Τι είναι η τρύπα του όζοντος?

0
967

Η τρύπα του όζοντος αποτελεί στην εποχή μας ένα επίκαιρο περιβαλλοντικό θέμα, αφού επηρεάζει κάθε μορφή

Η τρύπα του όζοντος αποτελεί στην εποχή μας ένα επίκαιρο περιβαλλοντικό θέμα, αφού επηρεάζει κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη. Εκτός από τους ανθρώπους και τα ζώα υπάρχουν στοιχεία που μας δείχνουν ότι επηρεάζονται οι γεωργικές καλλιέργειες και η δασική βλάστηση.

Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο στο οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της γης (στρατόσφαιρα και τροπόσφαιρα) μειώνεται σε πάχος πάνω απο την Ανταρκτική. Το λεπτότερο σημείο που βρίσκεται πάνω από τον Νότιο Πόλο και η μείωση του πάχους της, έχει ως αποτέλεσμα την τρύπα του όζοντος. Το όζον (Ο3) προστατεύει απο την ηλιακή ακτινοβολία τη γη, και η δημιουργία της τρύπας έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη υγεία. Αυξάνει τη θερμοκρασία του πλανήτη και συμβάλει αρνητικά στο λιώσιμο των πάγων.

Ποια είναι η αιτία του φαινομένου?

Η αιτία αποδεδειγμένα πλέον είναι η εκπομπή χλωροφθορανθράκων στην ατμόσφαιρα. Οι χλωροφθοράνθρακες περιέχουν χλώριο (το λέει και η ίδια η λέξη) που καταστρέφει το όζον. Οι χλωροφθοράνθρακες μεταφέρονται από την τροπόσφαιρα στην ατμόσφαιρα πριν αδρανοποιηθούν. Εκει, η παρουσία της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας διαπιστώνεται όταν ελευθερώνονται άτομα χλωρίου. Τα άτομα χλωρίου λειτουργούν ως καταλύτες επιταχύνοντας την καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Το γεγονός ότι η τρύπα του όζοντος πρωτοεμφανίστηκε στην Ανταρκτική όπου και το πρόβλημα είναι εντονότερο, προβληματίζει εδώ και αρκετά χρόνια τους επιστήμονες. Οι αέριες μάζες που μετακινούνται στην Ανταρκτική μεταφέρουν μαζί τους χλωροφθοράνθρακες οι οποίοι παραμένουν σε αποθήκες χλωρίου στην ατμόσφαιρα.

Κατά τη διάρκεια της πολικής νύχτας (6 μήνες το χρόνο), σωματίδια πάγου με προσμίξεις θειϊκών και νιτρικών οξέων συγκεντρώνουν το χλώριο που βρίσκεται αποθηκευμένο στην ατμόσφαιρα της Ανταρκτικής. Με το πέρας της πολικής νύχτας, με το φως του ήλιου διασπάται το χλώριο και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα όπου και καταστρέφει το όζον. Συνεπώς οι χαμηλές θερμοκρασίες αποτελούν την αιτία της όξυνσης του φαινομένου. Όσο οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου εισχωρούν στη γη, τόσο πιο καταστροφικά αποτελέσματα έχουμε : Αποτελεί τη βασικότερη αιτία για το μελάνωμα. Μια μορφή καρκίνου του δέρματος. Επίσης είναι η αιτία καταρράκτη καθώς είναι αρκετά ισχυρή για να περάσει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού κτλ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι προκαλεί προβλήματα σχεδόν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Η τρύπα του όζοντος με ανθρώπινες παρεμβάσεις εχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Αλλαγή η οποία συνέβαλε στην μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η αργή αποκατάσταση του προβλήματος οφείλεται στο ότι οι χημικές ουσίες που καταστρέφουν το όζον παραμένουν επί δεκαετίες στην ατμόσφαιρα μετά την έκλυση τους η οποία άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Πηγή : flowmagazine

Επιμέλεια άρθρου : Βαλεντίνα Μπάτη

Cyclone of Rhodes 2012-2019

Προηγούμενο άρθροΜαζική αυτοκτονία θαλάσσιων ίππων λόγω της κλιματικής αλλαγής (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση καιρού για την Τρίτη 16 Απριλίου