Ουκρανία: Παρά την εισβολή, Ευρώπη και ΗΠΑ συνεχίζουν τη συνεργασία με τη Ρωσία στο Διάστημα

0
855


Το διαστημικό όχημα Ρόζαλιντ Φράνκλιν της αποστολής ExoMars. Η αποστολή Exobiology on Mars αποτελεί μία κοινή αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και του αντίστοιχου ρωσικού Roscosmos. Κατά την πρώτη φάση, που ξεκίνησε το 2016, τοποθετήθηκε ένας δορυφόρος έρευνας ιχνών αερίων και τηλεπικοινωνίας στην τροχιά του Άρη και ελευθερώθηκε ένα πειραματικό σκάφος προσεδάφισης, το οποίο όμως συνετρίβη στην επιφάνεια του πλανήτη.

Κατά τη δεύτερη φάση, που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2022, θα προσεδαφιστεί ένα ρομποτικό όχημα (ρόβερ) στην επιφάνεια, που θα υποστηρίξει μια επιστημονική αποστολή η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2024 ή αργότερα.
Δύο ρώσοι κοσμοναύτες βρίσκονται αυτή την περίοδο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μαζί με έναν αστροναύτη της ESA και τέσσερις της NASA, η οποία επίσης σκοπεύει να συνεχίσει την συνεργασία της με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.
«Παρά την τρέχουσα σύγκρουση, η διαστημική συνεργασία συνεχίζει να αποτελεί γέφυρα» έγραψε στο Twitter ο Γιόζεφ Άσμπαχερ, γενικός διευθυντής της ESA.

Τυχόν διακοπή της συνεργασίας πιθανότατα θα δυναμίτιζε την ευρω-ρωσική αποστολή ExoMars, της οποίας το δεύτερο σκέλος προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τον Σεπτέμβριο για να αναζητήσει ίχνη αρχαίας ζωής στον Άρη.
Το πρώτο σκέλος της αποστολής ήταν η εκτόξευση του δορυφόρου Trace Gas Orbiter, o οποίος τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να μελετήσει την ατμόσφαιρά του.

Στην επόμενη φάση, η ρωσική συσκευή προσεδάφισης Kazachok θα μεταφέρει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη το ρομπότ Rosalind Franklin, το πρώτο τροχοφόρο ρομπότ που εκτοξεύει η ESA.
«Η ESA συνεχίζει να εργάζεται σε όλα τα προγράμματά της, συμπεριλαμβανομένων του ISS και της εκτόξευσης του ExoMars, προκειμένου να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις στις Χώρες-Μέλη και τους εταίρους μας» ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται» κατέληξε.


Πηγή: IN.GR

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρου για το Σ/Κ – 26/27 Φεβρουαρίου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση Καιρού για την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου και την Τρίτη 1 Μαρτίου