Γροιλανδία: Έλιωσαν 11 δισ. τόνοι πάγου σε μια μέρα! Εικόνες και βίντεο που σοκάρουν

0
264

Λιώνουν χωρίς τέλος οι πάγοι στη Γροιλανδία στο Βό

Λιώνουν χωρίς τέλος οι πάγοι στη Γροιλανδία στο Βόρειο Αρκτικό Κύκλο. Μέσα σε μια μέρα «χάθηκαν» 11 δισ. τόνοι πάγου από την επιφάνειά της. Η ποσότητα είναι όση 4,4 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων! Οι επιστήμονες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο το λιώσιμο των πάγων να είναι το μεγαλύτερο από το 1950!

https://www.youtube.com/watch?v=PuRqwPXNYkc

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS κάθε μέρα και περισσότερο. Κι αν η ανθρωπότητα επιμένει να κλείνει τα αυτιά της, τότε τα χειρότερα είναι μπροστά. Ο καύσωνας της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσε θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ευρώπη όχι μόνο έφτασε στη Γροιλανδία αλλά προκάλεσε το μεγαλύτερολιώσιμο πάγων για φέτος!

Μετά από ένα καλοκαίρι με θερμοκρασίες ρεκόρ, οι επιστήμονες λένε ότι η Γροιλανδία έχασε σε μια μέρα, την Πέμπτη, 11 δισεκατομμύρια τόνους πάγουαπό την επιφάνειά της, ποσότητα που είναι ήδη με 4,4 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων!

Οι εικόνες από το ντοκιμαντέρ Into the ice του Caspar Haarloev είναι χαρακτηριστικές (και σοκαριστικές) για την κατάσταση στη Γροιλανδία.

Φωτογραφία Reuters

Μόνο τον Ιούλιο, η Γροιλανδία έχασε 197 δισεκατομμύρια τόνους πάγου, όσο δηλαδή 80 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, σύμφωνα με την Μόταμ. Ο μέσος όρος που περίμεναν οι επιστήμονες ήταν 60 με 70 δισεκατομμύρια τόνοι, να έχουν λιώσει αυτή την εποχή του χρόνου!

Φωτογραφία Reuters

 Θυμηθείτε το άρθρο που αναρτήσαμε πρίν λίγες μέρες για τον καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη και έφτασε στην Αρκτική 

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Δεν είναι πρωτόγνωρο οι πάγοι στη Γροιλανδία να λιώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Συνήθως όμως, το λιώσιμο των πάγων ξεκινά στο τέλος του ΜαΐουΦέτος, ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου. Οι πάγοι λιώνουν επίμονα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους έχουν καταγραφεί ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, δήλωσε στο CNN η Ρουθ Μόταμ, περιβαλλοντολόγος στο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Δανίας.
Ο ζεστός καιρός στη Γροιλανδία θα διατηρηθεί και τις επόμενες μέρες, ίσως και περισσότερο.

Πηγές: newsit.gr , tanea.gr, ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Μια ενεργή προειδοποίηση για την Δευτέρα 5 Αυγούστου
Επόμενο άρθροΤο φαινόμενο Ελ Νίνιο (El niño)