Ακραία ένταση ξηρασίας βιώνει η Ρόδος το φετινό Φθινόπωρο (Χάρτης)

0
660

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνει η ευρωπαϊκή ήπειρος και ειδικότερα η Μεσόγειος τους τελευταίους μήνες με αποκορύφωμα τα όσα συνέβησαν στην κεντρική Ελλάδα όπου μετά τον παρατεταμένο καύσωνα ακολούθησε η θεομηνία με τις πρωτοφανούς έντασης καταιγίδες και τις πλημμύρες που έπνιξαν κυριολεκτικά Θεσσαλία και Μαγνησία όπως είναι ευνόητο αποτελούν το απόλυτο αντικείμενο ενασχόλησης της επιστημονικής κοινότητας.
Παρόλα αυτά αντικείμενο ενασχόλησης για την δική μας ομάδα αποτελεί και η δική μας περιοχή καθώς η παρατεταμένη ξηρασία ειδικά μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού μας προβληματίζει ιδιαίτερα.
Θεωρούμε πως η κατάληξη τέτοιων επεισοδίων λήγει τις περισσότερες περιπτώσεις με ακραία και βίαια καιρικά φαινόμενα.
Απαιτείται επαγρύπνηση κυρίως από τον Νοέμβριο και μετά.
Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζουμε την Ένταση Ξηρασίας στην περιοχή μας η οποία επηρεάζει με σφοδρότητα την Πρωτεύουσα Ρόδο ωστόσο ακολουθούν και άλλα νησιά όπως η Λέρος η Κάλυμνος η Χάλκη αλλα και ενα μικρός μέρος της Σύμης όπου τα πορφυρά χρώματα υποδηλώνουν την ακραία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή μας.
Να τονίσουμε κλείνοντας πως ο ταμιευτήρας του φράγματος γαδουρά στην Ρόδο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου.

Γιάννης Μανωλάς

Cyclone of Rhodes 2012-2023

Προηγούμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού Δευτ/Τρίτης – 23/24 Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΡόδος-Δωδεκάνησα – Πρόγνωση Καιρού έως την 28η Οκτωβρίου