Μέτωπα κακοκαιρίας: Τι είναι το συνεσφιγμένο μέτωπο και τι καιρό φέρνει;

0
93

Κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η περιοχή μας επηρεάζεται από ένα οργανωμένο σύστημα κακοκαιρίας, θα έχετε διαβάσει ή ακούσει να γίνεται αναφορά στο θερμόψυχρό και συνεσφιγμένο μέτωπο. Τι είναι όμως τα μέτωπα αυτά και τι καιρό φέρνουν;

Όπως είχαμε αναφέρει στα προηγούμενα μας δύο άρθρα για το ψυχρό και το θερμό μέτωπο, το ψυχρό μέτωπο κινείται με μεγαλύτερες ταχύτητες απ’ ότι ένα θερμό μέτωπο. Στην περίπτωση που το ταχέως κινούμενο ψυχρό μέτωπο συναντήσει το πιο αργό θερμό μέτωπο, τότε έχουμε την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου, το οποίο ονομάζεται συνεσφισμένο μέτωπο (occluded front). Στους χάρτες καιρού, το συνεσφιγμένο μέτωπο απεικονίζεται ως μία μωβ γραμμή (ή μαύρη εάν ο χάρτης δεν είναι έγχρωμος) με τα τρίγωνα του ψυχρού μετώπου να εναλλάσσονται με τα ημικύκλια του θερμού μετώπου και τα οποία δείχνουν προς την κατεύθυνση κατά την οποία κινείται το μέτωπο.

Συμβολισμός συνεσφιγμένου μετώπου σε ένα χάρτη καιρού

Να σημειώσουμε ότι κατά την σύσφιξη έχουμε την συμμετοχή τριών διαφορετικών αεριών μαζών (ψυχρή, δροσερή και θερμή) και όταν ο ψυχρός και δροσερός αέρας συναντήσουν τον θερμό, τον εκτοπίζουν προς τα πάνω. Το σημείο όπου και οι 3 αέριες μάζες συναντιούνται ονομάζεται το «τριπλό σημείο» (triple point) ή σημείο σύσφιξης (occlusion) και σε αυτό το σημείο εντοπίζεται και η εντονότερη βροχόπτωση.

Τριπλό σημείο

Η σύσφιξη που παρατηρείται μπορεί να είναι 2 ειδών, ψυχρή ή θερμή, αναλόγως της θερμοκρασιακής διαφοράς μεταξύ του αέρα μπροστά από το θερμό μέτωπο και του αέρα πίσω από το ψυχρό μέτωπο.

Όταν ο αέρας είναι ψυχρότερος πίσω από το ψυχρό μέτωπο, τότε έχουμε ψυχρή σύσφιξη (cold occlusion) όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα, κάτι το οποίο αποτελεί και το πιο κοινό είδος σύσφιξης.

Ψυχρή σύσφιξη. Πηγή: Thompson Higher Education

Όταν όμως ο αέρας είναι θερμότερος πίσω από ένα ψυχρό μέτωπο, τότε έχουμε θερμή σύσφιξη (warm occlusion).

Θερμή σύσφιξη. Πηγή: Thompson Higher Education

Τι καιρός επικρατεί κατά το πέρασμα ενός συνεσφιγμένου μετώπου;

  • Η ατμοσφαιρική πίεση συνήθως πέφτει καθώς το συνεσφιγμένο μέτωπο πλησιάζει ενώ καθώς περνάει μια περιοχή, καταγράφεται η χαμηλότερη πίεση. Με το πέρασμα του μετώπου, η πίεση αρχίζει και αυξάνει.
  • Η θερμοκρασία πέφτει καθώς το συνεσφιγμένο μέτωπο περνάει μια περιοχή (αν έχουμε ψυχρή σύσφιξη) ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει καθώς το μέτωπο περνάει μια περιοχή (αν έχουμε θερμή σύσφιξη). Με το πέρασμα του συνεσφιγμένου μετώπου, η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη απ’ ότι ήταν πριν (αν έχουμε πέρασμα ψυχρής σύσφιξης) ενώ η θερμοκρασία είναι υψηλότερη απ’ ότι ήταν πριν (αν έχουμε πέρασμα θερμής σύσφιξης).  
  • Αναλόγως του τύπου της σύσφιξης, παρατηρούνται και τα ανάλογα φαινόμενα υετού καθώς περνάει πάνω από μια περιοχή ένα συνεσφιγμένο μέτωπο. Στην περίπτωση ψυχρής σύσφιξης, τότε τα φαινόμενα υετού που παρατηρούνται στην επιφάνεια είναι παρόμοια με τα φαινόμενα υετού που παρατηρούνται κατά την έλευση ενός ψυχρού μετώπου (έντονη βροχόπτωση) ενώ στην περίπτωση θερμής σύσφιξης, τα φαινόμενα υετού που παρατηρούνται στην επιφάνεια είναι παρόμοια με τα φαινόμενα υετού που παρατηρούνται κατά την έλευση ενός θερμού μετώπου (κυρίως ασθενής έως μέτριας έντασης βροχή).
  • Με το πέρασμα του συνεσφιγμένου μετώπου ο καιρός αρχίζει σταδιακά να καθαρίζει.
  • Παρατηρείται στροφή των ανέμων με το πέρασμα του συνεσφιγμένου μετώπου. Εάν ο άνεμος που πνέει πριν την έλευση του μετώπου είναι νότιος/νοτιοανατολικός, θα στραφεί σε δυτικός/βορειοδυτικός με το πέρασμα του συνεσφιγμένου μετώπου.

    ΠΗΓΗ
Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού έως το Τέλος της εβδομάδας
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Π/Σ/Κ – 11/12/13 Νοεμβρίου