Ο διακοσμητής των ‘Αλπεων φτιάχνει πραγματικά έργα τέχνης πάνω στο χιόνι

0
111

Δεν κάνει σκι. Ούτε έλκηθρο. Δεν τον ενδιαφέρει ο χιονοπόλεμος. Κι όμως, ο Σάιμον Μπεκ είναι… μόνιμος κάτοικος των βουνών. Για εκείνον, το λευκό, απάτητο χιόνι δεν εμπνέει τη διάθεση να αθληθεί. Αντίθετα, ξυπνά τον καλλιτέχνη μέσα του.

Την τελευταία δεκαετία, ο Μπεκ «διακοσμεί» τις ‘Αλπεις με τα απίθανα, τεράστια σχέδιά του, κατά κύριο λόγο εμπνευσμένα από τα μαθηματικά, τα οποία δημιουργεί πάνω στο χιόνι. Για κάθε ένα από αυτά χρειάζεται περίπου 11 ώρες και οι συνήθεις διαστάσεις τους είναι 100 μ.Χ100 μέτρα.

Ο Σάιμον Μπεκ φτιάχνει περίπου 30 σχέδια κάθε χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, κυρίως στις Αλπεις. Ξεκίνησε για πλάκα και πλέον είναι η κύρια ασχολία του. «Οταν έχεις ένα λευκό χαρτί, θέλεις να ζωγραφίσεις κάτι. Οπότε, το να σχεδιάσω στο χιόνι φαινόταν σαν κάτι φυσικό».

Ο Μπεκ προτιμά τα γεωμετρικά σχέδια γιατί τα θεωρεί πιο διασκεδαστικά, αφού το σχέδιο ολοκληρώνεται πιο γρήγορα, ακολουθώντας απλούς κανόνες από μνήμης.

«Στα χιονοδρομικά κέντρα, συχνά βλέπεις ζωγραφιές στο χιόνι από παιδιά. Οι έφηβοι κάνουν άσεμνα σχέδια και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου γεμίζει ο τόπος καρδιές. Η μόνη διαφορά είναι ότι εγώ κάνω απλά κάτι μεγαλύτερο».

Ο 56χρονος σπούδασε μηχανική στην Οξφόρδη. Το 1974 κέρδισε το βρετανικό πρωτάθλημα προσανατολισμού. Εχει περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή φτιάχνοντας χάρτες.

«Συνήθως θες να ξεκινήσεις από τη μέση, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις, γιατί κάπως θα πρέπει να φτάσεις στη μέση».

Ο Σάιμον φορά παπούτσια για χιόνι και δημιουργεί το «μονοπάτι» με αυτά. Δεν μπορεί να βγει έξω από αυτό, γιατί θα χαλάσει το σχέδιο. «Η πρόκληση είναι να βρεις τον πιο εύκολο τρόπο για να το κάνεις».

Η πρώτη ώρα περνά με τη μέτρηση των σημαντικών σημείων. «Μόλις γίνει αυτό, συνεχίζεις πιο εύκολα. Το κακό είναι ότι σίγουρα θα αναγκαστείς να υπαναχωρήσεις κάποια στιγμή, γιατί θα πεινάσεις και θα πρέπει να πας εκεί που ξεκίνησες, για να πάρεις το φαγητό».

«Η δημιουργία αυτών των σχεδίων είναι το αντίστροφο από τη δημιουργία ενός χάρτη. Ξεκινάς με το χάρτη και μετά πρέπει να κάνεις το έδαφος να μοιάζει με αυτόν».

«Ο βασικός κίνδυνος είναι να πάθω ατύχημα κατεβαίνοντας την πλαγιά το βράδυ, αφού έχω ολοκληρώσει το σχέδιο. Ή να ξεμείνω από δυνάμεις γιατί έχω παρασυρθεί». Οταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, μπορεί να σχεδιάζει στο χιόνι ακόμη και 12 ώρες, αν και το δεκάωρο είναι το σύνηθες όριό του.

Πολλά από τα σχέδιά του είναι μαθηματικά σχήματα, όπως η νιφάδα Κοχ, το τρίγωνο Σιερπίνσκι και το συγκεκριμένο, το Σύνολο Μάντελμπροτ. «Συνήθιζα να κάνω τέτοια σχέδια στο χαρτί, για πλάκα», λέει ο Μπεκ.

Η τεχνική του απαιτεί πυξίδα και την ικανότητα να μετράς. «Χρειάζεται πολύ εξάσκηση, αλλά είχα αυτές τις ικανότητες ως σχεδιαστής χαρτών».

Ο Μπεκ φωτογραφίζει τις δημιουργίες του και βγάζει χρήματα πουλώντας αντίτυπα υψηλής ανάλυσης.

Ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και από τότε έχει κάνει 175 σχέδια στο χιόνι. «Μία από τις αιτίες που άρχισα να το κάνω αυτό ως χειμερινή άσκηση ήταν γιατί δεν μπορούσα να τρέξω».

Αυτό το σχέδιο έγινε για την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS. «Είναι ένα απλό πολικό πλέγμα, με ανδρικά γεννητικά όργανα», λέει ο Μπεκ.

iefimerida.gr 

Προηγούμενο άρθροΓιατί τα χιόνια μένουν στις κορυφές των βουνών και το καλοκαίρι ;
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για Τετάρτη/Πέμπτη 8/9 Φεβρουαρίου