Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί φέτος η τρύπα του όζοντος είναι τόσο μεγάλη. Έχουν υποθέσει ότι θα μπορούσε να συνδέεται με την υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη της Τόνγκα.
Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική έχει φτάσει, στο μεγαλύτερο μέγεθος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας κατά τρεις φορές το μέγεθος της Βραζιλίας, όπως αποκάλυψαν τα δορυφορικά δεδομένα.
Ακόμα χειρότερα, θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη από τα 10,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια (26 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα) που έφτασε στις 16 Σεπτεμβρίου, επειδή η όποια διεύρυνση των μεγεθών, κορυφώνεται συνήθως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί φέτος η τρύπα του όζοντος είναι τόσο μεγάλη, αλλά ορισμένοι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι θα μπορούσε να συνδέεται με την υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη της Τόνγκα τον Ιανουάριο του 2022.
Η έκρηξη, όπως επισημαίνει η Daily Mail, ήταν ίση με την πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή όλων των ΗΠΑ και τη μεγαλύτερη φυσική έκρηξη που έχει καταγραφεί για περισσότερο από έναν αιώνα.
Το μέγεθος της τρύπας του όζοντος παρουσιάζει διακυμάνσεις σε τακτική βάση.
Κάθε Αύγουστο, στην αρχή της Ανταρκτικής Άνοιξης, αρχίζει να αναπτύσσεται και φτάνει στο αποκορύφωμά της γύρω στον Οκτώβριο, πριν υποχωρήσει ελαφρώς και τελικά κλείσει ξανά, αναφέρει η Daily Mail.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Ανταρκτική εισέρχεται στο καλοκαίρι της και οι θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα αρχίζουν να αυξάνονταΗ καταστροφή του όζοντος πάνω από την παγωμένη ήπειρο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1985 και τα τελευταία 35 χρόνια έχουν παρθεί μέτρα για να προσπαθήσουν να συρρικνώσουν την τρύπα.
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1987 (από τότε η 16η Σεπτεμβρίου έχει ανακηρυχτεί από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τρύπας του Όζοντος) υπεγράφη από 46 χώρες το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, η σημαντικότερη και αποτελεσματικότερη πράξη αντιμετώπισης του φαινομένου της τρύπας του όζοντος μέχρι σήμερα. Στόχος του Πρωτόκολλου ήταν η σταδιακή εξάλειψη των CFC άλλων ODS (Ozone Depleting Substances ή Ουσίες που Φθείρουν το Όζον) όπως οι υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFC) ή το μεθυλοβρωμίδιο (CH3Br) για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καταστροφής του όζοντος, που είχε ανακαλυφθεί πριν από δύο χρόνια. Ορίστηκε επίσης χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του όζοντος που είχε ήδη καταστραφεί. Όποια χώρα υπογράφει το πρωτόκολλο, υποχρεούται αυτόματα τη διακοπή παραγωγής και κατανάλωσης CFC.
Αρχική Ρόδος - Δωδεκάνησα Reports News Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Η τρύπα του όζοντος ξεπέρασε κατά 3 φορές...