«Τραγωδία»: Σε απελπισία οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί μετά τον χειρότερο παγετό εδώ και 30 χρόνια

0
825

Ένα αποκαρδιωτικό πλήγμα δέχτηκε πριν από λίγες ημέρες μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες εξαγωγών της Γαλλίας, αυτή του κρασιού, καθώς ένα ψυχρό κύμα, ασυνήθιστο για την εποχή, κατέστρεψε αμπελώνες σε όλη τη χώρα.

Πολλοί οινοπαραγωγοί κάνουν λόγο για το τελειωτικό χτύπημα μετά την πανδημία και την πτώση των τιμών στις εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο παγετός επηρέασε το 80% της γαλλικής παραγωγής κρασιού οδηγώντας σε απώλεια απόδοσης από 25-50% σε κάποιες περιοχές.

Η καταστροφή εξαπλώθηκε σε όλη την κοιλάδα του Ροδανού, το Μπορντό, τη Βουργουνδία, την Καμπανία, την Προβηγκία και την κοιλάδα του Λίγηρα, σύμφωνα με την Αν Κολόμπο, πρόεδρο της ονομασίας προέλευσης Κορνάς, μια αμπελουργική περιοχή στην περιοχή του Βόρειου Ροδανού.

Οι οινοπαραγωγοί προσπάθησαν να διατηρήσουν ψηλά τις θερμοκρασίες ανάβοντας κεριά και μαγκάλια στους αμπελώνες τους, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε αρκετό σε πολλές περιπτώσεις για να προστατεύσει τα αμπέλια.

«Ένα σημαντικό μερίδιο της συγκομιδής έχει χαθεί. Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε μια ποσοστιαία εκτίμηση, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια τραγωδία για τους αμπελουργούς που έχουν πληγεί», δήλωσε στο CNNi ο Christophe Chateau, διευθυντής επικοινωνιών στο Συμβούλιο Οίνων του Μπορντό.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, η Γαλλία έχει να δει τέτοιο ακραίο καιρικό φαινόμενο από το 1991.

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων την περασμένη εβδομάδα ενεργοποίησε το πρόγραμμα «γεωργικών καταστροφών», ενεργοποιώντας φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους αγρότες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση με τραπεζίτες, ασφαλιστές και εκπροσώπους της γεωργίας τη Δευτέρα για να εντοπίσουν πρόσθετους μηχανισμούς στήριξης.

Ο παγετός ήταν ιδιαίτερα επιζήμιος για τους οινοπαραγωγούς καθώς προηγήθηκαν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που σήμαινε ότι τα αμπέλια μεγάλωναν γρηγορότερα και νωρίτερα από το συνηθισμένο, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα στο κρύο.

Αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή της Καμπανίας πήγαν από περίπου 26 βαθμούς Κελσίου σε περίπου μείον 6 μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Παρόλο που οι θερμοκρασίες είναι πλέον πιο κοντά στις φυσιολογικές για την εποχή, αναμένεται νέα πτώση της θερμοκρασίας. Η κλιματική αλλαγή έχει φέρει μπροστά τις καλλιεργητικές εποχές στη Γαλλία και αλλού, θέτοντας τις καλλιέργειες σε υψηλότερο κίνδυνο ζημιάς από ψυχρές εισβολές.
«Τώρα συγκομίζουμε την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και ήταν η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου», λένε οι παραγωγή. Η Εθνική Ομοσπονδία Αγροτικών Ενώσεων δήλωσε ότι το συμβάν αποτελεί «έντονη υπενθύμιση» της σημασίας των προληπτικών μέτρων και «ενός καθεστώτος διαχείρισης κινδύνων που ανταποκρίνεται στην κλιματική πρόκληση».

‘It’s a tragedy.’ French winemakers face devastation after worst weather in 30 years, by Hanna Ziady, CNN Business

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για την Πέμπτη 15 Απριλίου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Απο τον Χειμώνα στο Καλοκαίρι σε ενα 24ώρο.. Πρόγνωση για το Π/Σ/Κ