Φοράς μπουφάν στο αυτοκίνητο; Αυτό είναι το πρόστιμο που σε περιμένει

0
776

Ο χειμώνας πλησιάζει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και ο σωστός ρουχισμός για την εποχή είναι απαραίτητος για ευνόητους λόγους αλλά και για να μην μπούμε σε μπελάδες κατά την οδήγηση.

Σύμφωνα με τη 2η παράγραφο του άρθρου 13 του ΚΟΚ, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου είναι υποχρεωμένος να φροντίζει ώστε να έχει πλήρη ελευθερία αναφορικά με τις κινήσεις των άκρων του για να μπορεί να εκτελεί ελεύθερα τους όποιους χειρισμούς είναι αναγκαίοι ώστε να κινείται με ασφάλεια σε δημόσιο δρόμο.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το φθινόπωρο και ακόμη περισσότερο τον χειμώνα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην ένδυση των οδηγών, η οποία είναι αναγκαστικά «βαρύτερη» σε σχέση με την άνοιξη και το καλοκαίρι με τα περισσότερα «στρώματα» ρούχων να φροντίζουν να μας κρατούν ζεστούς.

Για να παραμείνουν ζεστοί, κάποιοι οδηγοί επιλέγουν να οδηγούν φορώντας ακόμη και το παλτό ή το μπουφάν τους και κάνοντάς το αυτό μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με το γράμμα του νόμου.

Το άρθρο 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας υποχρεώνει τους οδηγούς να έχουν πλήρη σχετική ελευθερία κινήσεων. Σε γενικές γραμμές όμως παρουσιάζεται ασαφές ως προς το πώς θα επιτύχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων οι οδηγοί, αφού δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στον τύπο του ρουχισμού που επιτρέπεται κατά την οδήγηση.

Βέβαια η κοινή λογική «συμβουλεύει» να οδηγούμε ντυμένοι με ρούχα που δεν περιορίζουν τις κινήσεις μας και ένα χοντρό παλτό ή μπουφάν σίγουρα δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία ένδυσης.

Αν οδηγούμε φορώντας το μπουφάν ή το παλτό μας το πιο πιθανό είναι να μην δεχθούμε κάποιο πρόστιμο από την Τροχαία σε ενδεχόμενο έλεγχο. Όμως αν εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα φορώντας ρούχα που περιορίζουν την ελευθερία των κινήσεων μας και αποδειχθεί ότι ο ρουχισμός μας συνέβαλε στο ατύχημα, το ενδεχόμενο να πάρουμε κλήση είναι υπαρκτό.

Τα γάντια, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους (υφασμάτινα) και το πάχος τους μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως ρουχισμός που περιορίζει την ελευθερία στις κινήσεις μας, καθώς υπάρχει περίπτωση τα χέρια μας να γλιστρούν επάνω στο τιμόνι όταν προσπαθούμε να στρίψουμε ή να μην μας αφήνουν να το πιάσουμε σωστά.

Να σημειωθεί ότι στη 2η παράγραφο του ΚΟΚ γίνεται σαφής αναφορά στο τι απαγορεύεται να χρησιμοποιεί ο οδηγός κατά τη διάρκεια της οδήγησης και αυτά είναι τα ακουστικά «που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση». Η χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας.

Το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων της 2ης παραγράφου του άρθρου 13 του ΚΟΚ είναι χρηματικό και διοικητικό. Το χρηματικό ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ επί τόπου αφαιρείται η άδεια ικανότητας του οδηγού για διάστημα 30 ημερών.

Πηγή

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού έως το Τέλος της εβδομάδας 18 Νοεμβρίου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ – 19/20 Νοεμβρίου