Το φαινόμενο μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης είναι περιοδικό και καθόλου σπάνιο σε πολλές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας, ενώ είναι γνωστό για την εξωτική συχνά κιτρινωπή θολούρα που δημιουργεί στο περιβάλλον. Παρα ταύτα έχει πολλές αρκετά σοβαρές επιπτώσεις που μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγνοεί. Σύμφωνα με το εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το φαινόμενο της θερμικής αφρικανικής σκόνης είναι σύνηθες για την Ελλάδα και κορυφώνεται κατά τις μεταβατικές εποχές του έτους, δηλαδή το φθινόπωρο και την άνοιξη. Κατά την εξέλιξή του φαινομένου καταγράφονται μεγάλες υπερβάσεις των ορίων ασφαλείας σε ότι αφορά τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων. Τα αιωρούμενα σωματίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία καθώς μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα και να προξενήσουν σημαντικές βλάβες, όσο και στο κλίμα καθώς επηρεάζουν τόσο τον σχηματισμό σύννεφων όσο και τη θερμοκρασία της γης. Στην Ελλάδα τα ρεκόρ του φαινομένου κατά τα τελευταία έτη καταγράφηκαν τα τελευταία 10 ημέρα του Μαρτίου του 2016 και του 2018.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΚΟΝΗ ΠΟΥ “ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ?
Η ποσότητα σκόνης που σηκώνεται υπολογίζεται ετησίως στους 150 με 700 εκατομμύρια τόνους ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες συχνά περιέχει μύκητες και βακτήρια. Η βασική του σύσταση είναι απο πυρίτιο, σίδηρο, και μαγγάνιο. Οι κυριότερες πηγές έλευσης της αφρικανικής σκόνης είναι το Τσάντ, και περιοχές της Αλγερίας, της Λιβύης και της Αιγύπτου.
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Αφρικανική σκόνη έχει επιπτώσεις και στην οικονομία αφού μεταξύ άλλων κατά την κορύφωση του φαινομένου αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι αεροπορικές συγκοινωνίες καθώς και η αγροτική παραγωγή. Παράλληλα η σκόνη αποτελεί εμπόδιο και στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά τόσο λόγω της μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας όσο και λόγω της απόθεσης σκόνης στους καθρέφτες των φωτοβολταϊκών. Σε ότι αφορά το περιβάλλον η αφρικανική σκόνη αυξάνει το φυτοπλαγκτόν στις θάλασσες με επακόλουθες αλλαγές στην τροφική αλυσίδα. Μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία προς την Γη, επηρεάζοντας το ισοζύγιο της ακτινοβολίας, ενώ θεωρείται ότι επιδρά και στο σχηματισμό νεφών και στις βροχοπτώσεις.
ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Σύμφωνα με μετρήσεις του αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και άλλες έρευνες σε Αττική και Χαλκιδική, η αφρικανική σκόνη φαίνεται τοξική δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης όπου σύμφωνα με τους ειδικούς η υγεία τους είναι πιο βεβαρημένη λόγω της σκόνης. Η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει στη χώρα μας βαρέα μέταλλα όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό, και το νικέλιο σε ιδιαίτερα υψηλές περιεκτικότητες. Οι επιστήμονες δίνουν πλέον για πρώτη φορά την εξήγηση για τα αυξημένα επεισόδια εμφάνισης σκόνης στον ουρανό των χωρών της Μεσογείου η οποία δεν είναι άλλη από την ερημοποίηση που αποτελεί μία από τις πιο δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι έρευνες δείχνουν ότι στη Σαχάρα περίπου 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης έρημοποιουνται ετησίως. Πρόκειται για μία έκταση σχεδόν όσο το 20% της Ελλάδας. Η αφρικανική σκόνη αναμφίβολα σχετίζεται ήδη με τα προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, και καλό θα ήταν να αποφεύγονται όσο γίνεται οι εξωτερικές μετακινήσεις σε ημέρες με σκόνη για την αποφυγή δύσπνοιας και κρίσεων άσθματος.
Πηγη : ecozen.gr