ΡΟΔΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

0
8181

Το Δελτίο έρχεται με την στήριξη του Beauty & More

Χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα θα λάβει τις επόμενες ώρες το χαμηλό που απο την Κυριακή 24 Οκτωβρίου εχει εγκατασταθεί στην λεκάνη της Μεσογείου, ανοιχτά της Σικελίας. Ο καιρός στην χώρα μας απο αυτό καθαυτό το βαρομετρικό σύστημα δεν θα επηρεάζεται ιδιαίτερα απο την Κρήτη και βορειότερα ωστόσο καθώς θα κινηθεί παράλληλα πρός το Λιβυκό πέλαγος και θα εξασθενεί οι άκρες του θα καταφέρνουν να επηρεάζουν τα νοτιότερα τμήματα των Δωδεκανήσων.
Να σημειώσουμε εδώ πως υπάρχει τρομερή αβεβαιότητα και ασυμφωνία μεταξύ των μοντέλων πρόγνωσης για το ποια διαδρομή θα ακολουθήσει στην πραγματικότητα το χαμηλό.
Αυτό εξηγείται καθώς τα συγκεκριμένα βαρομετρικά χαμηλά με κυκλωνική ροή χρειάζονται χώρο για να κινηθούν ενώ στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει επι της ουσίας και ως αποτέλεσμα δημιουργούνται προβλήματα προγνωσιμότητας εξάγωντας πάρα πολλά στοιχεία που περιέχουν αποκλίσεις.
Έτσι κι αλλιώς η πρόγνωση μοιάζει με μια μετεωρολογική αιωνιότητα ακόμα και όταν δεν έχουμε να κάνουμε με τέτοιου είδους συστήματα.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να προσεγγίσουμε με μεγάλη προσοχή τις επόμενες τρείς ημέρες ώστε να μην σας ανησυχήσουμε άδικα ωστόσο να μην επαναπαυθείτε ενώ να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και οι αρμόδιοι της πολ. προστασίας του τόπου μας.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά :

Καταρχήν η Παρασκευή θα είναι η μεταβατική μέρα πρός την κακοκαιρία. Θα διαφαίνεται αυτό απο την νύχτα ειδικά σε Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο και Καστελλόριζο όπου βαριές νεφώσεις θα πλησιάζουν αργά ενώ δεκάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις θα κάνουν την νύχτα μέρα την θάλασσα της Μεσογείου νοτίως της περιοχή μας.

Οι θερμοκρασίες δεν θα μεταβληθούν ιδιαίτερα (16-22°) ενώ οι άνεμοι θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις αρχικά και αργότερα θα στρέφονται σε νοτιάδες με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3 μποφόρ πουθενά.

Υγρασία : 55-90%

Το Έκτακτο Δελτίο Τίθεται σε Ισχύ απο της 00:00 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής

Σάββατο 30 Οκτωβρίου

Επιδείνωση θα παρουσιάζει ο καιρός ειδικά στην Ρόδο απο το πρωί όπου θα εκδηλώνονται βροχές οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε καταιγίδες και θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις και πιθανόν απο τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Να σημειώσουμε πως προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες στην πρωτεύουσα του νομού την Ρόδο με την προσοχή να εστιάζεται τις μεσημβρινές κυρίως ώρες.
Άλλα νησιά που φαίνεται να επηρεάζονται είναι η Κάσος η Κάρπαθος το Καστελλόριζο η Σύμη η Χάλκη ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθούν και να φτάνουν τα φαινόμενα σε Τήλο , Νίσυρο και Κώ ανα διαστήματα ειδικά απο το απόγευμα.
Στα βορειότερα νησιά φαινόμενα αναμένονται απο το απόγευμα και μετά επίσης με την μορφή καταιγίδων.
Έτσι Πάτμος, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος και Αστυπάλαια δεν θα αποφύγουν τις καταιγίδες!

Οι άνεμοι θα στραφούν απο νοτιοδυτικές διευθύνσεις με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 2-3 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες θα μείνουν στα ίδια επίπεδα :
Βόρεια νησιά : απο 16.. έως 21°C
Νότια : απο 17.. έως 22°C
Ορεινά : απο 15.. έως 20°C

Υγρασία : 65% – 92%

Κυριακή 31 Οκτωβρίου


Ισχυρές καταιγίδες θα σημειώνονται απο το πρωί σε όλα τα νησιά του νομού που θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις, χαλαζοπτώσεις ενώ η πιθανότητα να θεαθούν υδροστρόβιλοι στις θάλασσες θα είναι πολύ μεγάλη.
Δείξτε παντού προσοχή στην Ρόδο καθώς στην θαλάσσια περιοχή της Ιξιάς φαίνεται να αυξάνεται η πιθανότητα εγκλωβισμού των μετώπων.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς αρχικά 3-4 μποφόρ με σταδιακή ενίσχυση απο το μεσημέρι στα 5-6 μποφόρ μόνο στην θαλάσσια περιοχή Ρόδου-Καστελλορίζου.

Θερμοκρασίες σε πτώση:
Βόρεια νησιά : απο 15.. έως 19°C
Νότια : απο 16.. έως 20°C
Ορεινά : απο 14.. έως 18°C
Υγρασία : 67% – 92%

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Προηγούμενο άρθρο“Medicane” Cyclone to Hit Greece Over the Weekend (Video)
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Τρίτη 2 Νοεμβρίου