Χαμηλότερο το ύψος των νεφών την τελευταία δεκαετία

0
173

Τα σύννεφα της γης σχηματίζονται σε ύψος 30 έως 40 μέτρα χαμηλότερα από ότι μία δεκαετία πριν σύμφωνα με έρευνες στη Νέα Ζηλανδία.
Η μείωση ισούται περίπου με το 1% του συνολικού ύψους όπου αιωρούνται τα σύννεφα και οφείλεται κυρίως στο ότι λιγότερα από αυτά παρουσιάζονται σε μεγάλα υψόμετρα. Οι μετρήσεις του διαστημικού σκάφους της NASA terra θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Μία συνεχής μείωση στο ύψος των νεφών θα οδηγούσε στην πτώση των θερμοκρασιών της επιφάνειας της γης, με αποτέλεσμα να επιβραδύνονται οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό ίσως είναι ένας μηχανισμός αντανακλαστικών του πλανήτη για να αντιμετωπίσει την αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι έρευνες δεν έχουν ακόμα καταλήξει στον λόγο που κάνει τα σύννεφα να σχηματίζονται σε χαμηλότερο ύψος αλλά μάλλον οφείλεται σε μία αλλαγή του προτύπου σχηματισμού νεφών σε μεγάλο υψόμετρο. Τα νέφη ορίζονται ως χαμηλού, μεσαίου, ή υψηλού επιπέδου με βάση την απόσταση της βάσης τους από το έδαφος. Ορισμένοι τύποι νεφών ειδικά αυτών που διαθέτουν σημαντική κατακόρυφη έκταση μπορεί να σχηματιστούν στο μεσαίο και χαμηλό επίπεδο ανάλογα με το ποσοστό υγρασίας του αέρα. Ενώ η πλειοψηφία των νεφών σχηματίζονται στην τροπόσφαιρα της γης υπάρχουν σπάνιες εξαιρέσεις όπου παρατηρούνται νέφη και στη στρατόσφαιρα και στην μεσόσφαιρα.

Σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους στο ηλιακό σύστημα παρατηρούνται επίσης νέφη τα οποία συνήθως αποτελούνται από ουσίες όπως το μεθάνιο, η αμμωνία, ή το θειικό οξύ. Γενικά τα νέφη βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και αλλαγή του σχήματος και του ύψους τους. Να θυμάστε ότι η πρακτική σημασία των νεφών για τον καιρό και το κλίμα είναι μεγάλη. Από αυτά προέρχονται οι βροχές που γονιμοποιούν τη γη. Αυτά παρεμβαίνουν στην πορεία της ηλιακής ακτινοβολίας που κατευθύνεται στη γη, καθώς επίσης και στην ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη γη. Τα νέφη δίκαια μπορούν να χαρακτηριστούν ως υδάτινοι θερμοστάτες αφού η παρεμβολή τους ελέγχει περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα την θερμομέτρικη κατάσταση του στρώματος της ατμόσφαιρας που βρίσκεται μεταξύ της βάσης τους και της επιφάνειας της γης.

Πηγή : Wikipedia.org

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 14/2-16/2
Επόμενο άρθροΤι επιφυλάσει ο καιρός το δεύτερο μισό του Φλεβάρη ; Γράφει ο Γιάννης Μανωλάς