ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

0
341

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο απο την Ιταλία θα φτάσει στα Κύθηρα την Δευτέρα το βράδυ με μετέπειτα πορεία πρός τα Δωδεκάνησα ενώ παράλληλα θα βαθαίνει περαιτέρω στα 987hpa καθώς θα περνάει τον νομό μεταβάλλοντας ραγδαία τον καιρό σε όλα τα νησιά με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους , τις πολύ ισχυρές καταιγίδες , την ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας αλλα και τα χιόνια στα ορεινά.

Συγκεκριμένα

Για την Δευτέρα αναμένονται παροδικές καταιγίδες απο το ξημέρωμα εως το μεσημέρι σε Ρόδο , Σύμη , Χάλκη , Τήλο , Νίσυρο , Κώ και ενδεχομένως σε Κάλυμνο.
Τα φαινόμενα θα συνοδευτούν απο ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Απο το μεσημέρι έως το βράδυ ο καιρός θα είναι βελτιώμενος.

Τα μεσάνυχτα ο καιρός θα μεταβάλεται ραγδαία με νεφώσεις που θα πυκνώνουν συνεχώς και τα πρώτα φαινόμενα με την μορφή καταιγίδας να κάνουν την εμφάνιση τους σε Αστυπάλαια , Κάσο , Κάρπαθο και νότια Ρόδο.
Γρήγορα θα επηρεάζονται όλα τα νησιά και το ξημέρωμα της Τρίτης θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στα νησιά που συνορεύουν με τα Μικρασιάτικα Παράλια καθώς οι καταιγίδες θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται απο δεκάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις , χαλαζοπτώσεις και υδροστρόβιλους στις θάλασσες.

Οι άνεμοι την Δευτέρα θα πνέουν απο δυτικες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 5 μποφόρ.
Τα βράδυ και ειδικά τα μεσάνυχτα θα ενισχυθούν και θα ακουμπάνε και σε στεριά και σε θάλασσα τα 8-9 χωρίς να αποκλείονται ριπές 10 μποφόρ σε όλα τα τμήματα !!!
Απο τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης θα στραφούν παντού σε βοριάδες με την ένταση τους να παραμένει στα 8-9 με ριπές 10 μποφορ!
Απο το μεσημέρι της Τετάρτης θα εξασθενήσουν σταδιακά στα βορειότερα τμήματα στα 4-5 μποφορ παραμένοντας στα 6-7 μποφόρ μόνο στην Ρόδο έως την νύχτα.

Να επισημάνουμε πως καθώς θα ξημερώνει ψυχρές αέριες μάζες στα βόρεια και θερμές στα νότια του νομού περίπου έως το ύψος της Κώ θα συγκρούονται επιδεινώνοντας περαιτέρω τον καιρό κυρίως σε Κώ , Νίσυρο , Τήλο , Χάλκη , Σύμη και Ρόδο !
Οσο πιό πολύ συγκλίνουν μεταξύ τους οι αέριες μάζες τόσο ποιο ακραία φαινόμενα θα δημιουργηθούν.
Εν κατακλείδι οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν καταιγίδες με διάρκεια και ιδιαίτερη ένταση που δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν πλημμυρικά επεισόδια!

Μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα έχουν περιοριστεί στα ορεινά και τα Μικρασιάτικα Παράλια καθώς πλέον οι ψυχρές αέριες μάζες θα παίρνουν τα πάνω χέρί πια σε όλα τα τμήματα.
Την νύχτα θα αρχίσει να χιονίζει στον Έμπωνα και την Όλυμπο της Καρπάθου ενώ δεν αποκλείεται τα μεσάνυχτα να κατέβουν και σε ημιορεινές περιοχές οι χιονοπτώσεις.

Οι θερμοκρασίες την Δευτέρα θα φτάσουν τους 16° με 17° βαθμούς και την νύχτα οχι παρακάτω απο τους 10.. με 11.. οι ελάχιστες όμως την Τρίτη και συγκεκριμένα απο τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειώνει ραγδαία πτώση παντού και θα υποχωρήσει στους 0.. στα ορεινά μέχρι την νύχτα και στους 5.. στα παραθαλάσσια!

Συνοψίζοντας

Σε ισχύ θα τεθεί το έκτακτο απο το βράδυ της Δευτέρας ωρα 21:00 εως το απόγευμα της Τετάρτης στις 17:00

Πάτμος – Λέρος – Αστυπάλαια – Λειψοί

Ισχυρές καταιγίδες τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και πρός το ξημέρωμα της Τρίτης.
Χιονόπτωση χωρίς να αποκλείεται και χιονόστρωση στα βουνά (εξαιρούνται οι Λειψοί).
Θυελλώδεις άνεμοι!

Κάλυμνος – Κώς – Ψέριμος

Πολύ ισχυρές καταιγίδες το ξημέρωμα της Τρίτης!
Θυελλώδεις άνεμοι!
Πιθανή χιονόπτωση ξημέρωμα Τετάρτης στα ορεινά (εξαιρείται η Ψέριμος).

Κάσος – Κάρπαθος

Πολύ ισχυρές καταιγίδες απο το ξημέρωμα της Τρίτης έως τις προμεσημβρινές ώρες. Στην συνέχεια θα συνεχίζουν τα φαινόμενα με χαμηλή ένταση έως και την νύχτα.
Ανεμοι θυελλώδεις!
Χιονοπτώσεις απο τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Νίσυρος – Τήλος – Χάλκη – Σύμη

Πολύ ισχυρές καταιγίδες το ξημέρωμα της Τρίτης!
Θυελλώδεις άνεμοι!

Καστελλόριζο

Πολύ ισχυρές καταιγίδες απο το πρωί έως το απόγευμα της Τρίτης!
Θυελλώδεις άνεμοι!

Ρόδος

Πολύ ισχυρές καταιγίδες σε όλα τα τμήματα απο τα μεσάνυχτα και κυρίως το ξημέρωμα της Τρίτης. Μεγάλη προσοχή με το πρώτο φώς της ημέρας στην πόλη την Ιξιά και τα ανατολικά τμήματα!
Άνεμοι θυελλώδεις.
Χιονοπτώσεις στα ορεινά , πιθανότητα να κατέβουν και σε χωριά τα μεσάνυχτα.

Για συνεχή ενημέρωση ακολουθήστε την ομάδα μας στο facebook

Καλή Εβδομάδα

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2019

Προηγούμενο άρθροΜαγνητικοί και Γεωγραφικοί πόλοι της Γης
Επόμενο άρθροΛίγες ώρες πριν την έλευση της κακοκαιρίας “Zeus” στα Δωδεκάνησα (Βίντεο)