Θερινό ηλιοστάσιο 2023 – Την Τετάρτη 21 Ιουνίου τα επίσημα «εγκαίνια» του καλοκαιριού

0
614

Τι είναι, το θερινό ηλιοστάσιο;

Το θερινό ηλιοστάσιο είναι η ημέρα που επισήμως σημαίνει την έναρξη του καλοκαιριού. Είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, μετά την οποία σιγά – σιγά μικραίνουν οι ημέρες. Μέχρι πότε; Έως ότου εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη Φθινοπωρινή ισημερία 2023.
Το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Εκεί όπου ανήκει και η Ελλάδα. Την ίδια ώρα, στο νότιο ημισφαίριο έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο και αρχίζει ο χειμώνας.

Πότε είναι η μεγαλύτερη μέρα το 2023

Η μεγαλύτερη ημέρα του 2023 είναι η Τετάρτη 21 Ιουνίου. Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.
Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή νοτιότερο (ετήσιο) του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Για περιοχές της Γης εκτός των Τροπικών, δηλαδή με γεωγραφικό πλάτος μεγαλύτερο από 23.5 μοίρες ή μικρότερο από -23.5 μοίρες, τα ηλιοστάσια είναι επίσης οι ημέρες κατά τις οποίες ο Ήλιος φτάνει το ψηλότερο (θερινό ηλιοστάσιο) ή το χαμηλότερο σημείο (χειμερινό ηλιοστάσιο) που έχει το μεσημέρι στη διάρκεια ενός χρόνου.

Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το Καλοκαίρι-Θερινό ηλιοστάσιο) είτε η μικρότερη (το Χειμώνα-Χειμερινό ηλιοστάσιο) μέρα του έτους για όλες τις περιοχές της γης εκτός από τους Τροπικούς.
Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια – λίγες ημέρες πριν ή μετά – ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Με την ευρύτερη σημασία, ο όρος «ηλιοστάσιο» σημαίνει και την ημέρα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο.

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού Εβδομάδας 19/23 Ιουνίου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Π/Σ/Κ – 23/24/25 Ιουνίου