ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΡΟΔΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

0
1481

Περαιτέρω άνοδο αναμένεται να παρουσιάσει ο υδράργυρος σε όλα τα νησιά του νομού απο αύριο Δευτέρα 2 Αυγούστου ενώ το ακραίο και επικίνδυνο κύμα καύσωνα που απασχολεί την χώρα ήδη απο την Τρίτη 27 Ιουλίου θα αρχίσει να κορυφώνεται στα νησιά την Τρίτη αλλα και την Τετάρτη 3/4 Αυγούστου χωρίς να αποκλείεται και την Πέμπτη να επικρατούν παρόμοιες συνθήκες.
Ποιό συγκεκριμένα ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να ξεπερνάει στην ανατολική ειδικά Ρόδο ακόμα τους 45°C ! βαθμούς υπο σκιά.
Ιδιαίτερα δύσκολες θα είναι οι συνθήκες σε Κάλυμνο, Κώ, Σύμη, Καστελλόριζο καθώς ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40°C βαθμούς!
Η πόλη της Ρόδου δεν αποκλείεται να ακουμπήσει επίσης τους 40°C βαθμούς.
Πρόκειται φυσικά για πολύ ακραίες θερμοκρασιακές τιμές οχι μόνο για τον άνθρωπο αλλα και για τα ζώα και καλό θα ήταν να αφήσουμε απο σήμερα κι όλα ενα μπόλ με νεράκι σε εξωτερικούς χώρους ώστε να μένουν ενυδατωμένα και να τα καταφέρουν.
Μικρή κάμψη θα παρουσιάζει ο υδράργυρος την Παρασκευή 6 Αυγούστου (θερμοκρασίες σχεδόν στους 40°C βαθμούς) όμως το Σ/Κ σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία αναμένεται νέα άνοδος της θερμοκρασίας πάνω απο τους 40°C βαθμούς και πάλι.
Ακόμα και νησιά που παραδοσιακά δεν ακουμπάει κάν ο υδράργυρος τους θερινούς μήνες τους 30°C βαθμούς λόγο του φυσικού κλιματιστικού του Αιγαίου όπως η Κάσος η Αστυπάλαια αλλα και η Κάρπαθος θα δούν θερμοκρασιακές τιμές κοντά στους 34-35°C βαθμούς!

Οδηγίες προφύλαξης:

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους.
Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο οποσδήποτε καθώς και σκουρόχρωμα γυαλιά.
Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους καθώς η αστική θερμοβαθμίδα θα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα.
Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Cyclone of Rhodes 2012-2021

Προηγούμενο άρθροΘερμοκρασίες ρεκόρ μεταξύ 30-35°C στον Αρκτικό Κύκλο
Επόμενο άρθροΟδηγίες προς τους πολίτες από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου για τον καύσωνα