Τι είναι και πως γεννιέται ένας σεισμός;

0
1737

Earthquake

Πρωτα απ’όλα ας ξεκινήσουμε με το ερώτημα γιατί γίνονται σεισμοί?!

Ας καταλάβουμε λοιπόν, πως ενας σεισμός δεν προέρχεται μόνο απο.. “φυσικά φαινόμενα”.
Σεισμοί στη γη μπορεί να δημιουργηθούν και απο κάποια ανθρώπινη παρέμβαση όπως η ελεγχόμενη ή μη κατάρρευση ενός ορυχείου, οι γεωτρήσεις, οι υποβρύχιες εκρήξεις μεγάλης ισχύος κτλ..
Σε καμία περίπτωση όμως αυτοί οι σεισμοί δεν μοιάζουν με τους “φυσικούς” διότι πρόκειται για δονήσεις ελάχιστα αισθητές λόγω οτι συμπίπτουν σε μικρότερη κλίμακα Ρίχτερ.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την “ανατομία” της γης. Η γη απο το κέντρο μέχρι την επιφάνεια της αποτελείται απο τον εσωτερικό πυρήνα, τον εξωτερικό πυρήνα, τον μανδύα, και τον φλοιό ο οποίος βρίσκεται και πιο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.
Ο φλοιός καλύπτεται από τεράστια κομμάτια πλακών τα οποία ονομάζουμε τεκτονικές πλάκες. Αυτές οι πλάκες κινούνται διότι το μάγμα μέσα στον μανδύα που βρίσκεται ακριβώς απο κάτω, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και συνεχώς σπρώχνει τις πλάκες αυτές. Η κίνηση αυτή είναι απειροελάχιστη και ποτέ δεν ειναι αντιληπτή από τον άνθρωπο.

Πως γεννιέται ο σεισμός?

Όταν δύο τεκτονικές πλάκες βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους και η μία τείνει να πλησιάζει την άλλη, τότε δημιουργείται μια πίεση μεταξύ αυτών.
Εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που ασκείται από τις πλάκες κάποια στιγμή θα υπάρξει “σπάσιμο” ή “καβάλημα” μεταξύ τους σε μια ξαφνική στιγμή και για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι να εκτονωθεί η πίεση που έχει δημιουργηθεί. Αυτή η κατάσταση “γεννάει” έναν σεισμό.
Ο σεισμός διαρκεί όσο περίπου διαρκεί για τις τεκτονικές πλάκες να μετακινηθούν μέχρι να υπάρξει αποσυμπίεση. Οι προσεισμοί για παράδειγμα μας δείχνουν πως έχουν αρχίσει οι πλάκες να πιέζουν έντονα η μια την άλλη. Ο κύριος σεισμός συμβαίνει διότι οι πλάκες αυτές ξεκινούν να αλλάζουν θέση, και οι μετασεισμοί είναι η εκτόνωση ενέργειας μέχρι οι πλάκες να πάρουν την τελική τους θέση. Αυτό συμβαίνει περισσότερο στα μέρη όπου εσωτερικά υπάρχουν ρήγματα και ετσι ονομάζουμε μια περιοχή σεισμογενή.

Γιατί ακούμε βουητό πριν απο εναν σεισμό?

Το βουητό που συνήθως διαδέχεται εναν σεισμό είναι το ωστικό κύμα που δημιουργείται εσωτερικά της γης και απελευθερώνεται δευτερόλεπτα πριν απ’ την μετακίνηση των πλακών. Ανάλογα με το πόσο βαθιά είναι οι πλάκες που κινούνται εξαρτάται η ένταση του σεισμού και το βουητό που ακούγεται.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως ώρες ολόκληρες ίσως και μέρες πριν απο μια σεισμική δόνηση, η μητέρα φύση μας δείχνει αρκετά σημάδια λόγω της αλλαγής του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Αρκεί να την παρατηρήσουμε και όχι απλά να την κοιτάξουμε, για να αποκωδικοποιήσουμε κάποια μηνύματα της για τα οποία θα μιλήσουμε σε άλλο άρθρο.

Το άρθρο αυτό έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα για την γνωριμία του κόσμου με τα φυσικά φαινόμενα και ουδεμία σχέση έχει με την τρομολαγνεία.

Μελέτη – επιμέλεια άρθρου : Βαλεντίνα Μπάτη

Cyclone of Rhodes 2012-2019

Προηγούμενο άρθροΚατολισθήσεις στην Κάρπαθο απο τις συνεχέις βροχοπτώσεις (Βίντεο)
Επόμενο άρθροMosquito risk to health may double by 2100