Για τον φετινό εορτασμό, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επέλεξε το κεντρικό θέμα με τίτλο: «Το μέλλον του καιρού, του κλίματος και του νερού για τις επόμενες γενιές»
Την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια δύσκολη αλήθεια: η κλιματική αλλαγή τείνει όλο και περισσότερο να κάνει τον πλανήτη μας ακατοίκητο.
Το θέμα του φετινού εορτασμού — Το μέλλον του καιρού, του κλίματος και του νερού σε όλες τις γενιές —μας αναγκάζει μας να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας και να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα κληρονομήσουν ένα καλύτερο αύριο.
Το 2023 πρέπει να είναι μια χρονιά μεταμόρφωσης, κατά την οποία, αλλάζοντας ριζικά τα συστήματα ενέργειας και μεταφορών που χρησιμοποιούμε, να αποδεσμευτούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να μεταβούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να παρέχουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη στην προσπάθειά που καταβάλλουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να μετριάσουν τις εκπομπές τους και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και τις απώλειες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Καθηγητής Πέτερι Τάαλας, «είναι καιρός να τερματίσουμε τον ανελέητο —και παράλογο— πόλεμο κατά της φύσης και να παραδώσουμε το βιώσιμο μέλλον που χρειάζεται το κλίμα μας και αξίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
Η ιστορία του WMO
Η ιδέα για ένα διακυβερνητικό Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (World Meteorological Organization, WMO) που είχε διαμορφωθεί στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτυπώθηκε, μεταπολεμικά στο κείμενο της Σύμβασης του WMO, που υπεγράφη στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ (11/10/1947) από 31 αντιπροσώπους κρατών.
Την χώρα μας αντιπροσώπευσαν, μετά από απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, ο τότε Υποδιευθυντής της ΕΜΥ Αντισμήναρχος Ευάγγελος Βουρλάκης και ο μόνιμος υπάλληλος της ΕΜΥ με βαθμό Διευθυντή Β’ Δρ Θεόκλητος Φιντικλής (διδάκτωρ φυσικών Επιστημών). Και οι δύο έχουν τιμηθεί από την Ελληνική πολιτεία για την συμβολή τους στην αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του έργου της Εθνικής μετεωρολογικής Υπηρεσίας στις κρίσιμες στιγμές της διαδρομής της.
Η Ελλάδα με το νόμο 1047/1949, επικυρώνει τη σύμβαση και καταθέτει τα επικυρωτικά έγγραφα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των 30 ιδρυτικών κρατών. Τον Φεβρουάριο του 1950, περατώθησαν οι διαδικασίες επικύρωσης της σύμβασης από όλα τα κράτη μέλη και η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου του 1950.
Το πρώτο συνέδριο του WMO, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1951 στο Παρίσι και εντός του ιδίου έτους με απόφαση του ΟΗΕ εντάσσεται στους εξειδικευμένους οργανισμούς του για την Μετεωρολογία με έδρα την Γενεύη της Ελβετίας.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μέσω των συστημάτων παρατήρησης, συλλογής δεδομένων και πρόγνωσης, συμβάλλει τα μέγιστα στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των έντονων καιρικών φαινομένων.