ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

0
471

Επιδείνωση θα παρουσιάσει η καιρός την εβδομάδα που θα διανύσουμε με θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη αρχικά και εν συνεχεία τις βροχές και ισχυρές καταιγίδες και τέλος την εντυπωσιακή πτώση του υδράργυρου. Δεν αποκλείονται χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Ποιο αναλυτικά

Η Δευτέρα θα είναι μια σχετικά ήρεμη μέρα με κάποιες νεφώσεις αραιές να πυκνώνουν πρόσκαιρα στα πολύ νότια τμήματα και να έχουν πιθανότητες να δίνουν ψιχαλίσματα ανα διαστήματα κυρίως στην Ρόδο. Τίποτα το ιδιαίτερο.
Οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 3-4 μποφόρ απο διάφορες διευθύνσεις έως το απόγευμα στην συνέχεια θα στρέφονται σε νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασίες στα βόρεια απο 10 έως 15°C βαθμούς και στα νότια απο 11 έως 16°C βαθμούς.Στα ορεινά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα θα κινείται ο υδράργυρος.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 

Νεφώσεις θα επικρατούν καθ όλο το 24ώρο ενώ η πιθανότητα για ψιχαλίσματα σε όλα τα νησιά του νομού ανα διαστήματα θα είναι αυξημένη Τίποτα το ιδιαίτερο ωστόσο.
Σταδιακή ενίσχυση θα παρουσιάζουν οι άνεμοι απο το μεσημέρι στα 5-6 μποφόρ όπου θα ενταθούν περαιτέρω μετά τα μεσάνυχτα στα 6-7 μποφόρ σε όλα τα τμήματα απο νοτιοδυτικές διευθύνσεις.
Θερμοκρασίες αμετάβλητες ,στα βόρεια απο 10 έως 15°C βαθμούς και στα νότια απο 11 έως 16°C βαθμούς.Στα ορεινά απο 9 έως 14°C βαθμούς.
Υγρασία : 60% – 90%

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου

Σε ισχυ θα τεθεί το έκτακτο δελτίο απο της 06:00 το πρωί και θα αφορά τους θυελλώδεις ανέμους. Παράλληλα θα σημειώνονται βροχές ανα διαστήματα μέτριας εως και κανονικής έντασης ωστόσο λόγο ανέμων θα μοιάζουν έντονες. Απο το βράδυ ο καιρός θα επιδεινώνεται περαιτέρω σε όλα τα τμήματα με τις απλές βροχούλες να μετατρέπονται σε ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις και χαλαζοπτώσεις. Προσοχή θα χρειαστεί μετά τα μεσάνυχτα και κυρίως το ξημέρωμα της Πέμπτης.
Οι Θερμοκρασίες θα ανέβουν εναν βαθμό σε σχέση με την Τρίτη.
Υγρασία : 65% – 92%

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου

Ισχυρές καταιγίδες συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων και χαλαζοπτώσεων θα σημειώνονται σε όλα τα νησιά απο το ξημέρωμα έως το απόγευμα ανα διαστήματα. Απο το απόγευμα τα φαινόμενα θα συγκλίνουν απο τα βόρεια στα νοτιότερα τμήματα και θα επηρεάζουν περαιτέρω την Κώ και την Ρόδο καθώς και τα νησιά κοντά τους. Χρειάζεται προσοχή έως τα μεσάνυχτα!
Οι άνεμοι θα επιμένουν απο νοτιοδυτικές διευθύνσεις φτάνοντας τα 6-7 μποφόρ έως το μεσημέρι στην συνέχεια θα στρέφονται σε βοριάδες εξασθενόντας πρόσκαιρα στα 4 μποφορ όμως απο τα μεσάνυχτα θα ενισχύονται και πάλι ακουμπώντας αρχικά τα 5-6 και μέχρι το ξημέρωμα της Παρασκευής τα 7 μποφόρ!
Οι θερμοκρασίες θα προλάβουν να ανέβουν το μεσημέρι στους 15 με 16°C βαθμούς ωστόσο την νύχτα θα σημειώσουν αισθητή πτώση στους 8.. με 9.. στα παραθαλάσσια καισ τους 4.. με 5.. στα ορεινά.
Υγρασία : 70% – 85% 

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 

Τσουχτερό κρύο θα επικρατεί σε όλα τα νησιά ενώ ο καιρός αναμένεται να ξεκινήσει και να κυλάει με ανα διαστήματα νεφώσεις που θα πυκνώνουν και θα αφήνουν χιονομπόρες στα ορεινά και τα ημιορεινά των νησιών ενώ την νύχτα δεν αποκλείεται χιονόνερο στα παραθαλάσσια. Υπάρχουν βεβαίως τα εχέγγυα με τα σημερινά δεδομένα να δούν νιφαδόπτωση την νύχτα και παραθαλάσσια τμήματα ωστόσο λόγο σταδιακής αποχώρησης του υετου τίθεται εν αμφιβόλω το συγκεκριμένο σενάριο.
Την Τετάρτη θα έχει αποσαφηνιστει η κατάσταση και θα σας ενημερώσουμε με νέο άρθρο εαν χρειαστεί.
Δίκαιος Κώ – Αττάβυρος και Προφ. Ηλίας στην Ρόδο η Όλυμπος Καρπάθου καθώς και τα ψηλότερα βουνά της Καλύμνου συγκεντρώνουν το εντυπωσιακό 90% ώστε να ασπρίσουν!
Οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις 7-8 μποφόρ χωρίς να αποκλείονται και ριπές 9 στα ανοιχτά πελάγη και στα ψηλά βουνά, πάντα βοριάδες.
Τσουχτερό κρύο θα επικρατεί με τον υδράργυρο το μεσημέρι να μην ξεπερνάει πουθενά τους 6 βαθμούς ενώ την νύχτα θα υποχωρήσει στους 3 με 4 στα παραθαλάσσια και στους 0 με -1 στα ορεινά.
Υγρασία : 35% – 65%

Σημειώσεις – Παρατηρήσεις 
Για τυχόν αλλαγές θα ενημερώνεστε με νέα άρθρα μας έγκαιρα καθώς και απο την ομάδα μας στο facebook.
Συνοψίζοντας να πούμε πως το έκτακτο δελτίο αφορά 1) τους ανέμους την Τετάρτη 2) τα φαινόμενα απο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης καθώς και την Πέμπτη και  3) την εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας απο την νύχτα της Πέμπτης και το Τσουχτερό κρύο της Παρασκευής! Τόσες συγκεντρωμένες ατμοσφαιρικές εναλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κρίνονται υπερβολικές για ανθρώπινες δραστηριότητες στην ύπαιθρο αλλα ακόμα και για την υγεία γι αυτό και κρίνουμε πως χρειάζεται έκτακτο δελτίο καιρού.

Καλή εβδομάδα 

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2020

Προηγούμενο άρθροΠως τα πουλιά γίνονται.. μετεωρολόγοι
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 3/5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ