Πρόγνωση Καιρού Ελλάδας 4-5 Ιουλίου 2020

0
745

Όπως είχαμε αναφέρει μια διαταραχή μέσης τροπόσφαιρας (στην στάθμη των 500 hPa δηλαδή), ακολουθεί τροχιά από Γαλλία, Ιταλία καταλήγει στο Ιόνιο αρχικά και κατόπιν ανατολική τροχιά προς Νότιο Αιγαίο όπου και θα εξασθενήσει.

Η διαταραχή αυτή θα είναι η αιτία του ιδιαίτερα άστατου καιρού στην χώρα μας έως τουλάχιστον την Τρίτη 7 Ιουλίου (πιθανόν να υπάρξει ουρά και την Τετάρτη αλλά αυτό θα φανεί από την δυναμική που θα δείξει).
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα προγνωστικά: Ναι μεν για την Ηπειρωτική χώρα φαίνονται ιδιαίτερα ικανοί δείκτες αστάθειας αλλά υπάρχει μια χαμηλή υγρασία στην στάθμη των 700 hPa και πάνω. Αυτό πολύ πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την υπόθεση καταιγίδα στα Ανατολικά. Ενώ τα δυτικά τα βόρεια φαίνονται να επηρεάζονται άμεσα από έντονα φαινόμενα, στα ανατολικά ο δείκτης Cape πολύ πιθανόν να ξεγελάει λόγω της χαμηλής υγρασίας όπως την προαναφέραμε. Δεν θα λείπουν οι πιθανότητες για βροχές αλλά για εκδήλωση έντονων ηλεκτρικών δηλώνω πολύ μεγάλη επιφύλαξη.
Για την Αττική η μέρα ενδιαφέροντος φαίνεται η Τρίτη αλλά δεν θα την εξετάσουμε ακόμα διότι απέχει μια προγνωστική αιωνιότητα.

Έχουμε και λέμε αναλυτικότερα:

Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

Από αργά το μεσημέρι προς νωρίς το απόγευμα επιδείνωση του καιρού στα βόρεια με πιθανή εκδήλωση βροχών και καταιγίδων σε Ανατολική Μακεδονία Χαλκιδική και Δυτική Μακεδονία όπου θα επικεντρωθεί η ηλεκτρική δραστηριότητα. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην Θεσσαλία και βόρεια τμήματα Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Άνεμοι: Ασθενής στα ηπειρωτικά, και Βορειοδυτικοί 4 Beaufort στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο. Βορειοανατολικοί στο Βόρειο Αιγαίο έντασης 4 Beaufort.
Θερμοκρασία: 34-35° στα ηπειρωτικά, 30-32 στα Βόρεια και Πελοπόννησο. Πτώση της θερμοκρασίας κατά την εκδήλωση των φαινομένων στις περιοχές όπου αναφέρθηκε η κατανομή φαινομένων.

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020

Κακοκαιρία στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Αν και η μέρα φαίνεται να ξεκινάει με ηλιοφάνεια (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία, Φθιώτιδα και μικρό κομμάτι της Βόρειοανατολικής Πελοποννήσου όπου θα υπάρχουν νεφώσεις, πυκνές κατά τόπους), από το μεσημέρι αναμένεται επιδείνωση του καιρού, με εκδήλωση φαινομένων και στην Πελοπόννησο, (με έμφαση την περιοχή της Αχαΐας και Αρκαδίας), Δυτική Στερεά και Στερεά. Προς τις πρώτες βραδινές ώρες, τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στην Στερεά, στο Ανατολικό κομμάτι του νομού Ιωαννίνων και στην συνέχεια Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (με την πόλη της Θεσσαλονίκης να βάζει υποψηφιότητα για καταιγίδα).
Άνεμοι: ομοίως με το Σάββατο, αλλά με μια ενίσχυση στα πελάγη, Ανοικτά του Ιονίου και στο Βόρειο Αιγαίο στα 5 Beaufort και από το μεσημέρι στην Αττικο-Βοιωτία ενίσχυση σε Βόρειους, έντασης 4 Beaufort.
Θερμοκρασία: σε υποχώρηση στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν Θράκη 33°C και Κεντρική Μακεδονία 32°C.

Πρόγνωση επιμέλεια : Alexander Moria

Cyclone of Rhodes 2012-2020

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Σ/Κ 4/5 Ιουλίου
Επόμενο άρθρο14 people feared dead at flooded nursing home as unprecedented rain wreaks havoc in southern Japan (Photo-Video)