23 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας (Βίντεο)

0
283

Η 23η Μαρτίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας ως ανάμνηση της έναρξης ισχύος της Σύμβασης για την ίδρυση Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού στις 23 Μαρτίου 1950. 
Στόχος της συγκεκριμένης Παγκόσμιας Ημέρας είναι να παρουσιάσει την ουσιαστική συμβολή των Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών στην ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας μέσω της έγκυρης και έγκαιρης πρόγνωσης των καιρικών φαινομένων.

Τα ακραία καιρικάκλιματικά και υδρολογικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά και έντονα σε πολλά μέρη του κόσμου, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Για αυτό το λόγο, η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα λειτουργεί και ως ένα μέσο ευαισθητοποίησης και αφύπνισης σε σχέση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και τις μεταβολές των καιρικών φαινομένων. Χρειάζεται η ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων για να αποτραπούν περαιτέρω κλιματικές αλλαγές.

Παράλληλα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1931, στο νεοσύστατο τότε Υπουργείο Αεροπορίας. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στη μακρά ιστορία της υπήρξε η αναδιοργάνωση των δομών και των λειτουργιών της καθώς και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός της στις δεκαετίες 1970 και 1980.

Στο Αρχείο της ΕΡΤ βρήκαμε το πρώτο αφιέρωμα που είχε γίνει το 1977 στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέσα από την ενημερωτική εκπομπή ”Κάθε Σάββατο” .

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ – ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΠΗΓΗ : https://archive.ert.gr/

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση για το Τριήμερο της 25ής Μαρτίου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Τρίτης/Τετάρτης – Την ανηφόρα ο υδράργυρος πιθανές λασποβροχές