακή προβλέπεται να ξεκινάει η μέρα το πρωί με κάποιες αραιές νεφώσεις οι οποίες δεν αποκλείετα να πυκνώνουν παροδικά πρός το μεσημέρι και θα έχουν αμυδρή πιθανότητα να δώσουν ψιχαλίσματα σε ορισμένα νησιά. Τίποτα το ιδιαίτερο.

Οι άνεμοι εξασθενούν παντού στα 2-3 μποφόρ και θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις μέχρι το μεσημέρι της Κυριακή όπου θα στραφούν σταδιακά σε βοριάδες και θα ενισχυθούν λιγάκι στα 3-4 μποφόρ.

Υγρασία : 55-90% το διήμερο και την Κυριακή 60-90%

Όσο αφορά την ημέρα των ερωτευμένων 14 Φεβρουαρίου όλα δείχνουν πως ο καιρός θα είναι αρκετά καλός με μέτριους ανέμους και την θερμοκρασία να διατηρείται στα ίδια περίπου επίπεδα.

Να είσαστε καλά – Καλό Π/Σ/Κ

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου

0
Κόλπος Ιξιάς Ρόδου - Φώτο : Vasso Kefala
Κόλπος Ιξιάς Ρόδου - Φώτο : Vasso Kefala

Χορηγός Πρόγνωσης

Καιρός αίθριος καθ όλο το 24ώρο σε όλα τα νησιά του νομού.

Άνεμοι βοριάδες επιμένουν πολύ ισχυροί 6-7 μποφόρ μέχρι το απόγευμα. Στην συνέχεια θα εξασθενούν.

Θερμοκρασίες σε άνοδο κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας:
Βόρεια νησιά : απο 8.. έως 14°C
Νότια νησιά : απο 9.. έως 15°C
Ορεινά : απο 7.. έως 12°C

Υγρασία : 40-60%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Εκτίμηση Καιρού έως την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου

0
Φακοειδές νέφος Παστίδα Ρόδου - Φώτο Γεώργιος Πάττας
Φακοειδές νέφος Παστίδα Ρόδου - Φώτο Γεώργιος Πάττας

Χορηγός Πρόγνωσης

Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Δευτέρα 7 Φεβ. θα είναι η στροφή των ανέμων σε δυτικούς και αργότερα νοτιοδυτικούς ενισχυόμενοι σταδιακά απο τις μεσημβρινές ώρες στα 5-6 μποφόρ με εξαίρεση την Ρόδο και το Καστελλόριζο όπου δεν θα ξεπερνούν τα 3-4 μποφόρ καθ όλο το 24ώρο με τάση ενίσχυσης εκεί απο τα μεσάνυχτα.
Φαινόμενα προβλέπονται σε ορισμένα νησιά καθώς και τμήματα της πρωτεύουσας Ρόδου απο το μεσημέρι και μετά με την μορφή ψιχαλισμάτων η ασθενούς έντασης βροχή χωρίς διάρκεια. Τίποτα το αξιόλογο.
Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 10 έως 16°C
Νότια νησιά : απο 11.. έως 17°C
Ορεινά : απο 9.. έως 17°C
Υγρασία : 60-90%

Την Τρίτη 8 Φεβ. ο καιρός θα παρουσιάσει μίνι επιδείνωση με κάποιες βροχές να σημειώνονται στα περισσότερα νησιά του νομού απο το ξημέρωμα χωρίς ωστόσο να έχουν διάρκεια, παρόλα αυτά δεν αποκλείεται τις προμεσημβρινές ώρες να δούμε όμορφους σχηματισμούς νεφών σε Κώ και Ρόδο κατά την έλευση των βοριάδων ενώ αν σημειωθεί και σύντομη καταιγίδα η ακουστεί και κάποια βροντή δεν θα πρέπει αποτελέσει έκπληξη. Επίσης δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ασπρίσει την νύχτα ο Αττάβυρος η ακόμα και ο Προφήτης Ηλίας καθώς η θερμοκρασίες θα πέσουν απότομα.

Οι άνεμοι θα επιμένουν νοτιάδες και γρήγορα δυτικοί με την ένταση τους να φτάνει τα 6-7 μποφόρ μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες και στην συνέχεια θα στραφούν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν σημαντικά σε επίπεδο θύελλας ακουμπώντας τα 7-8 και τοπικά στο Καρπάθιο τα 9 μποφόρ!
Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς!

Οι θερμοκρασίες θα μείνουν αμετάβλητες ωστόσο την νύχτα θα σημειώσουν ραγδαία πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 7 έως 16°C
Νότια νησιά : απο 8.. έως 17°C
Ορεινά : απο 4.. έως 15°C

Υγρασία : 60-70%

Την Τετάρτη 9 Φεβ. προβλέπεται ηλιόλουστος καιρός με κάποιες αραιές νεφώσεις να εντοπίζονται σε ορεινούς κυρίως όγκους. Όμορφοι σχηματισμοί κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος και πιθανότατα φακοειδή σύννεφα θα έχουν την τιμητική τους. Ξαστεριά θα επικρατεί παντού την νύχτα.
Η διαύγεια και η ορατότητα θα βρεθούν σε κορυφαία επίπεδα.

Άνεμοι βοριάδες 6-7 μποφόρ σε όλα τα νησιά του νομού.

Θερμοκρασίες σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 6 έως 10°C
Νότια νησιά : απο 8.. έως 11°C
Ορεινά : απο 2.. έως 8°C

Υγρασία : 30-60%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Π/Σ/Κ – 4/5/6 Φεβρουαρίου

0
Ρόδος-Φώτο: Γιωργος Στατης
Ρόδος-Φώτο: Γιωργος Στατης

Χορηγός Πρόγνωσης

Βελτιωμένος καιρός αναμένεται την Παρασκευή με κάποια φαινόμενα να εντοπίζονται μόνο σε ορεινούς όγκους κι αυτό μέχρι το αργότερο στης 07:00 το πρωί όπου για το υπόλοιπο του 24ώρου ο καιρός θα είναι παντού βελτιωμένος.

Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες και την ένταση τους να φτάνει τα 6-7 μποφόρ. Την νύχτα θα εξασθενήσουν.

Οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε χαμηλά επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 6.. έως 12°C
Νότια νησιά : απο 7.. έως 13°C
Ορεινά : απο 3.. έως 11°C βαθμούς

Υγρασία : 40-70%

Το Σαββατοκύριακο οι άνεμοι εξασθενούν στα 3-4 μποφόρ ωστόσο παραμένουν βοριάδες το Σαββάτο ενώ την Κυριακή θα στρέφονται απο διάφορες διευθύνσεις.
Ο καιρός προβλέπεται σχεδόν ανοιξιάτικος με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 18°C με 19°C βαθμούς το μεσημεράκι και κάποιες αραιές νεφώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας να μην απασχολούν. Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου πρός Κυριακή ξημέρωμα για κάποιες παροδικές ψιχάλες σε Κάσο & Κάρπαθο. Τίποτα σημαντικό.
Υγρασία : 55-87%

Να είσαστε καλά – Καλό Π/Σ/Κ

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022


ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ- ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

0

Χορηγός Δελτίου

Τίθεται σε ισχύ απο το ξημέρωμα της 1ης Φεβρουαρίου ώρα 06:00 & φτάνει μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 3 Φεβρουαρίου ώρα 00:00

Η Προσοχή μας εστιάζεται κυρίως στα εξής :

1) Πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι θα πνεύσουν απο την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου σε όλα τα τμήματα του νομού οι οποίοι αναμένεται να ακουμπάνε τα 6-7 μποφόρ.
Την συγκεκριμένη ημέρα θα σημειώνονται ανα διαστήματα μπόρες σε όλα τα νησιά του νομού με τα περισσότερα φαινόμενα να εντοπίζονται πλησίον των Μικρασιάτικων Παράλιων. Την νύχτα δεν αποκλείονται και καταιγίδες.
2) Παραμένει ακριβώς ίδιο το σκηνικό του καιρού και την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου με του ανέμους να επιμένουν απο νότιες διευθύνσεις παντού με την ένταση τους να μένει αμετάβλητη και να φτάνει και πάλι τα 6-7 μποφόρ.
Στο ίδιο μοτίβο και τα φαινόμενα καθώς ανα διαστήματα θα σημειώνονται μπόρες καθ όλο το 24ώρο ειδικότερα στα νησιά κοντά στα σύνορα.
3) Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου αναμένεται στροφή των ανέμων απο το πρωί σε βοριάδες και απότομη ενίσχυση τους στα 7 και λίγο αργότερα στα 8-9 μποφόρ. Καθώς θα μεσημεριάζει οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα πλησιάζουν και τα νοτιότερα τμήματα καθώς και την πρωτεύουσα Ρόδο ωστόσο οι νοτιάδες που θα βρίσκονται ακόμα στο νησί θα δημιουργούν συγκλίσεις που μπορούν να δημιουργήσουν δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες οι οποίες ενδεχομένως θα συνοδεύονται απο χαλαζοπτώσεις, ηλεκτρικές εκκενώσεις καθώς και υδροστρόβιλους στις θάλασσες. Χρειάζεται προσοχή!
Την νύχτα της Πέμπτης δεν αποκλείεται να σημειωθούν και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς ο υδράργυρος θα σημειώσει κάθετη πτώση.

Οι θερμοκρασίες την Τρίτη και την Τετάρτη θα κυμαίνονται απο 9… έως 15°C στα βόρεια νησιά και απο 10.. έως 16°C βαθμούς στα νότια.
Την Πέμπτη θα σημειώσουν ραγδαία πτώση ειδικά μέσα στην νύχτα και θα κυμανθούν απο 5.. έως 9°C στα βόρεια νησιά και απο 6.. έως 10°C στα νότια. Στα ορεινά απο 2.. έως 7°C βαθμούς.

Αναμένεται μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα την Τετάρτη σε υψηλά επίπεδα

Live ενημέρωση και αυτής της κακοκαιρίας θα υπάρχει απο την ομάδα μας στο facebook
Γίνετε μέλη μας ώστε να μαθαίνετε έγκυρα και κυρίως έγκαιρα κάθε καιρική μεταβολή στην περιοχή μας χωρίς να χρειάζεται να βλέπετε τις απομιμήσεις μας απο τυχάρπαστες ομαδούλες που δεν έχουν το παραμικρό ίχνος μετεωρολογικού υπόβαθρου. Προσοχή στις απομιμήσεις! Κατά καιρούς διάφοροι επιτήδειοι που προσπαθούν να κερδίσουν κοινό για δικούς τους σκοπούς εκμεταλλευόμενοι την καλή μας φήμη ανεβάζουν προγνώσεις καιρού σε ομάδες που δημιούργησαν ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παριστάνουν τον ιδιοκτήτη της ομάδας μας κ. Μανωλά προσποιούμενοι μάλιστα πως ζούν και εκείνοι στο εξωτερικό!
Να είσαστε προσεκτικοί όσο αφορά την μετεωρολογική σας ενημέρωση καθώς χρειάζεται προσέγγιση με σοβαρότητα και επαγγελματισμό.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση Καιρού για την Τελευταία Μέρα του Γενάρη

0
Φώτο Ανέζα Παλαιού
Φώτο Ανέζα Παλαιού

Χορηγός Πρόγνωσης

Με σχεδόν αίθριο καιρό θα μας αποχαιρετήσει ο πρώτος μήνας του 2022 με κάποιες αραιές νεφώσεις να πυκνώνουν πρός την νύχτα.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση θα παρουσιάσουν απο το απόγευμα.

Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν ακόμα λίγο τις θερμές ώρες της ημέρας ωστόσο την νύχτα το μπουφανάκι παραμένει απαραίτητο :
Βόρεια νησιά : απο 7.. έως 14°C
Νότια νησιά : απο 8.. έως 15°C
Ορεινά : απο 5.. έως 13°C βαθμούς

Υγρασία : 40-75%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Επιδείνωση Καιρού το Π/Σ/Κ – 28/29/30 Ιανουαρίου

0
Ρόδος Φώτο Stavros Kesedakis
Ρόδος Φώτο Stavros Kesedakis

Χορηγός Πρόγνωσης

Ανεβαίνει ο υδράργυρος σταδιακά απο αύριο Παρασκευή με κάποιες βροχές ασθενούς έντασης να επηρεάζουν κυρίως την Αστυπάλαια την Κάσο την Κάρπαθο τα ξημερώματα ενώ πρός το απόγευμα/βράδυ την Λέρο την Κώ την Κάλυμνο και ενδεχομένως το ποιό αργά την νύχτα την Ρόδο χωρίς δυναμική.
Το Σάββατο βροχές και τοπικές καταιγίδες θα επηρεάσουν όλα τα νησιά του νομού όπου περιμένουμε να εκδηλώνονται απο τα ξημερώματα έως το βράδυ ανα διαστήματα φαινόμενα παντού. Δεν αποκλείεται να συνοδευτούν απο λίγες ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Θα συνεχίσει να είναι άστατος ο καιρός και την Κυριακή ωστόσο τα φαινόμενα θα έχουν την μορφή μπόρας και σύντομα θα εξασθενούν απο όλα τα νησιά.

Οι άνεμοι την Παρασκευή θα επιμείνουν βόρειοι-ΒΔ με την ένταση τους να φτάνει τα 3-4 μποφόρ. Περαιτέρω εξασθένηση θα παρουσιάσουν το βράδυ.
Το Σάββατο θα στρέφονται απο το ξημέρωμα σε νοτιάδες και θα παρουσιάζουν ενίσχυση ακουμπώντας μέχρι την νύχτα τα 6-7 ενδεχομένως για λίγο και τα 8 μποφόρ.
Την Κυριακή απο το πρωί έως το μεσημέρι θα ακουμπάνε τα 5-6 μποφόρ και απο εκεί και πέρα θα εξασθενούν περαιτέρω ακουμπώντας τα 3-4 μποφόρ μέχρι το βράδυ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώνουν σταδιακή άνοδο :

Παρασκευή 28 Ιαν.
Βόρεια νησιά : απο 6.. έως 10°C
Νότια νησιά : απο 7.. έως 11°C
Ορεινά : απο 1.. έως 8°C βαθμούς

Υγρασία : 60-88%

Σάββατο 29 Ιαν.
Βόρεια νησιά : απο 7.. έως 12°C
Νότια νησιά : απο 8.. έως 13°C
Ορεινά : απο 5.. έως 11°C βαθμούς

Υγρασία : 65-90%

Κυριακή 30 Ιαν.
Βόρεια νησιά : απο 8.. έως 13°C
Νότια νησιά : απο 9.. έως 14°C
Ορεινά : απο 6.. έως 12°C βαθμούς

Υγρασία : 60-82%

Να είσαστε καλά καλό Π/Σ/Κ σε όλους

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022


Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου

0
Ο Αρχάγγελος Ρόδου χιονισμένος - Φώτο Λουκάς Γιασιράνης
Ο Αρχάγγελος Ρόδου χιονισμένος - Φώτο Λουκάς Γιασιράνης

Χορηγός Πρόγνωσης

Σχεδόν αίθριος προβλέπεται ο καιρός την Πέμπτη σε όλα τα νησιά του νομού με κάποιες νεφώσεις να εντοπίζονται μόνο σε ορεινούς όγκους σχεδόν καθ όλο το 24ώρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 6-7 μποφόρ ειδικά τις πρωινές ώρες.
Σταδιακά θα εξασθενούν και μέχρι τα μεσάνυχτα δεν θα ξεπερνούν πουθενά τα 3-4 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες παραμένουν για ακόμα μια νύχτα (η αποψινή) σε πολύ χαμηλά επίπεδα ωστόσο κατά την διάρκεια της ημέρας θα το παλέψουν να πλησιάσουν τους 10 βαθμούς ειδικά στα νότια νησιωτικά τμήματα. Θα αρχίζουν να γλυκαίνουν οι θερμοκρασίες και την νύχτα (στους 2.. στα ορεινά και στους 4.. στα παραθαλάσσια οι ελάχιστες) ενώ σταδιακά πλέον θα αρχίσουν να λιώνουν και τα χιόνια.

Υγρασία : 40-65%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου

0
Ορεινός όγκος Πεταλούδων Ρόδου - Φώτο Μιχάλης Σαββας
Ορεινός όγκος Πεταλούδων Ρόδου - Φώτο Μιχάλης Σαββας

Χορηγός Πρόγνωσης

Άστατος καιρός προβλέπεται για τα δυτικά και νότια τμήματα του νομού άρα ως εκ τούτου υπαρκτή θα είναι η πιθανότητα να εκδηλώνονται ανά διαστήματα μπόρες χιονιού στα ορεινά και χαλαζοπτώσεις στα παραθαλάσσια. Νησιά που είναι πιθανότερο να επηρεάζονται : Αστυπάλαια, Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος μόνο στα νότια και ορεινά.
Στα υπόλοιπα νησιά θα επικρατούν αραιές ανα διαστήματα νεφώσεις καθ’ όλο το 24ώρο.

Οι άνεμοι θα συνεχίσουν βοριάδες με την ένταση τους να φτάνει τα 6-7 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ωστόσο το μεσημέρι θα ανέβουν λίγο :
Βόρεια νησιά : απο 0.. έως 7°C
Νότια νησιά : απο 1.. έως 8°C
Ορεινά : απο -3 έως 3°C βαθμούς

Υγρασία : 30-55%

Προσοχή στον πάγο τις πρωινές ώρες και στο συσσωρευμένο χιόνι όλες τις ώρες της ημέρας αλλα ιδιαίτερα της νύχτας.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 25 Ιανουαρίου

0

Χορηγός Δελτίου

Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται απο το ξημέρωμα απο τα 100 μ. και πάνω στα περισσότερα νησιά του νομού ενώ δεν αποκλείεται νιφαδόπτωση να σημειώνεται ακόμα και δίπλα στο κύμα. Αφορά βεβαίως και την Ρόδο και την Κώ.
Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν μια σχετική ύφεση πρίν τις μεσημβρινές ώρες ωστόσο θα συνεχίσουν ανα διαστήματα σε διάφορα νησιά και τμήματα της Ρόδου χιονομπόρες.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα παρουσιάζουν ενίσχυση μετά τις πρωινές ώρες σε όλα τα νησιά φτάνοτας τα 6-7 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 0.. έως 4°C
Νότια νησιά : απο 1.. έως 5°C
Ορεινά : απο -5 έως 2°C βαθμούς

Υγρασία : 40-65%

Χάρτης που αφορά το ύψος χιονιού αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου


Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

23.01.2022 – Snow in Mykonos, Cyclades island Greece (Video)

0

Snow in Mykonos island. Rare winter scenes in Cyclades island this morning.

Χάρτης Πιθανών Χιονοπτώσεων για Ρόδο-Δωδεκάνησα, Κρήτη & Κυκλάδες έως την Τρίτη 25 Ιαν.

0
Winter Alert Cyclone of Rhodes Team
Winter Alert Cyclone of Rhodes Team

Χορηγός Δελτίου

Η “Ελπίς” όπως ονομάστηκε η κακοκαιρία που θα επηρεάσει την χώρα μας περνάει τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα αυτή την ώρα ρίχνοντας τον υδράργυρο θεαματικά ενώ θα κινείται αργά συνοδευόμενη απο ισχυρές χιονοπτώσεις.
Στα Δωδεκάνησα το ψύχος θα πλησιάζει γύρω στης 21:00 το βράδυ του Σαββάτου όπου και θα το καταλάβουν πρώτοι οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας εν συνεχεία της Πάτμου, των Λειψών του Αγαθονησίου μετά της 22:00 της Λέρου, Καλύμνου, Κώ μετά της 23:00 της Νισύρου της Τήλου της Χάλκης της Καρπάθου και της Ρόδου της Σύμης και τέλος τα μεσάνυχτα της Κάσου και της Μεγίστης.
Παρόλα αυτά ενα δευτερεύον βαρομετρικό χαμηλό θα εισέλθει στην χώρα το βράδυ της Κυριακής και θα κινηθεί γρήγορα πρός τον νομό και θα είναι αυτό το οποίο θα ρίξει περαιτέρω τον υδράργυρο και θα δώσει χιονοπτώσεις.
Έτσι η Κυριακή θα είναι η πιό ψυχρή μέρα αλλα και νύχτα του έτους με τον υδράργυρο το μεσημέρι να μην ξεπερνάει τους 7° με 8°C το πολύ βαθμούς και την νύχτα θα κατρακυλήσουν στους 2.. με 4.. οι ελάχιστες ωστόσο δεν θα είναι η μοναδική καθώς την Δευτέρα θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση ο υδράργυρος όπως πρείπαμε και δεν θα ξεπερνάει το μεσημέρι η θερμοκρασία τους 4°C με 5°C βαθμούς ενώ την νύχτα θα πέσει κάτω απο το μηδέν στα ορεινά και κοντά στο μηδέν στα παραθαλάσσια!
Φαινόμενα λοιπόν με την μορφή καταιγίδων θα εκδηλώνονται έως το Σαββάτο το μεσημέρι όπου ο καιρός θα παρουσιάζει πολύ μεγάλα ανοίγματα χωρίς να αποκλείονται παροδικές και σύντομες χαλαζομπόρες συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων μέχρι τα μεσάνυχτα. Η Κυριακή αναμένεται με πολύ μεγάλα ανοίγματα και πιθανά πολύ γρήγορα περάσματα χαλαζοπτώσεων. Η διαύγεια και ορατότητα θα είναι σε τρομερά επίπεδα.
Ασθενείς χιονοπτώσεις περιμένω να εκδηλώνονται στα ορεινά αλλα και τα ημιορεινά των περισσότερων νησιών απο τα 300μ και πάνω απο το μεσημέρι της Δευτέρας οι οποίες θα ενταθούν την νύχτα ενώ την Τρίτη το ξημέρωμα τα υψόμετρα θα μηδενίσουν όπου θα ρίχνει ατόφιες τούφες ακόμα και δίπλα στην θάλασσα. Αστυπάλαια , Λέρος , Κάλυμνος , Κώς , Κάρπαθος και Ρόδος τα πιθανότερα νησιά να βλέπουν χιονοπτώσεις ενώ μικρή πιθανότητα θα υπάρχει για Καστελλόριζο Σύμη , Πάτμο , Αγαθονήσι και Νίσυρο. Πολύ δύσκολα η Τήλος και η Κάσος χωρίς να αποκλείονται τα βουνά τους ωστόσο.

Ακολουθούν χάρτες πιθανών χιονοπτώσεων καθώς και το ύψος τους
Και οι δύο χάρτες αφορούν τα μεσάνυχτα και το ξημέρωμα της Τρίτης.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Αποκλειστικό: Χάρτης Χιονόστρωσης για ΡΟΔΟ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – Τάση Καιρού Επόμενων Ημερών

0
Αττάβυρος - Φώτο Stavros Kesedakis
Αττάβυρος - Φώτο Stavros Kesedakis

Χορηγός Πρόγνωσης

Η Πέμπτη θα είναι η τελευταία μέρα με καλοκαιρία. Εκμεταλλευτείτε την.
Με πολύ καλές συνθήκες θα ξεκινήσει και θα κυλάει η μέρα παντού ωστόσο νεφώσεις σταδιακά απο το μεσημέρι/απόγευμα θα πυκνώνουν και την νύχτα αναμένεται να εκδηλώνονται βροχές η ακόμα και τοπικές καταιγίδες μικρής διάρκειας σε όλα τα νησιά του νομού.
Μέχρι το ξημέρωμα της Παρασκευής ο καιρός θα έχει επιδεινωθεί παντού.
Οι άνεμοι θα πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ. Απο τις απογευματινές ώρες θα στρέφονται σε νοτιοδυτικούς και θα ενισχύονται ακουμπώντας τα 6-7 μποφόρ μετά τα μεσάνυχτα.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο :
Βόρεια νησιά : απο 6.. έως 10°C
Νότια νησιά : απο 7.. έως 11°C
Ορεινά : απο 1.. έως 8°C βαθμούς

Υγρασία : 65-85%

Πάμε να δούμε την τάση των επόμενων ημερών χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για τελική εκτίμηση.
Την Παρασκευή θα επανέλθουμε με νέα στοιχεία και θα δούμε που βρίσκονται τα στοιχεία.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι το κρύο θα είναι τσουχτερό και πρωτόγνωρο για την περιοχή, ενώ εκείνο που προβληματίζει είναι η διάρκεια του η οποία φαίνεται να φτάνει μέχρι και τις αρχές Φλεβάρη, εκείνο που ψάχνουμε είναι τις ποσότητες υετού η χιονιού που θα πέσουν.
Ο κ. Μανωλάς ιδιοκτήτης του Κυκλώνα Ρόδου καλεί τους αρμόδιους σε εγρήγορση.


Πάμε να τα δούμε:

Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάζει ο καιρός απο την Παρασκευή αρχικά με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνεχίζονται και το Σαββατοκύριακο ακόμα ποιο έντονες και ισχυρές ενώ απο το βράδυ τις Κυριακής και ειδικά την Δευτέρα θα αρχίσουν να σημειώνονται χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές απο τα 200μ και πάνω στα περισσότερα βουνά του νομού, ενώ στα χαμηλότερα θα εκδηλώνεται χιονόνερο ανά διαστήματα μέχρι τις απογευματινές ώρες όπου σταδιακά θα το γυρνάει και εκεί σε χιόνι.

Παρακάτω ακολουθεί χάρτης πιθανών χιονοστρώσεων στο νομό Δωδεκανήσων και αφορά το πρωινό της Τρίτης 25 Ιανουαρίου ώρα 08:00. Αξίζει να σημειωθεί ότι από Δευτέρα βράδυ και προς την Τρίτη έντονη χιονόπτωση δεν αποκλείεται να σημειώνεται ακόμη και σε μηδενικά υψόμετρα. Η θερμοκρασία βεβαίως που θα πέσει κατακόρυφα σε όλα τα νησιά.
Όποιο ΜΜΕ θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τον χάρτη μπορεί να το κάνει ελεύθερα με μια μόνο ευγενική αναφορά στο σάιτ μας.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ-ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΕΜΩΝ ΣΕ ΙΣΧΥ ΓΙΑ 18/19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

0

Χορηγός Δελτίου

Μέχρι το πρωί της Τρίτης το αργότερο έως της 09:00 θα σημειώνονται ασθενούς έντασης βροχές και στην συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλα τα τμήματα.
Την Τετάρτη ο καιρός προβλέπεται αίθριος σε όλα τα τμήματα.

Οι άνεμοι
θα στρέφονται σε βοριάδες απο το πρωί και θα παρουσιάζουν ενίσχυση ακουμπώντας τα 6-7 και ενδεχομένως τα 8 μποφόρ μέχρι την νύχτα. Την Τετάρτη θα επιμένουν οι βοριάδες στα 6-7 μποφόρ ενώ σταδιακή εξασθένηση θα παρουσιάζουν απο τις απογευματινές ώρες στης 17:00 όπου και λήγει το έκτακτο δελτίο.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση ειδικά την Τετάρτη :
Βόρεια νησιά : απο 6.. έως 11°C
Νότια νησιά : απο 7.. έως 12°C
Ορεινά : απο 3.. έως 8°C βαθμούς
Την Τετάρτη δεν θα ξεπεράσουν πουθενά τους 10°C βαθμούς οι μέγιστες ενώ την νύχτα θα βρίσκονται στο μηδέν στα ορεινά.

Υγρασία : 55-85% & 40-70% την Τετάρτη

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022


Οι δύο απλοί τρόποι για να φύγει γρήγορα ο πάγος από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου

0
Φώτο Koudounis Rafael
Φώτο Koudounis Rafael
 1. Ισοπροπυλική αλκοόλη και νερό: Συνδυάστε δύο μέρη 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης και ένα μέρος νερού σε φιάλη ψεκασμού. Δεδομένου ότι αυτό το υγρό έχει σημείο πήξης -15 βαθμών Κελσίου (σε αντίθεση με τους 0 βαθμούς Κελσίου του νερού) η εφαρμογή αυτής της λύσης στο παγωμένο παρμπρίζ σας έχει γρήγορο αποτέλεσμα.
 2. Αλατόνερο: Ρίξτε νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και προσθέστε 1-2 κουταλιές αλάτι. Δεδομένου ότι το αλμυρό νερό έχει χαμηλότερο σημείο πήξης από το γλυκό νερό, αρχίζει να λιώνει τον πάγο όταν έρθει σε επαφή μαζί του. Το οδικό αλάτι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό από το επιτραπέζιο αλάτι σε αυτήν τη συνταγή.

  ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1: Ανεξάρτητα από την μέθοδο που θα επιλέξετε, αποθηκεύστε τη φιάλη σε θερμοκρασία δωματίου στο σπίτι σας και όχι στο αυτοκίνητο.

  ΣΥΜΒΟΥΛΗ 2: Μην επιχειρήσετε ποτέ να αφαιρέσετε πάγο από το αυτοκίνητό σας ρίχνοντας ένα κουβά με νερό πάνω του. Το ζεστό ή καυτό νερό μπορεί να προκαλέσει θραύση του γυαλιού λόγω θερμικού σοκ. Ακόμα και το κρύο νερό είναι κακή ιδέα, γιατί μπορεί να παγώσει κατά την επαφή, καθιστώντας το πρόβλημά σας ακόμη χειρότερο!

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 17 Ιαν.

0
Ρόδος-Φώτο Stavros Kesedakis
Ρόδος-Φώτο Stavros Kesedakis

Χορηγός Πρόγνωσης

Σχεδόν αίθριος καιρός θα επικρατεί την Δευτέρα σε όλα τα τμήματα ωστόσο απο την νύχτα και ειδικά τα μεσάνυχτα νεφώσεις θα πυκνώνουν και θα σημειώνονται βροχές χωρίς να αποκλείονται και τοπικές καταιγίδες που θα συνοδευτούν απο λίγα αστραπόβροντα.

Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα στραφούν απο δυτικές διευθύνσεις όμως απο το απόγευμα θα παρουσιάζουν ενίσχυση και θα ακουμπήσουν μέσα στην νύχτα τα 6-7 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλά για την περιοχή επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 6.. έως 10°C
Νότια νησιά : απο 7.. έως 11°C
Ορεινά : απο 1.. έως 8°C βαθμούς

Υγρασία : 55-85%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 15/16 Ιανουαρίου

0
Φώτο Αλεξάνδρα Καλιγά
Φώτο Αλεξάνδρα Καλιγά

Χορηγός Πρόγνωσης

Υπέροχος καιρός θα επικρατεί το Σαββατοκύριακο σε όλα τα τμήματα του νομού με κάποιες αραιές νεφώσεις να μην απασχολούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες-ΒΑ διευθύνσεις το Σάββατο με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ.
Την Κυριακή θα επιμένουν βοριάδες ωστόσο απο το μεσημέρι θα παρουσιάζουν εξασθένηση παντού και μέχρι το βράδυ δεν θα ξεπερνούν πουθενά τα 3-4 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο το Σαββάτο:

Βόρεια νησιά : απο 6.. έως 14°C
Νότια νησιά : απο 7.. έως 15°C
Ορεινά : απο 3.. έως 11°C

Την Κυριακή θα σημειώσουν αισθητή πτώση ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθεί παγετός στα ορεινά προς το ξημέρωμα της Δευτέρας:

Βόρεια νησιά : απο 6.. έως 10°C
Νότια νησιά : απο 7.. έως 11°C
Ορεινά : απο 0.. έως 7°C βαθμούς

Υγρασία Σαββάτου 35-65% & Κυριακής 45-85%

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη & την Παρασκευή 13/14 Ιανουαρίου

0
Ρόδος-Φώτο: Πέτρος Χειμωνέτος
Ρόδος-Φώτο: Πέτρος Χειμωνέτος
Η πρόγνωση μας και ηχητικά με τον συνεργάτη Σκότη Δρόσο

Χορηγός Πρόγνωσης

Σταματούν οι βροχές και οι καταιγίδες σε όλα τα τμήματα του νομού ωστόσο νεφώσεις διάσπαρτες και κυρίως σε ορεινούς όγκους είναι πολύ πιθανό να πυκνώνουν τα βράδια και να δίνουν ασθενές φαινόμενα με την μορφή χιονόνερου η χιονιού.

Οι άνεμοι στρέφονται σταδιακά ήδη σε βοριάδες απο το βράδυ της Τετάρτης και θα συνεχίσουν απο βόρειες διευθύνσεις και το διήμερο ενώ θα ενισχυθούν ιδιαιτέρως ακουμπώντας τα 7-8 μποφόρ στα κεντρικά, τα βόρεια τμήματα και το Καρπάθιο. Εξαίρεση η Ρόδος η Σύμη και το Καστελλόριζο όπου θα είναι λίγο πιο εξασθενημένοι στα 5-6 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν αισθητή πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 6.. έως 10°C
Νότια νησιά : απο 7.. έως 11°C
Ορεινά : απο 3.. έως 7°C
Στην Πόλη της Ρόδου την Λίνδο και το Καστελλόριζο ο υδράργυρος θα ανέβει το μεσημέρι στους 14°C με 16°C βαθμούς.

Υγρασία : 30-65%

Η διαύγεια και η ορατότητα θα βρεθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις δύο μέρες

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

0

Τίθεται σε ισχύ απο το ξημέρωμα της Δευτέρας 06:00 μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 00:00.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου

Πολύ ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι απο νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 6-7 μποφόρ.
Καταιγίδες ανα διαστήματα σε όλα τα νησιά του νομού.
Θερμοκρασίες σε πτώση απο 10.. έως 15°C στα παραθαλάσσια και απο 9.. έως 13°C βαθμούς στα ορεινά.
Υγρασία 60-90%

Τρίτη 11 Ιανουαρίου

Θυελλώδεις άνεμοι και σε ξηρά και σε θάλασσα νοτιοδυτικών διευθύνσεων με ένταση 7-8 μποφόρ ειδικά την νύχτα.
Καταιγίδες ανα διαστήματα σύντομες κατά την διάρκεια της ημέρας, σταδιακά πολύ ισχυρές απο τα μεσάνυχτα σε όλα τα νησιά.
Θερμοκρασίες στα ίδια επίπεδα, απο 10.. έως 15°C στα παραθαλάσσια και απο 9.. έως 13°C βαθμούς στα ορεινά.
Υγρασία 60-90%

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου

Σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες 6-7 μποφόρ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με σταδιακή εξασθένηση στα 4-5 μποφόρ και επικράτηση δυτικών διευθύνσεων.
Πολύ ισχυρές καταιγίδες απο το ξημέρωμα σε όλα τα νησιά και ειδικά στην Ρόδο και την Κώ που θα συνοδεύονται απο χαλαζοπτώσεις, ηλεκτρικές εκκενώσεις και πιθανότατα απο υδροστρόβιλους στις θάλασσες. Εφιστούμε προσοχή.
Πιθανή ώρα ύφεσης φαινομένων το απόγευμα όπου θα περιορίζονται στα ορεινά.
Θερμοκρασίες σε σταδιακή πτώση απο το μεσημέρι, απο 7.. έως 12°C στα παραθαλάσσια και απο 6.. έως 9°C βαθμούς στα ορεινά.
Υγρασία 60-70%

Τα έκτακτα δελτία που εκδίδονται απο το σάιτ μας δεν αντικαθιστούν με οποιοδήποτε τρόπο τους Εθνικούς φορείς την ΕΜΥ η το Αστεροσκοπείο καθώς και την πολιτική προστασία της χώρας.
Η μελέτη η εξαγωγή των δεδομένων καθώς και η αρθρογραφία στο σάιτ γίνετε απο τον ιδιοκτήτη του Κυκλώνα Ρόδου κ. Μανωλά.
Οι αστοχίες των μοντέλων πρόγνωσης οι οποίες είναι απόλυτα λογικό να συμβαίνουν αντισταθμίζονται με nowcasting μέσο της ομάδας μας στο facebook ενημερώνοντας του πολίτες έγκαιρα με αναρτήσεις για οποιαδήποτε μεταβολή πάει να συμβεί και γενικότερα στις καιρικές συνθήκες της περιοχής των Δωδεκανήσων.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Το δελτίο έρχεται με την υποστήριξη του Laif Beauty Academy

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση του Αϊ Γιαννιού & Εκτίμηση για το Σ/Κ – 8/9 Ιανουαρίου

0
Παραλία Αφάντου - Φώτο Στάθης Ανδρέας
Παραλία Αφάντου - Φώτο Στάθης Ανδρέας

Χορηγός Πρόγνωσης

Πιθανότητα για διάσπαρτες ψιχάλες η ακόμα και βροχές μέτριας ένταση χωρίς διάρκεια θα υπάρχει για αύριο Παρασκευή του Άι Γιαννιού.
Νησιά που θα έχουν αρκετές πιθανότητες να επηρεαστούν η Ρόδος η Σύμη η Κώς και αργότερα πρός την νύχτα η Κάλυμνος η Λέρος και η Πάτμος.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ.

Θερμοκρασίες :
Βόρεια νησιά : απο 14.. έως 18°C
Νότια : απο 14.. έως 19°C
Ορεινά : απο 12… έως 16°C

Υγρασία : 60-90%

Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα επιδεινωθεί με κύριο χαρακτηριστικό τους ενισχυμένους νοτιάδες στα 5-6 μποφόρ το Σαββάτο και στα 6-7 μποφόρ την Κυριακή καθώς και τις ανα διαστήματα καταιγίδες στα περισσότερα νησιά του νομού.

Οι θερμοκρασίες δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή ενώ η υγρασία θα ανέβει ακόμα λίγο.

Θα υπάρχει live ενημέρωση απο την ομάδα μας στο facebook για τις καιρικές συνθήκες του Σ/Κ.

Καλό τριήμερο και Χρόνια Πολλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Σχεδόν αίθριος προβλέπεται ο καιρός την Δευτέρα σε όλα τα τμήματα με κάποιες αραιές νεφώσεις να μην απασχολούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο κυρίως το μεσημέρι:
Βόρεια νησιά : απο 11.. έως 18°C
Νότια νησιά : απο 12.. έως 19°C
Ορεινά : απο 10.. έως 17°C

Υγρασία: 45-75%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το πρώτο Σ/Κ του 2022

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Ευχόμαστε το νέο έτος να φέρει Υγεία, Αγάπη και Καλοτυχία σε εσάς και τις οικογένειες σας.
Ευτυχισμένο το 2022

Για το Σαββατοκύριακο 1/2 Ιανουαρίου 2022 προβλέπεται βελτιωμένος καιρός σε όλα τα τμήματα με κάποιες αραιές νεφώσεις να μην απασχολούν. Εξαίρεση η Ρόδος και συγκεκριμένα τα ορεινά και ανατολικά τμήματα της όπου τις μεσημβρινές ώρες υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα για κάποιες παροδικές ψιχάλες. Τίποτα το αξιόλογο.

Οι άνεμοι
θα στραφούν σταδιακά απο το πρωί σε βοριάδες με την ένταση τους το Σάββατο να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ.
Την Κυριακή θα παρουσιάσουν ενίσχυση και θα ακουμπήσουν τα 6-7 μποφόρ σε όλα τα πελάγη.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 11.. έως 16°C
Νότια νησιά : απο 12.. έως 17°C
Ορεινά : απο 9.. έως 15°C

Υγρασία: 50-85%

Καλό Σ/Κ

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022


Ρόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 28 Δεκ.

0
Ρόδος - Φώτο Δημήτρης Μπιλιάς
Ρόδος - Φώτο Δημήτρης Μπιλιάς

Χορηγός Πρόγνωσης

Η σταδιακή ενίσχυση των νοτιάδων και η μικρή πιθανότητα για ψιχαλίσματα σε διάφορα νησιά του νομού θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Τρίτη.
Συγκεκριμένα πιθανότητα για ψιχαλίσματα θα έχει η Ρόδος η Σύμη η Τήλος η Νίσυρος και η Κώς.


Οι άνεμοι ενισχύονται στα 5-6 μποφόρ ενώ στρέφονται σε νοτιάδες παντού.

Οι θερμοκρασίες δεν θα σημειώσουν αξιόλογη μεταβολή:
Βόρεια νησιά : απο 11.. έως 16°C
Νότια νησιά : απο 12.. έως 17°C
Ορεινά : απο 9.. έως 15°C

Υγρασία: 55-87%

Σημειώσεις :
Ένα Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που αφορά τις τελευταίες ημέρες του 2021 έχει ήδη εκδοθεί απο το σάιτ μας και μπορείτε να το δείτε εδώ

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 2021

0

Χορηγός Δελτίου

Το δελτίο θα τεθεί σε ισχύ απο το ξημέρωμα της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου ώρα 06:00 και θα αφορά τους πολύ ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις νότιους ανέμους που θα πνεύσουν σε όλα τα τμήματα του νομού και αργότερα τις βροχές και ανα διαστήματα έντονες καταιγίδες που θα σημειώνονται σε όλα σχεδόν τα νησιά του νομού.
Θα επηρεαστούν βεβαίως και η συμπρωτεύουσα Κώς αλλα και η πρωτεύουσα του νομού η Ρόδος απο ισχυρά φαινόμενα που θα συνοδεύονται απο το απόγευμα και ειδικά την νύχτα απο ηλεκτρικές εκκενώσεις και πιθανότατα απο χαλαζοπτώσεις.
Υπαρκτή η πιθανότητα να θεαθούν στις θάλασσες ακόμα και υδροστρόβιλοι.
Κάμψη θα παρουσιάσουν τα φαινόμενα το ξημέρωμα της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου ωστόσο απο τις προμεσημβρινές ώρες θα επανέρχονται καταιγίδες ειδικά στην Ρόδο, την Κώ και τα νησιά ανάμεσα τους.
Τέλος για την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου τελευταία ημέρα του έτους φαίνεται πως θα επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες με τις καταιγίδες να συνεχίζονται στα περισσότερα νησιά του νομού.

Οι άνεμοι την Τετάρτη θα ακουμπάνε τα 6-7 μποφόρ παντού με σταδιακή εξασθένηση την νύχτα εκτός απο την Ρόδο και το Καστελλόριζο όπου θα επιμένουν στα 6-7 μποφόρ.
Την Πέμπτη 30 αλλα κυρίως την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου θα ενισχυθο’υν περαιτέρω ακουμπώντας τα 8 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες δεν θα σημειώνουν αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνονται στους 17°C και 18°C βαθμούς στα παραθαλάσσια και 15°C με 16°C στα ορεινά. Την νύχτα θα υποχωρούν στους 13… με 14… στα παραθαλάσσια και στους 10… με 11… στα ορεινά.

Το δελτίο αν χρειαστεί θα ανανεώνεται καθημερινά

Το δελτίο και ηχητικά με την φωνή του συνεργάτη μας Δρόσου Σκότη

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου

0
Photo by George Pylarinos
Photo by George Pylarinos

Χορηγός Πρόγνωσης

Με αραιές νεφώσεις θα ξεκινήσει θα κυλάει και θα τελειώσει το πρώτο 24ώρο της τελευταίες εβδομάδας του 2021 σε όλα τα νησιά του νομού.
Πολύ μικρή πιθανότητα για τοπικές ψιχάλες θα υπάρχει σε Ρόδο, Σύμη και σε Κώ κυρίως το βράδυ όπου θα πυκνώνουν και τα σύννεφα. Τίποτα το ιδιαίτερο.

Οι άνεμοι παραμένουν νοτιάδες με την ένταση τους να φτάνει τα 3-4 μποφόρ.

Οι Θερμοκρασίες θα ανέβουν λίγο:
Βόρεια νησιά : απο 11.. έως 16°C
Νότια νησιά : απο 12.. έως 17°C
Ορεινά : απο 9.. έως 15°C

Υγρασία: 55-87%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την επομένη των Χριστουγέννων

0
Ρόδος - Φώτο Πέτρος Χειμωνέτος
Ρόδος - Φώτο Πέτρος Χειμωνέτος

Χορηγός Πρόγνωσης

Χρόνια Πολλά

Με αραιές νεφώσεις θα ξεκινήσει θα κυλάει και θα τελειώσει η Κυριακή σε όλα τα νησιά του νομού.
Πολύ μικρή πιθανότητα για ανα διαστήματα ψιχάλες θα υπάρχει καθώς παροδικά οι νεφώσεις θα πυκνώνουν σε Ρόδο κυρίως και σε Κώ. Τίποτα το ιδιαίτερο.

Οι άνεμοι παραμένουν νοτιάδες με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ.

Θερμοκρασίες στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 9.. έως 15°C
Νότια νησιά : απο 10.. έως 16°C
Ορεινά : απο 8.. έως 14°C

Υγρασία: 50-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα-Πιθανότητα για βροχές τα Χριστούγεννα σε κάποια νησιά

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Βροχές μέτριας έως κανονικής έντασης περιμένουμε να εκδηλώνονται ανήμερα Χριστουγέννων απο τις πρωινές έως τις βραδινές ώρες ανα διαστήματα. Παρόλα αυτά δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο απλά και μόνο για να σπάσει τα νεύρα σε όσους θελήσουν να κάνουν κάτι σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα στην Ρόδο οι πιθανότητες είναι ελάχιστες έστω για ψιχάλες ωστόσο πρέπει να το αναφέρουμε.
Συγκεκριμένα τα νησιά που συγκεντρώνουν πιθανότητες να επηρεαστούν είναι η Πρωτεύουσα Ρόδος η Σύμη η Τήλος η Νίσυρος η Κώ και το Καστελλόριζο. Στα υπόλοιπα νησιά θα επικρατούν μόνο νεφώσεις.

Οι άνεμοι
εξασθενούν στα 3-4 μποφόρ και στρέφονται παντού σε νοτιάδες.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 7.. έως 14°C
Νότια νησιά : απο 8.. έως 15°C
Ορεινά : απο 5.. έως 12°C

Υγρασία: 50-85%

Να είσαστε καλά – Καλά Χριστούγεννα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού μέχρι τα Χριστούγεννα

0
Ρόδος Φώτο Stavros Kesedakis
Ρόδος Φώτο Stavros Kesedakis

Χορηγός Πρόγνωσης για την Τετάρτη

Πιθανότητα για παροδικά ψιχαλίσματα θα υπάρχει αύριο Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου τις βραδινές ώρες σε Κώ, Νίσυρο, Τήλο και Ρόδο. Οχι κάτι το ιδιαίτερο.

Χορηγός Πρόγνωσης για την ΠέμπτηΗ Πέμπτη θα ξεκινήσει θα κυλήσει και θα τελειώσει με αίθριο καιρό σε όλα τα τμήματα του νομού.

Χορηγός Πρόγνωσης την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένονται κάποιες παροδικές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώνουν απο το απόγευμα και μετά.

Χορηγός Πρόγνωσης Χριστουγέννων


Τα Χριστούγεννα επιστρέφει η αστάθεια και θα υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα να σημειωθούν βροχές μέτριας έντασης η ακόμα και τοπικές μπόρες κυρίως σε Κώ και Ρόδο.
Στην περίπτωση που έχουμε διαφοροποιήσεις η ενδέχεται να επηρεαστούν κι άλλα νησιά θα αναρτηθεί την Παρασκευή24 Δεκεμβρίου νέα αναθεωρημένη εκτίμηση.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ μέχρι την Παρασκευή.
Τα Χριστούγεννα θα στραφούν σε νοτιάδες παντού με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ.

Θερμοκρασίες χωρίς αξιόλογη μεταβολή μέχρι την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου
Βόρεια νησιά : απο 7.. έως 12°C
Νότια νησιά : απο 8.. έως 13°C
Ορεινά : απο 4.. έως 11°C

Υγρασία : 40-70%

Τα Χριστούγεννα οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο :
Βόρεια νησιά : απο 7.. έως 14°C
Νότια νησιά : απο 8.. έως 15°C
Ορεινά : απο 5.. έως 12°C

Υγρασία: 50-85%

Να είσαστε καλά – Καλά Χριστούγεννα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου

0
Κρεμαστή - Ρόδος by Petros Cheimonettos
Κρεμαστή - Ρόδος by Petros Cheimonettos

Χορηγός Πρόγνωσης

Σχεδόν αίθριος προβλέπεται ο καιρός την Τρίτη σε όλα τα τμήματα με κάποιες αραιές νεφώσεις να πυκνώνουν πρόσκαιρα ανα διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας και να έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να δώσουν τοπικές ψιχάλες. Τίποτα το ιδιαίτερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ

Οι θερμοκρασίες το μεσημέρι θα τσιμπήσουν 1 με 2 βαθμούς πρός τα πάνω ωστόσο την νύχτα θα υποχωρήσουν και πάλι αισθητά:
Βόρεια νησιά : απο 7.. έως 12°C
Νότια νησιά : απο 8.. έως 13°C
Ορεινά : απο 4.. έως 11°C

Υγρασία: 35-60%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Βελτιωμένος αναμένεται ο καιρός καθ όλο το 24ώρο της Δευτέρας με κάποιες αραιές νεφώσεις να εντοπίζονται πυκνότερες ανα διαστήματα μόνο σε ορεινούς όγκους.

Οι άνεμοι θα επιμείνουν βοριάδες με την ένταση τους ωστόσο να εξασθενεί στα 4-5 μποφόρ απο το πρωί.

Το κρύο παραμένει αισθητό με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν για λίγο το μεσημέρι τους 11-12°C βαθμούς ειδικά στο Καστελλόριζο και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Ρόδου.
Στα ορεινά νωρίς το πρωί θα βρεθούν κοντά στους 4 βαθμούς.

Υγρασία : 40-65%

Σε πολύ υψηλά επίπεδα η διαύγεια και η ορατότητα παντού

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ-ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Σ/Κ – 18/19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

0
Ρόδος-Φώτο Stavros Kesedakis
Ρόδος-Φώτο Stavros Kesedakis

Χορηγός Πρόγνωσης

Το έκτακτο θα τεθεί σε ισχύ απο το μεσημέρι του Σαββάτου ώρα 13:00 και θα αφορά τις ισχυρές ανά διαστήματα καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στα περισσότερα νησιά του νομού συμπεριλαμβανομένης της συμπρωτεύουσας Κώ και της πρωτεύουσας του νομού την Ρόδο.
Την Κυριακή το αργότερο έως τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα περιορίζονται στα ορεινά και κάπου εκεί λήγει το Έκτακτο Δελτίο οριοθετώντας το γύρω στης 14:00


Πιο συγκεκριμένα:
Περιμένουμε να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες συνοδευόμενες απο ραγδαιότητα, πλούσια ηλεκτρική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις και υδροστρόβιλους η ανεμοστρόβιλους ειδικά στα νοτιότερα τμήματα του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις το Σαββάτο και δεν θα ξεπερνούν τα 3-4 μποφόρ ωστόσο θα μεταβάλλονται συνεχώς και θα έχουν και διακυμάνσεις δυναμικότητας με ριπές να φτάνουν τα 6 μποφόρ σε ανύποπτες στιγμές και σε διάφορα σημεία του νομού. Το βράδυ οι θυελλώδεις βοριάδες που θα πνέουν ηδη στο κεντρικό Αιγαίο απο το πρωί θα προσπαθούν να εισέλθουν στον νομό και θα το καταφέρνουν αργά επιφέροντας ακόμα ποιό ισχυρές καταιγίδες την νύχτα καθώς θα συγκρούονται οι νοτιάδες με τους βοριάδες.
Την Κυριακή απο το ξημέρωμα θα στρέφονται σε βοριάδες πλέον και στα νοτιότερα πελάγη του νομού και θα ακουμπήσουν μέσα στην ημέρα τα 6-7 μποφόρ.
Για ακτοπλοικά ταξίδια το ξεχνάτε το Σάββατο καθώς θα έχει 9-10 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο! Σίγουρο το απαγορευτικό απόπλου.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν νέα πτώση και δεν θα ξεπερνούν τους 9°C με 10 °C βαθμούς οι μέγιστες το μεσημέρι ενώ την νύχτα ειδικά της Κυριακής θα ακουμπήσει το μηδέν ο Αττάβυρος! Καλύτερα τα πράγματα στα παραθαλάσσια καθώς ο υδράργυρος δεν θα υποχωρήσει κάτω απο τους 5-6 βαθμούς την νύχτα.

Επειδή δεχτήκαμε δεκάδες ερωτήσεις για το αν υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει μετά απο δημοσίευμα ντόπιου μέσου ενημέρωσης το οποίο φυσικά είναι απο κάποιον άγνωστο μετεωρολόγο καθώς πρόκειται για ένα ανυπόγραφο άρθρο οτι τάχα μου ξεκινάνε χιονοπτώσεις το πρωί του Σαββάτου οφείλω να ενημερώσω πως η θερμοκρασίες είναι ακόμα απαγορευτικές για να δούν χιόνι ακόμα και τα βουνά.
Η μοναδική κι αυτή αμυδρή πιθανότητα που υπάρχει είναι για τα μεσάνυχτα της Κυριακής ξημέρωμα Δευτέρας οχι μόνο για Αττάβυρο αλλα και για την Όλυμπο Καρπάθου για ενα παροδικό πασπαλισματάκι στις κορυφές των δύο υψηλότερων βουνών του νομού.
Το χιόνι είναι το ομορφότερο καιρικό φαινόμενο απο όλα και όλοι το αναζητούν ειδικά τώρα τις γιορτές ωστόσο φέρνει και πολλά κλίκ και κέρδη στις ιστοσελίδες. Να προσέχετε απο ποιούς ενημερώνεστε.

Υγρασία : 50-75% το Σαββάτο και 40-65% την Κυριακή.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού Πέμπτης/Παρασκευής – 16/17 Δεκεμβρίου

0
Ρόδος - Φώτο by Statis Christos
Ρόδος - Φώτο by Statis Christos

Χορηγός Πρόγνωσης

Χειμερινό το σκηνικό του καιρού πλέον και στα Δωδεκάνησα καθώς ο υδράργυρος θα συνεχίσει την κατρακύλα και το επόμενο διήμερο. Παράλληλα η ενίσχυση των βοριάδων θα κάνουν την αίσθηση του κρύου πιο αισθητή.
Κάποιες νεφώσεις θα εντοπίζονται κυρίως σε ορεινούς όγκους ενώ την νύχτα θα έχουν μικρή πιθανότητα να αφήνουν ψιχαλίσματα.

Ποιο αναλυτικά για το διήμερο της Πέμπτης & της Παρασκευής

Καιρός με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες στα ορεινά με πιθανότητα παροδικών βροχοπτώσεων σύντομης διάρκειας τις βραδινές μόνο ώρες.

Άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί με την ένταση τους να φτάνει τα 6-7 μποφόρ

Θερμοκρασίες σε νέα πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 9. έως 12°C
Νότια νησιά : απο 9.. έως 13°C
Ορεινά : απο 5.. έως 9°C

Υγρασία : 40-65%

Η διαύγεια και η ορατότητα θα βρεθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου

0

Χορηγός πρόγνωσης

Άστατος θα παραμείνει ο καιρός και την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου με πολλές πιθανότητες να σημειωθούν σε ορισμένα νησιά μπόρες η ακόμα και καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα. Πιθανότητες άνω του 90% για καταιγίδες εχει η Αστυπάλαια, Η κάσος η Κάρπαθος και η Κώς. Πιθανές ώρες φαινομένων μεταξύ 12:00 και 20:00 το βράδυ.
Πιθανότητες μέχρι 60% για καταιγίδες έχει η Νίσυρος η Τήλος η Σύμη η Χάλκη και η Ρόδος μεταξύ των ωρών 17:00 και 00:00.
Πιθανότητες κάτω τον 40% για παροδικές μπόρες θα έχει η Κάλυμνος απο το πρωί έως το μεσημέρι και το Καστελλόριζο το βράδυ.
Τα φαινόμενα και ειδικά τα καταιγιδοφόρα θα συνοδευτούν απο ηλεκτρική δραστηριότητα ενώ στα ορεινά η χαλαζόπτωση ειναι πολύ πιθανή.
Βεβαίως περιμένουμε και ανοίγματα στον ουρανό κατά την διάρκεια του 24ώρου.

Οι άνεμοι μέχρι το μεσημέρι θα πνέουν απο δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ ειδικά στην θάλασσα Κάσου και το Καρπάθιο. Στην συνέχεια θα στρέφονται σε βοριάδες και θα ενταθούν ακουμπώντας τα 6-7 μποφόρ μέχρι το βράδυ. Εξαίρεση η Σύμη η Ρόδος και το Καστελλόριζο όπου θα πνέουν απο ανατολικές διευθύνσεις μετά το μεσημέρι και η ένταση τους δεν θα ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ.

Θερμοκρασίες σε νέα περαιτέρω πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 10.. έως 13°C
Νότια νησιά : απο 11.. έως 14°C
Ορεινά : απο 7.. έως 11°C

Μπουφά να βάλετε α μη μπουντιάσετε…

Υγρασία : 45-70%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση για την Τρίτη 14 Δεκ. – Νέα Επιδείνωση Καιρού

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός απο το ξημέρωμα της Τρίτης με βροχές και ισχυρές καταιγίδες ανα διαστήματα να εντοπίζονται σε όλα τα νησιά του νομού καθ’ όλο το 24ώρο.
Προσοχή θα χρειαστεί σε Κάσο & Κάρπαθο όπου φαίνεται πως θα έχουμε τα ισχυρότερα φαινόμενα σε αυτά τα δύο νησιά.
Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις και πιθανότατα απο χαλαζοπτώσεις. Υδροστρόβιλοι στις θάλασσες είναι πολύ πιθανό να θεαθούν.
Η Ρόδος θα επηρεάζεται ανα διαστήματα απο το πρωί έως το απόγευμα με μπόρες οχι κάτι ιδιαίτερο όμως στην συνέχεια και ειδικά την νύχτα καταιγίδες θα σημειώνονται στο μεγαλύτερο κομμάτι του νησιού.

Οι άνεμοι θα στραφούν απο το ξημέρωμα σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ ωστόσο απο το απόγευμα θα στρέφονται στο μεγαλύτερος μέρος του νομού σε βοριάδες και θα εξασθενήσουν. Εξαίρεση η Ρόδος η Σύμη η Χάλκη και το Καστελλόριζο όπου θα επιμένουν οι εξασθενημένοι νοτιάδες μέχρι και την νύχτα.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώνουν πτώση απο την νύχτα:
Βόρεια νησιά : απο 12.. έως 17°C
Νότια νησιά : απο 13.. έως 18°C
Ορεινά : απο 9.. έως 16°C

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου

0
Ρόδος - Φώτο by Gregory Porsche Louloudis
Ρόδος - Φώτο by Gregory Porsche Louloudis

Χορηγός Πρόγνωσης

Συνεχίζεται ο άστατος καιρός σε όλα τα νησιά με τις πιθανότητες για βροχή η ακόμα και παροδικές μπόρες να είναι μεγάλη.
Πιθανότητα θα υπάρχει καθ’ όλο το 24ώρο σε όλα τα νησιά. Απο τα μεσάνυχτα και μετά ο καιρός θα επιδεινωθεί περαιτέρω με ισχυρές καταιγίδες.

Οι άνεμοι εξασθενούν και στρέφονται απο δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε νοτιάδες και θα έχουν την τάση να ενισχυθούν.

Οι θερμοκρασίες θα μείνουν στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 12.. έως 17°C
Νότια >> : απο 13.. έως 18°C
Ορεινά : απο 10.. έως 15°C

Υγρασία : 60-70%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021


Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ

0
Rhodes Storm
Rhodes Storm

Χορηγός Πρόγνωσης

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού το Σαββάτο.

Οι αραιές νεφώσεις που θα επικρατούν ανα διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν ψιχάλες, ένδειξη οτι οι άνεμοι θα βρίσκονται σε περαιτέρω ενίσχυση.

Άνεμοι όπως προαναφέραμε θυελλώδεις νοτιάδες 7-8 μποφόρ ειδικά στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού.

Θερμοκρασίες στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 14.. έως 19°C
Νότια >> : απο 15.. έως 20°C

Υγρασία : 60-90%

Την Κυριακή το μέτωπο που θα έχει κυριολεκτικά σαρώσει την υπόλοιπη χώρα θα κινηθεί πρός την περιοχή μας και λίγο πρίν τις μεσημβρινές ώρες καθώς θα περνάει τα κράσπεδα του νομού ερχόμενο σε επαφή με τα ακόμα θερμότερα ύδατα θα ενισχυθεί περαιτέρω θα μετατραπεί σε squall line (γραμμή λαίλαπας) και θα δώσει ενα και μοναδικό της μιας το πολύ ώρας πέρασμα αλλα ιδιαιτέρως ισχυρό!
Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται απο δεκάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις, χαλαζοπτώσεις, στιγμιαία πολύ ισχυρούς ριπαίους ανέμους καθώς και πιθανότατα απο υδροστρόβιλους στις θάλασσες.
Θα επηρεαστούν ΟΛΑ τα νησιά απο αυτό το πέρασμα το οποίο αναμένεται μέχρι το απόγευμα να έχει περάσει απο παντού και στην συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι έως τις μεσημβρινές θα πνέουν πολύ ισχυροί πάντα απο νότιες διευθύνσεις 6-7 μποφόρ με τάση σταδιακής εξασθένησης για την συνέχεια.

Οι Θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση ειδικά την νύχτα:
Βόρεια νησιά : απο 12.. έως 17°C
Νότια >> : απο 13.. έως 18°C
Ορεινά : απο 10.. έως 15°C

Υγρασία : 60-70%

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Αναβάθμιση Έκτακτου Δελτιου σε “Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων” απο την ΕΜΥ

0

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού που εκδόθηκε την Πέμπτη (9-12-2021) τροποποιείται και αναβαθμίζεται σε Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής για το Σάββατο (11-12-2021) είναι πολύ υψηλά στο Ιόνιο και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Παράλληλα στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι που πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ κυρίως στο Αιγαίο.

Διευκρινίζεται ότι αναφορικά με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν:

Α. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά. Βαθμιαία το κύμα της κακοκαιρίας θα επηρεάσει την Πελοπόννησο καθώς και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς, ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Β. Τις απογευματινές και βραδινές ώρες την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Βορειοανατολικό Αιγαίο, με εξασθένηση από τα ξημερώματα της Κυριακής.

Γ. Σημειώνεται ότι το πέρασμα της διαταραχής από την Ανατολική Στερεά (Εύβοια και Αττική) προσδιορίζεται τις απογευματινές – πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτουχωρίς να προβλέπονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους 
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
 • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου

0
Ρόδος - Φώτο Σταύρος Κεσεδάκης
Ρόδος - Φώτο Σταύρος Κεσεδάκης

Χορηγός Πρόγνωσης

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο Παρασκευή με βροχές και τοπικές καταιγίδες να εκδηλώνονται στα βορειότερα κυρίως τμήματα του νομού.
Ποιό συγκεκριμένα :
Πάτμος-Λειψοί-Λέρος-Κώς-Αστυπάλαια-Κάλυμνος-Νίσυρος-Τήλος και Σύμη θα έχουν πιθανότητες ανω του 70% για τα προαναφερθέντα φαινόμενα. Σε κάσο και Κάρπαθο δύσκολα θα δούν φαινόμενα οι κάτοικοι πέρα ίσως απο κάποις ψιχάλες.
Η Ρόδος έχει πιθανότητες κάτω του 50% να δεί βροχές μέτριας έντασης το μεσημέρι μόνο στα ανατολικά τμήματα καθώς και το βράδυ ενδέχεται να εκδηλωθεί παροδική καταιγίδα στην περιοχή της Ιξιάς και της πόλης.
Σε γενικές γραμμές οσο αφορά την Ρόδο θα είναι μια δύσκολη προγνωστική μέρα καθώς τα κυρίως μέτωπα των καταιγίδων υπάρχει πολύ μεγάλη περίπτωση να μένουν κοντά στις ακτές και να μην πλησιάζουν κάν το νησί.
Τέλος στο Καστελλόριζο θα πρέπει να εκδηλωθούν παροδικές ανα διαστήματα καταιγίδες απο το μεσημέρι και μετά.

Όσο αφορά για τους ανέμους μπορείτε να πληροφορηθείτε εδώ

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο :
Βόρεια νησιά : απο 14.. έως 18°C
Νότια νησιά : απο 15.. έως 19°C
Ορεινά : απο 13.. έως 17°C

Υγρασία :
60-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΕΜΩΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

0
Παραλία Αφάντου - Φώτο Στάθης Ανδρέας
Παραλία Αφάντου - Φώτο Στάθης Ανδρέας

Χορηγός Δελτίου

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου

Άνεμοι γενικά μέτριοι 3-4 μποφόρ έως το μεσημέρι. Στην συνέχεια νότιοι σε βαθμιαία ενίσχυση θα ακoυμπάνε την νύχτα τα 6-7 και στο Καρπάθιο τα 8 μποφόρ.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου

Άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί θα επιμένουν με ένταση 6-7 μποφόρ έως το απόγευμα. Στην συνέχεια θα εξασθενούν.

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου

Άνεμοι σε βαθμιαία ενίσχυση και πάλι απο το πρωί νοτιοδυτικοί 7-8 μποφόρ. Εξαίρεση η θάλασσα Ρόδου-Σύμης που θα πνέουν με ένταση 5-6 μποφόρ.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου

Απο νοτιοδυτικές διευθύνσεις 6-7 μποφόρ έως το μεσημέρι. Στην συνέχεια θα εξασθενούν και θα στρέφονται σε δυτικούς.

Για φαινόμενα και θερμοκρασίες θα αναρτηθεί νέο δελτίο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου

0
Κρεμαστή - Ρόδος by Petros Cheimonettos
Κρεμαστή - Ρόδος by Petros Cheimonettos

Με ανα διαστήματα καταιγίδες θα ξεκινήσει η μέρα στα νοτιότερα κυρίως τμήματα του νομού και συγκεκριμένα φαινόμενα θα πρέπει να εκδηλώνονται σε Κώ , Νίσυρο , Τήλο , Σύμη , Ρόδο και Καστελλόριζο. Σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματούν πρίς τις μεσημβρινές ώρες και ο καιρός θα πρέπει να έχει βελτιωθεί παντού το αργότερο έως της 14:00.

Οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες απο τις πρωινές ώρες και θα ενισχύονται συνεχώς φτάνοντας το μεσημέρι τα 6-7 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν αισθητή πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 12.. έως 15°C
Νότια νησιά : απο 13.. έως 16°C
Ορεινά : απο 9.. έως 14°C

Υγρασία : 60-70%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ 6/7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

0

Χορηγός του σημερινού Δελτίου το Οικοδιδασκαλείο DaGio

Καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες θα παρουσιάζουν σταδιακά ενίσχυση απο το πρωί της Δευτέρας φτάνοντας μέχρι το απόγευμα τα 6-7 μποφόρ σε όλα τα νησιά του νομού.
Το έκτακτο αφορά τους ανέμους και θα τεθεί σε ισχύ απο το μεσημέρι της Δευτέρας ώρα 14:00 έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 00:00.
Την Τρίτη οι άνεμοι θα επιμείνουν σχεδόν θυελλώδεις και μάλιστα δεν αποκλείεται να ενισχυθούν περαιτέρω στα 7-8 μποφόρ νοτιοανατολικών διευθύνσεων πάντα.

Οσο αφορά τα φαινόμενα απο το απόγευμα της Δευτέρας περιμένουμε ανα διαστήματα ψιχαλίσματα η ψιλόβροχο σε διάφορα νησιά του νομού ενώ τα μεσάνυχτα δεν αποκλείονται και μπόρες ειδικά απο την Κώ και βορειότερα. Δύσκολα την Δευτέρα να δεί η Ρόδος φαινόμενα που θα έχουν ένταση η διάρκεια.
Την Τρίτη επίσης ανα διαστήματα θα εκδηλώνονται βροχές ωστόσο λόγω των θυελλωδών ανέμων θα μετατρέπονται σε βροχοθύελλες ενώ στα βορειότερα νησιά του νομού δεν αποκλείονται και αστραπόβροντα. Απο το απόγευμα και ειδικά την νύχτα δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται καταιγίδες και στα υπόλοιπα τμήματα που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικά ενώ στις θάλασσες θα κάνουν την εμφάνιση τους υδροστρόβιλοι.
Μπαίνει στο παιχνίδι των φαινομένων και η πρωτεύουσα Ρόδος καθώς και τα νησιά κοντά σε αυτή (Χάλκη-Σύμη-Τήλος-Νίσυρος-Καστελλόριζο).


Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 17.. έως 21°C
Νότια νησιά : απο 18.. έως 22°C
Ορεινά : απο 19.. έως 23°C

Υγρασία: 60-92%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Παρασκευή & Έκτακτο Δελτίο για το Σ/Κ…

0
Ρόδος - Φώτο Steve Kesedakis
Ρόδος - Φώτο Steve Kesedakis

Χορηγός Πρόγνωσης

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή με ανα διαστήματα περάσματα βροχών κυρίως σε Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Κάλυμνο, Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο και Σύμη. Στα υπόλοιπα νησιά κάποιες ψιχάλες ανα διαστήματα θα δίνουν απλά το έναυσμα για να ενισχύονται περαιτέρω οι άνεμοι. Τα φαινόμενα ειδικά στην Ρόδο δεν αποκλείεται να παίρνουν την μορφή μπόρας για λίγο χωρίς διάρκεια.

Οι άνεμοι θα στραφούν απο νοτιοδυτικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν ακουμπώντας τα 6-7 μποφόρ. Θα εξασθενούν πρόσκαιρα απο τα μεσάνυχτα.

Και στο βάθος έκτακτο δελτίο….

Απο τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και ειδικά το ξημέρωμα του Σαββάτου ο καιρός θα επιδεινώνεται περαιτέρω.
Οι βροχές θα ενταθούν και καθώς θα ξημερώνει θα μετατρέπονται σε καταιγίδες οι οποίες σε αρκετά νησιά θα είναι ισχυρές καθώς θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις πιθανότατα απο χαλαζοπτώσεις και ριπαίους ανέμους ενώ υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να θεαθούν υδροστρόβιλοι στις θάλασσες ωστόσο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε υδροστρόβιλους να έχουν τέτοια δυναμική που να επιχειρούν να μπούν ακόμα και σε στεριά. Να είσαστε προσεκτικοί κοντά στις ακτές.

On-off και απότομες εξάρσεις…

Διαλείμματα θα κάνουν τα φαινόμενα ανα διαστήματα ωστόσο πολύ γρήγορα οι νεφικοί σχηματισμοί θα γιγαντώνονται και θα προκαλούν απότομες καταιγίδες. Κώς & Ρόδος θα έχουν την τιμητική τους οσο αφορά την ένταση των φαινομένων.
Πολύ μεγάλη προσοχή την νύχτα και ειδικά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου!
Ισχυρότατες καταιγίδες και με ένταση και με διάρκεια θα παρουσιάζουν εμμονικό χαρακτήρα σε Κώ και Ρόδο και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πλημμυρικά φαινόμενα!
Λίγο προσοχή μέχρι το πρωί της Κυριακής και στην συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί παντού.

Άνεμοι : και ενώ αυτοί θα έχουν εξασθενήσει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής απο το πρωί του Σαββάτου θα παρουσιάζουν νέα ενίσχυση και θα ακουμπήσουν τα 5-6 μποφόρ πάντα απο νοτιοδυτικές διευθύνσεις. Την νύχτα θα εξασθενούν και πάλι.
Την Κυριακή οι κάτοικοι θα δούν ολόκληρο το ανεμολογικό πεδίο να περνάει απο το κατώφλι τους…. αρχικά νωρίς ο πρωί έως περίπου στις 10:00 γύρισμα σε ανατολικούς στην σύνέχεια σε βορειοανατολικούς με απότομη ενίσχυση στα 6-7 μποφόρ… μετά της 11:00 θα στραφούν σε βοριάδες περίπου μέχρι της 14:00 με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ… δεν τελειώνουμε εδώ με τα γυρίσματα όμως καθώς απο της 15:00 και μετά θα στραφούν σε δυτικούς με την ένταση τους να πέφτει στα 3-4 μποφόρ και απο της 18:00 και μετά θα στραφούν σε νότιους-νοτιοδυτικούς με την ένταση τους να αυξάνεται σταδιακά στα 4-5 μποφόρ ειδικά στα βορειότερα τμήματα και το Καρπάθιο.

Οσο αφορά τις θερμοκρασίες αυτές θα βρεθούν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα την Παρασκευή και το Σαββάτο ( απο 14.. έως 19°C ) ενώ την Κυριακή θα παρουσιάσουν πτώση ( απο 13.. έως 17°C ) .

Υγρασία :
Παρ.
60-90%
Σαβ. 65-95%
Κυρ. 55-80%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Επανέρχεται η Αστάθεια – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου

0
Rhodes - Photo Angela Diakadoni
Rhodes - Photo Angela Diakadoni

Χορηγός της σημερινής πρόγνωσης το κατάστημα Beauty & More

Επανέρχεται η αστάθεια στον νομό την Πέμπτη, άρα αυξάνονται και οι πιθανότητες να σημειωθούν φαινόμενα σε κάποια νησιά.
Αστυπάλαια, Πάτμος, Λειψοί, Κάσος, Κάρπαθος και Λέρος έχουν πιθανότητες άνω του 70% να δούν τις αραιές νεφώσεις του πρωινού να πυκνώνουν το μεσημέρι και πρός το απόγευμα να δίνουν μπόρες η ακόμα και παροδικές καταιγίδες ειδικά πρός την νύχτα χωρίς ωστόσο να έχουν διάρκεια.
Στα νοτιότερα τμήματα ( Κάλυμνος, Κώς, Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Σύμη ) θα υπάρχει πιθανότητα κάτω του 50% να δούν οι κάτοικοι ψιχάλες η το πολύ κάποια παροδική βροχούλα μέτριας έντασης χωρίς διάρκεια.
Τέλος η Ρόδος & το Καστελλόριζο κλείνουν τις πιθανότητες των νησιών του νομού μας με το πενιχρό 20% για να δούν έστω ψιχαλίσματα και αυτό μόνο κατά τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι στρέφονται σε δυτικούς στο ξεκίνημα της ημέρας και πολύ γρήγορα σε νοτιάδες και θα ενισχυθούν στα βορειότερα τμήματα και συγκεκριμένα απο την Κάλυμνο και βορειότερα φτάνοντας μέσα στην μέρα τα 5-6 μποφόρ.
Στα νοτιότερα δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ.

Οι Θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο:
Βόρεια νησιά: απο 14.. έως 18°C
Νότια νησιά: απο 15.. έως 19°C
Ορεινά : απο 12.. έως 17°C

Υγρασία στα βόρεια τμήματα 60-92% και στα νότια 55-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου

0
Παραλία Κρεμαστής Ρόδου - Φώτο Petropoylos Giorgos
Παραλία Κρεμαστής Ρόδου - Φώτο Petropoylos Giorgos

Χορηγός Πρόγνωσης

Φίλοι & Φίλες ευχόμαστε σε όλους καλό και ευλογημένο μήνα

Την πρώτη μέρα του τελευταίου μήνα του έτους παρόλο που θα επικρατεί αρκετή ψύχρα ειδικά τις πρωινές ώρες ο καιρός θα χαρακτηριστεί γενικότερα ως ήπιος με κάποιες αραιές νεφώσεις σε ορεινούς κυρίως όγκους να μην απασχολούν.

Οι άνεμοι
θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 με εξαίρεση το Καρπάθιο καθώς & στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο & Καστελλόριζο τα 6 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση θα παρουσιάσουν απο το απόγευμα.

Οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 12.. έως 15°C
Νότια νησιά : απο 13.. έως 16°C
Ορεινά : απο 9.. έως 14°C

Υγρασία :
45-80%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΔΙΠΛΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΕΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ 2 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

0
Ρόδος - Φώτο : Γεώργιος Πάττας
Ρόδος - Φώτο : Γεώργιος Πάττας

Το πρώτο δελτίο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής 28 Νοεμβρίου ώρα 00:00 και λήγει το βράδυ της Δευτέρας στις 21:00.
Και τα δύο δελτία αφορούν κυρίως τους ανέμους.

Το Έκτακτο Δελτίο της Δευτέρας είναι ευγενική χορηγία των Laif Beauty Academy


Ποιό συγκεκριμένα:

Άνεμοι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις νοτίων διευθύνσεων θα πνεύσουν απο τα μεσάνυχτα της Κυριακής και θα ακουμπάνε παντού τα 6-7 χωρίς να αποκλείονται ριπές ακόμα και 8 μποφόρ!
Σταδιακή εξασθένηση θα παρουσιάζουν απο τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ωστόσο απο τα μεσάνυχτα και ειδικά τα ξημερώματα της Τρίτης θα ισχύσει νέο Έκτακτο Δελτίο καθώς θα παρουσιάζουν νέα ενίσχυση!

Για την Τρίτη 30 Νοεμβρίου

Το Έκτακτο Δελτίο της Τρίτης είναι ευγενική χορηγία του Καταστήματος MR Mobile Service

Νέο Έκτακτο Δελτίο Ανέμων θα τεθεί σε ισχύ απο το ξημέρωμα της Τρίτης ώρα 05:00 έως το μεσημέρι της Τετάρτης ώρα, 15:00 αυτή την φορά άνεμοι δυτικών και αργότερα ΒΔ διευθύνσεων θα φτάσουν και πάλι τα 6-7 χωρίς να αποκλείονται ριπές ακόμα και 8 μποφόρ!

Οσο αφορά τα φαινόμενα προβλέπονται περάσματα μπόρας μόνο στα νησιά που συνορεύουν με τα Μικρασιάτικα Παράλια τις βραδινές ώρες της Δευτέρας καθώς και απο τις πρωινές έως τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης. Τα φαινόμενα δεν θα έχουν διάρκεια ωστόσο δεν αποκλείεται να συνοδεύονται απο λίγες ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Νησιά υποψήφια για φαινόμενα: Πάτμος-Λειψοί-Λέρος-Κάλυμνος-Κώς-Σύμη-Ρόδος-Καστελλόριζο. Στα υπόλοιπα νησιά πέρα απο αραιές νεφώσεις δεν προβλέπεται κάτι περισσότερο.

Τώρα όσο αφορά τις θερμοκρασίες μέσα σε ενα 24ώρο θα βρεθούμε απο την ζέστη στην ψύχρα η ακόμα και στο κρύο ανάλογα πώς το αισθάνονται ορισμένοι.
Συγκεκριμένα ενώ ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 23 με 24°C βαθμούς το μεσημέρι της Δευτέρας το αντίθετο θα συμβαίνει το μεσημέρι της Τρίτης όπου ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί και δεν θα ξεπερνάει τους 17.. με 18°C βαθμούς ενώ την νύχτα της Τρίτης θα υποχωρήσουν στους 9.. με 10.. στα ορεινά και στους 12.. με 14.. βαθμούς στα υπόλοιπα παραθαλάσσια τμήματα. Συγκριτικά απο τους 18.. με 19.. βαθμούς το βράδυ της Δευτέρας πρόκειται για μια σημαντική θερμοκρασιακή εναλλαγή που θα συμβεί μέσα σε λίγες ώρες.

Υγρασία την Δευτέρα : 60-90% την Τρίτη : 50-70%

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 27/28 Νεομβρίου

0
Rhodes - Photo Steve Kesedakis
Rhodes - Photo Steve Kesedakis

Χορηγός της σημερινής Πρόγνωσης

Συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων που εκδώσαμε την Πέμπτη.
Δείτε το εδώ

Περάσματα καταιγίδων αναμένονται τις επόμενες ώρες και κυρίως απο τα μεσάνυχτα και μετά σε όλα τα νησιά του νομού και σε αυτό το μοτίβο θα φτάσουμε μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου. Τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν εξασθένηση σταδιακά παντού απο της 09:00-10:00 περίπου το πρωί ωστόσο το μεσημέρι και κυρίως το απόγευμα δεν αποκλείεται να επηρεάζεται ξανά η Ρόδος απο σύντομες μπόρες.
Αιτία η τρομερά ασταθής ατμόσφαιρα που θα επικρατεί στην περιοχή. Παρόλα αυτά δεν βλέπουμε τα φαινόμενα να ισχυροποιούνται.
Κάποια αστραπόβροντα θα ακουστούν μόνο το ξημέρωμα ενώ το μεσημέρι πολύ δύσκολα να ακουστεί κάτι.

Οι άνεμοι όπως είπαμε θα ενισχυθούν και πάλι σταδιακά παρόλο που θα παρουσιάσουν εξασθένηση και μέχρι το απόγευμα και κυρίως το βράδυ θα ακουμπάνε και πάλι τα 6-7 μποφόρ πάντα απο νότιες διευθύνσεις. Το δελτίο θα παραταθεί έως το πρωί της Κυριακής

Θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 21°C
Νότια νησιά : απο 17.. έως 22°C
Ορεινά : απο 16.. έως 21°C

Υγρασία : 65-90%

Την Κυριακή ο καιρός προβλέπεται με αρκετές νεφώσεις χωρίς φαινόμενα με εξαίρεση την Ρόδο που θα υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν καταιγίδες το μεσημέρι η το απόγευμα. Λίγο προσοχή οσο αφορά τα φαινόμενα αυτά καθώς η περιοχή θα έχει την τάση να παρουσιάζει συγκλίσεις τις ώρες εκείνες και δεν αποκλείεται να βγεί κάτι ποιό δυναμικό. Φυσικά θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα για το σενάριο αυτό μέσα απο την ομάδα μας στο facebook.

Οι άνεμοι
θα πνέουν ενισχυμένοι απο το πρωί στα 6-7 μποφόρ αρχικά νοτιάδες και μέσα στην μέρα δυτικοί. Παραδόξως στην Ρόδο θα επικρατεί σχεδόν άπνοια καθώς οι συγκλίσεις που προαναφέραμε δημιουργούν ένα φαινόμενο σαν να πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή απο τους ανέμους.

Θερμοκρασίες αμετάβλητες:
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 21°C
Νότια νησιά : απο 17.. έως 22°C
Ορεινά : απο 16.. έως 21°C

Καλό Σαββατοκύριακο – Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου

0
Ρόδος 1/4/2021 - Φώτο : Giannis Mary Symiakou
Ρόδος 1/4/2021 - Φώτο : Giannis Mary Symiakou

Χορηγός Πρόγνωσης

Μέχρι της 10:00 το πρωί οι πιθανότητες να απασχολούν την Ρόδο και το Καστελλόριζο ψιχάλες εδώ κι εκει. Πολύ γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί και σε αυτά τα δύο νησιά και θα ακολουθήσουν την καλοκαιρία του υπόλοιπου νομού που θα επικρατεί απο το ξημέρωμα με κάποιες αραιές νεφώσεις να μην απασχολούν.
Παρόλα αυτά πρόσκαιρη φαίνεται πως θα είναι η βελτίωση καθώς την Παρασκευή χαλάει και πάλι ο καιρός ενώ υπάρχει ήδη σε ισχύ έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων για τον νομό μας.
Μπορείτε να το δείτε εδώ.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες την Πέμπτη και θα ενισχυθούν στα 4-5 μποφόρ. Απο το μεσημέρι θα εξασθενήσουν παντού και θα στρέφονται σε νοτιάδες απο το απόγευμα ενώ τα μεσάνυχτα θα παρουσιάζουν ενίσχυση.

Θερμοκρασίες:
Βόρεια νησιά : απο 15.. έως 19°C
Νότια νησιά : απο 16.. έως 20°C
Ορεινά : απο 14.. έως 18°C

Υγρασία : 65-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΓΙΑ Π. & Σ. 26/27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

0

Χορηγός Δελτίου

Το δελτίο τίθεται σε ισχύ απο το ξημέρωμα της Παρασκευής ώρα 06:00 όπου οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ενισχύονται σταδιακά ακουμπώντας μέσα στην μέρα τα 6-7 και στα βορειότερα θαλάσσια τμήματα τα 8 ενδεχομένως μποφόρ.
Οι ενισχυμένοι άνεμοι θα επιμείνουν και την νύχτα.
Το Σαββάτο το ξημέρωμα ριπές ακόμα και 8 μποφόρ θα σαρώνουν τις θάλασσες ειδικά στα νοτιότερα πελάγη (Ρόδος-Καστελλόριζο) και θα επιμένουν απο νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει και πάλι τα 6-7 μποφόρ.
Απο το μεσημέρι και απο τα βόρεια θα παρουσιάζουν σταδιακή εξασθένηση και μέχρι το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 3-4 μποφόρ πουθενά. Στις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου το δελτίο λήγει.

Για φαινόμενα θα ενημερωθείτε με νέο δελτίο.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

0

Χορηγός Δελτίου

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός απο τα μεσάνυχτα της Τρίτης και ειδικά τα ξημερώματα της Τετάρτης με τις βροχές να εντατικοποιούνται να παρουσιάζουν εμμονικό χαρακτήρα σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε κάποια νησιά.
Προσοχή θα χρειαστεί απο της 06:00 το πρωί έως της 15:00 σε Ρόδο , Κώ , Κάλυμνο , Λέρο , Καστελλόριζο , Σύμη , Νίσυρο , Τήλο και Χάλκη! Στα συγκεκριμένα νησιά οι καταιγίδες θα έχουν δυναμικό χαρακτήρα ενώ θα συνοδευτούν απο δεκάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις και πιθανότατα απο χαλαζοπτώσεις. Στις θάλασσες θα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εμφανιστούν υδροστρόβιλοι.
Κάσος , Κάρπαθος , Αστυπάλαια , Πάτμος και Λειψοί θα έχουν φαινόμενα ωστόσο θα είναι πολύ ποιο χαλαρά τα πράγματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους ανα διαστήματα να φτάνει τα 4-5 μποφόρ ενώ τις στιγμές που θα εκδηλώνονται τα φαινόμενα δεν αποκλείονται ριπές ακόμα και 6-7 μποφόρ! Απο το μεσημέρι θα στρέφονται σταδιακά σε βοριάδες και θα ενισχύονται στα βορειότερα τμήματα του νομού κυρίως φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ ενώ στα νοτιότερα δεν θα ενταθούν ιδιαίτερα.

Οι θερμοκρασίες ένω το μεσημέρι θα προλάβουν να ακουμπήσουν τους 20-21°C βαθμούς την νύχτα η ψύχρα θα είναι αισθητή αφού ο υδράργυρος θα υποχωρήσει στους 12.. στα ορεινά και στους 14.. με 15.. βαθμούς στα υπόλοιπα παραθαλάσσια τμήματα.

Υγρασία : 70-80%Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Επιδεινώνεται ο Καιρός την Τρίτη 23 Νοεμβρίου

0
Ρόδος - Φώτο Σταύρος Κεσεδάκης
Ρόδος - Φώτο Σταύρος Κεσεδάκης

Σαν σήμερα το 2013 τέσσερις άνθρωποι άφηναν την τελευταία τους πνοή στην γέφυρα της Κρεμαστής της Ρόδου καθώς η Ιρλανδική διάβαση που διασχίζει το κάτω της μέρος στο ρεύμα πρός Κρεμαστή υπερχείλισε και παρέσυρε οτι βρέθηκε στον δρόμο του. Ανάμεσα στα φερτά υλικά εντοπίστηκα και οι άμορφες μάζες αυτοκινήτων με τα πτώματα να εντοπίζονται είτε εντός είτε εκτός αυτών.
Η δική μας προτεραιότητα απο τότε ήταν και παραμένει η σωστή ενημέρωση των συμπατριωτών μας σε περιόδους κακοκαιρίας, η μέριμνα της πολιτείας είναι να αξιοποιεί άτομα που μπορούν αποδεδειγμένα να καλύψουν τα τεράστια κενά που παρέχουν οι αυτοματοποιημένες προγνώσεις καιρού καθώς οι αστοχίες πάντα θα είναι περισσότερες από αυτές των ανθρώπων.

Χορηγός Πρόγνωσης


Επιδείνωση θα Παρουσιάσει ο καιρός απο το ξημέρωμα με βροχές και ισχυρές ανα διαστήματα καταιγίδες που θα εντοπίζονται κυρίως σε Ρόδο, Σύμη, Τήλο, Νίσυρο, Κώ, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς και Πάτμο.
Θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα νησιά του νομού με περάσματα μπόρας και συγκεκριμένα Κάσος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Χάλκη και Καστελλόριζο χωρίς ωστόσο να έχουν διάρκεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ. Σύντομα θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασίες:
Βόρεια νησιά : απο 15.. έως 19°C
Νότια νησιά : απο 16.. έως 20°C
Ορεινά : απο 14.. έως 18°C

Υγρασία : 65-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021
Ρόδος-Δωδεκάνησα – Μεταβολή Καιρού την Εβδομάδα 22/26 Νοεμβρίου – Έρχονται Βροχές

0
Ρόδος - Φώτο Γιάννης Μανωλάς
Ρόδος - Φώτο Γιάννης Μανωλάς

Δεν ξεχνώ τι συνέβη στης 22 Νοεμβρίου του 2013 και προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς πρός όφελος των πολιτών απέναντι στα φαινόμενα της φύσης.

Γιάννης Μανωλάς

Χορηγός Πρόγνωσης

Μετά απο μεγάλο διάστημα χωρίς το παραμικρό καιρικό ενδιαφέρον ατμοσφαιρική διαταραχή θα απασχολήσει τον νομό μας την νέα εβδομάδα η οποία ευνοεί την δημιουργία συνθηκών αστάθειας και εν κατακλείδι την παρουσία βροχοπτώσεων απόλυτα αναγκαίων για την περιοχή μας.

Ποιο συγκεκριμένα :

Απο το πρωί της Δευτέρας έως το μεσημέρι θα επικρατούν αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώνουν απο τις απογευματινές ώρες κυρίως και μετά σε όλα τα νησιά του νομού.
Απο την νύχτα θα σημειώνονται βροχές μέτριας έντασης ανα διαστήματα σε Ρόδο, Σύμη και Κώ. Οχι κάτι το ιδιαίτερο.

Επιδείνωση
θα παρουσιάζει ο καιρός την Τρίτη και περαιτέρω επιδείνωση την Τετάρτη με βροχές και ισχυρές καταιγίδες να απασχολούν πλέον όλα τα νησιά του νομού.
Νοτιάδες μέτριοι έως ισχυροί με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή πτώση τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας.
Στην πρόγνωση της Δευτέρας θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τις περιοχές που θα επηρεαστούν καθώς και την ένταση αλλα και την διάρκεια των φαινομένων.

Άνεμοι την Δευτέρα απο νότιες διευθύνσεις 3-4 μποφόρ σε σταδιακή ενίσχυση απο το βράδυ.

Θερμοκρασίες Δευτέρας :
Βόρεια νησιά : απο 15.. έως 21°C
Νότια νησιά : απο 16.. έως 22°C
Ορεινά : απο 14.. έως 19°C

Υγρασία : 55-90%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 20/21 Νοεμβρίου

0
Φώτο Κική Χατζηαλεξίου
Φώτο Κική Χατζηαλεξίου

Χορηγός Πρόγνωσης

Με αραιές νεφώσεις αναμένεται το Σαββατοκύριακο σε όλα τα τμήματα του νομού. Στα πολύ νότια και ειδικά στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου Καστελλορίζου θα επικρατεί αυξημένη αστάθεια με αποτέλεσμα να σημειώνονται καταιγίδες χωρίς να αποκλείεται το μεσημέρι η το απόγευμα να κινηθούν πρός το Καστελλόριζο. Δεν φαίνεται να επηρεάζεται η Ρόδος ωστόσο παρόλο που θα πλησιάσουν πολύ τις ανατολικές ακτές του νησιού πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να εισέλθουν σε αυτές.
Οι πιθανότητες για το Καστελλόριζο ξεπερνούν το 80%.
Η αστάθεια θα επηρεάζει την συγκεκριμένη περιοχή και τις δύο μέρες ειδικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες!

Οι άνεμοι θα επιμείνουν έως το απόγευμα του Σαββάτου απο ΒΑ διευθύνσεις ιδιαίτερα ενισχυμένοι φτάνοντας μέχρι το ύψος της Κώ τα 6-7 μποφόρ.
Απο εκεί και νοτιότερα θα εξασθενήσουν απο το πρωί στα 3-4 μποφόρ και μάλιστα θα στρέφονται σε ανατολικούς.
Την Κυριακή θα εξασθενήσουν απο το πρωί παντού στα 3-4 μποφόρ και θα στραφούν σε νοτιάδες. Εξαίρεση το Καστελλόριζο όπου θα πνέουν απο ανατολικές διευθύνσεις με την ένταση τους ανα διαστήματα να φτάνει τα 5-6 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 15.. έως 20°C
Νότια νησιά : απο 16.. έως 21°C
Ορεινά : απο 14.. έως 19°C

Υγρασία : 55-90%

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021


ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΕΜΩΝ

0

Χορηγός Δελτίου

Σταδιακή ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι άνεμοι απο το απόγευμα της Πέμπτης φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ μέχρι την νύχτα ενώ θα έχουν την τάση να ενισχυθούν περαιτέρω τα μεσάνυχτα και ειδικά το ξημέρωμα της Παρασκευής ακουμπώντας την Παρασκευή τα 6-7 και ενδεχομένως στο Καρπάθιο τα 8 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση και δεν θα ξεπεράσουν τους 20°C βαθμούς το μεσημέρι ενω το βράδυ η ψύχρα θα είναι ποιο αισθητή στα ορεινά με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους 12 βαθμούς.

Υγρασία : 50-80%

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός με κάποιες νεφώσεις να περιορίζονται σε ορεινούς μόνο όγκους.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου

0
Τα Νησιά, Μακρυ ,Αλιμια κ Χάλκη - Φώτο Σταύρος Κεσεδάκης
Τα Νησιά, Μακρυ ,Αλιμια κ Χάλκη - Φώτο Σταύρος Κεσεδάκης

Χορηγός Πρόγνωσης

Η πτώση της θερμοκρασίας και η μικρή πιθανότητα μετά απο πολύ καιρό ώστε να σημειωθούν πολύ τοπικά φαινόμενα στην πρωτεύουσα του νομού τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού της Τετάρτης.

Ποιό συγκεκριμένα:

Με αραιές νεφώσεις
θα ξεκινήσει η μέρα σε όλα τα τμήματα του νομού που τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώνουν μόνο στην Ρόδο και θα υπάρχει μικρή πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχούλες μικρής διάρκειας η παροδική μπόρα. Οι πιθανότητες εντοπίζονται κυρίως στα ορεινά χωρίς να αποκλείουμε τα ανατολικά και την πόλη για κάτι πολύ σύντομο. Σε γενικές γραμμές τίποτα το γενικευμένο και το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει μια τέτοια αστάθεια θα είναι οι δρόμοι να γίνουν πολύ επικίνδυνο οπότε μεγάλη προσοχή.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 2-3 μποφόρ. Μικρή εξαίρεση η Ρόδος για λίγες ώρες απο το πρωί έως το μεσημέρι όπου θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 15.. έως 19°C
Νότια νησιά : απο 16.. έως 20°C
Ορεινά : απο 14.. έως 18°C

Υγρασία : 55-85%

Να είσαστε όλοι καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 16 Νοεμβρίου

0
Πηγάδια Καρπάθου - Φώτο : Zoltán Dávid‎
Πηγάδια Καρπάθου - Φώτο : Zoltán Dávid‎

Χορηγός Πρόγνωσης

Μια απο τα ίδια μέρα 14η

Καμία αλλαγή δεν θα παρουσιάσει ο καιρός στην περιοχή μας για δέκατη τέταρτη συνεχή μέρα με εξαίρεση τους ανέμους που θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση στα 3-4 μποφόρ ειδικά στο Καρπάθιο ενώ θα στραφούν σε βοριάδες.
Οι θερμοκρασίες παραμένουν αμετάβλητες :
απο 16… μέχρι 22°C βαθμούς στα βορειότερα νησιά και απο 17.. έως 23°C στα νοτιότερα νησιά του νομού.
Υγρασία : 55-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Παραμένει αδιαφόρετος ο καιρός σε όλα τα τμήματα.
Οι αραιές νεφώσεις οι τοπικές ομίχλες και η άπνοια θα συνεχίσουν να συντροφεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων του νομού.

Άνεμοι απο βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ έως το απόγευμα. Στην συνέχεια θα ενισχυθούν λιγάκι στα 3-4 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες παραμένουν επίσης χωρίς αξιόλογη μεταβολή:
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 21°C
Ν’οτια νησιά : απο 17.. έως 22°C

Υγρασία : 60-92%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 13/14 Νοεμβρίου

0
Κρεμαστή Ρόδου - Φώτο Πέτρος Χειμωνέτος
Κρεμαστή Ρόδου - Φώτο Πέτρος Χειμωνέτος

Χορηγός Πρόγνωσης

Με αραιές νεφώσεις θα ξεκινήσει θα κυλάει και θα τελειώσει το 24ώρο του Σαββάτου σε όλα τα τμήματα του νομού.
Πυκνότερες θα είναι την Κυριακή καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου χωρίς ωστόσο να έχουν πιθανότητα να δώσουν κάποιο φαινόμενο.

Οι άνεμοι
θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει πουθενά τα 2 μποφόρ και τα δύο 24ώρα.

Η υγρασία θα κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα και τις δύο ημέρες : 58-94%

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου

0
Ρόδος-Φώτο: Γιωργος Στατης
Ρόδος-Φώτο: Γιωργος Στατης

Χορηγός Πρόγνωσης

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου (Ηχητικό)

0
Ρόδος - Φώτο : Μπέτι Ξύδη‎
Ρόδος - Φώτο : Μπέτι Ξύδη‎

Χορηγός Πρόγνωσης

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 9 Νοεμβρίου

0
Ρόδος - Φώτο Δημήτρης Μπιλιάς
Ρόδος - Φώτο Δημήτρης Μπιλιάς

Τελευταία μέρα άπνοιας θα είναι η Τρίτη καθώς απο τα μεσάνυχτα οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες και θα ενισχυθούν.
Μέχρι να συμβεί όμως αυτό η μέρα θα ξεκινήσει και θα κυλάει με άπνοια, υγρασία και τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 2 μποφόρ.

Θερμοκρασίες :
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 22°C
Νότια νησιά : απο 17.. έως 23°C

Υγρασία : 60-92%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου

0
Φώτο : Themis Chris
Φώτο : Themis Chris

Χορηγός Πρόγνωσης

Επιμένουν η άπνοια, η αυξημένη υγρασία οι τοπικές ομίχλες και οι αραιές νεφώσεις σε όλα τα τμήματα του νομού.

Οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 24 με 25 βαθμούς ενώ την νύχτα θα υποχωρήσουν στους 17 στα ορεινά και στους 18 στα παραθαλάσσια τμήματα.

Υγρασία : 65-95%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 6/7 Νοεμβρίου

0
Ρόδος - Φώτο Μπέτι Ξύδη
Ρόδος - Φώτο Μπέτι Ξύδη

Χορηγός Πρόγνωσης

Με σχεδόν αίθριο καιρό αναμένεται να κυλάει το διήμερο του Σ/Κ σε όλα τα νησιά του νομού.

Οι άνεμοι ενώ θα ενισχυθούν πρόσκαιρα το Σάββατο το πρωί στα 3-4 μποφόρ και θα στραφούν σε βοριάδες σύντομα θα εξασθενήσουν και πάλι και θα μεταβάλονται.
Την Κυριακή θα επικρατεί και πάλι άπνοια ενώ οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις παντού.

Θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και τις δύο μέρες:
Βόρεια νησιά : απο 17.. έως 24°C
Νότια >> : απο 18.. έως 25°C

Υγρασία : 62-95%

Προσοχή στις πρωινές ομίχλες και πάλι σε αρκετές περιοχές.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο ο καιρός και την Παρασκευή με την υγρασία, τις τοπικές ομίχλες ειδικά τις πρωινές ώρες και την σχετικά αυξημένη θερμοκρασία να κυριαρχούν.

Άνεμοι μεταβλητοί 1-2 μποφόρ, απο το βράδυ βοριάδες σε σταδιακή ενίσχυση.

Θερμοκρασίες :
Βόρεια νησιά : απο 17.. έως 24°C
Νότια νησιά : απο 18.. έως 26°C

Υγρασία : 65-92%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου

0
Καστελλόριζο - Φώτο Στάθης Ανδρέας
Καστελλόριζο - Φώτο Στάθης Ανδρέας

Χορηγός Πρόγνωσης

Η μικρή περαιτέρω άνοδος του υδράργυρου η άπνοια η αυξημένη υγρασία και οι τοπικές ομίχλες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Πέμπτη σε όλα τα νησιά του νομού.

Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν πουθενά τα 2 μποφόρ μεταβλητών αρχικά διευθύνσεων και στην συνέχεια νότιων.

Θερμοκρασίες σε νέα μικρή άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 17.. έως 23°C
Νότια νησιά : απο 18.. έως 24°C
Ορεινά : απο 16.. έως 22°C

Υγρασία : 60-88%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021


Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου

0
Ρόδος - Φώτο Σταύρος Κεσεδάκης

Χορηγός Πρόγνωσης

Σχεδόν αίθριος καιρός αναμένεται αύριο Τετάρτη σε όλα τα τμήματα με κάποιες αραιές νεφώσεις να μην απασχολούν. Μοναδική εξαίρεση η Αστυπάλαια όπου υπάρχει μικρή πιθανότητα για παροδική ψιχάλα απο το μεσημέρι έως το απόγευμα. Τίποτα το ιδιαίτερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να μην φτάνει ούτε τα 3 μποφόρ.
Σχεδόν άπνοια θα επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του νομού.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 20°C
Νότια νησιά : απο 17.. έως 21°C
Ορεινά : απο 15.. έως 19°C

Υγρασία : 60-88%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021


Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 2 Νοεμβρίου

0
Παστίδα Ρόδου - Φώτο : Elli Lizaki
Παστίδα Ρόδου - Φώτο : Elli Lizaki

Χορηγός Πρόγνωσης

Βελτιώνεται ο καιρός την Τρίτη ωστόσο απο το απόγευμα νεφώσεις και πάλι θα πυκνώνουν σε όλα τα τμήματα. Μάλιστα θα υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν παροδικές μπόρες την νύχτα η τα μεσάνυχτα σε Ρόδο και Κώ. Παρόλα αυτά δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο.

Οι άνεμοι έως το μεσημέρι θα πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ και στην συνέχεια θα στραφούν σε νοτιάδες με την ένταση τους να μην ξεπερνάει πουθενά τα 2-3 μποφόρ.

Θερμοκρασίες σε κανονικά επίπεδα :
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 20°C
Νότια νησιά : απο 17.. έως 21°C
Ορεινά : απο 15.. έως 19°C

Υγρασία : 60-88%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

0

Το Δελτίο έρχεται με την στήριξη του Beauty & More

Χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα θα λάβει τις επόμενες ώρες το χαμηλό που απο την Κυριακή 24 Οκτωβρίου εχει εγκατασταθεί στην λεκάνη της Μεσογείου, ανοιχτά της Σικελίας. Ο καιρός στην χώρα μας απο αυτό καθαυτό το βαρομετρικό σύστημα δεν θα επηρεάζεται ιδιαίτερα απο την Κρήτη και βορειότερα ωστόσο καθώς θα κινηθεί παράλληλα πρός το Λιβυκό πέλαγος και θα εξασθενεί οι άκρες του θα καταφέρνουν να επηρεάζουν τα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων.
Να σημειώσουμε εδώ πως υπάρχει τρομερή αβεβαιότητα και ασυμφωνία μεταξύ των μοντέλων πρόγνωσης για το ποια διαδρομή θα ακολουθήσει στην πραγματικότητα το χαμηλό.
Αυτό εξηγείται καθώς τα συγκεκριμένα βαρομετρικά χαμηλά με κυκλωνική ροή χρειάζονται χώρο για να κινηθούν ενώ στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει επι της ουσίας και ως αποτέλεσμα δημιουργούνται προβλήματα προγνωσιμότητας εξάγωντας πάρα πολλά στοιχεία που περιέχουν αποκλίσεις.
Έτσι κι αλλιώς η πρόγνωση μοιάζει με μια μετεωρολογική αιωνιότητα ακόμα και όταν δεν έχουμε να κάνουμε με τέτοιου είδους συστήματα.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να προσεγγίσουμε με μεγάλη προσοχή τις επόμενες τρείς ημέρες ώστε να μην σας ανησυχήσουμε άδικα ωστόσο να μην επαναπαυθείτε ενώ να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και οι αρμόδιοι της πολ. προστασίας του τόπου μας.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά :

Καταρχήν η Παρασκευή θα είναι η μεταβατική μέρα πρός την κακοκαιρία. Θα διαφαίνεται αυτό απο την νύχτα ειδικά σε Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο και Καστελλόριζο όπου βαριές νεφώσεις θα πλησιάζουν αργά ενώ δεκάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις θα κάνουν την νύχτα μέρα την θάλασσα της Μεσογείου νοτίως της περιοχή μας.

Οι θερμοκρασίες δεν θα μεταβληθούν ιδιαίτερα (16-22°) ενώ οι άνεμοι θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις αρχικά και αργότερα θα στρέφονται σε νοτιάδες με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3 μποφόρ πουθενά.

Υγρασία : 55-90%

Το Έκτακτο Δελτίο Τίθεται σε Ισχύ απο της 00:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής

Σάββατο 30 Οκτωβρίου

Επιδείνωση θα παρουσιάζει ο καιρός ειδικά στην Ρόδο απο το πρωί όπου θα εκδηλώνονται βροχές οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε καταιγίδες και θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις και πιθανόν απο τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Να σημειώσουμε πως προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες στην πρωτεύουσα του νομού την Ρόδο με την προσοχή να εστιάζεται τις μεσημβρινές κυρίως ώρες.
Άλλα νησιά που φαίνεται να επηρεάζονται είναι η Κάσος η Κάρπαθος το Καστελλόριζο η Σύμη η Χάλκη ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθούν και να φτάνουν τα φαινόμενα σε Τήλο , Νίσυρο και Κώ ανα διαστήματα ειδικά απο το απόγευμα.
Στα βορειότερα νησιά φαινόμενα αναμένονται απο το απόγευμα και μετά επίσης με την μορφή καταιγίδων.
Έτσι Πάτμος, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος και Αστυπάλαια δεν θα αποφύγουν τις καταιγίδες!

Οι άνεμοι θα στραφούν απο νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 2-3 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα μείνουν στα ίδια επίπεδα :
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 21°C
Νότια : απο 17.. έως 22°C
Ορεινά : απο 15.. έως 20°C

Υγρασία : 65% – 92%

Κυριακή 31 Οκτωβρίου


Ισχυρές καταιγίδες θα σημειώνονται απο το πρωί σε όλα τα νησιά του νομού που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις, χαλαζοπτώσεις ενώ η πιθανότητα να θεαθούν υδροστρόβιλοι στις θάλασσες θα είναι πολύ μεγάλη.
Δείξτε παντού προσοχή στην Ρόδο καθώς στην θαλάσσια περιοχή της Ιξιάς φαίνεται να αυξάνεται η πιθανότητα εγκλωβισμού των μετώπων.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς αρχικά 3-4 μποφόρ με σταδιακή ενίσχυση απο το μεσημέρι στα 5-6 μποφόρ μόνο στην θαλάσσια περιοχή Ρόδου-Καστελλορίζου.

Θερμοκρασίες σε πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 15.. έως 19°C
Νότια : απο 16.. έως 20°C
Ορεινά : απο 14.. έως 18°C
Υγρασία : 67% – 92%

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

“Medicane” Cyclone to Hit Greece Over the Weekend (Video)

0

A “Medicane” is a Mediterranean cyclone, that frequently hits Italy. Another such storm now threatens Greece over this weekend. Credit: NASA / Public Domain

Meteorologists in Greece and Italy are predicting a Mediterranean cyclone to hit both countries this weekend. Some have already called it a “Medicane,” a word that comes by combining the words Mediterranean and hurricane.

According to Greek meteorologist Klearchos Marousakis, heavy rain and severe thunderstorms are expected in Greece over this weekend. He attributes the phenomena to the newest Medicane cyclone, born off the coast of southern Italy.

After the OXI day celebrations on October 28, the weather is expected to turn cold and wet, with rain is expected in the southernmost parts of the country and the Aegean. On Saturday, rain and thunderstorms will hit Greece hard as part of the Medicane.

Over the weekend, the Medicane is expected to cause torrential rains all over the country, — just not in the form of a cyclone, which typically has very high winds. Meteorologists say that when the Medicane leaves Italy, it will create a barometric low which is still capable of causing dangerous levels of rainfall.

The areas that will receive the highest amounts of rainfall are the southern Ionian islands, followed by the coast of the Peloponnese, the eastern Sterea region and the southeastern Aegean, namely the Cyclades, Crete and the Dodecanese islands.

Medicane cyclone’s course too difficult to predict

Meteorologists point out, however, that the exact course of a Medicane cyclone is very difficult to predict. Its formation mechanics in a relatively small area, disproportionate to the area’s predictive models, make the Medicane quite unpredictable.

Additionally, the weather patterns in the Mediterranean sea can change very quickly, both in time and in space. Three potential scenarios are being formed concerning the Medicane’s behavior.

The first one is that the cyclone forms in the east of Sicily and moves northwesterly, breaking up the atmosphere circulation patterns in the northern hemisphere. In this case, Greece will not be affected by the Medicane, but Italy will receive a major blow by the extreme weather.

According to the second scenario, the Medicane will shift to the east, affecting parts of the Ionian Sea. It will then be transformed into an organized barometric low, and move to the southern maritime parts of our country. If this happens, Greece will be significantly affected, particularly in its western, central and southern parts.

The third — and most pleasant — scenario has the Medicane organized in the eastern maritime parts of Sicily, swirl around there for several hours and then move to the North African coast. This way, it will affect the southern maritime parts of Greece, with Crete and the Dodecanese temporarily affected.

The Medicane has already begun demonstrating its might in Italy. In Sicily and Calabria as of midday on Wednesday the roads have been transformed into riverbeds due to the torrential rains. Muddy waters quickly overwhelmed trees, cars and people, invading houses, garages and shops, and flooding connecting roads and the countryside.

Theo Ioannou by greekreporter.com

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για τον εορτασμό της Επετείου του ΟΧΙ

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Με νεφώσεις που παροδικά θα πυκνώνουν και θα δίνουν ψιχαλίσματα η βροχές ασθενούς έντασης αναμένεται ο εορτασμός του ΟΧΙ σε κάποια νησιά των Δωδεκανήσων.
Συγκεκριμένα πιθανότητα θα υπάρχει για την Κάσο την Κάρπαθο την Ρόδο και την Σύμη (αμιδρές οι πιθανότητες για την Σύμη) απο το μεσημέρι έως τις βραδινές ώρες. Στα υπόλοιπα νησιά δεν προβλέπονται φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 2-3 μποφόρ.

Θερμοκρασίες στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 22°C
Νότια νησιά : απο 17.. έως 23°C
Ορεινά : απο 15.. έως 21°C

Υγρασία : 55-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού Τετάρτης 27 και Πέμπτης 28ης Οκτωβρίου

0
Φώτο Ανέζα Παλαιού
Φώτο Ανέζα Παλαιού

Χορηγός Πρόγνωσης

Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται και τις δύο μέρες με κάποιες αραιές νεφώσεις να μην απασχολούν με μικρή εξαίρεση τα ορεινά της Καρπάθου και ενδεχομένως της Ρόδου όπου κατά τις απογευματινές ώρες δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί παροδική ψιχάλα. Φαινόμενα ανάξια λόγου με την λειψυδρία να συνεχίζει να επικρατεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις και τις δύο ημέρες με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ στα βορειότερα τμήματα του νομού ενώ στα νοτιότερα δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ.

Θερμοκρασίες χωρίς αξιόλογη μεταβολή:
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 22°C
Νότια νησιά : απο 17.. έως 23°C
Ορεινά : απο 15.. έως 21°C

Υγρασία : 55-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 26 Οκτωβρίου

0

Χορηγός Πρόγνωσης

Με αραιές νεφώσεις θα συνεχίζει ο καιρός για ακόμα ενα 24ώρο στα Δωδεκάνησα ωστόσο η αστάθεια θα ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες ώστε να σημειωθούν τοπικά και πολύ επιλεκτικά φαινόμενα.
Πιθανότητα λοιπόν για τοπικές καταιγίδες θα δώσουμε μόνο για την πρωτεύουσα του νομού την Ρόδο κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Τα τμήματα της νήσου τα οποία θέτουν υποψηφιότητα είναι τα κεντρικά τα ανατολικά και πολύ πιθανόν η πόλη και η Ιξιά. Μέχρι τις απογευματινές ώρες το αργότερο ο καιρός θα έχει βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα παρουσιάζουν σταδιακή εξασθένηση απο το ξημέρωμα ενώ θα στραφούν σε νοτιάδες σε Καστελλόριζο, Ρόδο Χάλκη, Τήλο, Σύμη και Νίσυρο με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 2-3 μποφόρ.
Στα κεντρικά και βορειότερα τμήματα θα πνέουν απο βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ.

Θερμοκρασίες σε πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 17.. έως 21°C
Νότια νησιά : απο 18.. έως 22°C
Ορεινά : απο 16.. έως 20°C

Υγρασία : 60-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου

0
Ρόδος - Φώτο Statis Christos
Ρόδος - Φώτο Statis Christos

Χορηγός Πρόγνωσης

Με σχεδόν αίθριο καιρό αναμένεται να κυλάει η Δευτέρα με κάποιες αραιές νεφώσεις ανα διαστήματα να μην απασχολούν.

Οι άνεμοι
θα επιμείνουν απο ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ. Εξαίρεση θα αποτελέσουν η Σύμη η Ρόδος και το Καστελλόριζο όπου δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ ενώ στο Καστελλόριζο θα στραφούν σε νοτιάδες απο τις προμεσημβρινες ώρες.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 23°C
Νότια νησιά : απο 17.. έως 26°C
Ορεινά : απο 15.. έως 22°C

Υγρασία : 55-87%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021


Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 23/24 Οκτωβρίου

0
Ρόδος - φώτο : Jane Birgitte Jensen
Ρόδος - φώτο : Jane Birgitte Jensen

Με σχεδόν αίθριο καιρό θα ξεκινήσει θα κυλάει και θα τελειώσει το 24ώρο του Σαββάτου σε όλα τα τμήματα με μοναδική εξαίρεση την Κάσο και ενδεχομένως την ορεινή Κάρπαθο όπου απο το πρωί έως το μεσημέρι δεν αποκλείεται να πυκνώσουν πρόσκαιρα και να δώσουν τοπικά ψιχαλίσματα. Τίποτα το ιδιαίτερο.

Την Κυριακή ο καιρός αναμένεται παντού σχεδόν αίθριος με κάποιες αραιές νεφώσεις να μην απασχολούν.

Οι άνεμοι και τις δύο μέρες θα πνέουν απο βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους το Σάββατο να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ ενώ την Κυριακή θα ενισχυθούν λίγο στα 4-5 και τοπικά στο Καρπάθιο στα 6 μποφόρ με τάση περαιτέρω ενίσχυσης απο τα μεσάνυχτα.

Οι θερμοκρασίες δεν θα μεταβληθούν ιδιαίτερα το επόμενο διήμερο:

Βόρειαν νησιά : απο 15.. έως 22°C
Νότια νησιά : απο 16.. έως 24°C
Ορεινά : απο 14.. έως 20°C

Υγρασία το Σαββάτο 55-90% και 50-82% την Κυριακή.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου

0
Φώτο : Laoudikos Panagiotis
Φώτο : Laoudikos Panagiotis

Χορηγός Πρόγνωσης

Με σχεδόν αίθριο καιρό κλείνει η προτελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη και κάποιες αραιές νεφώσεις στα περισσότερα νησιά του νομού καθ’ όλο το 24ώρο δεν θα απασχολούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο Β.Δ. και αργότερα Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνά τα 2-3 μποφόρ πουθενά.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές:
Βόρεια νησιά : απο 16 έως 21°C
Νότια >> : απο 17 έως 22°C
Ορεινά : απο 14.. έως 20°C

Υγρασία : 57-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου

0
Ρόδος - Φώτο : Γεώργιος Πάττας
Ρόδος - Φώτο : Γεώργιος Πάττας

Χορηγός Πρόγνωσης

Παραμένει η καλοκαιρία σε όλα τα νησιά του νομού με κάποιες αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες να μην απασχολούν.
Λίγο προσοχή στην κεντρική Ρόδο το ξημέρωμα καθώς υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για τοπικες ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βορειοδυτικές διευθύνσεις ενώ θα βρίσκονται σε βαθμιαία εξασθένηση απο το ξημέρωμα και δεν θα ξεπερνούν τα 3-4 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση και θα κυμανθούν απο 16.. έως 23°C βαθμούς στα βορειότερα νησιά και απο 17 έως 24°C στα νοτιότερα.

Υγρασία : 56% – 88%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

0
Κόλπος Ιξιάς Ρόδου - Φώτο : Vasso Kefala
Κόλπος Ιξιάς Ρόδου - Φώτο : Vasso Kefala

Χορηγός Πρόγνωσης

Θα συνεχιστούν οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες και την Τετάρτη σε όλα τα νησιά του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βορειοδυτικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο και θα κυμανθούν απο 16.. έως 24°C βαθμούς στα βορειότερα νησιά και απο 17 έως 25°C στα νοτιότερα.

Υγρασία :
55% – 85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 19 Οκτωβρίου

0
Photo by George Pylarinos
Photo by George Pylarinos

Χορηγός Πρόγνωσης

Αίθριος αναμένεται ο καιρός την Τρίτη σε όλα τα τμήματα του νομού..

Οι άνεμοι θα πνέουν απο βορειοδυτικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 5-6 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν απο 16.. έως 22°C βαθμούς στα βορειότερα νησιά και απο 17 έως 23°C στα νοτιότερα.

Υγρασία : 55% – 85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου

0
Ρόδος - Φώτο : Ελευθερία Κοτς
Ρόδος - Φώτο : Ελευθερία Κοτς

Χορηγός Πρόγνωσης

Κάποιες αραιές νεφώσεις σε όλα τα τμήματα του νομού το πρωί της Δευτέρας δεν θα απασχολούν και με την πάροδο της ημέρας θα διαλυθούν.

Οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες και θα ενισχυθούν στα 4-5 μποφόρ.

Θερμοκρασίες σε μικρή άνοδο:
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 22°C
Νότια >> : απο 17.. έως 24°C
Ορεινά : απο 15.. έως 21°C βαθμούς

Υγρασία : 62-82%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021


Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 16/17 Οκτ.

0
Rhodes Storm
Rhodes Storm

Χορηγός της σημερινής πρόγνωσης το κατάστημα MR MOBILE SERVICE

Θα συνεχίσει για ένα ακόμα 24ώρο να απασχολεί τα Δωδεκάνησα ο Μπάλλος και στην συνέχεια σταδιακά θα αποχωρεί.

Αναλυτικά

Το Σαββάτο θα ξεκινήσει με πιθανότητα κάτω του 50% ώστε να σημειώνονται κάποιες πολύ σύντομες και παροδικές μπόρες σε Ρόδο , Κώ, Κάλυμνο, Λέρο και Πάτμο. Ακόμα μικρότερη η πιθανότητα 40% για επίσης σύντομες και παροδικές μπόρες θα υπάρχει για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Κάσο και Κάρπαθο.
Απο τις μεσημβρινές και ειδικά τις απογευματινές ώρες η πιθανότητα ώστε να ενταθούν τα φαινόμενα και να βγούν ισχυρές ανα διαστήματα καταιγίδες έως τα μεσάνυχτα για τα παραπάνω νησιά με εξαίρεση την Κάσο και την Κάρπαθο αυξάνεται στο 90%.
Το Καστελλόριζο θα καταλάβει για πρώτη φορά την ύπαρξη αυτής της κακοκαιρίας με κάποιες σύντομες μπόρες να σημειώνονται μετα τις απογευματινές ώτες οι οποίες μετά τα μεσάνυχτα θα σταματήσουν.
Τέλος ψιχαλίσματα στην Αστυπάλαια ανα διαστήματα είναι πιθανά, τίποτα περισσότερο.
Δεν εστιάζουμε κάπου συγκεκριμένα καθώς η κατανομή των φαινομένων θα είναι περίπου ίση μεταξύ των νησιών.

Οι άνεμοι θα επιμείνουν απο νοτιοδτυικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ με εξασθένηση απο το απόγευμα και μετά.

Οι θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 22°C με 23°C βαθμούς το μεσημέρι ενώ το βράδυ οι ελάχιστες θα υποχωρήσουν στους 17.. με 16.. βαθμούς.

Υγρασία : 65-93%

Κυριακή 17 Οκτ.

Την Κυριακή το αργότερο μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα πρέπει να σημειωθούν κάποια τελευταία φαινόμενα με την μορφή μπόρας επηρεάζοντας κυρίως την Ρόδο και τα νησιά κοντά σε αυτήν. Στην συνέχεια ο καιρός θα παραμείνει συννεφιασμένος ωστόσο απο το απόγευμα σταδιακά θα ανοίγει.

Οι άνεμοι έως το μεσημέρι θα πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 2-3 μποφόρ στην συνέχεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και μέχρι το βράδυ θα φτάσουν τα 4-5 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση :
Βόρεια νησιά : απο 15.. έως 21°C
Νότια >> : απο 16.. έως 22°C
Ορεινά : απο 15.. έως 20°C βαθμούς

Υγρασία : 62-82%

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

0


Χορηγός Δελτίου

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες

Ποιό Αναλυτικά :

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου

Καιρός αίθριος σχεδόν αίθριος με κάποιες νεφώσεις να μην απασχολούν, ωστόσο θα πυκνώνουν ανα διαστήματα.
Άνεμοι απο διάφορες διευθύνσεις γενικά ασθενείς 2-3 μποφόρ και απο το βράδυ Νοτιοδυτικοί με την ένταση τους να ανεβαίνει λίγο στα 4-5 μποφόρ. Θερμοκρασίες σε πτώση δεν θα ξεπεράσουν οι μέγιστες στα βόρεια του νομού τους 23°C βαθμούς και στα νότια τους 24°C με 25°C βαθμούς. Στους 16.. βαθμούς οι ελάχιστες στα ορεινά και στους 18… στα παραθαλάσσια. Υγρασία | 62-90% |

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου – Άφιξη Κακοκαιρίας “Μπέλλος” κατά το Αστεροσκοπείο “Γυνή” απο το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο Δωδεκανήσων και Ανατολικού Αιγαίου Κυκλώνας Ρόδου

Με νεφώσεις θα ξεκινήσει και θα κυλάει η μέρα σε όλα τα τμήματα. Δεν αποκλείονται ανα διαστήματα μπόρες η παροδικές καταιγίδες απο το μεσημέρι και μετά ειδικά στα νοτιότερα τμήματα του νομού (Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος και ενδεχομένως Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Καστελλόριζο) Απο το απόγευμα θα επεκταθούν και στα βορειότερα νησιά του νομού (Νίσυρος-Κώς-Κάλυμνος-Λέρος-Αστυπάλαια).
Τα φαινόμενα απο τα μεσάνυχτα και μετά θα εξασθενούν.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα ενισχυθούν ακουμπώντας τα 5-6 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση απο την νύχτα.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα :
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 23°C
Νότια : απο 18.. έως 24°C

Υγρασία : 65-92%

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου

Με πυκνές νεφώσεις θα ξεκινήσει και θα κυλάει η μέρα παντού ενώ στην Ρόδο απο το μεσημέρι θα εκδηλώνονται ανα διαστήματα καταιγίδες ειδικά στα κεντρικά , ανατολικά και νότια με επέκταση σε όλο το νησί. Την νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και σε άλλα νησιά του νομού ενώ τα φαινόμενα θα ενταθούν περαιτέρω και ειδικά μετά τα μεσάνυχτα. Προσοχή θα χρειαστεί σε Ρόδο και Κώ καθώς οι καταιγίδες εκτός απο διάρκεια και ένταση θα συνοδεύονται και απο πλούσιες ηλεκτρικές εκκενώσεις, πιθανόν χαλαζοπτώσεις ενώ υδροστρόβιλοι στις θάλασσες είναι πάρα πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνιση τους.
Θα ενισχύονται σταδιακά οι άνεμοι απο τα ξημερώματα και θα ακουμπάνε τα 6-7 και στα βορειότερα πελάγη τα 8 μποφόρ.
Απο τις απογευματινές και ειδικά τις βραδυνές ώρες θα στρέφονται σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 5 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση :
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 21°C
Νότια : απο 18.. έως 22°C
Ορεινά : απο 15.. έως 19

Υγρασία : 65-92%

Ενημερώσεις θα υπάρχουν απο την ομάδα μας στο facebook

Γ.Μ.

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Άφιξη Κακοκαιρίας “Αθηνάς” σε Ρόδο-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Δευτ. Τρίτης – 11/12 Οκτ.

0
Ρόδος - Φώτο : Θεκλα Ματς‎
Ρόδος - Φώτο : Θεκλα Ματς

Δευτέρα 11 Οκτ.

Με αίθριο καιρό θα ξεκινήσει και θα κυλάει η μέρα σε όλα τα νησιά του νομού.
Απο τις απογευματινές ώρες σταδιακά νεφώσεις θα εισέρχονται στον νομό απο τα δυτικά και θα πυκνώνουν ειδικά την νύχτα.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσες με την ένταση τους να φτάνει τα 3-4 μποφόρ.

Θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο :
Βόρεια νησιά : απο 18.. έως 25°C
Νότια νησιά : απο 19.. έως 27°C
Ανατολική και νότια Ρόδος : απο 20.. έως 31°C

Υγρασία : 55-90%

Τρίτη 12 Οκτ. – Άφιξη Αθηνάς

Στα Δωδεκάνησα αναμένεται να περάσει τα ξημερώματα το βαρομετρικό χαμηλό “Αθηνά” με την ονομασία να δίνετε απο το Αστεροσκοπείο χωρίς ωστόσο να είναι επικίνδυνη η να χρίζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς επι της ουσίας θα μας επηρεάσουν τα απομεινάρια της και ο λόγος είναι πως θα βρίσκεται σε φάση ύφεσης.
Παρόλα αυτά κάποιες βροχές η ακόμα και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν.

Πάμε να δούμε ποιά νησιά έχουν πιθανότητες να επηρεαστούν:

Με νεφώσεις σε όλα τα νησιά του νομού θα ξημερώσει η μέρα όπου σταδιακά θα εκδηλώνονται βροχές μέτριας έντασης απο τις προμεσημβρινές ώρες και μετά ενώ τις μεσημβρινές και τις απογευματινές δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν παροδικές καταιγίδες στην Κώ την Κάλυμνο την Νίσυρο την Τήλο την Σύμη και την Ρόδο και αργότερα πρός την νύχτα την Κάσο και την Κάρπαθο.
Συγκεκριμένα:

Για την πρωτεύουσα Ρόδο προβλέπονται αρχικά βροχές ασθενούς έντασης σε διάφορα τμήματα του νησιού ενώ απο το μεσημέρι δεν αποκλείεται να εκδηλώνονται ανα διαστήματα καταιγίδες. Θα επηρεαστεί η πόλη καθώς και οι Δήμοι που γειτνιάζουν σε αυτήν.
Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Πιθανότητες λίγο πάνω απο 50% έχουν ώστε να δούν ψιχαλίσματα η παροδικές μπόρες η Κώς, Σύμη, Κάλυμνος, Νίσυρος. Μέχρι τις απογευματινές ώρες ο καιρός θα έχει βελτιωθεί.
Η Κάσος έχει πιθανότητες κάτω του 40% χωρίς να αποκλείεται κάποιο παροδικό πέρασμα την νύχτα.
Στην Κάρπαθο οι πιθανότητες για καταιγίδα συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων είναι ποιο αυξημένες στο 60% επίσης για το βράδυ και ειδικά στα ορεινά του νησιου.
Στα υπόλοιπα νησιά προβλέπονται αρκετές νεφώσεις καθ όλο το 24ώρο χωρίς να αποκλείονται ψιχαλίσματα εδώ κι εκει. Τίποτα σημαντικό.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο Ν-Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ.

Θερμοκρασίες σε πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 18.. έως 24°C
Νότια νησιά : απο 19.. έως 25°C
Ανατολική και νότια Ρόδος : απο 20.. έως 26°C
Ορεινά : απο 17.. έως 23°C

Υγρασία : 65-90%

Σημειώσεις-Παρατηρήσεις

Σφοδρή Κακοκαιρία η πρώτη πολύ ισχυρή της σεζόν για την περιοχή μας προμηνύουν τα μοντέλα πρόγνωσης απο την Πέμπτη και μετά. Τα απομεινάρια της “Αθηνάς” δεν είναι τίποτα μπροστά στο νέο χαμηλό με Κυκλωνικές κινήσεις που θα κινηθεί πρός την χώρα μας αμέσως μετά απο αυτήν.
To έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού μοιάζει αναπόφευκτο!
Να είσαστε συντονισμένοι με το σάιτ καθώς και την ομάδα μας στο facebook ούτως ώστε να μην χάνετε τις απολύτως χρήσιμες ενημερώσεις μας.

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021


Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 9/10 Οκτ.

0
Κεραμί, Αρχάγγελος Ρόδου - Φώτο : Μανώλης Αργυρού
Κεραμί, Αρχάγγελος Ρόδου - Φώτο : Μανώλης Αργυρού

Υπέροχος καιρός θα επικρατεί το Σαββατοκύριακο στα Δωδεκάνησα σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα όπου το σκηνικό είναι άκρως φθινοπωρινό.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις το Σάββατο γενικά ασθενείς 2-3 μποφόρ.
Την Κυριακή θα στραφούν σε Β-ΒΔ (βορειοδυτικούς) και την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο κυρίως στην Ρόδο:
Βόρεια νησιά : απο 18.. έως 24°C
Νότια νησιά : απο 19.. έως 26°C
Ανατολική και νότια Ρόδος : απο 20.. έως 30°C

Υγρασία Σαββάτου 55-90% & Κυριακής 50-85%


Μετεοπορεία επόμενων ημερών με την βοήθεια του προγνωστικού μοντέλου GFS


Καλό Σαββατοκύριακο

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού έως το τέλος της εβδομάδας.

0
Φώτο - Philimonas Roussos
Φώτο - Philimonas Roussos

Σε μεταβατικό στάδιο θα βρίσκεται ο καιρός τις επόμενες μέρες και αυτό καθώς υετοφόρα συστήματα και αέριες μάζες βρίσκουν δίοδο πρός την Ελλάδα σπάζοντας επιτέλους το αρνητικό σερί μηνών ανομβρίας για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των Δωδεκανήσων.

Πάμε να δούμε το επόμενο διήμερο

Και την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός σε όλα τα νησιά του νομού.
Κάποιες αραιές νεφώσεις κατά την διάρκεια και των δύο 24ώρων δεν θα απασχολούν.

Οι άνεμοι εξασθενούν παντού και δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 μποφόρ μεταβαλλόμενων διευθύνσεων και τις δύο ημέρες.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά απο 19 έως 25°C
Νότια νησιά απο 20 έως 26°C

Υγρασία : 55-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα & την Τρίτη 4/5 Οκτ.

0
Αστυπάλαια - Φώτο Ιωάννα Μαριάκη
Αστυπάλαια - Φώτο Ιωάννα Μαριάκη

Συνεχίζει στο ίδιο καλοκαιρινό μοτίβο ο καιρός στα Δωδεκάνησα και το επόμενο διήμερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφορ ειδικά στο Καρπάθιο και τα βορειότερα πελάγη του νομού. Στα νοτιότερα τμήματα θα είναι λίγο πιο εξασθενημένοι φτάνοντας τα 4-5 μποφόρ ενώ στην θαλάσσια περιοχή της Ιξιάς Ρόδου οι άνεμοι θα στρέφονται σε ανατολικές διευθύνσεις για κάποιες ώρες τις ημέρας και την Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα:
Βόρεια νησιά : απο 20.. έως 27°C
Νότια νησιά : απο 21.. έως 28°C
Λίνδος : απο 21.. έως 30°C

Υγρασία : 40-80%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021
Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το πρώτο τριήμερο του Οκτώβρη

0
Ρόδος - Φώτο : Vasso Kefala
Ρόδος - Φώτο : Vasso Kefala

Φίλες και φίλοι καλό μήνα

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου

Με πολύ άστατο καιρό ξεκινάει ο μήνας ειδικά στην Ρόδο όπου δεν αποκλείεται τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής να δώσει κάποια παροδική μπόρα στα ανατολικά , τα κεντρικά καθώς και την περιοχή της Ιξιάς.
Πολύ μικρή πιθανότητα θα υπάρχει να επηρεαστεί η Σύμη και το Καστελλόριζο απο παροδική μπόρα επίσης τις μεσημβρινές ώρες.
Στα υπόλοιπα νησιά θα επικρατούν αραιές μόνο νεφώσεις καθ όλο το 24ώρο.

Οι άνεμοι
θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις μέχρι το ύψος της Κώ με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ. Απο την Κώ και νοτιότερα οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι 2-3 ενδεχομένως στην νότια Ρόδο 4 μποφόρ και θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις.

Θερμοκρασίες σε μικρή πτώση ωστόσο διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα για την εποχή :
Βόρεια νησιά : απο 20.. έως 26°C
Νότια >> : απο 21.. έως 27°C
Λίνδος : απο 21.. έως 29°C

Υγρασία : 50-90%

Σάββατο 2 Οκτωβρίου

Με αραιές νεφώσεις και πολύ μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας θα ξεκινήσει θα κυλάει και θα τελειώσει η μέρα στα περισσότερα νησιά του νομού.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις 5-6 μποφόρ στα κεντρικά και βορειότερα του νομού ενώ στα νοτιότερα θα στρέφονται σταδιακά σε ΒΔ και εκεί απο το μεσημέρι φτάνοντας τα 3-4 μποφόρ.

Θερμοκρασίες στα ίδια επίπεδα :
Βόρεια νησιά : απο 20.. έως 26°C
Νότια >> : απο 21.. έως 27°C
Λίνδος : απο 21.. έως 29°C

Υγρασία : 50-82%

Κυριακή 3 Οκτωβρίου

Αίθριος καιρός σε όλα τα νησιά.

Άνεμοι απο ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ στα βορειότερα του νομού ενώ στα νοτιότερα τα 4-5 μποφόρ.

Οι Θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο :

Βόρεια νησιά : απο 20.. έως 27°C
Νότια >> : απο 21.. έως 28°C
Λίνδος : απο 21.. έως 30°C

Υγρασία : 40-80%

Καλό Π/Σ/Κ

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού έως την Πέμπτη 30 Σεπτ.

0
Ρόδος - Φώτο Δημήτρης Μπιλιάς
Ρόδος - Φώτο Δημήτρης Μπιλιάς

Με καλοκαιρία σε γενικές γραμμές θα μας αποχαιρετίσει ο Σεπτέμβριος. Κάποιες αραιές νεφώσεις και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα είναι πρόσκαιρες και δεν θα απασχολούν. Μοναδική εξαίρεση ενδεχομένως να αποτελεί το Καστελλόριζο την Πέμπτη όπου νεφώσεις δεν αποκλείεται να πυκνώσουν πρόσκαιρα και να δώσουν ψιχαλίσματα το μεσημέρι.

Οι άνεμοι την Τετάρτη θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 και στο Καρπάθιο τα 6 μποφόρ.
Την Πέμπτη θα ενισχυθούν λίγο στα 5-6 και στο Καρπάθιο στα 7 μποφόρ πάντα απο ΒΔ διευθύνσεις ωστόσο μοναδική εξαίρεση θα αποτελεί το βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου όπου θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 2-3 μποφόρ.

Θερμοκρασίες :

Βόρεια νησιά : απο 20.. έως 27°C
Νότια : απο 21.. έως 28°C
Λίνδος : απο 22.. έως 30°C
Μικρή πτώση 1-2 βαθμούς θα σημειώσει ο υδράργυρος την Παρασκευή

Υγρασία : Την Τετάρτη 40-80% την Πέμπτη 45-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021


Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση καιρού Δευτέρας/Τρίτης 27/28 Σεπτ.

0
Καστελλόριζο - Φώτο: Stathis Andreas
Καστελλόριζο - Φώτο: Stathis Andreas

Με αίθριο καιρό θα κυλήσουν οι δύο πρώτες μέρες της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτέμβρη.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 4-5 μποφόρ.

Θερμοκρασίες:
Βόρεια νησιά : απο 20.. έως 27°C
Νότια : απο 21.. έως 28°C
Λίνδος : απο 22.. έως 30°C

Υγρασία : 40-80%

Καλή εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021


Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Π/Σ/Κ 23/25 Σεπτ.

0
Ρόδος - Φώτο : Κωστας Νομικος
Ρόδος - Φώτο : Κωστας Νομικος

Σε Φθινοπωρινή ισημερία, περάσαμε και επίσημα την Τετάρτη, ωστόσο αν και ο καιρός προσπάθησε να εναρμονιστεί με την εποχή με πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς βοριάδες εντούτοις το καλοκαίρι δεν δείχνει διατεθειμένο να καταθέσει τα όπλα.΄
Eτσι το επόμενο τριήμερο ο καιρός θα ενδείκνυται για επιστροφή στις παραλίες, η ακόμα και για απόδραση σε κοντινά νησιά καθώς οι άνεμοι εξασθενούν.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικότερα:

Παρασκευή 24 Σέπτ.

Καιρός αίθριος σε όλα τα νησιά του νομού.

Άνεμοι Β-ΒΔ 6-7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση απο τις μεσημβρινές ώρες.

Θερμοκρασίες αμετάβλητες :
Βόρεια νησιά : απο 17.. έως 23°C
Νότια : απο 18.. έως 25°C
Ορεινά : απο 16.. έως 22°C

Υγρασία : 40-80%


Σαββατοκύριακο 25/26 Σέπτ.

Υπέροχος καιρός αναμένεται να επικρατήσει το Σ/Κ σε όλα τα νησιά του νομού και μοναδική ενδεχομένως παραφωνία κάποιες τοπικές ομίχλες κατά τις πρωινές ώρες στην κεντρική Ρόδο και την Κάρπαθο. Γρήγορα θα διαλύονται.

Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν στα 2-3 μποφόρ ενώ στα ανοιχτά πελάγη και ειδικά στο Καρπάθιο κατά τις μεσημβρινές ώρες θα ακουμπάνε και τα 4-5 μποφόρ. Β-ΒΔ (Βόρειοι-Βορειοδυτικοί).

Οι θερμοκρασίες
θα σημειώσουν άνοδο και θα επιστρέψουν τα 30ρια το Σάββατο ενώ την Κυριακή δεν αποκλείεται να τα ξεπεράσουν για λίγο.

Υγρασία : 55-90%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 23 Σεπτ.

0
Ρόδος - Φώτο : Γεώργιος Πάττας
Ρόδος - Φώτο : Γεώργιος Πάττας

Με νεφώσεις θα ξεκινήσει η Πέμπτη στα περισσότερα τμήματα του νομού η οποίες με την πάροδο της ημέρας θα διαλύονται. Παρόλα αυτά μέχρι να διαλυθούν κάποιες ψιχάλες άνευ σημασίας στα ορεινά κυρίως δεν αποκλείονται.

Σε σταδιακή ενίσχυση απο τις πρωινές ώρες θα βρίσκονται οι άνεμοι βορείων-ΒΔ, διευθύνσεων σε όλα τα τμήματα του νομού φτάνοντας τα 6-7 ενώ στα Καρπάθιο δεν αποκλείονται ριπές ακόμα και 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση :
Βόρεια νησιά : απο 17.. έως 23°C
Νότια : απο 18.. έως 25°C
Ορεινά : απο 16.. έως 22°C

Υγρασία : 55-80%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 22 Σεπτ.

0
Ρόδος - Φώτο : Μπέτι Ξύδη
Ρόδος - Φώτο : Μπέτι Ξύδη

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός την Τετάρτη στα Δωδεκάνησα καθ΄ όλο το 24ώρο.

Οι άνεμοι
θα στραφούν σε βοριάδες και θα παρουσιάσουν ενίσχυση φτάνοντας τα 5-6 και μετά τα μεσάνυχτα τα 7 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή πτώση:
Βόρεια τμήματα νομού : απο 20.. έως 25°C
Νότια : απο 21.. έως 26°C

Υγρασία : 50-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού επόμενων ημερών.

0
Ρόδος - Φώτο Γεώργιος Πάττας
Ρόδος - Φώτο Γεώργιος Πάττας

Μετά την μικρή ανάπαυλα το καλοκαίρι επιστρέφει

Ποιο συγκεκριμένα:

Την Πέμπτη κάποιες αραιές νεφώσεις σε όλα σχεδόν τα τμήματα του νομού δεν θα απασχολούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν απο βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 μποφόρ.
Οι θερμοκρασίες θα μείνουν στα ίδια επίπεδα : Στα Βόρεια νησιά του νομού απο 19.. έως 25 και στα νοτιότερα απο 20.. έως 26 βαθμούς.
Την Παρασκευή προβλέπεται αίθριος καιρός σε όλα τα νησιά του νομού.
Οι άνεμοι θα επιμένουν απο ΒΔ διευθύνσεις ελαφρώς ποιο ενισχυμένοι φτάνοντας τα 6-7 μποφόρ.
Θερμοκρασίες χωρίς αξιόλογη μεταβολή : Βόρεια νησιά απο 19.. έως 25 και νότια απο 20.. έως 26 βαθμούς.

Τέλος το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι παντού καλοκαιρινός με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 34°C με 35°C βαθμούς στις γνωστές περιοχές της Ρόδου κυρίως.
Οι άνεμοι θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις ενισχυμένοι στα 4-5 μποφόρ την ημέρα ενώ τα βράδια θα εξασθενούν.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τετάρτη 15 Σεπτ.

0
Rhodes - Photo Steve Kesedakis
Rhodes - Photo Steve Kesedakis

Θα συνεχίσει να είναι άστατος ο καιρός ειδικά στην Ρόδο μέχρι της προμεσημβρινές ώρες όπου δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ανα διαστήματα μπόρες. Στην συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα υπόλοιπα νησιά κάποιες αραιές νεφώσεις καθ όλο το 24ώρο δεν θα απασχολούν. Μικρή πιθανότητα για μπόρες το μεσημέρι θα έχει το Καστελλόριζο.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά απο δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ. Απο τις προμεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν στα 5-6 και στο Καρπάθιο στα 7 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες δεν θα μεταβληθούν ιδιαίτερα :
Βόρεια νησιά : απο 19.. έως 25°C
Νότια νησιά : απο 21.. έως 27°C

Υγρασία : 60-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Χορηγός Πρόγνωσης Coffee Berry

Η πρόγνωση μας και ηχητικά με τον Δρόσο Σκότη

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου

0
Ρόδος 1/4/2021 - Φώτο : Giannis Mary Symiakou
Ρόδος 1/4/2021 - Φώτο : Giannis Mary Symiakou

Φίλοι και φίλες του Κυκλώνα Ρόδου, η μετεωρολογική σας ενημέρωση απο σήμερα επιστρέφει καθημερινά για να σας κρατήσει συντροφιά μέχρι το καλοκαίρι του 2022.

Μετά απο την μακρά ομολογουμένως περίοδο με έντονες ζέστες και ισχυρότατους καύσωνες καθ όλη σχεδόν την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού φαίνεται πως έφτασε η στιγμή να επιστρέψει η αστάθεια στον νομό μας, άρα ως εκ τούτου υπαρκτές είναι επιτέλους οι πιθανότητες ώστε να σημειωθούν οι πρώτες βροχούλες η ακόμα και μπόρες σε Ρόδο , Κώ , Σύμη , Κάρπαθο και Καστελλόριζο.
Η πιθανότητες αυτές θα είναι πολύ αυξημένες για τα κεντρικά και ορεινά της Ρόδου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αύριο ενώ δεν αποκλείεται και μετά τα μεσάνυχτα να σημειωθούν ασθενούς έντασης φαινόμενα στην πόλη και πέριξ αυτής.
Το Καστελλόριζο επίσης συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες ώστε να σημειωθούν μπόρες απο τις μεσημβρινές ώρες έως τα μεσάνυχτα ενώ πιθανότητες θα έχουν και τα ορεινά της Καρπάθου τις βραδινές κυρίως ώρες.
Τέλος πολύ μικρές πιθανότητες θα έχουν ώστε να δούν κάποιες ψιχάλες η πρόσκαιρα ασθενούς έντασης βροχή η Κώς και η Σύμη.
Τίποτα το ιδιαίτερο ωστόσο, σε αυτά τα δύο νησιά.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει πουθενά τα 3-4 μποφόρ. Απο τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν ειδικά στα βορειότερα πελάγη και το Καρπάθιο στα 5-6 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν :
Βόρεια νησιά : απο 19.. έως 25°C
Νότια νησιά : απο 21.. έως 27°C

Υγρασία : 60-85%

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Χορηγός Πρόγνωσης Coffee Berry

Η πρόγνωση μας και ηχητικά απο τον συνεργάτη μας Δρόσο Σκότη

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το τριήμερο της Παναγιάς

0

Με ελαφρώς ανεβασμένο υδράργυρο και ισχυρό μελτέμι αναμένεται το τριήμερο του δεκαπενταύγουστου στα Δωδεκάνησα.

Αναλυτικά

Παρασκευή 13 Αυγούστου

Καιρός αίθριος παντού.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο ΒΔ διευθύνσεις και θα ενισχυθούν το μεσημέρι φτάνοντας τα 5-6 ενδεχομένως και τα 7 μποφόρ στο Καρπάθιο.
Το βράδυ θα εξασθενούν.

Θερμοκρασίες :
Δροσερότερα νησιά η Κάσος και η Αστυπάλαια με 29°C βαθμούς.
Θερμότερες περιοχές της Ρόδου και νησιά :
Λίνδος 38°C , Καστελλόριζο 36°C , Κρεμαστή 34°C , Σύμη 35°C , Κάλυμνος 33°C , Αρχάγγελος 33°C , Αφάντου 34°C , Φαληράκι 36°C , Κώς 34°C και η πόλη της Ρόδου 31°C βαθμούς.

Υγρασία : 35% – 65%

Σαββάτο 14 Αυγούστου

Καιρός αίθριος σε όλα τα νησιά.

Οι άνεμοι παραμένουν απο ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση τους να φτάνει τα 5-6 και στα ανοιχτά πελάγη τα 7 μποφόρ.

Οι Θερμοκρασίες παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα :

Δροσερότερα νησιά η Αστυπάλαια με 27°C η Κάσος επίσης 27°C και η Κάρπαθος με 29°C βαθμούς.
Θερμότερες περιοχές της Ρόδου και νησιά :
Λίνδος 37°C Κρεμαστή 34°C Σύμη 35°C Κάλυμνος 34°C Αρχάγγελος 35°C Αφάντου 35°C Φαληράκι 37°C Κώς 35°C η πόλη της Ρόδου 31°C και η Πάτμος 30 βαθμούς.
Απο κοντά και οι υπόλοιπες περιοχές.

Υγρασία : 40% – 85%

Κυριακή 15 Αυγούστου – Κοίμηση της Θεοτόκου

Καιρός αίθριος παντού
Το μελτέμι θα φτάνει και πάλι τα 5-6 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα μείνει στα ίδια επίπεδα.

Καλό τριήμερο & Καλή Παναγιά σε όλους.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2020

20 αφελείς ερωτήσεις για τα δάση και τις φωτιές

0

Οι αρχαίοι Ελληνες μάθαιναν πολλά από τις τραγωδίες που παρακολουθούσαν στα θέατρά τους.
Οι νέοι Ελληνες μαθαίνουν πολλά από τις αναρίθμητες τραγωδίες που εκτυλίσσονται κάθε τόσο στη χώρα τους και τις βλέπουν στην οθόνη του τηλεοπτικού δέκτη τους.
Οταν κατέπεσε το κυπριακό αεροπλάνο, το 2005, πληροφορήθηκαν από τους ειδικούς για τους νόμους της αεροδυναμικής και το πότε παρουσιάζουν απώλεια στήριξης τα… σιδερένια πουλιά. Με την πτώση του ελικοπτέρου στο Αγιον Ορος το 2004 οι γνώσεις επεκτάθηκαν και σε αυτό τον τομέα. Με το ναυάγιο στη Σαντορίνη το 2007 κάναμε μια δραματική βουτιά και φθάσαμε στα πλοία και στο πότε βουλιάζουν. Τώρα είναι ώρα να πληροφορηθούμε για δάση, φωτιές και κουκουνάρια. Ο καταιγισμός των εικόνων πάντως αφήνει αναπάντητες κάποιες απορίες που μπορούν να θεωρηθούν από τους επαΐοντες ως και παιδαριώδεις.
Συλλέξαμε κάποιες από αυτές και τις παρουσιάζουμε.

 1. Γιατί τα δάση μας είναι γεμάτα πεύκα τα οποία – ταυτόχρονα – πιάνουν και τόσο εύκολα φωτιά;

Δεν είναι όλα τα δάση μας γεμάτα πεύκα. Το φαινόμενο το συναντάμε κυρίως σε Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Θάσο και Εβρο. Ούτε τα φυτέψαμε εμείς εκεί. Ενας έμπειρος σχετικά με τα δάση καταλαβαίνει ότι όπου υπάρχουν πολλά πεύκα δείχνει κάποια εξελικτική πορεία προς τα κάτω. Για παράδειγμα στην Πελοπόννησο κάποτε υπήρχαν περισσότερα δάση με άλλα δέντρα όπως οι βελανιδιές. Μετά την απογύμνωση κυριολεκτικά από κάθε δέντρο την εποχή της Τουρκοκρατίας, με πυρκαϊές προκληθείσες από τους κατακτητές της Ελλάδας, εμφανίστηκαν κυρίως πεύκα. Διότι τα κουκουνάρια έχουν την ικανότητα να μένουν κλειστά και να ανοίγουν μετά τη φωτιά.

 1. Τα πεύκα εμποδίζουν άλλα είδη δέντρων να αναπτυχθούν;

Στον «ανταγωνισμό» που υπάρχει πάντα μέσα στο δάσος πολλές φορές επικρατούν γιατί είναι ολιγαρκή. Οταν υπάρξουν καλύτερες συνθήκες, αναπτύσσονται και άλλα είδη δέντρων.

 1. Είναι αλήθεια ή αποτελούσε απλή φαντασίωση πολιτικού ότι τα φλεγόμενα κουκουνάρια στέλνουν ακόμη πιο μακριά τη φωτιά;

Είναι αλήθεια ότι με τα ρεύματα θερμού αέρα που δημιουργούνται μεταφέρονται κάποιες φορές μακριά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην πυρκαϊά της χωματερής του Αυλώνα διέσχισαν την εθνική οδό κατά πλάτος.

 1. Το θαλασσινό νερό που ρίχνεται από τα ελικόπτερα με το αλάτι του δεν επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον όταν τα φυτά θέλουν να ξαναβλαστήσουν;

Ποτέ δεν κάνει καλό το αλάτι στο έδαφος αλλά όταν είναι να σβηστεί μια φωτιά με ανεξέλεγκτες διαστάσεις αυτό το παραβλέπουμε.

 1. Το επιβραδυντικό υγρό που ρίπτεται από τα αεροπλάνα σε άλλες χώρες είναι βλαβερό για τα φυτά και τα ζώα που βρίσκονται στο έδαφος;

Υπάρχουν πολλές ενστάσεις ως προς τη χρήση του. Πρώτον, γιατί τα υγρά αυτά περιέχουν βρωμιούχες ενώσεις και έχουν εκφραστεί φόβοι για την τοξικότητά τους, άρα υπάρχει η πιθανότητα να προκαλούν βλάβη σε ζωντανούς οργανισμούς. Επίσης τα επιβραδυντικά υγρά πρέπει να ρίπτονται από τεράστια αεροπλάνα τα οποία μετά πρέπει να προσγειωθούν και να εφοδιαστούν. Και το κυριότερο έχουν αποτέλεσμα μόνο αν χρησιμοποιηθούν με την εκδήλωση της φωτιάς.

 1. Αν αφήσουμε τις καμένες εκτάσεις να αυτοαναπλασθούν όπως μας συμβουλεύουν ορισμένοι δεν θα βρούμε μπροστά μας τα ίδια προβλήματα που μας οδήγησαν ως εδώ;

Πρέπει απλώς να προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες βλάστησης και να μην παρεμβαίνουμε. Ας γνωρίζουμε πάντως ότι με το μικρό σχετικά ύψος που έχουν τα ελληνικά βουνά θα έπρεπε από τους πρόποδες ως την κορυφή να είναι κατάφυτα, αν η βλάστηση δεν περιοριζόταν από την οικοδόμηση και τη βόσκηση. Γι’ αυτό κανονικά πρέπει τώρα τα καμένα να περιφραχθούν ώστε την επόμενη χρονιά να μην πατηθούν από ζώα. Και αν παρ’ όλα αυτά εισέλθουν ζώα, να κατάσχονται, για να μη φαγωθεί το πράσινο που θα φυτρώσει – πρώτα από όλα τα απαραίτητα ψυχανθή που ανθίζουν πρώτα και χρειάζονται γιατί δίνουν στο έδαφος το αναγκαίο για τον μεταβολισμό άζωτο αφού το δεσμεύσουν από την ατμόσφαιρα χάρη σε μικροοργανισμούς που αποικούν στις ρίζες τους. Αλλά αυτά τα ψυχανθή, όπως το άγριο τριφύλλι, είναι για τα ζώα που βόσκουν περιζήτητο έδεσμα.

 1. Μήπως είναι καλύτερα να δημιουργήσουμε δάση που να τα εκμεταλλευόμαστε και εμπορικά όπως αυτά τα ταχείας ανάπτυξης που προσφέρουν ξύλο για έπιπλα; Κάποιοι πάντως θα τα προσέχουν έτσι πιο πολύ.

Ισως αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο λόγω διαφορετικών καιρικών και οικονομικών συνθηκών. Εχει πάντως προταθεί και η ανάπτυξη δασών με δέντρα που προσφέρουν φελλό, ένα εξαιρετικό μονωτικό υλικό για τις οικοδομές. Ως σήμερα είναι ένα αποκλειστικό προϊόν της Πορτογαλίας, μιας χώρας με ανάλογες καιρικές συνθήκες με τις ελληνικές.

 1. Γιατί δεν εξακολουθούν να υπάρχουν οι ασχολούμενοι με τη συλλογή του ρετσινιού από τα πεύκα οι οποίοι καθημερινά σχεδόν περνούσαν μέσα από τα δάση;

Γιατί οι πολιτικοί δεν κατάλαβαν πόσο καλό κάνει στο δάσος να μένουν εκεί οι ρητινοσυλλέκτες, οι υλοτόμοι και οι άνθρωποι που φτιάχνουν τα κάρβουνα. Είναι πραγματικοί προστάτες του. Δείτε ορισμένους από αυτούς που ήλθαν με τις πυρκαϊές στην Αττική τι σπουδαία δουλειά κάνουν στην Πάρνηθα.

 1. Κάνει καλό στο δάσος να κόβονται κάποια από τα δέντρα του;

Ναι, αρκεί να γίνεται μελετημένα ώστε να βοηθούνται εκείνα τα δέντρα που πρέπει να αναπτυχθούν.

 1. Και το 1998 είχαμε φωτιά στον Ταΰγετο αλλά κάποια τμήματά του διασώθηκαν, γιατί;

Επειδή ακριβώς τότε το δάσος είχε συντηρηθεί και ήταν ώριμο. Τι σημαίνει ώριμο δάσος; Οτι σε αυτό έχουν αραιωθεί τα δέντρα με σωστό τρόπο, δεν υπάρχουν θάμνοι και καχεκτικά δέντρα. Ετσι η φωτιά δεν έχει τη δυνατότητα να ανεβεί ψηλά και να κάψει τις κορυφές. Αν λοιπόν τα δέντρα έχουν χοντρό φλοιό όπως είναι η μαύρη πεύκη, τότε μπορούν με την έρπουσα πυρκαϊά να γλιτώσουν μια χαρά.

 1. Ολα τα δέντρα καίγονται με τον ίδιο τρόπο;

Οχι βέβαια. Τα έλατα κατακαίονται γιατί έχουν λεπτό φλοιό. Επειδή ευδοκιμούσαν συνήθως σε ψυχρά και υγρά κλίματα δεν ανέπτυξαν μηχανισμούς άμυνας απέναντι στη φωτιά γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολη η ανάπλαση του ελατοδάσους. Επίσης οι κουκουναριές καίγονται πιο δύσκολα από τα πεύκα αλλά δυστυχώς τις έχουμε εξολοθρεύσει. Ακόμη δυσκολότερα καίγονται τα κυπαρίσσια και τα πλατάνια. Τα διάφορα φυτά, όμως, όταν δεν παίρνουν όσο νερό χρειάζονται, όπως συμβαίνει σε εποχές ξηρασίας, στρεσάρονται και εκπέμπουν στο περιβάλλον αιθυλένιο, ένα εύφλεκτο αέριο, οπότε είναι ευκολότερο να ξεσπάσει φωτιά από το τίποτα.

 1. Μήπως είναι καλύτερα η γη να είναι σπαρμένη και όχι δασωμένη;

Πολλοί θα συμφωνήσουν σε αυτό. Να έχουν όμως υπόψη τους ότι το δάσος παρέχει στους ανθρώπους αγαθά που δεν θα τους τα προσφέρει η καλλιεργημένη γη.

 1. Γι’ αυτό όλοι υποστηρίζουν πως το δάσος αποτελεί πνεύμονα οξυγόνου;

Ναι, αλλά εδώ κάνουν κάποιο λάθος. Το καθημερινό οξυγόνο μας δεν περιμένουμε να το πάρουμε από το δάσος, άλλωστε οι καλλιέργειες προσφέρουν περισσότερο. Η κυριότερη πηγή οξυγόνου είναι τα φυτά των θαλασσών.

 1. Τι χρειάζεται για να εμφανιστεί μια φλόγα;

Καύσιμο-θερμότητα-οξυγόνο. Αυτό είναι το λεγόμενο τρίγωνο της φωτιάς. Οποιο από τα τρία αφαιρεθεί, παύει η φωτιά. Γι’ αυτό και το νερό σβήνει τη φωτιά. Εχει πολύ μεγάλη ειδική θερμότητα σε σχέση με άλλα υλικά, και αυτό σημαίνει πως όταν βρεθεί στη φωτιά απομακρύνει πολύ γρήγορα τη θερμότητα από αυτήν και το τρίγωνο χάνει ένα από τα συστατικά του.

 1. Γιατί όταν φυσήξουμε ένα αναμμένο κερί η φλόγα σβήνει εύκολα αλλά ο αέρας αντί να σβήνει τη φωτιά στο δάσος τη θεριεύει;

Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται οξυγόνο για την καύση. Αλλά στην περίπτωση του κεριού με τη βοήθεια της θερμότητας δημιουργείται εξάχνωση της παραφίνης και αυτή είναι που καίγεται, αντιδρά δηλαδή με το οξυγόνο και παράγει φλόγα. Οταν όμως φυσήξουμε, διώχνουμε τον απαραίτητο θερμό αέρα μακριά και το καύσιμο που είναι οι ατμοί του κεριού, έτσι το τρίγωνο της φωτιάς χάνει τα δύο από τα τρία απαραίτητα συστατικά του. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι εκείνα τα κεριά που παιδεύουν μερικούς γιατί φαίνεται να μη σβήνουν με τίποτα διαθέτουν πρόσμειξη μιας ουσίας όπως το μαγνήσιο που παρουσιάζει πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία καύσης και έτσι το φύσημα των ταλαίπωρων δεν κατεβάζει αρκετά τη θερμοκρασία ώστε να μην ξανανάψει το κερί. Αντίθετα, δυστυχώς, στη δασική φωτιά όταν το ξύλο ανάψει ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω και ρουφάει άλλον από κάτω, προσθέτοντας οξυγόνο στο τρίγωνο της φωτιάς οπότε τη διατηρεί ή και την αυξάνει.

 1. Ποια χώρα είναι σήμερα πιο μπροστά σε τεχνογνωσία γύρω από τις δασικές φωτιές;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξελίξει ένα σύστημα με καθημερινές μετρήσεις για την ταχύτητα του ανέμου σε αναρίθμητα σημεία μέσα σε κάθε δάσος, για τη θερμοκρασία, την υγρασία ακόμη και των φύλλων, όσων είναι στα δέντρα και όσων έχουν πέσει κάτω, την κλίση του εδάφους, το ύψος της βροχής. Τα στοιχεία αυτά διοχετεύονται σε ένα πρόγραμμα που «τρέχει» σε υπολογιστή και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμες προειδοποιήσεις για πιθανή εκδήλωση πυρκαϊάς ενώ όταν έχει ήδη εκδηλωθεί φωτιά οι δασοπυροσβέστες εφοδιάζονται αυτόματα με χάρτες που όχι μόνο δείχνουν την τοπογραφία της περιοχής αλλά παρέχουν και προβλέψεις για τον δρόμο που πιθανόν να ακολουθήσουν οι φλόγες. Εχετε παρατηρήσει εσείς εδώ στην Ελλάδα έστω και έναν πυροσβέστη να πηγαίνει στο επίμαχο σημείο με τον χάρτη στο χέρι; Βέβαια στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως είναι καλύτερα σε μερικές περιπτώσεις να βάζουμε μόνοι μας φωτιά στο δάσος.

 1. Να βάζουμε μόνοι μας φωτιά; Τι άλλο θα ακούσουμε;

Στη Φύση από παλιά εκδηλώνονταν φωτιές από μόνες τους. Αυτό μερικές φορές γινόταν και για λόγους αυτοκάθαρσης και υγείας του δάσους, όταν για παράδειγμα, είχε συγκεντρωθεί πολύ νεκρό υλικό ή όταν πολλά έντομα και παράσιτα απειλούσαν την υγεία του δάσους. Τώρα οι άνθρωποι σκέπτονται να υποβοηθούν αυτή τη λειτουργία. Το άλλο που θα ακούσετε είναι ότι στην Αμερική σκοπεύουν να ξαναφέρουν πίσω τα λιοντάρια και τα άλλα μεγάλα ζώα που κάποτε κατοικούσαν εκεί, γιατί κατέληξαν έπειτα από σχετικές μελέτες με μαθηματικά μοντέλα ότι το δάσος είναι ένα τόσο κλειστό και ισορροπημένο σύστημα ώστε δεν μπορείς να θίξεις καμία παράμετρό του χωρίς να προκαλέσεις προβλήματα.

 1. Κάθε χρόνο όμως καίγονται όλο και περισσότερες εκτάσεις και εκεί. Γιατί;

Αυτό σχετίζεται με το ότι συσσωρεύεται πολλή ξυλεία και άλλο καύσιμο υλικό στα δάση. Κάτι που συμβαίνει και σε εμάς εδώ στην Ελλάδα αφού έχουν υποχωρήσει οι τιμές του ξύλου λόγω υπερπροσφοράς από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και έτσι δεν μπαίνουν πια με την ίδια προθυμία ξυλοκόποι να μαζέψουν τα ξύλα. Ετσι δημιουργούνται ακόμη χειρότερες προϋποθέσεις για την ανάφλεξη του δάσους.

 1. Υπάρχει κάτι πιο ανησυχητικό από τις φωτιές;

Ναι, η έλλειψη νερού που γίνεται όλο και μεγαλύτερη σε σημείο ώστε να φθάσουμε να μην έχουμε καν νερό για να τις σβήσουμε ενώ σε αυτή τη χώρα εξακολουθούμε να μην κάνουμε την παραμικρή προσπάθεια για οικονομία και ανακύκλωση. Λέγεται ότι θα παίρνουμε το νερό από τον βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας, αλλά ποιος είναι σίγουρος ότι θα είναι απαλλαγμένο από τα βαριά μέταλλα και τα άλλα επιβαρυντικά για το έδαφος στοιχεία; Η αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα με εμφάνιση όλο και μεγαλύτερης ξηρασίας και η απαίτησή μας να έρχεται το κράτος να σβήσει και την πιο μικρή φωτιά που μπορεί να σιγοκαίει ακριβώς δίπλα μας είναι ό,τι πιο ανησυχητικό.

 1. Μήπως ήταν καλύτερα όταν οι άνθρωποι πίστευαν πως σε κάθε δέντρο κρύβεται και μια νύμφη;

Η αλήθεια είναι ότι ο φόβος φυλάει τα έρ(η)μα… Και η απόλυτη γνώση συχνά μας σπρώχνει προς τον κυνισμό. Παρ’ όλα αυτά είμαστε ως είδος καταδικασμένοι να την κυνηγάμε, ακόμη και αν δεν μας κάνει αναγκαστικά καλύτερους…

Τι είναι δάσος;

Είναι σύστημα στοιχείων και διαδικασιών που βρίσκονται σε αρμονική ισορροπία μεταξύ τους. Τέτοια στοιχεία είναι τα φυτά, τα έντομα, τα πουλιά, τα ερπετά, διάφορα τετράποδα, αλλά και εδάφη, νερό, αέρας, φωτιά. Ως διαδικασίες θεωρούμε τις σχέσεις που έχουν αυτά μεταξύ τους. Δηλαδή τις εντάσεις ακόμη και τους «ανταγωνισμούς» τους για την επιρροή στον χώρο, τη σχέση του εδάφους με το νερό, τη σχέση των φυτών με το έδαφος, τη σχέση της φωτιάς με τα φυτά και τα ζώα. Ολο αυτό το σύστημα το υποδιαιρούμε μερικές φορές σε μικρότερα για να έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε για προστασία και διαχείριση. Αυτός ο διαχωρισμός είναι τεχνητός γιατί και ένας θάμνος ή ένα φρύγανο συμμετέχει στη διαμόρφωση του παγκόσμιου κλίματος και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το εξής: τα δάση που κάηκαν εδώ τα στερείται αυτή τη στιγμή ολόκληρη η Γη.

Τι δεν είναι δάσος;

Τα δέντρα μόνα τους. Τα οικόπεδα μέσα στα δέντρα. Και γενικά ό,τι αντιμετωπίζει την ιδέα του δάσους μεμονωμένα και αποσπασματικά.

ΕΕ: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο τρίτος πιο θερμός εδώ και 70 χρόνια

0

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ένας από τους πιο ζεστούς στα χρονικά, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές από τη Φινλανδία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα επιστήμονες της ΕΕ. Οι μόνες χρόνιες που είχαν πιο ζεστό Ιούλιο ήταν το 2019 και το 2016.

Ο φετινός Ιούλιος με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι το πιο πρόσφατο ορόσημο σε μια μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της θερμοκρασίας που είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία επτά χρόνια να είναι τα πιο θερμά στον κόσμο, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλάζουν το κλίμα της Γης.

“Αν δούμε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, υπάρχουν αλλαγές από χρόνο σε χρόνο ή ακόμη από μήνα σε μήνα”, δήλωσε στο Reuters η Φρέγια Βάμποργκ, ανώτερη επιστήμονας στην Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus.

“Όμως, τελικά, το θέμα είναι πως βλέπουμε μια τάση αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως, και στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.”

Ο περασμένος μήνας ήταν μαζί με τον Ιούλιο του 2020 ο τρίτος πιο ζεστός στα χρονικά, πίσω από τον Ιούλιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus. Ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Ιούλιος στην Ευρώπη μετά το 2010.

Οι καταχωρήσεις του Copernicus πάνε μέχρι το 1950, αλλά διασταυρώνονται με άλλα σετ δεδομένων που φθάνουν έως τα μέσα του 19ου αιώνα.
Πολλές περιοχές δοκιμάστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα τον περασμένο μήνα επιβεβαιώνοντας την επικρατούσα μεταξύ των επιστημόνων άποψη ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση κάνει τους καύσωνες πιο πιθανούς και πιο σκληρούς, και ότι ένας πιο ζεστός πλανήτης θα οδηγήσει σε πιο έντονη βροχόπτωση.
Θερμοκρασίες που καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο, είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και ευνόησαν το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών. Στην Κίνα, στο Βέλγιο και στη Γερμανία, η ασυνήθιστα έντονη βροχόπτωση προκάλεσε φονικές πλημμύρες.
Ο τροπικός βορράς της Αυστραλίας κατέγραψε την υψηλότερη ημερήσια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα, ενώ η θερμοκρασία πάνω από τη Βόρεια Αφρική ήταν υψηλότερη από το κανονικό “σχεδόν παντού”, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus. Ορισμένες περιοχές ήταν ελαφρώς ψυχρότερες από τον μέσο όρο, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και τμημάτων της Ρωσίας.
Ο Ραλφ Τούμι, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Γκράνταμ για την κλιματική αλλαγή στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, δήλωσε πως οι πρόσφατες εξάρσεις ζέστης που καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ δεν είναι έκπληξη, δεδομένου του μακροπρόθεσμου μοτίβου αυξανόμενων θερμοκρασιών.

“Είναι σαν να παίζουμε σε ένα αδιάκοπο καζίνο, και να διαλέγουμε τους μεγάλους αριθμούς ξανά και ξανά”, είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΟδηγίες προς τους πολίτες από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου για τον καύσωνα

0

Τις μέρες αυτές βιώνουμε ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα και καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Τι είναι η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία;

Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία είναι δύο δυνητικά σοβαρές καταστάσεις που είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες. Συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα, αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολύ έντονης σωματικής άσκησης.

•    Κατά τη θερμική εξάντληση η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει σημαντικά και ξεκινά η απώλεια υγρών και αλάτων από το σώμα, γεγονός που οδηγεί στα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω καθώς και ένα γενικότερο αίσθημα αδιαθεσίας.

•    Στη θερμοπληξία οι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του σώματος αδυνατούν να διατηρήσουν χαμηλή τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα αυτή να ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Όταν για το γεγονός αυτό ευθύνεται η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αυτό ονομάζεται ηλίαση.

Η θερμοπληξία είναι σπανιότερη, αλλά πιο επικίνδυνη για την υγεία. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο, την καρδία, τους πνεύμονες, το ήπαρ και τα νεφρά και μπορεί δυνητικά να είναι απειλητική για τη ζωή.

Αν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία.

Συμπτώματα

Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία μπορούν να έχουν γρήγορη εξέλιξη (μέσα σε λίγα λεπτά) ή να εμφανιστούν σταδιακά σε διάστημα ωρών ή ημερών.

Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν:

•    Αίσθημα κόπωσης και αδυναμία
•    Ίλιγγο και λιποθυμικές τάσεις

•    Μείωση της αρτηριακής πίεσης
•    Κεφαλαλγία

•    Μυϊκές κράμπες
•    Αίσθημα ασθενείας

•    Έντονη εφίδρωση
•    Έντονη δίψα

•    Ταχυκαρδία
•    Μειωμένη ούρηση με σκουρόχρωμα ούρα

Αν τα συμπτώματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να εξελιχθούν σε θερμοπληξία, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν σύγχυση, αποπροσανατολισμό, κρίσεις και απώλεια συνείδησης.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος έχει συμπτώματα θερμικής εξάντλησης, πρέπει να κάνετε τις ακόλουθες ενέργειες:

•    Μεταφέρετέ τους σε ένα δροσερό μέρος – κατά προτίμηση σε ένα δωμάτιο με κλιματισμό ή τουλάχιστον σε σκιά

•    Αφαιρέστε περιττά ρούχα με σκοπό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό δέρματος να είναι εκτεθειμένο

•    Μειώστε τη θερμοκρασία του δέρματος – χρησιμοποιείστε ό,τι έχετε διαθέσιμο γι’ αυτό το σκοπό, όπως ένα βρεγμένο σφουγγάρι ή πανί, κρύα επιθέματα γύρω από το λαιμό και τις μασχάλες ή σκεπάστε τους με μία κρύα, βρεγμένη πετσέτα

•    Κάντε αέρα στο δέρμα τους όταν είναι βρεγμένο – αυτό θα βοηθήσει το νερό να εξατμιστεί, κάτι το οποίο βοηθά στην πτώση της θερμοκρασίας

•    Δώστε τους υγρά – κατά προτίμηση νερό, χυμό φρούτων ή κάποιο αναψυκτικό ποτό
Μείνετε μαζί τους μέχρι να νιώσουν καλύτερα. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν βελτίωση μέσα σε περίπου 30 λεπτά.

Αν το άτομο χάσει τις αισθήσεις του, τοποθετήστε το άμεσα σε θέση ανάνηψης μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Αν πάθει κρίση, απομακρύνετε τα αντικείμενα που πιθανώς να βρίσκονται γύρω του για να αποφευχθούν τραυματισμοί.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Η σοβαρή θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία απαιτούν άμεση θεραπεία σε νοσοκομείο.
Καλέστε το ΕΚΑΒ αν:

•    Τα συμπτώματα δεν παρουσιάσουν βελτίωση μέσα σε 30 λεπτά.

•    Εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα όπως απώλεια συνείδησης, σύγχυση και κρίσεις

Συνεχίστε τις παραπάνω ενέργειες μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Αν τα συμπτώματα βελτιωθούν με τις παραπάνω ενέργειες αλλά συνεχίζετε να ανησυχείτε γι’ αυτά επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία σε ένα κύμα καύσωνα ή κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης σε ζεστό καιρό. Ωστόσο, κάποιες ομάδες κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Αυτές περιλαμβάνουν:

•    Ηλικιωμένους

•    Βρέφη και παιδιά

•    Ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως διαβήτη ή κάποια καρδιακή ή πνευμονική νόσο.

•    Ασθενείς που είναι ήδη αφυδατωμένοι (για παράδειγμα λόγω γαστρεντερίτιδας).

•    Άτομα που ασκούνται έντονα για μεγάλα χρονικά διαστήματα όπως στρατιωτικοί, αθλητές, ορειβάτες και εργάτες.

Οι πιθανότητες θερμικής εξάντλησης αυξάνονται αν είστε αφυδατωμένοι, αν βρίσκεστε σε χώρο με κακό εξαερισμό ή αν φοράτε εφαρμοστά, περιοριστικά ρούχα.

Κάποια φάρμακα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας όπως:

•    τα διουρητικά

•    τα αντισταμινικά

•    οι β-αποκλειστές

•    τα ανιψυχωσικά.

Πώς να αποφύγετε τη θερμική εξάντληση και τη θερμοπληξία

Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία μπορούν να προληφθούν με την εφαρμογή μερικών απλών οδηγιών σε περιόδους καύσωνα. Ενημερωθείτε για την πρόγνωση του καιρού για να ξέρετε πότε θα υπάρχουν επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Αποφύγετε την έκθεση στη ζέστη

•    Αποφύγετε τον ήλιο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα

•    Αν πρέπει να βγείτε έξω, προσπαθήστε να περπατάτε υπό σκιά, χρησιμοποιήστε αντηλιακό και φορέστε ένα καπέλο

•    Αποφύγετε την έντονη φυσική άσκηση

•    Φορέστε ανοιχτόχρωμα, φαρδιά, βαμβακερά ρούχα

Αν πρέπει να ταξιδέψετε στο εξωτερικό σε μία χώρα με ζεστό κλίμα, προσέξτε ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες μέχρι να συνηθίσετε τη θερμοκρασία.

Διατηρήστε τη θερμοκρασία του σώματος χαμηλή

•    Πίνετε συχνά νερό και κρύα αναψυκτικά και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και ζεστών ποτών

•    Τρώτε κρύα φαγητά, ειδικά σαλάτες και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό

•    Κάντε ένα κρύο μπάνιο

•    Ψεκάστε νερό στο δέρμα ή στα ρούχα σας ή βάλτε ένα βρεγμένο πανί στον αυχένα σας

Αν δεν ουρείτε συχνά και τα ούρα σας έχουν σκούρο χρώμα, αυτό αποτελεί σημάδι ότι έχετε αφυδάτωση και πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό.

Μείνετε σε δροσερό χώρο

•    Κλείστε τα παράθυρα και τις κουρτίνες που βλέπει ο ήλιος το πρωί, αλλά ανοίξτε τα το βράδυ που πέφτει η θερμοκρασία

•    Αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, παραμείνετε στα πιο κρύα δωμάτια του σπιτιού ιδιαίτερα το βράδυ όταν πρέπει να κοιμηθείτε

•    Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες

•    Κλείστε τα περιττά φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές γιατί είναι πηγές θερμότητας

•    Βάλτε τις γλάστρες μέσα στο σπίτι καθώς ψύχουν τον αέρα.

Η μόνωση των τοίχων του σπιτιού σας μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα γιατί διατηρεί τη θερμότητα μέσα στο σπίτι όταν έχει κρύο και την κρατάει έξω όταν έχει ζέστη. Το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού με ανοιχτό, ανακλαστικό χρώμα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Μεριμνήστε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα

•    Σιγουρευτείτε ότι τα ηλικιωμένα, ασθενή ή πολύ νεαρά άτομα της οικογένειάς σας βρίσκονται σε κατάλληλες συνθήκες.

•    Δεν πρέπει να αφήνετε μωρά, ηλικιωμένους ή παιδιά μόνα τους στο αυτοκίνητο.

•    Αν έχετε ασθενείς ή ηλικιωμένους γείτονες ή φίλους μεριμνήστε για την υγεία τους καθημερινά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΡΟΔΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

0

Περαιτέρω άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει ο υδράργυρος σε όλα τα νησιά του νομού απο αύριο Δευτέρα 2 Αυγούστου ενώ το ακραίο και επικίνδυνο κύμα καύσωνα που απασχολεί την χώρα ήδη απο την Τρίτη 27 Ιουλίου θα αρχίσει να κορυφώνεται στα νησιά την Τρίτη αλλα και την Τετάρτη 3/4 Αυγούστου χωρίς να αποκλείεται και την Πέμπτη να επικρατούν παρόμοιες συνθήκες.
Ποιό συγκεκριμένα ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να ξεπερνάει στην ανατολική ειδικά Ρόδο ακόμα τους 45°C ! βαθμούς υπο σκιά.
Ιδιαίτερα δύσκολες θα είναι οι συνθήκες σε Κάλυμνο, Κώ, Σύμη, Καστελλόριζο καθώς ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40°C βαθμούς!
Η πόλη της Ρόδου δεν αποκλείεται να ακουμπήσει επίσης τους 40°C βαθμούς.
Πρόκειται φυσικά για πολύ ακραίες θερμοκρασιακές τιμές οχι μόνο για τον άνθρωπο αλλα και για τα ζώα και καλό θα ήταν να αφήσουμε απο σήμερα κι όλα ενα μπόλ με νεράκι σε εξωτερικούς χώρους ώστε να μένουν ενυδατωμένα και να τα καταφέρουν.
Μικρή κάμψη θα παρουσιάζει ο υδράργυρος την Παρασκευή 6 Αυγούστου (θερμοκρασίες σχεδόν στους 40°C βαθμούς) όμως το Σ/Κ σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας πάνω απο τους 40°C βαθμούς και πάλι.
Ακόμα και νησιά που παραδοσιακά δεν ακουμπάει κάν ο υδράργυρος τους θερινούς μήνες τους 30°C βαθμούς λόγο του φυσικού κλιματιστικού του Αιγαίου όπως η Κάσος η Αστυπάλαια αλλα και η Κάρπαθος θα δούν θερμοκρασιακές τιμές κοντά στους 34-35°C βαθμούς!

Οδηγίες προφύλαξης:

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους.
Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο οποσδήποτε καθώς και σκουρόχρωμα γυαλιά.
Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους καθώς η αστική θερμοβαθμίδα θα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα.
Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Θερμοκρασίες ρεκόρ μεταξύ 30-35°C στον Αρκτικό Κύκλο

0

Μετά τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ στη Φινλανδία και σε πολλές περιφέρειες της Σουηδίας, ο υδράργυρος φλερτάρει από την Κυριακή με θερμοκρασίες ρεκόρ στη βόρεια Ευρώπη, που κυμαίνονται μεταξύ 30-35°C.

Στο Κέβο, στο βόρειο άκρο της Φινλανδίας, την Κυριακή καταγράφηκε θερμοκρασία 33,5 βαθμών, η υψηλότερη που έχει σημειωθεί στην περιοχή αυτή μετά το απόλυτο ρεκόρ των 34,7 βαθμών του 1914, σύμφωνα με το πρακτορείο STT.

Σε εθνικό επίπεδο, ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1844. Η μέση θερμοκρασία έφτασε τους 16,5°C, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τη δεκαετία του 1950.

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Βροχές και Καταιγίδες την Δευτέρα 14 Ιουνίου

0
Ρόδος φώτο Παναγιώτης Τσουρδίου

Του λολού… έτσι λέμε στην πατρίδα μου την Ρόδο όταν για ένα ζήτημα, ενα θέμα η ακόμα και για τα περίεργα η παράδοξα που συμβαίνουν στον καιρό και την φύση δεν επικρατεί λογική. Η λογική λοιπόν λέει πως στην Ρόδο αλλά και γενικότερα στα νησιά των Δωδεκανήσων την περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να έχουν τις θερμές ώρες τις ημέρας 30°C και σε ευάλωτες περιοχές του νομού πάνω απο 30°C βαθμούς.
Μέχρι στιγμής στο ξεκίνημα του φετινού καλοκαιριού δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο ενώ από αύριο ο καιρός θα χαλάσει με γενικευμένα φαινόμενα που δεν θα περιορίζονται μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Όχι πως δεν υπήρχαν και στο παρελθόν περιπτώσεις που ο καιρός χάλαγε Ιούνιο μήνα με βροχές η ακόμα και τοπικές καταιγίδες, ωστόσο επρόκειτο για φαινόμενα θερμικής φύσεως κάτι που ο μηχανισμός εκδήλωσης των φαινομένων είναι διαφορετικός λόγω της εκτεταμένης ζέστης που επικρατεί σε διάφορες βαθμίδες της ατμόσφαιρας.
Φυσικά υπάρχουν κι άλλα πολλά που παίζουν ρόλο αλλα δεν θα τα αναλύσουμε τώρα.

Πάμε να δούμε τι θα πρέπει να περιμένουν οι κάτοικοι των νησιών αύριο Δευτέρα 14 Ιουνίου.

Βροχές θα εκδηλώνονται άνα διαστήματα απο το πρωί σε Αστυπάλαια , Πάτμο , Λειψούς , Λέρο , Κάλυμνο, πρίν τις προμεσημβρινές ώρες σε Κώ , Νίσυρο , Τήλο ενω απο τις μεσημβρινές ώρες θα επηρεάζονται η Ρόδος και η Σύμη.
Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να συνοδευτούν απο ηλεκτρικές εκκενώσεις ενώ κάποια τοπική χαλαζόπτωση δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε ειδικά στα ορεινά.
Μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα έχουν αποτελέσει παρελθόν από όλα τα νησιά του νομού και θα απομείνουν μόνο κάποιες αραιές νεφώσεις στον ορίζοντα, ίσα ίσα για να εμπλουτίσουν την δύση της ημέρας που θα φεύγει.
Δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και η Κάρπαθος απο σύντομη μπόρα το μεσημέρι.
Απο πολύ δύσκολο έως απίθανο να επηρεαστούν Χάλκη , Καστελλόριζο και Κάσος έστω απο κάποιες ψιχάλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο Δυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ.
Απο το απόγευμα θα στρέφονται σε βορειοδυτικούς και θα σημειώσουν περαιτέρω εξασθένηση.

Θερμοκρασίες σε πτώση :
Βόρεια : απο 19.. έως 24°C
Νότια : απο 20.. έως 25°C

Υγρασία : 55-90%

Καλή εβδομάδα

Γιαννής Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Ρόδος-Δωδεκάνησα – Μεγάλη πιθανότητα για μπόρες την Παρασκευή 11 Ιουνίου

0

Την Παρασκευή ανεβαίνουν περαιτέρω οι δείκτες αστάθειας στην Ρόδο με την πιθανότητα ώστε να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες η ακόμα και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδευτούν κι απο ηλεκτρικές εκκενώσεις να γίνετε ακόμα μεγαλύτερη.
Τα κεντρικά , τα ορεινά καθώς και τα ανατολικά τμήματα του νησιού θέτουν πολύ σοβαρή υποψηφιότητα για καταιγίδες.
Επίσης δεν αποκλείεται να επηρεαστούν η Κώς και η Κάλυμνος απο παροδικές μπόρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις και δεν θα ξεπερνούν τα 3 με 4 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα :
Βόρεια νησιά : απο 19.. έως 25°C
Νότια : απο 20.. έως 26°C
Λίνδος : απο 21.. έως 18°C

Υγρασία : 50-85%

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Αστάθεια στην Ρόδο την Πέμπτη 10 Ιουνίου

0
Ρόδος 1/4/2021 - Φώτο : Giannis Mary Symiakou
Ρόδος 1/4/2021 - Φώτο : Giannis Mary Symiakou

Η αυξημένη αστάθεια που επικρατεί στην χώρα τις τελευταίες μέρες μεταφέρετε και στην Ρόδο απο αύριο με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα η πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες η ακόμα και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδευτούν απο ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Τα κεντρικά , τα ορεινά καθώς και τα ανατολικά τμήματα του νησιού θέτουν πολύ σοβαρή υποψηφιότητα ώστε να εκδηλωθούν τα φαινόμενα που προαναφέραμε.
Απίθανο να επηρεαστεί η πόλη ωστόσο τις απογευματινές ώρες νεφώσεις θα πλησιάσουν από τα μικρασιάτικα παράλια που ήδη εκεί θα εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να επηρεάσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις και δεν θα ξεπερνούν τα 3 με 4 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα δηλαδή κοντά στους 30°C βαθμούς στα ανατολικά και οχι παραπάνω απο 25°C με 26°C στα υπόλοιπα τμήματα.

Υγρασία : 50-85%

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Κλιματική Αλλαγή: Θ’ αντέξει η Ελλάδα έναν συνεχόμενο καύσωνα;

0

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι θέμα debate, αλλά κάτι που συμβαίνει. Το ζούμε non stop τα τελευταία χρόνια. Θα το ζήσουμε και σε πιο ακραίες μορφές. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα, έως το τέλος του αιώνα η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει κατά 91 εκατοστά. Δεν θα ‘πάει’ κατευθείαν εκεί και αύξηση στην αύξηση θα υπάρχουν καταστροφικές συνέπειες. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έχουν ενημερώσει και ότι η Ευρώπη θα ζήσει τον εφιάλτη που παρουσιάστηκε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2004.

Αλλά ας μην πάμε τόσο μακριά -γιατί ποιος ζει, ποιος πεθαίνει έως τότε. Aρκεί να θυμηθούμε τι έγινε το καλοκαίρι του 2016, όταν η ήπειρος μας ‘γνώρισε’ τις υψηλότερες θερμοκρασίες της ιστορίας της. Ή το περασμένο καλοκαίρι που μπήκε στο ΤΟΡ3 των μεγαλύτερων θερμοκρασιών, από καταβολής μετρήσεων.

Σας έχω νέα: κατά 90%, τουλάχιστον μια χρονιά μεταξύ αυτής που διανύουμε και του 2025 θα ‘πάρει’ το ρεκόρ του 2016, με τον πλανήτη να ζει την πιο ζεστή χρονιά από τότε που υπάρχουν καταγραφές. Αυτή είναι η τελευταία ενημέρωση που έκανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, την Πέμπτη 27/5.

Μπορείτε να είστε σίγουροι πως οι ημέρες του καλοκαιριού (αυτές με θερμοκρασία τουλάχιστον 30 βαθμούς C) θα αυξηθούν, όπως θα έχουμε και περισσότερες ημέρες καύσωνα. Και αυτό δεν είναι όσο καλό ακούγεται για τον πλανήτη (πχ ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας) ή για τον τουρισμό μας.

Η θαλάσσια βλεννογόνος είναι συλλογή οργανικής ύλης, γεμάτη επιβλαβείς ιούς και βακτήρια που σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή.
Η θαλάσσια βλεννογόνος είναι συλλογή οργανικής ύλης, γεμάτη επιβλαβείς ιούς και βακτήρια που σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή.  SHUTTERSTOCK

Η πιο πρόσφατη εικόνα με συνέπειες της υπερθέρμανσης της γης ‘εντοπίστηκε’ στην Θάλασσα του Μαρμαρά, στην Τουρκία που ‘δέχεται’ τα λύματα περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Εκεί εμφανίστηκε το φαινόμενο που λέγεται ‘sea snot’, στη μεγαλύτερη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Fact: Το ‘sea snot’ μεταφράζεται ως θαλάσσια βλεννογόνος. Πρόκειται για συλλογή οργανικής ύλης που μοιάζει με μπάλες βλέννας, οι οποίες μπορούν να φτάσουν και τα 125 μίλια σε μήκος. Είναι γεμάτες επιβλαβείς ιούς και βακτήρια που ‘καταπίνουν’ και πνίγουν’ την αθώα θαλάσσια ζωή και ο λόγος της ύπαρξης τους είναι η θέρμανση της θερμοκρασίας της θάλασσας. Πλέον έχουν ισχυρή παρουσία και στη Μεσόγειο, που είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και θα ‘ξεραθεί’ αν συνεχίσουμε στην πορεία που έχουμε χαράξει -βάσει έρευνας που έκανε το ΜΙΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μαζί με την Κύπρο) που θα δεχθεί την μεγαλύτερη πίεση από την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα έχει μέχρι σήμερα κάνει τα λιγότερα προκειμένου να προσαρμοστεί στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το cue μας για να αρχίσουμε να ασχολούμαστε πιο επισταμένα με την κλιματική αλλαγή ήταν έρευνα που δημοσιεύτηκε και ενημέρωσε πως “μια στις 4 πόλεις δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα μέτρα προστασίας από την κλιματική κρίση”. Το δείγμα ήταν 800 πόλεις του πλανήτη -μεταξύ τους και η Ελλάδα- και φάνηκε πως περίπου το 43% αυτών των πόλεων (συνολικού πληθυσμού 400 εκατομμυρίων ανθρώπων) δεν έχουν καν πλάνο για να προσαρμοστούν στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Επειδή όμως, μαζεύτηκαν πολλές οι άγνωστες λέξεις και έννοιες για κάτι που ήδη επηρεάζει τη ζωή μας, ενώ αναμένεται να την αλλάξει στο εγγύς μέλλον (δεδομένα θα αλλάξει την παγκόσμια οικονομία), ζητήσαμε τη βοήθεια του προέδρου της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων ΕλλάδοςΓιώργου Ηλιόπουλου. Η πρώτη ερώτηση ήταν η εξής:

Αντέχει η Ελλάδα θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών C για διαδοχικούς μήνες, κάτι που σε πρώτη ανάγνωση κάνει τη χώρα μας τον κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό, αλλά σε δεύτερη αυξάνει κατακόρυφα το ρίσκο να μην έρχεται άνθρωπος;

Με μια λέξη, όχι.

Με περισσότερες “θα έχουμε πρόβλημα, γιατί οι δομές είχαν γίνει με άλλες προδιαγραφές και καταπονούνται. Δεν θα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα στα σπίτια, αλλά στις υποδομές. Δηλαδή, σε γέφυρες, σε φράγματα, στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά θα επηρεαστούν πολύ από τις ακραίες καιρικές συνθήκες”.

Όπου ‘ακραίες καιρικές συνθήκες’ μη φανταστείτε κάτι το τρελό. Αρκεί μια μικρή αλλαγή στη μέση θερμοκρασία της γης. Σαν εκείνη του ενός (1) βαθμού C που έχουν προβλέψει οι ειδικοί πως θα συμβεί “κατά 40%” έως το 2025. Η σύγκριση γίνεται με τα επίπεδα θερμοκρασίας του 19ου αιώνα. Η κατάσταση μπορεί να ‘σωθεί’ με κάποιες αλλαγές. Που πρέπει να γίνουν άμεσα “και θα γίνουν καθώς έρχονται ευρωπαϊκές νομοθεσίες”, διαβεβαιώνει ο κ. Ηλιόπουλος, μέσω του Magazine.

Πριν περάσουμε στο παρασύνθημα, ας δούμε την πρώτη φορά που ο Πύργος του Άιφελ φωταγωγήθηκε με ανακυκλώσιμο (πράσινο) υδρογόνο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

“Για αρχή, θα ήθελα να κάνω ένα disclaimer: όπως λένε οι Αμερικανοί ‘the science is clear, climate change is real’. Όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή όχι απλά είναι πραγματική, αλλά μάλιστα επιταχύνεται και με γρήγορους ρυθμούς. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα, συνολικά. Όχι μόνο λόγω μιας μικρής ανόδου στη μέση θερμοκρασία της γης. Αυτό, από μόνο του, δεν ακούγεται τόσο τρομακτικό. Ωστόσο στην πράξη οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες. Η διασύνδεση της κλιματικής αλλαγής με ακραία καιρικά φαινόμενα, με πυρκαγιές, με επίδραση στη βιοποικιλότητα και άλλες επιπτώσεις είναι που την κάνει στην πράξη τρομακτική”.

Τι είναι λοιπόν, η κλιματική αλλαγή. “Η γη υπήρχε εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι. Αναλογικά, αυτό έγινε τα τελευταία δευτερόλεπτα του 24ωρου της ύπαρξης της γης. Από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά αρχίσαμε να ‘βρωμίζουμε’ το ‘σπίτι’ μας. Δηλαδή, τα τελευταία 50 χρόνια.

Αυτό που κάναμε στη γη ήταν κάτι που δεν είχε ξαναζήσει στα εκατομμύρια χρόνια της έως τότε ύπαρξης της. Συνεπώς, ήταν ένα σοκ για εκείνη. Αντίστοιχο με αυτό που παθαίνει ο οργανισμός του ανθρώπου, μόλις μολυνθεί με Covid-19. Εννοώ πως η αλλαγή ήταν τόσο απότομη.

Όσο δεν είχαμε μηχανές εσωτερικής καύσης οι επιδράσεις ήταν τοπικές (πχ το κόψιμο των ξύλων κλπ). Με την ανακάλυψη των μηχανών, επιταχύνθηκε η οικονομία, αυξήθηκε ο πληθυσμός της γης, αλλά και αυξήθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Καίγαμε πολύ άνθρακα και τώρα που ένα-ένα τα εργοστάσια κλείνουν, κυρίως στην Ευρώπη, καίμε πολύ πετρέλαιο και βενζίνη. Και αυτά έχουν ως αποτέλεσμα εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου”.

A woman with an parasol is reflected in an electronic board displaying the temperature, 38 C at the central Athens' Syntagma square, Tuesday, Aug. 17, 2010. Temperatures soared to a high of 41 degrees centigrade (106 Fahrenheit) in Athens Tuesday, and the heatwave is expected to persist through most of Greece until the end of the week. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Οι 38 βαθμοί Κελσίου θα μας φαίνονται δροσιά.  ASSOCIATED PRESS

Έχετε νιώσει να ‘ψήνεστε’ μέσα στο σπίτι σας, όταν ‘ψήνεται’ από τον ήλιο; Έτσι νιώθει και ο πλανήτης με όσα του έχουμε κάνει. Και αυτό είναι το ‘φαινόμενο του θερμοκηπίου‘.

Η ακτινοβολία που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της γης εμποδίζει την επιστροφή της στην ανώτερη ατμόσφαιρα, λόγω των εκπομπών. ‘Παγιδεύεται’ και οδηγεί σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Σκεφτείτε το σαν ένα σπίτι το καλοκαίρι, που το απόγευμα το ψήνει ο ήλιος και θερμαίνεται. Εδώ λοιπόν, φτάνουμε στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης που ακόμα και μισός βαθμός αλλαγής είναι ικανός να διαταράξει πολύ, τα πάντα. Σημαίνει περισσότερη τήξη του πάγου, υψηλότερη στάθμη της θάλασσας, περισσότερα κύματα θερμότητας και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες

Οι 40 βαθμοί γίνονται 41, 42, 43 και για περισσότερες συνολικά ημέρες κάθε χρόνο, από όσες υπήρχε καύσωνας (δηλαδή θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών C) μέχρι πρότινος.

Όλο αυτό είναι μια συνθήκη που δεν γνωρίζει το οικοσύστημα. Δεν το έχει ξαναντιμετωπίσει και ως εκ τούτου δεν γνωρίζει πώς να συμπεριφερθεί και να αντιδράσει. Στη φύση είναι όλα αλληλένδετα και γίνονται αυτόματα, για εκατομμύρια χρόνια. Δεν υπάρχουν κουμπιά που ‘πατιούνται’ και αλλάζουν τα δεδομένα”. Σκεφτείτε τη δική σας προσαρμογή στις αλλαγές. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Και εσείς ζείτε κάποιες δεκαετίες σε αυτήν τη γη. Η γη ‘ζει’ εκατομμύρια χρόνια, οπότε εμφανίζει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στο adapt or die.

ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ

α) Θα ξεχάσουμε τα ζώα και τα φυτά που ξέρουμε.
“Η υψηλότερη θερμοκρασία από αυτήν που έχει συνηθίσει η γη -για εκατομμύρια χρόνια- έχει ως συνέπεια πολλά προβλήματα. Δηλαδή, συχνότερες δασικές πυρκαγιές, μετατόπιση των ειδών καθώς μετακινούνται σταδιακά προς τα βόρεια για να έχουν πιο δροσερό κλίμα -σε ό,τι αφορά τα ζώα, γιατί τα φυτά θα επιβιώνουν εκεί όπου υπάρχουν μικρότερες θερμοκρασίες και θα ξεραίνονται όπου υπάρχουν διαδοχικοί καύσωνες. Άρα, αλλάζουν τα οικοσυστήματα, με βίαιο τρόπο. Και αυτό οφείλεται στον άνθρωπο.

β) Θα ξεχάσουμε το νερό.
“Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της γης διαταράσσει και τον υδρολογικό κύκλο. Οι περισσότερες μέρες καύσωνα σημαίνει μεγαλύτερη εξάτμιση νερού, συνεπώς λιγότερο γλυκό νερό διαθέσιμο τόσο για τον άνθρωπο, όσο και τα οικοσυστήματα και τα είδη που διαβιούν σε αυτά. Το γλυκό νερό που πίνουμε είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό -αντιστοιχεί στο 3%. Τα χωριά, στην ύπαιθρο παίρνουν νερό από πηγές και ποτάμια τα οποίαμέσα στην επόμενη δεκαετία θα δεχτούν μεγάλη πίεση. Δεδομένα, θα υπάρχει πρόβλημα αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα”.’

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ -ΟΛΟΙ- ΕΥΚΟΛΑ

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι είμαστε αυτοί που καταστρέψαμε τον πλανήτη, είμαστε και οι μόνοι που μπορούμε να προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι μπορούμε. Χωρίς να κάνουμε έπη. Αρκούν απλά πράγματα. Όπως;

“Αυτό που μπορούμε να κάνουμε οι απλοί πολίτες, σε ό,τι αφορά το νερό, είναι να προσέχουμε πόσο χρησιμοποιούμε. Υπάρχουν απλοί τρόποι. Ο πιο απλός είναι να τοποθετούμε ειδικά ακροφύσια εξοικονόμησης νερού στις άκρες των βρυσών. Με 5-10 ευρώ βοηθούμε το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη μας καθώς έχουμε 50% εξοικονόμηση νερού”.

Στα της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος -σε επίπεδο μείωσης εκπομπών- ο καθ’ ύλην αρμόδιος εξήγησε πως “πολλά σπίτια έχουν παλιές λάμπες πυρακτώσεως που πια δεν μπορείς να βρεις εύκολα. Αν φροντίσουμε οι λαμπτήρες να είναι εξοικονόμησης ενέργειας, θα δούμε τεράστια αλλαγή στους λογαριασμούς. Την ίδια ώρα, θα υπάρχει αλλαγή και στο περιβάλλον. Επίσης, οι ηλικιακοί είναι απαραίτητοι, όπως και οι καλές μονώσεις στα κτίρια”.

ΤΟ “ΠΑΡΑΛΟΓΟ” ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ, ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΗΡΙΑ

Έως το 2050 η μάζα πλαστικών στις θάλασσες θα ξεπερνά αυτή των ψαριών. Σε αυτήν την αλήθεια εντοπίζεται και ο λόγος που η εταιρίες με καφέ στην Ελλάδα, έχουν περάσει στην εποχή με το οικολογικό καλαμάκι. Ενώ τα ποτήρια που χρησιμοποιούν παραμένουν πλαστικά. Ο κύριος Ηλιόπουλος λέει ότι “πιο πολλά είδη πεθαίνουν από το καλαμάκι. Επειδή είναι πιο μικρό το παίρνει η βροχή πιο εύκολα και το τρώνε τα είδη πιο εύκολα. Στην τελική, είναι πολύ εύκολο και να μη χρησιμοποιείς καλαμάκι”. Σε ό,τι αφορά το πλαστικό “ό,τι έχουμε κάνει δεν αλλάζει και θα χρειαστεί χρόνια για να αντιστραφούν οι αρνητικές αυτές επιδράσεις, αλλά εξακολουθεί να έχει μεγάλη σημασία το τι κάνουμε από εδώ και πέρα”.

Ο τρόπος που γίνεται η σωστή ανακύκλωση και θα κληθούμε να τον ακολουθήσουμε λίαν συντόμως, είναι αυτός που βλέπετε στη φωτογραφία.
Ο τρόπος που γίνεται η σωστή ανακύκλωση και θα κληθούμε να τον ακολουθήσουμε λίαν συντόμως, είναι αυτός που βλέπετε στη φωτογραφία.  RECYCLING.ORG

ΜΕΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ -ΑΥΤΗ Η ΑΓΝΩΣΤΗ

Θυμήθηκα μια φίλη που είχε ταξιδέψει στην Κίνα και μου είχε πει πως ό,τι και αν κάνει όλος ο υπόλοιπος πλανήτης σε επίπεδο ανακύκλωσης, αν δεν αλλάξουν οι δισεκατομμύρια κάτοικοι αυτής της χώρας τη συμπεριφορά τους, δεν θα αλλάξει και κάτι στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Ο κύριος Ηλιόπουλος με ενημέρωσε πως έχω μείνει πίσω. “Έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην Κίνα. Πλέον έχει αρχίσει και θέτει περιβαλλοντικά στάνταρ που ξεπερνούν και αυτά των ΗΠΑ. Είναι πια η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, καθώς έχει θέσει ως στόχο το 40% της ηλεκτροκίνησης εντός των προσεχών ετών. Επειδή συμπεριφερόταν πολύ άσχημα στο περιβάλλον, αυτό γύρισε μπούμερανγκ και οι πόλεις της είχαν τεράστια πρόβλημα με την αέρια ρύπανση. Όλοι θυμόμαστε τις εικόνες από πόλεις της Κίνας με τόσο εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση που δεν υπήρχε ορατότητα πάνω από μερικά μέτρα. . Οι αρχές συνειδητοποίησαν το τεράστιο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και μπήκαν σε τροχιά για να το λύσουν, με πολύ πιο επιθετικό τρόπο από ό,τι εμείς οι Ευρωπαίοι, που ευτυχώς δεν φτάσαμε ποτέ σε αυτό το ακραίο σημείο”.

Αυτό λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε όλοι και εύκολα είναι η σωστή ανακύκλωση, με την οποία δεν έχουμε συστηθεί στην Ελλάδα (δείτε τη φωτογραφία που προηγήθηκε). Θα υποχρεωθούμε σύντομα να τη μάθουμε, γιατί έρχονται ευρωπαϊκοί κανονισμοί που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. Βέβαια στην χώρα μας, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για ‘επαναστάσεις’. Και για αυτό είναι εξόχως χρήσιμο να θυμάστε πως μέσω αυτής της πολύ απλής διαδικασίας μπορούμε να προσφέρουμε μια χείρα βοηθείας σε αυτό που λέγεται ‘σωτηρία του πλανήτη’.

Η πρακτική συμβολή όλων μας είναι πολύ σημαντική. Για να παραχθεί ένα αγαθό, είτε είναι χαρτί, είτε αλουμίνιο, είτε γυαλί ή ό,τι άλλο ανακυκλώνεται, ξαναμπαίνει στην παραγωγή διαδικασία. Δηλαδή, τα παίρνει το εργοστάσιο, τα λιώνει και τα ξανακάνει κουτιά και κονσέρβες ή ό,τι άλλο. Άρα δεν υπάρχει ανάγκη να βρούμε καινούργιες αντίστοιχες ύλες και δεν καταναλώνεται η ενέργεια, το νερό και οι ανθρωποώρες (σε επίπεδο ενέργειας, κόστους και μετακίνησης) για να φτιάξουμε τα προϊόντα. Γλιτώνουμε δηλαδή, το περιβάλλον από τεράστιο κόστος με την ανακύκλωση”.

Αν υπάρχει ένα στοιχείο που δεν πρέπει να πετάμε -είναι μεγαλύτερη η ανάγκη ανακύκλωσης-, αυτό είναι το μέταλλο.

Βέβαια, υπάρχει η πίστη πως όλοι μπορούμε να θυμόμαστε να βάζουμε σε ξεχωριστό κάδο τα απορρίμματα τροφίμων, σε άλλον τα πλαστικά, σε άλλον τα γυάλινα και σε άλλον τα χάρτινα. Όπως σημαντικό είναι να τα καθαρίζουμε πριν τα εναποθέσουμε στο σωστό κάδο. Ό,τι αφορά την τεχνολογία (οθόνες, τηλεχειριστήρια κλπ) τα αφήνουμε στους ειδικούς κάδους που υπάρχουν έξω από σχετικά καταστήματα.

ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ -ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

Σε δηλώσεις του στην Guardian, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης διαβεβαίωσε, στις αρχές του Μάη πως η πρωτεύουσα είναι σε φάση προσαρμογής. Όπως είπε “δεν αντιμετωπίζουμε κλιματική κρίση, αλλά έκτακτη κλιματική ανάγκη”.

Σε αυτά που είπε πως είναι σε εξέλιξη είναι α) η μείωση των λωρίδων για τα αυτοκίνητα, ώστε να ανακτηθεί ο δημόσιος χώρος για τους πεζούς και τους ποδηλάτες β) η αναζωογόνηση των λόφων της Αθήνας, γ) οι διορθώσεις -για μικρότερες καταναλώσεις- των σιντριβανιών σε δημόσιες πλατείες και δ) η δημιουργία μικρών πάρκων.

Υποθέτουμε πως κάποια στιγμή θα τα δούμε -αφού τάχθηκαν. Σε ατομικό τώρα, επίπεδο ο κύριος Ηλιόπουλος εξηγεί πως “όπου μπορούμε να έχουμε πράσινο δεν θα βοηθήσουμε μόνο την κλιματική αλλαγή, αλλά και το επίπεδο διαβίωσης μας. Ξέρουμε πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το περισσότερο τσιμέντο το οποίο πυρώνει με τη ζέστη. Αν λοιπόν, αυξήσουμε το πράσινο στην πόλη -στην αυλή, τον κήπο, στο δρόμο- και καταπολεμούμε την κλιματική αλλαγή και βελτιώνουμε το επίπεδο ζωής μας. Έχουμε λιγότερο καύσωνα το καλοκαίρι και περισσότερο ανεκτό περιβάλλον για εμάς”.

A man takes a shower at a beach in the Alimos suburb of Athens on Wednesday, July 12, 2017. A summer heatwave has hit Greece, with temperatures reaching a high of 39 degrees Celsius (102 Fahrenheit) in the Greek capital. (AP Photo/Petros Giannakouris)
Θα πούμε το νερό, νεράκι σε λίγα χρόνια.  AP

Η ΚΑΛΗ ΜΟΝΩΣΗ -ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ-ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ

Ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής έχει ενημερώσει πως οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες στη Μεσόγειο θα αυξηθούν 2 βαθμούς, μέσα στην επόμενη 30ετία. Η θερμοκρασία δε, του αέρα θα αυξηθεί τουλάχιστον 3 βαθμούς C. “Kαι τα οικοσυστήματα θα υποφέρουν”. Κάπου εδώ μάλλον πρέπει να σημειώσουμε και ότι η Αθήνα είναι ήδη η πιο ζεστή πόλη της Ευρώπης, γιατί είναι και μια εξ αυτών που έχουν το περισσότερο τσιμέντο και από εκείνες με το λιγότερο πράσινο.

“Το χτισμένο περιβάλλον, δηλαδή το τσιμέντο δεν μπορείς να το αλλάξεις. Ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’50 να είναι άναρχο στην Ελλάδα. Είχαν πάρει οι μηχανικοί στα χέρια τους την ανάπτυξη της χώρας εκείνη τη δεκαετία -με τις αντιπαροχές-, χωρίς να υπάρχουν όρια και παραγκώνισαν τους αρχιτέκτονες. Αυτό δεν συνέβη σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και για αυτό υπάρχουν όμορφες εικόνες. Εμείς καταλήξαμε να έχουμε και άσχημα κτίρια και υπερχτισμένες πόλεις. Αντιμετωπίσαμε το πράσινο σαν να ήταν κάτι που έπρεπε να κατακτήσουμε. Όχι σαν κάτι που μας πρόσφερε πράγματα”.

Επί του πρακτέου “η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες μονώσεις στα κτίρια της, καθώς τα κελύφη χτίστηκαν με την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα είναι καλός. Η συνέπεια ήταν να μη ληφθεί υπ’ όψιν η ανάγκη για τα σωστά αλουμίνια και τις σωστές μονώσεις ώστε να μην ‘καίμε’ πετρέλαιο ή αέριο ατελείωτα το χειμώνα και air condition το καλοκαίρι”.ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ -ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η παγκόσμια ηγέτης στο θέμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής “και έχει στόχο έως το 2050 να είναι κλιματικά ουδέτερη. “Τότε είναι το deadline του στόχου για μηδενισμό εκπομπών”. Πώς θα γίνει αυτό; “Είναι πολύ φιλόδοξο πλάνο που αφορά πολλά μέτρα. Η εφαρμογή τους θα αλλάξει όλη την οικονομία. Ζούμε σε εποχή που θα αλλάξει η οικονομία του πλανήτη. Και αυτό είναι καλό”.

Δηλαδή

✔ έως το 2050 δεν θα υπάρχει αυτοκίνητο που να χρησιμοποιεί βενζίνη ή πετρέλαιο -επιδοτούνται ήδη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αναμένεται να γίνουν πιο φθηνά, γιατί ο άνθρακας θα έχει κόστος, πολλούς δασμούς και φόρους.

✔ θα αλλάξουν οι μονώσεις των κτιρίων. Στην Ελλάδα έχουμε τα ΕΣΠΑ (εξοικονόμηση κατ οίκον) που επιδοτούν την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Θα έχουμε 80 και 90 τοις εκατό μείωση στις ενεργειακές ανάγκες, μέσω καλύτερης μόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, καλύτερων αλουμινίων, παθητικά -βιοκλιματικά-κτίρια (πχ δεν θα ανάβουμε φώτα όσο υπάρχει το φως του ήλιου. Θα υπάρχουν υαλοπίνακες)

✔ θα υπάρχει τρόπος φυσικού αερισμού των κτιρίων, ώστε να μην χρειάζεται να βάζουμε το air condition το καλοκαίρι και πετρέλαιο ή αέριο το χειμώνα.

✔ θα γίνει χρήση γεωθερμίας -πρακτικά, μπαίνει σύστημα σωληνώσεων στα 2-3 μέτρα μέσα στο έδαφος όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή όλο το χρόνο και μέσω αυτών γίνεται η επανακυκλοφορία του νερού που δίνει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα, με το 1/30 της μέσης κατανάλωσης ενός σπιτιού.

“Όλα αυτά θα υπάρχουν από την αρχή στα νέα κτίρια και θα τοποθετηθούν στα υπάρχοντα”.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η αρχή γίνεται με τον ενεργειακό μετασχηματισμό της οικονομίας “την αλλαγή του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, που έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα”. Με τι; “Με το κλείσιμο λιγνιτικών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών”.

Τι είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; “Οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά, η γεωθερμία, η κυματική ενέργεια -είναι σε πειραματικό στάδιο- και κάποιες άλλες. Τα υδροηλεκτρικά έχουν επιπτώσεις στο οικοσύστημα (κόβουμε τη ροή του ποταμιού, που γίνεται λίμνη, πγίνεται ό,τι είναι να πνιγεί και εφόσον δεν υπάρχει νερό πια από κάτω, δεν υπάρχει και ζωή). Είναι όμως, καλύτερη πηγή από τον άνθρακα -που προκαλεί και καρκίνο. Επίσης, δεν αναπτύσσονται παντού, αλλά μόνο όπου υπάρχουν ποτάμια”.Στην Ελλάδα το θέμα με τις ανεμογεννήτριες συναντά πολλά εμπόδια, για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Κυρίως εξαιτίας ενστάσεων των κατοίκων περιοχών που θα τις έχουν κοντά. “Και οι δυο πλευρές πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους” λέει ο κύριος Ηλιόπουλος, πριν μας ζητήσει να δούμε το θέμα, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν. “Δεν υπάρχει τρόπος παραγωγής ενέργειας, με μηδενικές επιπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τις ανεμογεννήτριες, υπάρχουν επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα -κάποια πουλιά μεταξύ τους και κάποια προστατευόμενα είδη, δεν τις αναγνωρίζουν, δεν τις ήξεραν χιλιετίες, πέφτουν επάνω τους και σκοτώνονται. Υπάρχει ηχητική ρύπανση σε κοντινά χωριά -αν και αυτό συμβαίνει σπάνια- και ένα άλλο θέμα είναι η αισθητική”. Η εναλλακτική είναι να συνεχίσουμε με τις πηγές ενέργειας που έχουμε και σε 100 χρόνια να μην υπάρχει τίποτα να θυμίζει τη γη.

Η αποκάλυψη που έγινε είναι ότι η εφαρμογή των νέων δεδομένων έχει ξεκινήσει υποβρύχια

Ο υλοποιητής του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας μας σήμερα, είναι ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Η ΔΕΗ (και οι άλλοι πλέον παραγωγοί) παράγει την ενέργεια και ο ΑΔΜΗΕ τη μεταφέρει σε όλη τη χώρα μέσω του δικτύου. Ο ΑΔΜΗΕ λοιπόν, έχει ξεκινήσει το δίκτυο διασύνδεσης των νησιών της χώρας και άλλων περιοχών που δεν είχαν διασυνδεθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να είναι πλέον εφικτός ο ενεργειακός μετασχηματισμός της χώρας και η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές CO2 σε εθνικό επίπεδο, να μειωθεί η αέρια ρύπανση αλλά και τα νησιά να απολαμβάνουν καλύτερης ποιότητας ενέργεια. Ο ΑΔΜΗΕ πλέον, για να το πούμε απλά, απλώνει ειδικά καλώδια και συνδέει τα νησιά και τις άλλες περιοχές με το κεντρικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας της χώρας”. Ναι, δεν υπήρχε ούτε αυτό.

Τι σημαίνει αυτό; “Στη Μυτιλήνη για παράδειγμα, όταν ήμουν φοιτητής υπήρχε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο. Όποτε έβρεχε, θυμάμαι είχαμε συνεχείς διακοπές στο ρεύμα και παράλληλα αυξομειώσεις στην τάση, με αποτέλεσμα να καίγονται συνεχώς οι ηλεκτρικές συσκευές . Αυτό γινόταν γιατί το σύστημα δεν ήταν διασυνδεδεμένο με το κεντρικό, ώστε να υπάρχει σταθερή τάση. Επίσης, ένα σημαντικό όφελος από τη διασύνδεση των νησιών, είναι ότι δεν θα υπάρχει πια η ανάγκη για πετρέλαιο”.

Το έργο γίνεται έγκαιρα και γρήγορα και αφορά πλάνο 15ετιας. Στο τέλος της διαδρομής “θα είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο, παγκοσμίως. Το καλώδιο που θα κάνει τη σύνδεση, θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Θα πάρουν δηλαδή, άλλοι την τεχνογνωσία από εμάς και το πιο σημαντικό είναι πως θα αλλάξει όλο το ενεργειακό τοπίο, στη χώρα”.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προκειμένου να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα για τις θερμοκρασίες αυτού του καλοκαιριού, ζητήσαμε τη βοήθεια του διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και μετεωρολόγο του NEWS 24/7, Θοδωρή Κολλυδά.

Οι εποχικές προγνώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σχετική επιφύλαξη λαμβάνοντας υπόψη ότι το αποτέλεσμά τους αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου αναφοράς (40 – 60%). Σε καμία όπερίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται απορριπτικά, αποκλείοντας την προοπτική βελτίωσής τους. Οι πρόσφατες προγνώσεις έδειχναν για την άνοιξη υψηλότερες τιμές, ενω ειδικά για την Ευρώπη σημειώθηκαν χαμηλές τιμές.

Παρότι το ευρωπαϊκό κέντρο μεσοπρόθεσμων προγνώσεων αποτελεί ένα αξιόπιστο κέντρο στις προγνώσεις μέσης κλίμακας (για διάστημα έως και 15 ημερών) στις μηνιαίες προβλέψεις τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι τόσο ικανοποιητικά. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.

Ο καιρός τον Ιούνιο του 2021
Ο καιρός τον Ιούνιο του 2021  ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΠΡΟΓΝΩΣΕΩΝ