ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 5/2-7/2

0
232
u03a6u03ceu03c4u03bf : u039du03afu03bau03bfu03c2 u03a0u03b9u03c4u03b1u03bfu03cdu03bbu03b7u03c2
Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη Χώρα μας από αργά σήμερα το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές στα δυτικά και στο Αιγαίο, τις χιονοπτώσεις που θα απασχολήσουν ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής και κεντροβόρειας Χώρας, πτώση της θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 12 βαθμούς Κελσίου από βορρά έως νότο σε 24 ώρες και τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη. Αιτία αυτής της μεταβολής του καιρού είναι η άνοδος του Αζορικού Αντικυκλώνα στη βορειοδυτική Ευρώπη που οδηγεί ψυχρές αέριες μάζες Ωκεάνιας προέλευσης σε γρήγορη κάθοδο προς τα νότια, δημιουργώντας ένα ψυχρό μέτωπο που συνοδεύεται από ισχυρά μέτωπα κακοκαιρίας με κίνηση από τα βορειοδυτικά προς τα ανατολικά.
Όσον αφορά στον νομό μας:
Τετάρτη 5/2
 Αύριο Τετάρτη από τα ξημερώματα αναμένεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με συννεφιά, η οποία από τις πρωινές ώρες και μετά, σιγά σιγά θα αρχίσει να πυκνώνει και θα φέρει βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τις βραδινές ώρες και από το μεσημέρι και μετά πιθανόν τοπικά στο νομό να έχουν έντονο χαρακτήρα ενώ δεν αποκλείεται κατά τόπους να έχουμε και καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, ενισχυομένοι, από τα 6 με 7 μποφόρ που θα φτάνουν το βράδυ της Τρίτης, στα 7 με 8 μποφόρ και τοπικά 9 μποφόρ μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Στη συνέχεια, θα αρχίσουν σταδιακά οι άνεμοι να στρέφονται σε βορειοδυτικούς, πρώτα από τα βόρεια τμήματα του νομού και αργότερα και στον υπόλοιπο νομό. Από το μεσημέρι και μετά στα κεντρικά και βόρεια τμήματα του νομού φαίνεται να εξασθενούν πρόσκαιρα στα 5 με 6 μποφόρ, ωστόσο στα νότια τμήματα του νομού θα συνεχίσουν να πνέουν θυελλώδεις από δυτικές διευθύνσεις στα 7 με 8 μποφόρ μέχρι αργά το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου μέγιστη, αλλά από το μεσημέρι και μετά και καθώς οι άνεμοι θα στρέφονται σε βορειοδυτικούς, θα σημειώσουν κατακόρυφη πτώση από βορρά έως νότο και το βράδυ η ελάχιστη θερμοκρασία θα φτάνει τους 7 με 8 βαθμούς Κελσίου. 
Πέμπτη 6/2 
Οι βροχές της Τετάρτης θα συνεχιστούν κατά διαστήματα μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης και θα έχουν ασθενή έως μέτριο χαρακτήρα, αλλά στη συνέχεια από το μεσημέρι και μετά και καθώς πλέον η ψυχρή αέρια μάζα θα έχει εισχωρήσει εξ ολοκλήρου μέσα στη Χώρα, τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα νότια τμήματα του νομού, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα αρχίσει να επικρατεί πιο κλειστός καιρός με τις βροχές να μετατρέπονται σε χιονόνερο. 
Οι άνεμοι από τα ξημερώματα της Πέμπτης θα στραφούν σε βόρειους, βορειοδυτικούς σε όλο το νομό πλέον και θα πνέουν με τάση περαιτέρω ενίσχυσης από το μεσημέρι και μετά στα 6 με 7 μποφόρ και από το βράδυ στα 7 με 8 μποφόρ, ενώ πιθανόν τοπικά κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού, οι ριπές να αγγίζουν και τα 9 μποφόρ. 
Η θερμοκρασία σε πτώση από βορρά προς νότο, με τη μέγιστη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 10 βαθμούς Κελσίου και την ελάχιστη στους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού πιθανόν να είναι κατά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη, ενώ και η αίσθηση του κρύου, λόγω των παγερών βοριάδων θα είναι αρκετά έντονη. 
Παρασκευή 7/2
Τέλος για την Παρασκευή αναμένονται βροχές ασθενούς έντασης με τη μορφή χιονόνερου κατά τόπους μέσα στο νομό έως και τις μεσημβρινές ώρες, ενώ στη συνέχεια και προς το απόγευμα, ο καιρός θα είναι πιο σπαστός με συννεφιά κυρίως και χωρίς φαινόμενα. 
Αργά το βράδυ της Πέμπτης και τα ξημερώματα της Παρασκευής, υπάρχει πιθανότητα για χιονοπτώσεις στα ορεινά της Άνδρου, της Τήνου και της Νάξου, πάνω από τα 500 με 600 μέτρα υψόμετρο. 
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες, βορειοανατολικές διευθύνσεις, αρχικά στα 6 με 7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ μέχρι το πρωί της Παρασκευής, εξασθενώντας στα 5 με 6 μποφόρ σταδιακά από το μεσημέρι και μετά. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε καθαρά χειμωνιάτικα επίπεδα, με τη μέγιστη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 5 με 6 βαθμούς Κελσίου και την ελάχιστη τα ξημερώματα της Παρασκευής να είναι στους 0 με 2 βαθμούς Κελσίου μέγιστη, ενώ στα ορεινά τμήματα της Άνδρου, της Τήνου και της Νάξου, πάνω από τα 500 μ. η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι αρνητική. 
*Παρατήρηση!! *
Όσον αφορά στο θέμα των χιονοπτώσεων, υπάρχει το ενδεχόμενο στην πράξη να υπάρξουν εκπλήξεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Θετική έκπληξη θα είναι αργά το βράδυ της Πέμπτης και τα ξημερώματα της Παρασκευής, τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων πρόσκαιρα να πέσουν και πιο χαμηλά και να έχουμε ελαφριά χιονόπτωση ή χιονοχάλαζο και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, δηλαδή και στα ημιορεινά των νησιών του βορείου και ανατολικού τμήματος του νομού, δηλαδή σε υψόμετρα 200 με 300 μ. 
Αρνητική έκπληξη θα είναι οι χιονοπτώσεις να περιοριστούν καθαρά στα ορεινά τμήματα, δηλαδή πάνω από 700 μ. 
Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα και θα φανεί εκείνη τη στιγμή στο nowcast. 
Τέλος υπάρχει μικρή πιθανότητα να συνεχιστεί η κακοκαιρία και το Σαββατοκύριακο αλλά αυτό ακόμα δεν είναι σίγουρο.

Να είσαστε καλά

Για τον Cyclone of Rhodes Νίκος Πιταούλης – Μετεωρολογικά Νέα Ερμούπολης

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 3/5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 8/2-9/2