Tue. Oct 22nd, 2019

Cyclone of Rhodes – A Real Phenomenon

ΣΤΟ «ΜΑΤΙ» ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Ένα ελλιπές υδρογεωλογικό εργαστήριο που επηρεάζει το Ατλαντικό και ενδεχομένως το κλίμα σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων

Είναι απίστευτος ο κυκλώνας της Ρόδου!

Με μια αριστερόστροφη κίνηση, τα πυκνά νερά αναδύονται από βάθος 300 και 400 μέτρων και αρχίζουν σιγά σιγά να κατευθύνονται προς το Γιβραλτάρ. Περνούν στο Ατλαντικό και φτάνουν μέχρι την Καραϊβική όπου συναντούν το Γκολφ Στρίμ … ».

Στο παρελθόν λέγεται ότι αυτά τα νερά, τα οποία είναι πυκνά στην υδρατμό, επηρέασαν τον περίφημο Γέφυρα της Γης, που θερμαίνει τη Βορειοδυτική Ευρώπη προκαλώντας μάλιστα μικρή κλιματική αλλαγή. Ο Τάσος Τσελεπίδης, καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, λέει στα «ΝΕΑ» ότι η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου δεν αποκρύπτει μέσα του μόνο το κύκλο της Ρόδου. Αντίθετα, υπάρχουν τρεις ακόμη κυκλώματα και αντικυκλώ που καταβυθίζουν και αναδύουν τεράστιες ποσότητες νερού, κάθε μέρα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και όλοι τους βρίσκονται σε περιοχές όπου το βάθος της θάλασσας ξεκινάει από 3.500 μέτρα και φθάνει σχεδόν τα 4.500 μέτρα.

Σε μεγάλα βάθος

«Στην Νότια Πελοπόννησο βρίσκεται ο αντικυκλώνας Πέλοπας. Οι αντικυκλώνες κινούνται δεξιόστροφα και καταβυθίζουν τα νερά σε μεγάλα βάθη. Πιο ανατολικά και νότια της Κρήτης βρίσκεται ο κυκλώνας της Δυτικής Κρήτης που είναι ο αγαπημένος των φυσητήρων επειδή εκεί βρίσκουν θραψάλα και καλαμάρια για να τροφοδοτήσουν. Στα ανοικτά της Ιεράπετρας κυριαρχεί ο αντικυκλώνας Ιεράπετρας και ακόμα πιο ανατολικά βρίσκεται ο κυκλώνας Ρόδου ». Αυτός μαζί με το κυκλώνα της Δυτικής Κρήτης έχουν εντυπωσιάσει την προσοχή των Ελλήνων ειδικών που έχουν μελετήσει εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων για να αποκωδικοποιήσουν τη συμπεριφορά τους.

«Εκεί, στα νότια της Ρόδου φαίνεται ότι έχει τοποθετηθεί ένα πολύ καλό υδρογεωλογικό εργαστήριο, το οποίο επικεντρώνεται στο μεγάλο κυκλώνα, επηρεάζει τον Ατλαντικό Ωκεανό και ενδεχομένως το κλίμα κάποιων περιοχών, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων», προσθέτει ο κ. Τσελεπίδης. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού εισέρχονται στο Μεσόγειο μέσω του Γαρβαλλάρι και κατευθύνονται προς την Ανατολική Μεσόγειο κινούμενα σε μικρό βάθος που δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Όταν φθάνουν νότια της Ρόδου, στην Θάλασσα της Λεβαντίνης που έχει βάθος μεγαλύτερο από 4.300
μέτρα, αρχίζει μια σειρά από φυσικοχημικές διαδικασίες και στη συνέχεια ένα τεράστιο όγκο νερού που αναδύεται πολύ αργά με κυκλωνικές κινήσεις, αρχίζει να κινείται προς τα δυτικά σε βάθος 300 μέτρων.

ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Τα νερά του κυκλώνα της Ρόδου επηρέασαν τη Ρόμα του Κόλπου, η οποία ζεστάνει στην ΒΔ Ευρώπη!

Φθάνουν στην Καραϊβική

«Αυτή η ζώνη της θάλασσας ακολουθεί την αντίστροφη πορεία των υδάτων του Ατλαντικού και περνάει νότια της Κρήτης μέχρι να βγει στον ωκεανό από το Γιβραλτάρ. Τα νερά αυτά, που είναι γνωστά ως τα ενδιάμεσα νερά της Λεβαντίνης, αφήνουν πίσω τους την Ευρώπη και προχωρούν προς τα δυτικά πλησιάζοντας στην Καραϊβική. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει την υπόνοια ότι αυτά τα νερά που ξεκινούν την μακρινή πορεία τους από τον κυκλώνα της Ρόδου έχουν συνάντηση με τα θερμά νερά της Γης και έχουν επηρεάσει την ταχύτητα ροής και την ποσότητα της θερμής μεταφερόμενης υδάτινης, μικρής κλίμακας κλιματικής αλλαγής ». Το Ρεύμα του Κόλπου δημιουργείται στη Μεξικό και κινείται προς την Δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, χάρη και στο κυκλώνα της Ρόδου,οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι τα νερά της Μεσογείου ανανεώνονται με πολύ αργό ρυθμό που μπορεί να φτάσει τα 100 χρόνια. «Εκτιμάται ότι ένα μόριο νερού που εισέρχεται στη Μεσόγειο από τη Γιβραλτάρ χρειάζεται περίπου 80 χρόνια μέχρι να φτάσει στο κυκλώνα της Ρόδου και να βγει ξανά στον ωκεανό», Τσελεπίδης.

Απεληρωμένα φαγοπότι από τους φυσιτήρες

Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ των φυσητήρων είναι ο κυκλώνας της Δυτικής Κρήτης, στα ανοικτά της Παλαιόχωρας Χανίων. Με την βοήθεια δορυφορικών δεδομένων για την επιφάνεια της θάλασσας και την κατανομή του χλωροφύλλου που συγκέντρωσε ο Βασίλης Βαλαβάνης, περιβαλλοντολόγος στο Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η ανάδυση νερού από πλωτήρες μεγαλύτερες των 300 μέτρων δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ατελείωτη. .. φαγόποτι.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα νερά στο συγκεκριμένο βάθος είναι «παλιά» και έχουν αποικοδομήσει το οργανικό υλικό που έχουν δεχθεί τα ανώτερα στρώματα. Καθώς λοιπόν αναδύονται από τον κυκλώνα με αριστερόστροφη διεύθυνση, μεταφέρουν ανόργανα θρεπτικά συστατικά και θρεπτικά άλατα (φωσφορικά, πυριτικά, νιτρικά) που καταναλώνονται από θραψάλα, καλαμάρια και ψάρια. Στην περιοχή αυτή πηγαίνουν και οι φυσητήρες που υποδύονται ακόμη και σε βάθος 1.000 και 1.500 μέτρα για να αναζητήσουν θραψάλα και καλαμάρια. Οι τέσσερις κυκλώνες και αντίκυκλοι στο Νότιο Αιγαίο είναι οι μεγαλύτεροι στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν σταθερή και διαρκή παρουσία. Μόνο ο αντίκυλος της Ιεράπετρας ποτέ δεν αδρανοποιείται στο χειμώνα.

Τα νερά που αναδύονται ή καταδύονται και στις τέσσερις περιπτώσεις δεν δημιουργούν δίνες καθώς κινούνται με αργή ταχύτητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρασύρουν στον βυθό κάποιος που θα βρεθεί να κολυμπά σε απόσταση … αναπνοής.

Κυκλώνας Ρόδου