Χάρτης Πιθανών Χιονοπτώσεων για Ρόδο-Δωδεκάνησα, Κρήτη & Κυκλάδες έως την Τρίτη 25 Ιαν.

0
11796
Winter Alert Cyclone of Rhodes Team
Winter Alert Cyclone of Rhodes Team

Χορηγός Δελτίου

Η “Ελπίς” όπως ονομάστηκε η κακοκαιρία που θα επηρεάσει την χώρα μας περνάει τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα αυτή την ώρα ρίχνοντας τον υδράργυρο θεαματικά ενώ θα κινείται αργά συνοδευόμενη απο ισχυρές χιονοπτώσεις.
Στα Δωδεκάνησα το ψύχος θα πλησιάζει γύρω στης 21:00 το βράδυ του Σαββάτου όπου και θα το καταλάβουν πρώτοι οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας εν συνεχεία της Πάτμου, των Λειψών του Αγαθονησίου μετά της 22:00 της Λέρου, Καλύμνου, Κώ μετά της 23:00 της Νισύρου της Τήλου της Χάλκης της Καρπάθου και της Ρόδου της Σύμης και τέλος τα μεσάνυχτα της Κάσου και της Μεγίστης.
Παρόλα αυτά ενα δευτερεύον βαρομετρικό χαμηλό θα εισέλθει στην χώρα το βράδυ της Κυριακής και θα κινηθεί γρήγορα πρός τον νομό και θα είναι αυτό το οποίο θα ρίξει περαιτέρω τον υδράργυρο και θα δώσει χιονοπτώσεις.
Έτσι η Κυριακή θα είναι η πιό ψυχρή μέρα αλλα και νύχτα του έτους με τον υδράργυρο το μεσημέρι να μην ξεπερνάει τους 7° με 8°C το πολύ βαθμούς και την νύχτα θα κατρακυλήσουν στους 2.. με 4.. οι ελάχιστες ωστόσο δεν θα είναι η μοναδική καθώς την Δευτέρα θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση ο υδράργυρος όπως πρείπαμε και δεν θα ξεπερνάει το μεσημέρι η θερμοκρασία τους 4°C με 5°C βαθμούς ενώ την νύχτα θα πέσει κάτω απο το μηδέν στα ορεινά και κοντά στο μηδέν στα παραθαλάσσια!
Φαινόμενα λοιπόν με την μορφή καταιγίδων θα εκδηλώνονται έως το Σαββάτο το μεσημέρι όπου ο καιρός θα παρουσιάζει πολύ μεγάλα ανοίγματα χωρίς να αποκλείονται παροδικές και σύντομες χαλαζομπόρες συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων μέχρι τα μεσάνυχτα. Η Κυριακή αναμένεται με πολύ μεγάλα ανοίγματα και πιθανά πολύ γρήγορα περάσματα χαλαζοπτώσεων. Η διαύγεια και ορατότητα θα είναι σε τρομερά επίπεδα.
Ασθενείς χιονοπτώσεις περιμένω να εκδηλώνονται στα ορεινά αλλα και τα ημιορεινά των περισσότερων νησιών απο τα 300μ και πάνω απο το μεσημέρι της Δευτέρας οι οποίες θα ενταθούν την νύχτα ενώ την Τρίτη το ξημέρωμα τα υψόμετρα θα μηδενίσουν όπου θα ρίχνει ατόφιες τούφες ακόμα και δίπλα στην θάλασσα. Αστυπάλαια , Λέρος , Κάλυμνος , Κώς , Κάρπαθος και Ρόδος τα πιθανότερα νησιά να βλέπουν χιονοπτώσεις ενώ μικρή πιθανότητα θα υπάρχει για Καστελλόριζο Σύμη , Πάτμο , Αγαθονήσι και Νίσυρο. Πολύ δύσκολα η Τήλος και η Κάσος χωρίς να αποκλείονται τα βουνά τους ωστόσο.

Ακολουθούν χάρτες πιθανών χιονοπτώσεων καθώς και το ύψος τους
Και οι δύο χάρτες αφορούν τα μεσάνυχτα και το ξημέρωμα της Τρίτης.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2022

Προηγούμενο άρθροΑποκλειστικό: Χάρτης Χιονόστρωσης για ΡΟΔΟ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ – Τάση Καιρού Επόμενων Ημερών
Επόμενο άρθρο23.01.2022 – Snow in Mykonos, Cyclades island Greece (Video)