Έως και ένα δις άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ασθένειες λόγω της υπερθέρμανσης

0
183

Έως και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε κουνούπια που φέρουν ασθένειες μέχρι το τέλος του αιώνα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που εξετάζει τις μηνιαίες μεταβολές της θερμοκρασίας παγκοσμίως.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι θα επηρεαστούν ακόμη και περιοχές με χαμηλό κίνδυνο να έχουν ένα κλίμα κατάλληλο για τα κουνούπια, επειδή οι ιοί που φέρουν είναι διαβόητοι για την υψηλή τους μεταδοτικότητα υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια υγείας», δήλωσε ο βιολόγος Κόλιν Κάρλσον, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τζόρτζταουν και συνεπικεφαλής της νέας μελέτης. «Τα κουνούπια είναι μόνο ένα μέρος της πρόκλησης, αλλά μετά την επιδημία Ζίκα στη Βραζιλία το 2015, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Κάρλσον και της Σέιντι Ράιαν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, εξέτασε τι θα συμβεί στις κινήσεις των δύο πιο συνηθισμένων κουνουπιών που φέρουν μολυσματικές ασθένειες, τα Aedes aegypti και Aedes albopictus, καθώς η θερμοκρασία θα ανέβει τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κουνούπια είναι από τα πιο θανατηφόρα ζώα στον κόσμο, μεταφέροντας ασθένειες που προκαλούν εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Τόσο το Aedes aegypti όσο και το Aedes albopictus μπορούν να μεταφέρουν το δάγκειο πυρετό, τον ιό Ζίκα, καθώς και δεκάδες άλλες ασθένειες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή τα επόμενα 50 χρόνια.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, σχεδόν όλος ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να εκτεθεί σε αυτά κάποια στιγμή τα επόμενα 50 χρόνια.

«Αυτές οι ασθένειες, τις οποίες θεωρούμε αυστηρά τροπικές, εμφανίζονται ήδη σε περιοχές με κατάλληλα κλίματα, όπως η Φλόριντα, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ ικανοί να μετακινούν τους ιούς τους σε όλο τον κόσμο», εξήγησε η Ράιαν.

Η ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, εξέτασε τις θερμοκρασίες από μήνα σε μήνα για να παρουσιάσει τους κινδύνους έως το 2050 και το 2080. Η μοντελοποίηση δεν πρόβλεψε ποιος τύπος κουνουπιού θα μεταναστεύσει, αλλά υπολόγισε το κλίμα υπό το οποίο δεν θα αποφευχθεί η εξάπλωσή τους.

«Με βάση αυτό που γνωρίζουμε για την κίνηση κουνουπιών από περιοχή σε περιοχή, τα 50 χρόνια είναι πολύ μεγάλος χρόνος και αναμένουμε σημαντική εξάπλωση και των δύο τύπων εντόμων, ιδιαίτερα των Aedes aegypti, που ευδοκιμούν σε αστικό περιβάλλον», δήλωσε ο Κάρλσον.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή 12 Απριλίου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση καιρού για το Σ/Κ 13/14 Απριλίου