Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν περιορίζεται στους χειμερινούς μήνες

0
577

Αναφέρεται μερικές φορές ως “αντίστροφη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή” όταν παρατηρείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το καλοκαίρι είναι μια χαρούμενη εποχή που ανεβάζει τη διάθεση, οι επιπτώσεις της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD) μπορούν να εκδηλωθούν και κατά τους πιο ηλιόλουστους μήνες.

Η SAD, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενη κατάθλιψη την ίδια εποχή κάθε χρόνο, συνδέεται συχνά με τις πιο σκοτεινές μέρες του χειμώνα. Ωστόσο, ακόμη και το καλοκαίρι, ο αντίκτυπός της μπορεί να είναι αισθητός. Η δρ. Deborah Serani, ψυχολόγος, συγγραφέας και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Adelphi, τονίζει ότι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή αναφέρεται μερικές φορές ως «αντίστροφη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή» όταν παρατηρείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα εποχιακά μοτίβα έχουν γνωστή επίδραση στην ψυχική υγεία, με τη συνεχιζόμενη έρευνα να διερευνά τη σύνδεση μεταξύ αυτών των προτύπων και την απόκριση του εγκεφάλου στις καιρικές αλλαγές.

Έρευνα από το 2023 δείχνει ότι οι εποχιακές αλλαγές διαταράσσουν παράγοντες, όπως το ηλιακό φως και τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, επηρεάζοντας νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και επιδεινώνοντας τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η ρύθμιση της σεροτονίνης επηρεάζεται από το ηλιακό φως και οι ανισορροπίες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές διάθεσης, διαταραχές ύπνου, ευερεθιστότητα και άλλα συμπτώματα SAD.

Η υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία, η ζέστη, η υγρασία και η αντίληψη για την αυτο-εικόνα του σώματος έχουν αναγνωριστεί από τον δρ. Steve Miccio, διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού ψυχικής υγείας People USA, ως παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι οι εκτός προγράμματος επισκέψεις σε ψυχολόγο ήταν υψηλότερες τις ζεστές μέρες, δείχνοντας μια σχέση μεταξύ των υψηλών θερμοκρασιών και των επισκέψεων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του στρες, του άγχους, της σχιζοφρένειας, των διαταραχών της διάθεσης και άλλων.

Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης αναδειχθεί ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διάφορα θέματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Συμπτώματα καλοκαιρινής SAD

Αν και τα τυπικά συμπτώματα κατάθλιψης περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, διαταραχές ύπνου και αλλαγές στην όρεξη, μια μελέτη που συγκρίνει την SAD τον χειμώνα και το καλοκαίρι αποκαλύπτει διακριτές διαφορές:

  • Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή τον Χειμώνα: Αυξημένη όρεξη, λαχτάρα για υδατάνθρακες, αύξηση βάρους και υπερβολικός ύπνος. Ο/η ασθενής μπορεί να αποσυρθεί κοινωνικά.
  • Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή το Καλοκαίρι: Μειωμένη όρεξη, αϋπνία, ανησυχία, διέγερση, άγχος και επεισόδια βίαιης συμπεριφοράς.

Κατανόηση της καλοκαιρινής SAD

Για τη διάγνωση SAD τα συμπτώματα κατάθλιψης πρέπει:

  1. να εμφανιστούν πριν από μια συγκεκριμένη περίοδο και να υποχωρήσουν όταν τελειώσει η σεζόν
  2. να επαναληφθούν για δύο συνεχόμενα χρόνια κατά την ίδια σεζόν

Αν και περίπου το 5% του πληθυσμού των ΗΠΑ βιώνει εποχική κατάθλιψη ετησίως, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την θερινή SAD.

Για να διαχειριστείτε τα καλοκαιρινά συμπτώματα SAD, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

  • Περιορίστε την έκθεση στο φυσικό φως της ημέρας (όχι περισσότερες από 13 ώρες την ημέρα).
  • Η ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι επιλογές θεραπείας.
  • Αναγνωρίστε την καλοκαιρινή SAD ως πιθανή αιτία και αναζητήστε βοήθεια.
  • Μείνετε δροσεροί χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ή κλιματισμό για να αντιμετωπίσετε την ένταση του καλοκαιριού, ειδικά τη νύχτα.
  • Διατηρήστε ένα πρόγραμμα ύπνου για να αποφύγετε τον υπερβολικό ή τον ανεπαρκή ύπνο.
  • Ασχοληθείτε με ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους, και ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή.
  • Προσδιορίστε τα ερεθίσματα και τα μοτίβα που επηρεάζουν την ευημερία σας.
  • Εξερευνήστε ολιστικές προσεγγίσεις όπως η αρωματοθεραπεία, η ισορροπημένη διατροφή και οι συμπληρωματικές θεραπείες.
  • Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για καθοδήγηση σχετικά με πιθανή φαρμακευτική αγωγή και άλλες ολιστικές επιλογές.

Πηγή: https://www.healthline.com

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού για το Π/Σ/Κ – 18/19/20 Αυγούστου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού Δευτέρας-Τρίτης 21/22 Αυγούστου