Ελλάδα – Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση καιρικών συνθηκών για το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη (Βίντεο)

0
175

Καλό μήνα

Ο Απρίλιος ξεκίνησε με καλές καιρικές συνθήκες όπως διαπιστώσατε ήδη ωστόσο παραμένουν ενισχυμένοι οι βοριάδες στο Αιγαίο στα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Αραιές νεφώσεις κυρίως στα ορεινά και στην Μακεδονία μας προβλέπονται για την Τρίτη που θα πυκνώνουν απο το μεσημέρι και δεν αποκλείεται να δώσουν κάποια παροδική μπόρα στα ορεινά.

Την Τετάρτη 3 Απριλίου περιμένουμε να εκδηλώνονται κάποια τοπικά φαινόμενα στα κεντρικά και ορεινά τμήματα της χώρας ενώ δεν αποκλείονται και καταιγίδες. Αστάθεια και στα επτάνησα που δεν αποκλείεται να δώσει παροδικές μπόρες το μεσημέρι. Τίποτα το ιδιαίτερο.
Παραμένει άστατος ο καιρός σε Κρήτη και νότια Δωδεκάνησα με παροδικές καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι.
Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατούν νεφώσεις ανα διαστήματα καθ όλο το 24ώρο.
Οι άνεμοι θα συνεχίσουν απο ΒΔ διευθύνσεις στο Αιγαίο με την ένταση τους να πέφτει λίγο στα 5-6 μποφόρ.

Νεφώσεις σε ολόκληρη την χώρα και βροχές μέτριας έντασης ανα διαστήματα απο το πρωί έως το απόγευμα της Πέμπτης στα δυτικά τα ορεινά καθώς και στα κεντρικά της Πελοποννήσου. Πολύ άστατος ο καιρός και στα Δωδεκάνησα , αναμένονται φαινόμενα με την μορφή καταιγίδων ανα διαστήματα απο το πρωί έως το μεσημέρι.
Οι άνεμοι εξασθενούν στα 4-5 μποφόρ στο Αιγαίο απο ΒΑ διευθύνσεις σε αντίθεση με το Ιόνιο που θα στραφούν απο το πρωί σε Νοτιάδες και σταδιακά θα ανεβάζουν την ένταση τους φτάνοντας μέχρι το απόγευμα τα 5-6 μποφόρ.

Παρασκευή 5 – Σαββάτο 6 – Κυριακή 7 Απριλίου
Κακοκαιρία ευρείας κλίμακας με βροχές και ισχυρές καταιγίδες με έναρξη τα δυτικά απο το μεσημέρι της Παρασκευής και σταδιακή επέκταση τους σε ολόκληρη την χώρα το Σαββατοκύριακο.
Την Κυριακή θα εξασθενούν στα νότια τα φαινόμενα απο το πρωί ωστόσο το μεσημέρι θα βγούν ισχυρές καταιγίδες θερμικής αστάθειας στον Ηπειρωτικό κορμό της χώρας, την Αν. Μακεδονία. και την Θράκη. Τοπικές χαλαζοπτώσεις δεν αποκλείονται.
Οι θερμοκρασίες θα σκαρφαλώσουν μέχρι τους 24 με 25°C βαθμούς ενώ ευνοείται η μεταφορά Αφρικάνικης σκόνης.
Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και θα πνέουν ισχυροί εως πολύ ισχυροί 6-7 μποφόρ σε όλες σχεδόν τις θάλασσες της χώρας.

Για το τελευταίο τριήμερο του δεκαημέρου προβλέπεται πολύ άστατος καιρός κυρίως στα Ηπειρωτικά τμήματα με βροχές και καταιγίδες το μεσημέρι αλλα και την νύχτα.
Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν στα 3-4 μποφόρ παντού και θα παραμένουν απο νότιες διευθύνσεις έως την Τρίτη 9 Απριλίου όπου θα στρέφονται σε δυτικούς στο Ιόνιο το Κρητικό και τα Δωδεκάνησα και θα ανεβάσουν την ένταση τους στα 5-6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα τμήματα θα πνέουν απο διάφορες διευθύνσεις και απο την νύχτα απο βόριες στο Θρακικό με την ένταση τους να μην ξεπερνάει τα 3-4 μποφόρ.
Οι θερμοκρασίες θα σημειώνουν μικρή πτώση.

Bίντεο προσομοίωσης καρικών φαινομένων έως της 11 Απριλίου

Σημειώσεις
Το συγκεκριμένο άρθρο δεν πρόκειται για πρόγνωση καιρού αλλα για την πιθανή τάση του πρώτου δεκαημέρου του Απρίλη.
Προγνώσεις καιρού θα εκδίδονται καθημερινά απο το σάιτ μας.
Συνοψίζοντας, συγκρατούμε την πιθανή ευρείας κλίμακας κακοκαιρία το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα καθώς και την σημαντική μεταφορά κονιορτού.
Στα αξιοσημείωτα βεβαίως και η άνοδος της θερμοκρασίας.

Να είσαστε καλά

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2019

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα-Πρόγνωση καιρού Δευτέρας 1 Απριλίου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση καιρού για την Τρίτη 2 Απριλίου