Σημαντική κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών.
Μια διαταραχή στην μέση τροπόσφαιρα και ένα χαμηλό βαρομετρικό καλά οργανωμένο με 1007-1008 milibars πίεση στο κέντρο, πλησιάζουν στο Ιόνιο και από τα ξημερώματα της Τετάρτης θα προσεγγίσουν τις ακτές της Δυτικής Πελοποννήσου, προκαλώντας βροχές και καταιγίδες αρχικά στην Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και κατόπιν σε όλη την Πελοπόννησο με έμφαση στα ανατολικά (Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία). Επίσης μεγάλη προσοχή και στο Δυτικό άκρο της Κρήτης, είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν μεγάλα ύψη υετού.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης τα φαινόμενα φαίνεται πως θα εκτοπίζονται στην ανατολική στερεά με την Αττική και Βοιωτία αλλά και Κυκλάδες και την Εύβοια (με έμφαση τα κεντρικά και νότια), να παίρνουν την σκυτάλη με έντονα φαινόμενα ενώ είναι πιθανή υποτροπή του καιρού στην νότια Πελοπόννησο, έστω και πρόσκαιρη. Όσο θα προχωράμε προς απογευματινές ώρες, το σύστημα θα ακολουθήσει βόρεια-βορειοανατολική τροχιά στην Hπειρωτική χώρα και ανατολική τροχιά στο Αιγαίο. Το απόγευμα θα επηρεαστεί το κομμάτι της Φθιώτιδας ανατολικά της Λαμίας, η Μαγνησία, οι Σποράδες αλλά εκεί που χρειάζεται μεγάλη προσοχή θα είναι στο Ανατολικό Αιγαίο (συμπεριλαμβανομένων των Δωδεκανήσων) όπου αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής. Κατά την γνώμη μου η Σάμος χτυπάει κόκκινο. Για τα Δωδεκάνησα θα υπάρξει ξεχωριστή πρόγνωση.
Στην Αττική, το υποψήφιο χρονικό διάστημα εκδήλωσης φαινομένων (βροχής ή και καταιγίδας) είναι η μεσημβρινές ώρες. Είναι πιθανόν το πέρασμα αυτό να είναι σύντομο για το Λεκανοπέδιο Αθηνών αλλά να έχει μεγαλύτερη διάρκεια για την Δυτική Αττική. Οπότε μεγάλη προσοχή εκεί. Αλλά και στην Αθήνα και στα προάστια τα φαινόμενα αν και μικρής διάρκειας, είναι πιθανόν να έχουν αξιόλογη ένταση. Το βράδυ υπάρχει πιθανότητα υποτροπής ανατολικά του Υμηττού.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη την χώρα σχεδόν.
Αυτά σε μια συνοπτική κατανομή των φαινομένων.
Χρόνια Πολλά
Για τον Κυκλώνα Ρόδου – Αλέξανδρος Μένγκας (Alexander Moria) ερασιτέχνης μετεωρολόγος
Cyclone of Rhodes 2012-2020