Οι βλαβερές συνέπειες της χαμηλής υγρασίας

0
617

Η σχετική υγρασία μέσα στα σπίτια μας έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο το χειμώνα που τα κρατάμε τελείως κλειστά, αλλά και το καλοκαίρι που ανοίγουμε για να αεριστεί το σπίτι με υγρασία. Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι κυρίως το χειμώνα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε μέσα σ’ ένα αφύσικο περιβάλλον, τελείως τεχνητό, με υγρασίες που μπορούν να μας δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα αλλά και με συγκεντρώσεις αερίων ρύπων που κάνουν κάθε άλλο παρά καλό στην υγεία μας. Εν πάση περιπτώσει σε αυτό το αφύσικο, τεχνητό και νοσογόνο περιβάλλον καλούμαστε να ζήσουμε και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το βελτιώσουμε μέσω σωστών παρεμβάσεων.
Όπως προκύπτει από μελέτες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν περιοχές όπου εκατομμύρια ακόμα και θερμαινόμενες και καλά θερμό-μονωμένες κατοικίες, παρουσιάζουν επίπεδα σχετικής υγρασίας σε μονοψήφιους αριθμούς, καθιστώντας αυτές τις περιοχές ως υπερβολικά ξηρές.
Άραγε, γιατί είναι το επίπεδο υγρασίας του σπιτιού τόσο σημαντικό; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του σώματος αποτελείται από νερό, τα έπιπλα στο σπίτι περιέχουν υγρασία, ακόμη και το σπίτι το ίδιο περιέχει υγρασία. Αυτή η υγρασία είναι σε κίνηση, αφού ο αέρας είτε δίνει υγρασία ή τη λαμβάνει από το περιβάλλον του. Όταν ο αέρας στο σπίτι είναι ξηρός, λόγω της διαδικασίας θέρμανσης, θα τραβήξει την υγρασία από το ανθρώπινο σώμα, τα έπιπλα και το σπίτι. Όσο πιο ξηρός είναι ο αέρας, τόση περισσότερη υγρασία θα αφαιρέσει. Αυτή η απώλεια της υγρασίας έχει φρικτά αποτελέσματα στην υγεία, την άνεση, στα έπιπλα, και στη χρήση της ενέργειας.

Πιο κάτω αναφέρονται αναλυτικά τα αποτελέσματα της χαμηλής υγρασίας στην:

Υγεία
Σημαντικό μέρος της υγρασίας αφαιρείται από το σώμα. Καθώς ο ζεστός ξηρός αέρας παίρνει την υγρασία από το δέρμα, το στόμα και τη μύτη, παρατηρείται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, τα σημεία αυτά φαίνονται όλο και πιο ερεθισμένα. Μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε ξηροδερμία, σκασμένα χέρια και χείλη, ξηρασία κι ερεθισμό του βλεννογόνου, του λαιμού κλπ, ενώ η μύτη ξηραίνεται και κάποτε παρατηρείται αίμα. Η χαμηλή υγρασία είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι παραμένουν άρρωστοι κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, αφού το σώμα φιλτράρει τον αέρα που αναπνέει με τις βλεννογόνους μεμβράνες που βρίσκονται στο λαιμό και στις ρινικές οδούς. Όταν οι μεμβράνες αυτές ξηραθούν χάνουν την ελαστικότητά τους και ραγίζουν, με αποτέλεσμα να αιμορραγούμε από τη μύτη, επιτρέποντας σε μικρόβια και βακτηρίδια να περάσουν. Επίσης, η χαμηλή υγρασία επιτρέπει στα βακτήρια και τα μικρόβια να ζουν άνετα στο σπίτι, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μολύνσεις και ασθένειες. Ιατρικές μελέτες απέδειξαν ότι συντηρώντας την υγρασία στο σπίτι σε επίπεδα μεταξύ 30%- 55%, εμποδίζει την επιβίωση ιών όπως ιλαρά, πολιομυελίτιδα, και έρπη. Ο έλεγχος της ποσότητας υγρασίας στο σπίτι είναι απαραίτητος για την υγεία της οικογένειάς σας.

Άνεση
Η εσωτερική υγρασία επίσης επηρεάζει την άνεση σας, αφού το ανθρώπινο σώμα είναι ευαίσθητο στην υγρασία. Όταν η υγρασία είναι χαμηλή, τότε νιώθουμε πιο κρύα την ατμόσφαιρα, λόγω του ότι υγρασία εξατμίζεται από το δέρμα. Ο ξηρός αέρας είναι σαν ένα σφουγγάρι- θα απορροφήσει υγρασία από όπου μπορεί. Όσο πιο ξηρό είναι το σφουγγάρι τόσο πιο γρήγορα θα απορροφήσει την υγρασία και αμέσως θα αισθανθούμε το κρύο, ανεξάρτητα από την πραγματική θερμοκρασία στο σπίτι. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθεί η χαμηλή υγρασία, είναι να προστεθεί υγρασία από τον εξωτερικό αέρα στο σπίτι.

Επενδύσεις/ έπιπλα
Διατηρώντας τη σωστή σχετική υγρασία στο σπίτι, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των επίπλων σας. Ο στεγνός θερμαινόμενος αέρας, έχει σαν αποτέλεσμα τη στρέβλωση και τον σπάσιμο ή ράγισμα των επίπλων, ξυλοκατασκευών και ξύλινων πόρτων. Θα προκαλέσει τη γόμα και το σφραγιστικό να ραγίσει, και στη συνέχεια να σπάσει. Όταν το ξύλο στις πόρτες και στα πλαίσια παραθύρων συρρικνωθούν και σπάσουν, δημιουργούν κενά, που επιτρέπουν στο κρύο αέρα να μπει στο σπίτι, αυξάνοντας το κόστος για θέρμανση. Πολλές φορές η γόμα που κρατά τα έπιπλα μαζί, μπορεί να αποτύχει εντελώς λόγω της έλλειψης κατάλληλης υγρασίας. Ρωγμές μπορεί ακόμη και να εξελιχθούν σε οροφές και στους τοίχους του σπιτιού σας. Ξύλινα μουσικά όργανα, όπως πνευστά, έγχορδα και πιάνα, μπορεί να είναι επιρρεπείς σε ρωγμές και στρέβλωση, και μερικές φορές μπορεί να δημιουργηθεί μόνιμη ζημιά. Ένα λειτουργικό υγρό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει για να μειωθεί η πιθανότητα μόνιμης βλάβης πολύτιμων ξυλόγλυπτων και οργάνων. Ένα άλλο αποτέλεσμα του ξηρού αέρα είναι ο στατικός ηλεκτρισμός. Σας τυχαίνει συχνά να ηλεκτρίζεστε όταν αγγίζετε ένα διακόπτη, ή όταν αγγίζετε ένα άλλο πρόσωπο; Δεν είναι μόνο ο ερεθισμός που αισθάνεστε με το στατικό ηλεκτρισμό, αλλά είναι επίσης επιβλαβές για ακριβά ηλεκτρονικά είδη, όπως υπολογιστές και στερεοφωνικά συστήματα. Τα σωστά επίπεδα υγρασίας θα συμβάλουν στη μείωση αυτών των επιπτώσεων.

Ενέργεια
Τα σωστά επίπεδα υγρασίας μειώνουν σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος. Με τις τιμές της ενέργειας των καυσίμων στα ύψη, οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για να θερμάνουν τα σπίτια τους αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με την “Energy Information Administration” των ΗΠΑ. Για να κρατήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού σε διαχειρίσιμο επίπεδο, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων ρυθμίζουν τους θερμοστάτες τους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα το κρύο, και άβολες συνθήκες διαβίωσης. Μια καλύτερη λύση είναι να διατηρηθούν τα σωστά επίπεδα υγρασίας, με ολόκληρο το σπίτι να περιέχει περισσότερη υγρασία.
Όταν το σπίτι περιλαμβάνει τα σωστά επίπεδα υγρασίας, επιτρέπει να μειωθεί η ρύθμιση θερμοστάτη τρεις παρά δύο βαθμούς χωρίς να γίνεται αισθητή η διαφορά. Μειώνοντας το θερμοστάτη κατά μόλις τρεις βαθμούς μπορεί να μειωθεί το ετήσιο κόστος θέρμανσης ως και 5 τοις εκατό. Συχνά, όταν υπάρχει χαμηλή υγρασία, οι άνθρωποι αγνοούν ότι το πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με το σύστημα θέρμανσής τους, και επισκέπτονται το γιατρό συχνά λόγω τον επαναλαμβανομένων ασθενειών και δυσφορίας, ξοδεύοντας εκατοντάδες ευρώ. Επιπρόσθετα, χρήματα ξοδεύονται από την άσκοπη προσπάθεια να κρατήσουν τα σπίτια τους άνετα, κάνοντας υπερβολική συντήρηση ή ακόμα και την αντικατάσταση οικιακών επίπλων και ξύλινων κατασκευών. Αν εσείς ή μέλη της οικογένειάς σας αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα, είναι πιθανό να οφείλεται στην χαμηλή υγρασία. Ευτυχώς το πρόβλημα είναι εύκολο να επιλυθεί με την εγκατάσταση υγραντήρα.

Επιπτώσεις στην υγεία λόγω της εξαιρετικά χαμηλής σχετικής υγρασίας του αέρα εσωτερικών χώρων.
Μια ακόμα απόδειξη από τις κακές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χαμηλή υγρασία στον άνθρωπο, είναι η έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία. Προκειμένου να αξιολογηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από το ξηρό αέρα, 200 εργαζόμενοι ενός εργαστηρίου, εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας (2.5%) βοήθησαν στην έρευνα. Αυτοί που εμπλάκηκαν στην έρευνα, και δούλευαν στο εργαστήρι, εντοπίστηκαν και συγκρίθηκαν με άλλους εργάτες. Αυτοί που φορούσαν ρούχα με μακρύ μανίκι, καπέλα, χάρτινες μάσκες και γάντια, ανέφεραν δερματικά συμπτώματα πιο συχνά από ό, τι οι άλλοι εργαζόμενοι.
Η επικράτηση της τοπικής δερματίτιδας ήταν επίσης ψηλότερη στους εκτιθέμενους εργαζομένους. Τα παράπονα των εργαζομένων στο εξαιρετικά ξηρό περιβάλλον ήταν παρόμοια με προηγούμενες εκθέσεις που αφορούσαν το ξηρό περιβάλλον. Οι τρέχουσες προφυλάξεις για την προστασία των εργαζομένων από τις αρνητικές επιπτώσεις της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας, φαίνεται να είναι ανεπαρκής, αναφέροντας ότι τα πρόσθετα μέτρα, όπως η επιλογή των κατάλληλων ενδυμάτων στην απλή κάλυψη του δέρματος θα πρέπει να εξετάζεται.
Τέλος, η χαμηλή υγρασία, αποδεδειγμένα επηρεάζει όχι μόνο τα σπίτια μας, τα έπιπλα μας, τις οικονομίες μας, αλλά και εμάς τους ίδιους. Αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε, είναι πρώτα, να ενημερωθούμε όσο πιο κατάλληλα γίνεται, για να είμαστε σε θέση να αντεπεξέλθουμε στον ‘ύπουλο εχθρό’, την υγρασία, να μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις και απόψεις για ένα θέμα που έχει απασχολήσει και εγγυημένα θα απασχολήσει, περισσότερο στο μέλλον.

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Ο Καιρός των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 26/27 Δεκ.