Τα μηνύματα της φύσης και των ζώων πριν από έναν σεισμό

0
6257

Πολλές φορές τα πρόδρομα των σεισμών φαινόμενα επηρεάζουν και τα ζώα. Αποτελέσματα ερευνών συσχετίζουν τ

Πολλές φορές τα πρόδρομα των σεισμών φαινόμενα επηρεάζουν και τα ζώα. Αποτελέσματα ερευνών συσχετίζουν την σεισμική δράση, με την εξαφάνιση διαφόρων κατοικίδιων ζώων ή αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Οι συμπεριφορές των ζώων παρατηρούνται πριν από έναν επικείμενο σεισμό εδώ και χρόνια όταν το 373 μ.Χ. πριν από το σεισμό 7 ρίχτερ στο Αίγιο, οι γάτες, τα ποντίκια, και τα φίδια, εγκατέλειπαν την περιοχή. Σε πιο πρόσφατη δραστηριότητα το 1975 στο Haicheng της Kίνας παρατηρήθηκε ότι οι γάτες και τα σκυλιά, μετέφεραν τα μικρά τους έξω από τις φωλιές τους ενώ τα ποντίκια σκαρφάλωναν ακόμη και σε καλώδια τηλεφώνων.

-Εγκαιρες προειδοποιήσεις και προβλέψεις

Η στάθμη του νερού των πηγαδίων σε ένα χωριό έξω από το Tangshan της Κίνας, αναφέρθηκε ότι ανέβω κατέβηκε τρεις φορές την προηγούμενη μέρα από το σεισμό. Επίσης λιβελούλες πέταξαν μακριά από την πόλη σημάδι που δείχνει επίσης ότι έρχεται μεγάλη καταιγίδα. Οι κάτοικοι που είχαν ψάρια σε ενυδρεία, παρατήρησαν ότι τα ψάρια ήταν ανήσυχα και πηδούσαν έξω από τα ενυδρεία τους.

-Πρόδρομα φαινόμενα που συμβαίνουν αρκετές ώρες ή ημέρες πριν απο τους σεισμούς.

Φώτα στην ατμόσφαιρα, σύννεφα ή ομίχλη, κίτρινος ουρανός ή κόκκινο φεγγάρι…Ζώα που φεύγουν από την περιοχή του σεισμού ανήσυχα, ακόμα και μερικά που βγαίνουν ξαφνικά από χειμερία νάρκη. Στην Ακουΐλα το 2009 οι βάτραχοι έφυγαν 5 μέρες πριν από τον σεισμό.φυτά που ανθίζουν εκτός εποχής ή κλείνουν τα φύλλα τους ή μαραίνονται. Ηλεκτρικές συσκευές επίσης μπορεί να αρχίσουν να δυσλειτουργούν χωρίς λόγο πριν από έναν σεισμό λόγω της αλλαγής του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου στο έδαφος.

-ΠΡΟΔΡΟΜΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΩΡΕΣ Ή ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

ΖΩΑ: Φεύγουν από την περιοχή του επίκεντρου ασυνήθιστα ανήσυχα, και μερικά βγαίνουν ξαφνικά από τη χειμερία νάρκη σε πανικό.

ΣΤΕΡΙΑ και ΘΑΛΑΣΣΑ : Ηλεκτρομαγνητικά ρεύματα στη γη, υπόκωφη θόρυβοι, ανύψωση της στάθμης των νερών.

ΠΗΓΕΣ/ΠΗΓΑΔΙΑ : Θόλωμα των νερών, αλλαγές στη στάθμη και στη θερμοκρασία τους.

-ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ ΦΥΤΏΝ

ΠΑΤΑΤΕΣ : Ανθίζουν πρόωρα

ΒΕΡΊΚΟΚΑ : Ανθίζουν τον χειμώνα.

ΟΡΧΙΔΈΕΣ : Κινούνται χωρίς άνεμο.

ΜΙΜΟΖΕΣ : Κλείνουν τα φύλλα και γέρνει

ΚΥΠΑΡΙΣΣΊΑ-ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΕΝΤΡΑ : Κινούνται-γέρνουν τα κλαδιά τους σε πλήρη άπνοια ανέμου αριστερά-δεξιά, οπως κινούνται κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Η “Περίεργη” ησυχία στην ατμόσφαιρα είναι ένα προμήνυμα σεισμών. Ξεκίνησε σαν Μύθος όμως σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες είναι αλήθεια. Όπως η μαζική μετανάστευση διαφόρων πουλιών προς άλλα μέρη ή το να σταματούν ξαφνικά να κελαηδούν είναι ένα σημάδι που δείχνει το φόβο των ζώων γενικότερα.

Σε γενικές γραμμές “σημάδια”στη φύση και στα ζώα υπάρχουν καθημερινά, όμως καλό είναι να θυμόμαστε πως τα ζώα δεν αντιδρούν περίεργα μόνο πριν από ένα σεισμό, αλλά και γενικότερα από μία επερχόμενη ξαφνική κλιματική αλλαγή όπως μία μεγάλη καταιγίδα ή υψηλή θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα.

Επιμέλεια άρθρου : Βαλεντίνα Μπάτη

Cyclone of Rhodes 2012-2019

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Προγνωση καιρού 8/9/10 Μαϊου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση καιρού για το Σ/Κ 11/12 Μαίου