Θερινό ηλιοστάσιο 2024: Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου θα συνοδευτεί φέτος από την Πανσέληνο της Φράουλας

0
1023

Σήμερα Πέμπτη 20 Ιουνίου, ξεκινά και επίσημα το καλοκαίρι, με το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο. Μάλιστα θα συνοδευτεί από την Πανσέληνο της Φράουλας.

Τι συμβαίνει στο θερινό ηλιοστάσιο

Το θερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει όταν το βόρειο ημισφαίριο έχει πιο έντονη κλίση προς τον Ήλιο. Αυτό σηματοδοτεί, επίσης, τη μεγαλύτερη ημέρα και τη μικρότερη νύχτα του έτους. Περίπου την ίδια εποχή, το νότιο ημισφαίριο έχει την πιο απομακρυσμένη κλίση σε σχέση με τον Ήλιο, οπότε γίνεται το χειμερινό ηλιοστάσιο και έχουμε εκεί τη συντομότερη ημέρα του έτους. Έξι μήνες αργότερα, τα δύο ημισφαίρια θα το αλλάξουν: Το βόρειο ημισφαίριο θα βιώσει το χειμερινό ηλιοστάσιο και το νότιο ημισφαίριο το θερινό ηλιοστάσιο.

Οι ισημερίες σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου και συμβαίνουν όταν ο άξονας και η τροχιά της Γης ευθυγραμμίζονται έτσι ώστε και τα δύο ημισφαίρια να δέχονται ίση ποσότητα ηλιακού φωτός. Η εαρινή ισημερία στις 19 Μαρτίου έδωσε το έναυσμα για την άνοιξη και η φθινοπωρινή ισημερία στις 22 Σεπτεμβρίου θα εγκαινιάσει το φθινόπωρο.

Θερινό ηλιοστάσιο 2024 με την Πανσέληνο της Φράουλας

Την ίδια ημέρα με το θερινό ηλιοστάσιο θα έχουμε την «Πανσέληνος της Φράουλας». Το όνομα της συγκεκριμένης πανσελήνου προέρχεται από διάφορες φυλές ιθαγενών που παρατήρησαν ότι συνέπιπτε με τη συγκομιδή φράουλας.

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση εβδομάδας 17/21 Ιουνίου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση για το Π/Σ/Κ – 21/22/23 Ιουνίου