Η κλιματική αλλαγή και πώς επηρεάζει τη ζωή μας

0
298

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις χώρες του κόσμο

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις χώρες του κόσμου και όχι μόνο ένα μεμονωμένο σημείο. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλέον πλήττονται συχνότερα από ακραία καιρικά φαινόμενα και βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες.

-ΤΉΞΗ ΤΩΝ ΠΆΓΩΝ ΚΑΙ ΆΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΤΆΘΜΗΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΏΝ

Όταν το νερό θερμαίνεται, διαστέλλεται. Ταυτόχρονα η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την κατάρρευση όγκων πάγου στους δύο πόλους και την τήξη των παγετώνων. Εξαιτίας των αλλαγών αυτών ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμύρες και διάβρωση στις ακτές και στις πεδινές παράκτιες περιοχές.

-ΑΚΡΑΊΑ ΚΑΙΡΙΚΆ ΦΑΙΝΌΜΕΝΑ-ΜΕΤΑΤΌΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΏΣΕΩΝ

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα και προκαλούν πλημμύρες και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού καθώς και περιορισμό των υδάτινων πόρων σε ορισμένες περιοχές.

-ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ:

Οι χώρες της νότιας και της κεντρικής Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές, και ξηρασίες. Η λειψυδρία στις περιοχές της Μεσογείου αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ξηρασίας και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών. Η βόρεια Ευρώπη δέχεται πλέον μεγαλύτερες ποσότητες βροχοπτώσεων και οι πλημμύρες τον χειμώνα γίνονται ένα σύνηθες φαινόμενο. Το διάστημα 1980-2011 οι πλημμύρες έπληξαν περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια άτομα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές. Τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων όπως η Γεωργία, η δασοκομία, η ενέργεια, και ο τουρισμός, πλήττονται σε μεγάλο βαθμό.

-ΚΊΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΏΠΙΝΗ ΥΓΕΊΑ

Έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αύξηση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τον καύσωνα σε ορισμένες περιοχές, και μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο παγκοσμίως. Βλέπουμε ήδη αλλαγές στην κατανομή ορισμένων ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό καθώς και φορέων νόσων. Στον δυτικό κόσμο για παράδειγμα, η ελονοσία είχε εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες. Στις ΗΠΑ ο ιός είχε εξαλειφθεί πλήρως από τη δεκαετία του ’50. Σήμερα υπάρχουν πάνω από δύο χιλιάδες περιστατικά και όσο πάει αυξάνεται δραματικά. Στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’90 το ποσοστό όσων νόσησαν αυξήθηκε από 31 σε 71 ανά χίλιους κατοίκους στο Γενικό πληθυσμό. Οι καύσωνες προκαλούν θανάτους σε άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η μεγάλη σε διάρκεια περίοδος της γύρης προκαλεί εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών.

Αν κανείς συνυπολογίσει τους θανάτους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα δει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι μακρινό αλλά κάτι για το οποίο πρέπει να πάρουμε εδώ και τώρα πρωτοβουλίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για το καλό όλων μας.

Πηγή : Ευρωπαϊκή επιτροπή

Επιμέλεια άρθρου : Βαλεντίνα Μπάτη

Cyclone of Rhodes 2012-2019

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση καιρού για το τριήμερο 3/4/5 Μαίου
Επόμενο άρθροΑπαγορευτικό απόπλου σε ισχύ λόγω καιρού