Τα πουλιά, όπως και κάποια θηλαστικά, μπορούν να αντιλαμβάνονται ορισμένες αλλαγές που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα και να γνωρίζουν τις διαθέσεις του καιρού στο άμεσο μέλλον.
Η παρατήρηση της συμπεριφοράς των πτηνών από ειδικούς μάς έχει δώσει ορισμένες πειστικές εξηγήσεις για το πώς αυτά προβλέπουν τον καιρό.
Για παράδειγμα, όταν στον ουρανό επικρατούν συστήματα υψηλών πιέσεων, ο ουρανός είναι καθαρός και ο άνεμος δεν φυσά ενισχυμένος. Αυτό ενθαρρύνει τα έντομα να πετούν ψηλά και από πίσω τους να τρέχουν τα χελιδόνια. Αρα, αν δει κανείς πουλιά να πετούν ψηλά στον ουρανό ένα καλοκαιριάτικο βραδάκι, τότε ο καιρός την επομένη θα είναι μια χαρά.
Ωστόσο, αν τα χελιδόνια ή άλλα πουλιά αναζητούν τροφή κοντά στο έδαφος, είναι επειδή τα έντομα ψάχνουν εκεί καταφύγιο για να προφυλαχτούν από τον επερχόμενο αέρα. Αυτό σημαίνει ότι ένα χαμηλό βαρομετρικό είναι καθ’ οδόν και πως η επόμενη μέρα θα ξημερώσει συννεφιασμένη και ίσως βροχερή.
Ο Στέφεν Μος, ο οποίος είναι ορνιθολόγος και τηλεοπτικός παραγωγός στη Βρετανία, σημειώνει στην εφημερίδα «Daily Mail» ότι τα πουλιά είναι εξπέρ στο να προβλέπουν τον κακό καιρό. Μία ή δύο ημέρες προτού γίνει χαλασμός αρχίζουν και ταράζονται!
Ο ίδιος έχει παρατηρήσει στον κήπο του σπιτιού του στο Σόμερσετ ότι όταν οι σταροκόρακες αρχίσουν να κάνουν ακροβατικά στον αέρα, τότε την επόμενη μέρα θα έρθει θύελλα από τα νοτιοδυτικά με βροχή και αέρα.
Ο πράσινος δρυοκολάπτης, που αποκαλείται και βροχοπούλι, λέγεται ότι με το ευχάριστο τραγούδι του προμηνύει την εκδήλωση ξαφνικής βροχής. Η υπόθεση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά, κατά μια θεωρία, ο δρυοκολάπτης τραγουδά συνεχώς και απλώς εμείς μπορούμε να τον ακούσουμε μόνο αν βρεθούμε κοντά του τη στιγμή της ηρεμίας προτού ξεσπάσει η μπόρα.
Ο πλέον ειδικός πάντως στα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ένα μικρό πουλί που λέγεται γερακότσιχλα, γνωστή ως δεντρότσιχλα, και περιβόητη ως κεδρότσιχλα. Περιδιαβάζει τους κήπους των σπιτιών στην εξοχή και κελαηδά όχι μόνο όταν αναμένεται βροχή, αλλά και κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.Αντίθετα με τα άλλα πουλιά που, όταν ανοίγουν οι ουρανοί, λουφάζουν στις φωλιές ή στις φραγές, η γερακότσιχλα δίνει ρεσιτάλ εν μέσω αστραπών. Αυτή η… ιδιοτροπία ίσως έχει σχέση με το γεγονός ότι η περίοδος ζευγαρώματος του πουλιού ξεκινά νωρίτερα από των άλλων, δηλαδή Ιανουάριο – Φεβρουάριο που κάνει κρύο, χιονίζει ή βρέχει.
Αδύνατη η μακροχρόνια πρόβλεψη
Τα πουλια δεν μπορούν να προβλέψουν τι καιρό θα κάνει ύστερα από δύο μήνες. Αυτό ισχύει και για τον άνθρωπο, καθώς μεσολαβούν αστάθμητοι παράγοντες και οι μηχανισμοί της ατμόσφαιρας δεν έχουν κατανοηθεί επαρκώς. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι απλά ορισμένα πουλιά αποδημούν νωρίτερα ή οι σκίουροι αποθηκεύουν τροφή νωρίτερα για τον χειμώνα, επειδή μερικές φορές η καλοκαιρία ή η κακοκαιρία εκδηλώνεται νωρίτερα από την… ημερολογιακή εποχή της. Νωρίτερα ανθίζουν τα φυτά, νωρίτερα υπάρχουν βρώσιμοι καρποί στη Γη, νωρίτερα εκκολάπτονται οι νεοσσοί.
Έντομα
Οι μέλισσες και τα άλλα έντομα άμα δεν βγαίνουν από τη φωλιά τους, τότε περιμένουν κακοκαιρία.
Τα μυρμήγκια όταν περιμένουν βροχές, κάνουν ένα ανάχωμα γύρω από τη τρύπα της φωλιάς τους για υδατοπροστασία. Εσωτερικά πάλι στη φωλιά τους μεταφέρουν τα αυγά και τις τροφές σε πιο ασφαλές μέρος, και σε βαθύτερα στρώματα, να μην τα καταστρέψει η βροχή!
Ακόμα και από τους σπόρους που έχουν συλλέξει και αποθηκεύσει στην αποθήκη τους, αν βραχούνε κατά λάθος, την βγάζουν έξω και την απλώνουν στον ήλιο, και μετά την ξαναβάζουν μέσα! Επίσης αν τύχει και βραχούν οι σπόροι, τότε κόβουν τις φύτρες τους για να μην φυτρώσουν!
Εμείς πάντως όσο βλέπουμε σπόρους και τροφές των μυρμηγκιών απλωμένους στην επιφάνεια της φωλιάς τους, θα γνωρίζουμε οτι το κάνουν για προστασία .
πηγη : physicsgg.me