Ξεκίνησε επίσημα το φθινόπωρο με την φθινοπωρινή ισημερία

0
535

Μπήκαμε και επίσημα στο φθινόπωρο σήμερα Σάββατο τις πρωινές ώρες συγκεκριμένα στις 09:50 π.μ. που σημαίνει την έναρξη του αστρονομικού φθινοπώρου στις χώρες που ανήκουν στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Κάθε χρόνο, η φθινοπωρινή ισημερία πραγματοποιείται μεταξύ 21 – 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

Το φαινόμενο της ισημερίας λαμβάνει χώρα δύο φορές κάθε χρόνο και έτσι έχουμε δύο ισημερίες: την εαρινή και τη φθινοπωρινή. Κατά την εαρινή ισημερία έχουμε την έναρξη της άνοιξης και κατά την φθινοπωρινή την έναρξη του φθινοπώρου.

Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω αφορούν το βόρειο ημισφαίριο, καθώς στο νότιο ημισφαίριο, οι εποχές λειτουργούν αντίστροφα και έτσι στις 23 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η άνοιξη σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και λοιπές χώρες του νότιου ημισφαιρίου της Γης. Επιπλέον, στα σημεία των δύο πόλων (βόρειος και νότιος) θεωρείται ότι το αστρονομικό φαινόμενο της ισημερίας δεν έχει έννοια, καθώς η κατάσταση αυτή είναι διαρκής.

Η εαρινή και η φθινοπωρινή ισημερία είναι οι μόνες μέρες κατά τις οποίες η ημέρα και η νύχτα έχουν ακριβώς την ίδια διάρκεια (12 ώρες περίπου). Μάλιστα, ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

Άλλο ισημερίες και άλλο ηλιοστάσια

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις ισημερίες (εαρινή και φθινοπωρινή) με τα ηλιοστάσια (χειμερινό και θερινό). Εάν και συνδέονται μεταξύ τους, στην πραγματικότητα πρόκειται για εντελώς διαφορετικά φαινόμενα.

Κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου (21 ή 22 Δεκεμβρίου ετησίως), σημειώνεται και η μικρότερη ημέρα της χρονιάς και αντίστοιχα η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα.

Από εκείνη τη στιγμή, σταδιακά, η μέρα ξεκινά να μεγαλώνει μέχρι να έρθει το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου ετησίως), όταν πλέον η διάρκεια της ημέρας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της (αντίστοιχα η νύχτα είναι μικρότερη από ποτέ σε διάρκεια).
Τότε, η διάρκεια της ημέρας αρχίζει και πάλι να μειώνεται μέχρι να φτάσει και πάλι το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Καλό Φθινόπωρο

Cyclone of RhodesΠροηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 23/24 Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού Δευτέρας/Τρίτης – 25/26 Σεπτεμβρίου