12 έντομα και ζώα – μετεωρολόγοι που προβλέπουν τον καιρό

0
120

Όσες φορές και να πούμε πως η φύση έχει μαγεία και θαύματα, στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι αρκετές γιατί δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει.  Τώρα θα δούμε 12 έντομα και ζώα – μετεωρολόγοι που προβλέπουν το καιρό, σύμφωνα με τοπικούς μύθους, γενιές αγροτών, κηπουρούς, λάτρεις του καιρού και αρχειογράφους της λαογραφίας.

Θυμάσαι όταν έρχεται μια μεγάλη καταιγίδα, πόσο παράξενα συμπεριφέρονται μερικά ζώα; Διακρίνουμε κάποιον πανικό και μια ένταση. Ενδεχομένως τα σκυλιά να γαβγίζουν ανήσυχα, οι μύγες να τσιμπάνε, κάτι που προμηνύει βροχή κλπ.

12 έντομα και ζώα – μετεωρολόγοι που προβλέπουν τον καιρό

1. Τρωκτικά

Από το 1887, η 2η Φεβρουαρίου είναι γνωστή στις ΗΠΑ και τον Καναδά ως Ημέρα Κάστορα, την ημέρα που βγαίνει από το λαγούμι του, βλέπει τη σκιά του (ή δεν το κάνει) και έτσι προβλέπει πόσος χειμώνας μένει. Οι τυφλοπόντικες σκάβουν τρύπες σε βάθος που αντιστοιχεί στο πόσο κρύος θα είναι ο χειμώνας: δυόμισι πόδια για έναν κακό χειμώνα, λιγότερο από δύο πόδια για έναν ήπιο.

2. Βοοειδή – Αγελάδες

Όταν τα βοοειδή ξαπλώνουν σε ένα χωράφι, αυτό υποδηλώνει ότι θα υπάρξουν πρόωρες βροχές. Οι ταύροι που εισέρχονται σε ένα λιβάδι σημαίνει σίγουρα βροχή.

Για κάποιο λόγο, υπάρχει μια τεράστια σειρά πληροφοριών με τις αγελάδες να προβλέπουν τον καιρό και να μυρίζονται την κακοκαιρία από μακρυά. Αν είναι ανήσυχες και χτυπάνε τις ουρές τους για να σκοτώσουν μύγες, τότε θα μαζευτούν σύντομα τα σύννεφα. Επίσης έχει νόημα ποια κατεύθυνση παίρνει μια αγελάδα όταν στέκεται σε ένα χωράφι. Για παράδειγμα, όταν η ουρά βλέπει προς τα δυτικά σημαίνει ανοιχτό καθαρό ουρανό, ενώ όταν βλέπει προς τα ανατολικά σημαίνει ότι ο καιρός θα χειροτερέψει. Μια ιστορία ακόμη λέει πως τα ζώα βόσκουν συνήθως στραμμένα μακριά από τον άνεμο (ή μια καταιγίδα), ώστε να μυρίζουν ένα αρπακτικό όταν βρίσκεται κοντά.

3. Βάτραχοι – φρύνοι

Τα αμφίβια μας μεταδίδουν διάφορα φυσικά φαινόμενα. Όταν οι βάτραχοι κοάζουν πιο δυνατά και έντονα από το συνηθισμένο, σημαίνει ότι έρχεται μια καταιγίδα. Το ίδιο ισχύει προφανώς όταν ο όγκος τους αυξάνεται ξαφνικά (που τους βλέπουμε να φουσκώνουν). Όσον αφορά τους φρύνους, οι δυνάμεις τους βρίσκονται σε ένα διαφορετικό – και πιθανώς πιο επιστημονικό – βασίλειο: Μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψουν σεισμούς, λόγω των σεισμών υπόγεια που αλλάζουν τη χημεία των λιμνών όπου ζουν, αναγκάζοντάς τους να φύγουν.

4. Γρύλοι

Πιστεύεται πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και του ρυθμού με τον οποίο ηχούν οι γρύλοι. Ήχους βγάζουν μόνο τα αρσενικά. Οι ήχοι αυτοί μεταφέρουν συγκεκριμένα μηνύματα, όπως το να προσελκύσουν το θηλυκό, αλλά και για κάποια ενόχληση από το περιβάλλον. Τα περισσότερα είδη παράγουν πιο πολλούς ήχους, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία.

5. Πουλιά

Παλιά παράδοση θέλει τα πουλιά να είναι καλοί μετεωρολόγοι 

“Εάν τα κοράκια πετούν σε ζευγάρια, περίμενε καλό καιρό – ένα κοράκι που πετάει μόνη του είναι ένα σημάδι άσχημου καιρού”.

Σύμφωνα με την Ορνιθολογία, υπάρχουν πράγματα που οι φτερωτοί φίλοι μας μπορούν να μας πουν για το τι πρόκειται να συμβεί στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, οι βαρομετρικές αλλαγές πριν από μια καταιγίδα προκαλούν τα πτηνά να σκαρφαλώσουν, παρά να πετούν. Οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση είναι επίσης αυτό που ωθεί τα πτηνά να μεταναστεύσουν την άνοιξη και το φθινόπωρο. Γενικά όταν βλέπουμε τα πουλιά να πετούν ψηλά στον ουρανό, μυρίζει καλοκαιρία, ενώ χαμηλά έρχεται βροχή.

6. Ψάρια

«Η πέστροφα πηδά ψηλά, όταν πλησιάζει μια βροχή» – γεγονός ή μυθοπλασία;;; Ίσως λίγο και από τα δύο.

Αποδεικνύεται ότι οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση γίνονται αισθητές από ζώα που ζουν κάτω από το νερό, καθώς και από εκείνα που κατοικούν στον ουρανό.

Όταν η βροχή είναι κοντά, γενικά εμφανίζονται συστήματα χαμηλής πίεσης και προκαλούν αύξηση των σωματιδίων των φυτών που παγιδεύτηκαν στον πυθμένα μιας λίμνης. Όταν συμβεί αυτό, οι μικροσκοπικοί οργανισμοί διασκορπίζονται στο νερό και υπάρχει τροφή για μικρά ψάρια. Τα μικρά ψάρια, με τη σειρά τους, γίνονται τροφή για μεγαλύτερα ψάρια. Και όταν συμβεί αυτό, πολλά ψάρια – πιθανώς όχι μόνο η πέστροφα – αυξάνουν τα πηδήματα τους.

7. Πρόβατα

Αυτά τα απαλά μάλλινα μηρυκαστικά, έχουν ένα δικό τους σύνθημα που σχετίζεται με τον καιρό: Όταν τα πρόβατα τρέχουν ανήσυχα και συγκεντρώνονται το ένα δίπλα στο άλλο, ετοιμάσου για “λιμνούλα”. Ίσως αυτή η παρατηρούμενη συμπεριφορά να έχει σχέση με το δέσιμο των προβάτων για να κρατά ζεστό το ένα το άλλο, πριν αρχίσει η βροχόπτωση.

8. Μέλισσες και πεταλούδες

Τα έντομα, μαζί με τα πουλιά, είναι οι καλύτεροι μετεωρολόγοι – προγνώστες καιρού

Μήπως πρόσεξες να χάθηκαν ξαφνικά οι μέλισσες και οι πεταλούδες από τα άνθη των φυτών; Έχει να κάνει πάλι με αυτές τις αλλαγές στο σύστημα πίεσης στην ατμόσφαιρα. Έτσι, όταν κοιτάζουμε έξω στον κήπο και δεν βλέπουμε τους συνηθισμένους επικονιαστές, καταλαβαίνουμε ότι η κλιματική αλλαγή μειώνει και πάλι τη βιοποικιλότητα των ειδών.

Το σύστημα χαμηλής πίεσης, έχει στείλει αυτούς τους σημαντικούς μας φίλους να αναζητήσουν καταφύγιο πριν από μια καταιγίδα, εκεί που κρύβονται όλοι οι μέλισσες τους χειμερινούς μήνες. Δες εδώ πώς εξαρτάται η ζωή μας από τις μέλισσες και τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν. Δες εδώ 7 tips να προσελκύσεις πεταλούδες στον κήπο σου

9. Πασχαλίτσες

Αυτά τα κοκκινόμαυρα σκαθάρια είναι απίστευτα χρήσιμα για τη γεωργία, σκοτώνοντας κάθε είδους παράσιτα που τρώνε φρούτα και λαχανικά, όπως αφίδες και μεγάλα βλαστάρια, χωρίς ο κηπουρός να καταφύγει σε επικίνδυνα για το περιβάλλον χημικά φυτοφάρμακα (που δηλητηριάζουν και τις μελισσούλες μας). Είναι επίσης προφανές ότι “λένε” στον κηπουρό τι να περιμένει από τον καιρό.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού, όταν πετάνε ή συρρέουν, περίμενε μια μέρα που θα είναι ζεστή. Αλλά όταν είναι ελάχιστες ανάμεσα στα λουλούδια, περιμένουν έναν κρύο καιρό και συσσωρεύονται κάτω από κάποιο φύλλο για να διατηρηθούν ζεστά.

10. Αράχνες

Ξέρω, δεν είναι και η καλύτερη σου να πετύχεις αράχνες και ειδικά μέσα στο σπίτι σου.

Οι αράχνες όχι μόνο πιάνουν και τρώνε κάθε είδους μπελάδες, όπως τα κουνούπια, αλλά “μας λένε” και τη θερμοκρασία. Σύμφωνα με το National Geographic, όταν ο καιρός έξω πρόκειται να γίνει ψυχρός, οι αράχνες αναζητούν το ωραίο και ζεστό σπίτι μας για καταφύγιο. Φυσικά, σε χώρες όπως οι Αυστραλία, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στις δηλητηριώδεις αράχνες.

11. Μυρμήγκια

Θα έχεις παρατηρήσει μερικές φορές μικρά βουναλάκια από χώμα στην αυλή σου, κοντά το ένα στο άλλο. Είναι αναχώματα που φτιάχνουν τα μυρμήγκια γύρω από τις φωλιές τους για να τις προστατεύσουν από την βροχή που έρχεται.

12. Άλλα θηλαστικά

Τα ζώα που προαναφέρθηκαν είναι τα πιο κοινά και γνωστά για την πρόβλεψη του καιρού. Υπάρχουν όμως και μερικά ακόμα που πιστεύεται ότι το κάνουν όπως για παράδειγμα: Οι χοίροι μαζεύουν φύλλα και άχυρο όταν έρχεται ένας κρύος χειμώνας. Και ένα παχύ κουνέλι το φθινόπωρο μπορεί να δείχνει ότι έρχεται ένας εξαιρετικά κρύος χειμώνας.

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού Τετάρτης-Πέμπτης 7/8 Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Π/Σ/Κ – 9/10/11 Δεκεμβρίου